Raamattu 1992 (KR92)
3

Ruut menee Boasin luo puimatantereelle

31Noomi, Ruutin anoppi, sanoi: »Tyttäreni, minä tahtoisin hankkia sinulle oman kodin, jotta elämäsi olisi turvattua. 2Onhan meillä sukulaisemme Boas, jonka palvelijattarien kanssa sinä olet ollut pellolla. Tänä iltana hän viskaa ja puhdistaa ohria puimatantereellaan. 3Peseydy, voitele itsesi tuoksuöljyllä, ota päällysviittasi ja mene puimatantereelle. Pidä kuitenkin varasi, ettei Boas näe sinua, ennen kuin on syönyt ja juonut. 4Katso, minne hän nukkumaan mennessään asettuu, mene sitten hänen luokseen, nosta hänen peitettään jalkopäästä ja käy siihen makuulle. Hän sanoo sinulle, mitä sinun tulee tehdä.» 5Ruut lupasi Noomille noudattaa tarkoin hänen neuvojaan.

6Ruut meni puimatantereelle ja teki niin kuin hänen anoppinsa oli sanonut. 7Kun Boas oli syönyt ja juonut, hän kävi hyvillä mielin viljakasan viereen nukkumaan. Ruut hiipi sinne, kohotti Boasin peitettä jalkopäästä ja kävi siihen makuulle. 8Puolenyön aikoihin Boas hätkähti hereille, hapuili ympärilleen ja huomasi, että hänen jalkopäässään makasi nainen. 9

3:9
Hes. 16:8
Hän kysyi: »Kuka sinä olet?» Ruut vastasi: »Olen Ruut, sinun palvelijattaresi. Ota minut suojaasi, olethan perheemme lunastaja.» 10Boas sanoi: »Herra sinua siunatkoon, tyttäreni! Koska et ole juossut nuorten miesten perässä, et köyhien etkä rikkaiden, olet osoittanut vielä suurempaa uskollisuutta sukuasi kohtaan kuin silloin, kun lähdit anoppisi mukaan. 11Älä ole huolissasi, tyttäreni. Minä teen kaiken mitä pyydät, sillä kaikki tässä kaupungissa tietävät, että olet kunnon nainen. 12Minä olen kyllä sinun sukulunastajasi, mutta on toinenkin lunastaja, joka on sinulle vielä läheisempää sukua. 13Jää tänne täksi yöksi, ja jos se toinen mies huomenna lunastaa sinut, niin lunastakoon, mutta ellei hän halua lunastaa sinua, niin minä lunastan sinut, niin totta kuin Herra elää! Lepää siinä aamuun asti.»

14Niin Ruut makasi Boasin jalkopäässä aamuun asti, mutta hän nousi jo hämärissä, ennen kuin ihmiset saattoivat tuntea toisensa. Boas ajatteli: »Toivottavasti kukaan ei saa tietää, että tämä nainen kävi puimatantereella.» 15Ruutille hän sanoi: »Anna tänne hartialiinasi ja pidä siitä kiinni.» Ruut piteli liinaa, ja Boas mittasi siihen kuusi mitallista ohria ja nosti sen hänen kannettavakseen. Sitten Ruut lähti kaupunkiin.

16Kun Ruut tuli anoppinsa luo, tämä kysyi: »Miten sinun kävi, tyttäreni?» Ruut kertoi kaiken, mitä mies oli hänelle sanonut, 17ja lisäsi: »Hän sanoi, ettei minun sovi mennä anoppini luo tyhjin käsin, ja antoi minulle nämä kuusi mittaa ohria.»

18Silloin Noomi sanoi: »Odota rauhassa, tyttäreni, kunnes saat tietää, miten asia ratkeaa. Se mies ei hellitä, vaan vie asiansa päätökseen vielä tänä päivänä.»

