Raamattu 1992 (KR92)
4

Boas lunastaa Ruutin vaimokseen

41Boas meni suoraan kaupunginportin kokouspaikalle ja istuutui sinne. Kun hän näki mainitsemansa sukulunastajan kulkevan ohi, hän puhutteli miestä nimeltä ja sanoi: »Tulisitko tänne istumaan», ja mies istuutui. 2Sitten Boas haki paikalle kymmenen miestä kaupungin vanhimpien joukosta ja pyysi heitäkin istumaan. Kun he olivat istuutuneet, 3Boas sanoi lunastajalle: »Noomi, joka on palannut Moabin maasta, haluaa myydä veljemme Elimelekin peltopalstan. 4Siksi ajattelin kertoa sinulle siitä ja tarjota sitä sinulle näiden täällä läsnä olevien sekä kaupungin vanhimpien kuullen. Lunasta se, jos haluat, mutta ellet halua, niin sano se minulle, sillä sinulla on lunastusoikeus, ja minä olen vuorossa vasta sinun jälkeesi.» Mies sanoi: »Minä lunastan sen.»

5

4:5
5. Moos. 25:5,6
Boas jatkoi: »Samalla kun pelto siirtyy Noomilta sinun haltuusi, sinä joudut ottamaan hoiviisi myös moabilaisen Ruutin, Noomin pojan lesken, jotta vainajan perintömaa pysyisi hänen jälkeläistensä nimissä.» 6Silloin sukulunastaja sanoi: »Siinä tapauksessa en voikaan lunastaa sitä itselleni, muuten omien lasteni perintö vähenee. Täytä sinä lunastusvelvollisuus minun puolestani, minä en siihen pysty.»

7Israelissa oli entisaikaan tapana vahvistaa jokainen omaisuuden lunastus tai siirto riisumalla jalasta sandaali ja ojentamalla se toiselle osapuolelle sopimuksen merkiksi. 8Sukulunastaja sanoi Boasille: »Osta sinä se itsellesi», ja riisui toisen sandaalinsa.

9Silloin Boas sanoi vanhimmille ja koko muulle väelle: »Te olette tänään sen todistajina, että minä lunastan Noomilta kaiken Elimelekille, Kiljonille ja Mahlonille kuuluneen omaisuuden. 10Lisäksi otan omakseni moabilaisen Ruutin, Mahlonin lesken, jotta vainajan nimi säilyisi hänen perintömaallaan eikä katoaisi hänen sukukunnastaan ja kotikaupungistaan. Te olette tänään sen todistajina.»

11

4:11
1. Moos. 29:31,30:22
Kaikki läsnäolijat ja vanhimmat sanoivat: »Me todistamme! Suokoon Herra, että sinun tuleva vaimosi olisi kuin Raakel ja Lea, joista Israelin kansa sai alkunsa. Menesty Efratassa, kasvakoon maineesi Betlehemissä! 12
4:12
1. Moos. 38:29
Ja antakoon Herra sinulle tämän naisen kautta niin paljon jälkeläisiä kuin hän antoi Peresille, jonka Tamar synnytti Juudalle.»

Daavidin esivanhemmat

13

4:13
Ps. 127:3
Boas otti Ruutin vaimokseen ja yhtyi häneen. Herra antoi Ruutin tulla raskaaksi, ja hän synnytti pojan. 14Naiset sanoivat Noomille: »Kiitetty olkoon Herra, joka antoi sinulle sukulunastajan. Tulkoon poika kuuluisaksi Israelissa, 15
4:15
1. Sam. 1:8
antakoon hän sinulle uutta voimaa ja olkoon hän vanhuutesi turvana, sillä hänet on synnyttänyt miniäsi Ruut, joka rakastaa sinua ja on sinulle enemmän arvoinen kuin seitsemän poikaa.» 16Noomi otti pojan syliinsä, ja hänestä tuli pojan hoitaja. 17Naapuritalojen naiset kuuluttivat pojan syntymää ja huusivat: »Noomi on saanut pojan.» Poika sai nimekseen Obed, ja hänestä tuli Daavidin isän Iisain isä.

18

4:18–22
Matt. 1:3–6
Luuk. 3:31–33
4:18
1. Moos. 46:12
1. Aik. 2:5
Tämä on Peresin sukuluettelo: Peresille syntyi Hesron, 19
4:19–22
1. Aik. 2:9–15
Hesronille Ram, Ramille Amminadab, 20Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, 21Salmalle Boas, Boasille Obed, 22Obedille Iisai, ja Iisaille syntyi Daavid.