4

Boas lunastaa Ruutin vaimokseen

41Boas meni suoraan kaupunginportin kokouspaikalle ja istuutui sinne. Kun hän näki mainitsemansa sukulunastajan kulkevan ohi, hän puhutteli miestä nimeltä ja sanoi: »Tulisitko tänne istumaan», ja mies istuutui. 2Sitten Boas haki paikalle kymmenen miestä kaupungin vanhimpien joukosta ja pyysi heitäkin istumaan. Kun he olivat istuutuneet, 3Boas sanoi lunastajalle: »Noomi, joka on palannut Moabin maasta, haluaa myydä veljemme Elimelekin peltopalstan. 4Siksi ajattelin kertoa sinulle siitä ja tarjota sitä sinulle näiden täällä läsnä olevien sekä kaupungin vanhimpien kuullen. Lunasta se, jos haluat, mutta ellet halua, niin sano se minulle, sillä sinulla on lunastusoikeus, ja minä olen vuorossa vasta sinun jälkeesi.» Mies sanoi: »Minä lunastan sen.»

5

4:5
5. Moos. 25:5,6
Boas jatkoi: »Samalla kun pelto siirtyy Noomilta sinun haltuusi, sinä joudut ottamaan hoiviisi myös moabilaisen Ruutin, Noomin pojan lesken, jotta vainajan perintömaa pysyisi hänen jälkeläistensä nimissä.» 6Silloin sukulunastaja sanoi: »Siinä tapauksessa en voikaan lunastaa sitä itselleni, muuten omien lasteni perintö vähenee. Täytä sinä lunastusvelvollisuus minun puolestani, minä en siihen pysty.»

7Israelissa oli entisaikaan tapana vahvistaa jokainen omaisuuden lunastus tai siirto riisumalla jalasta sandaali ja ojentamalla se toiselle osapuolelle sopimuksen merkiksi. 8Sukulunastaja sanoi Boasille: »Osta sinä se itsellesi», ja riisui toisen sandaalinsa.

9Silloin Boas sanoi vanhimmille ja koko muulle väelle: »Te olette tänään sen todistajina, että minä lunastan Noomilta kaiken Elimelekille, Kiljonille ja Mahlonille kuuluneen omaisuuden. 10Lisäksi otan omakseni moabilaisen Ruutin, Mahlonin lesken, jotta vainajan nimi säilyisi hänen perintömaallaan eikä katoaisi hänen sukukunnastaan ja kotikaupungistaan. Te olette tänään sen todistajina.»

11

4:11
1. Moos. 29:31,30:22
Kaikki läsnäolijat ja vanhimmat sanoivat: »Me todistamme! Suokoon Herra, että sinun tuleva vaimosi olisi kuin Raakel ja Lea, joista Israelin kansa sai alkunsa. Menesty Efratassa, kasvakoon maineesi Betlehemissä! 12
4:12
1. Moos. 38:29
Ja antakoon Herra sinulle tämän naisen kautta niin paljon jälkeläisiä kuin hän antoi Peresille, jonka Tamar synnytti Juudalle.»

Daavidin esivanhemmat

13

4:13
Ps. 127:3
Boas otti Ruutin vaimokseen ja yhtyi häneen. Herra antoi Ruutin tulla raskaaksi, ja hän synnytti pojan. 14Naiset sanoivat Noomille: »Kiitetty olkoon Herra, joka antoi sinulle sukulunastajan. Tulkoon poika kuuluisaksi Israelissa, 15
4:15
1. Sam. 1:8
antakoon hän sinulle uutta voimaa ja olkoon hän vanhuutesi turvana, sillä hänet on synnyttänyt miniäsi Ruut, joka rakastaa sinua ja on sinulle enemmän arvoinen kuin seitsemän poikaa.» 16Noomi otti pojan syliinsä, ja hänestä tuli pojan hoitaja. 17Naapuritalojen naiset kuuluttivat pojan syntymää ja huusivat: »Noomi on saanut pojan.» Poika sai nimekseen Obed, ja hänestä tuli Daavidin isän Iisain isä.

18

4:18–22
Matt. 1:3–6
Luuk. 3:31–33
4:18
1. Moos. 46:12
1. Aik. 2:5
Tämä on Peresin sukuluettelo: Peresille syntyi Hesron, 19
4:19–22
1. Aik. 2:9–15
Hesronille Ram, Ramille Amminadab, 20Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, 21Salmalle Boas, Boasille Obed, 22Obedille Iisai, ja Iisaille syntyi Daavid.