Raamattu 1992 (KR92)
11

Kansa valittaa ruoan puutetta

111

11:1
Ps. 78:21
Kansa alkoi itkeä ja valittaa, eikä tämä ollut Herralle mieleen. Kun Herra kuuli kansan valituksen, hän vihastui ja sinkosi israelilaisten keskuuteen tulen, joka alkoi hävittää leirin laitamia. 2Silloin kansa huusi Moosesta apuun. Mooses rukoili Herraa, ja tuli sammui. 3
11:3
5. Moos. 9:22
Paikka sai nimekseen Tabera, koska Herran lähettämä tuli oli siellä kurittanut israelilaisia.11:3 Nimi Tabera merkitsee ’palopaikka’.

4

11:4
2. Moos. 12:382. Moos. 16:3
Ps. 78:18
1. Kor. 10:6
Israelilaisten mukana seuranneessa sekalaisessa väessä heräsi hillitön ruoanhimo. Israelilaiset itsekin rupesivat taas valittamaan ja sanoivat: »Olisipa meillä nyt kunnon ruokaa! 5Muistattehan, miten Egyptissä saimme ilmaiseksi kalaa ja miten meillä oli kurkkua, vesimelonia, purjoa, sipulia ja valkosipulia! 6Mutta nyt me joudumme kärsimään nälkää. Täällä ei edes näe muuta kuin tuota iänikuista mannaa!»

7

11:7
2. Moos. 16:31
Manna muistutti korianterin siemeniä ja oli samanväristä kuin suitsutuspihka. 8Kansalla oli tapana kierrellä keräämässä sitä, ja se jauhettiin käsikivillä tai survottiin huhmaressa. Sitten se keitettiin ruukussa ja leivottiin ohuiksi leiviksi, jotka maistuivat samalta kuin öljyleivokset. 9
11:9
2. Moos. 16:14
Manna laskeutui yökasteen mukana leiriin.

10Mooses kuuli, miten israelilaiset itkivät telttojensa ovella. Herra vihastui suuresti, ja Mooses oli murheissaan. 11Hän sanoi Herralle: »Miksi kohtelet niin tylysti minua, palvelijaasi? Miksi olet minua kohtaan niin säälimätön, että olet pannut taakakseni tämän kansan? 12

11:12
5. Moos. 1:31
Minäkö muka olen tämän kansan äiti, minäkö olen sen synnyttänyt, kun käsket minua nostamaan sen syliini kuin hoitaja sylilapsen! Pitäisikö minun käsilläni kantaa tämä kansa siihen maahan, josta valalla vannoen annoit lupauksen jo meidän esi-isillemme? 13Mistä minä otan lihaa jaettavaksi kansalle, kun se itkien ahdistaa minua ja pyytää: ’Anna meille lihaa syötäväksi!’ 14Minä en jaksa yksinäni johtaa tätä kansaa; taakka on minulle liian raskas. 15Jos aiot kohdella minua näin, anna minun mieluummin kuolla heti. Ole minulle armollinen ja päästä minut kokemasta enempää tätä kurjuutta.»

Mooses saa avukseen seitsemänkymmentä vanhinta

16Herra sanoi Moosekselle:

»Kokoa Israelin vanhimmista seitsemänkymmentä miestä, joiden tiedät olevan arvossa pidettyjä kansan johtajia, ja tuo heidät minun luokseni pyhäkköteltan luo. He jääkööt sinne odottamaan sinun kanssasi. 17

11:17
2. Moos. 18:22
Minä laskeudun sinne puhumaan kanssasi ja siirrän sinusta heihin sitä henkeä, jonka olet saanut. Näin he voivat auttaa sinua huolehtimaan kansasta, eikä sinun enää tarvitse yksin kantaa koko taakkaa.

18

11:18
2. Moos. 19:10,11
»Sano kansalle: Pyhittäytykää ja puhdistautukaa huomiseksi, niin saatte syödä lihaa. Te olette Herran kuullen valittaneet ja sanoneet: ’Olisipa meillä lihaa! Egyptissä meidän oli hyvä olla!’ Nyt Herra antaa teille lihaa syötäväksi. 19Ette syö sitä vain yhtenä päivänä ettekä kahtena tai viitenä tai kymmenenä tai kahtenakymmenenä päivänä, 20vaan teidän on syötävä sitä kokonainen kuukausi, niin että se lopulta pursuu ulos sieraimistannekin ja jo pelkkä lihan näkeminen kuvottaa teitä. Näin tapahtuu siksi, että olette hylänneet Herran, joka on teidän keskellänne, ja vaikeroineet: ’Miksi lähdimmekään Egyptistä!’»

21

11:21
2. Moos. 12:37
Mooses sanoi: »Tätä kansaa, jonka parissa asun, on kuusisataatuhatta marssikelpoista miestä, ja kuitenkin sinä sanot antavasi heille lihaa niin paljon, että he saavat syödä sitä kuukauden ajan. 22Vaikka kaikki lampaat, vuohet ja naudat teurastettaisiin, riittäisikö niistä heille syötävää? Vaikka pyydystettäisiin kaikki meren kalat, olisiko niissäkään heille kylliksi?» 23
11:23
Jes. 50:2,59:1
Mutta Herra sanoi Moosekselle: »Onko Herralle mikään mahdotonta? Nyt saat nähdä, toteutuuko minun sanani.»

24

11:24
2. Moos. 24:1
Mooses meni ulos ja kertoi kansalle, mitä Herra oli sanonut. Sitten hän kokosi seitsemänkymmentä miestä kansan vanhimpien joukosta ja vei heidät pyhäkköteltan luo. 25Herra laskeutui pilveen verhoutuneena ja puhui Moosekselle. Sitten hän siirsi Mooseksen saamaa henkeä näihin seitsemäänkymmeneen vanhimpaan, ja kun henki laskeutui heihin, he joutuivat profeetalliseen hurmokseen. Myöhemmin tätä ei heille enää tapahtunut.

26Leiriin oli jäänyt kaksi miestä; toinen oli nimeltään Eldad ja toinen Medad. Heidätkin oli merkitty seitsemänkymmenen valitun joukkoon. Henki laskeutui myös heihin, vaikka he eivät olleet menneet teltalle, ja he joutuivat hurmoksiin leirissä. 27Muuan poika juoksi kertomaan Moosekselle: »Eldad ja Medad ovat joutuneet hurmoksiin leirissä.» 28

11:28
2. Moos. 24:13
Joosua, Nunin poika, joka oli nuoruudestaan saakka ollut Mooseksen palvelija, kiirehti sanomaan: »Mooses, herrani, tee siitä loppu!» 29Silloin Mooses sanoi hänelle: »Mitä syytä sinulla on kiivailla minun puolestani? Kunpa koko Herran kansa olisi profeettoja ja saisi Herran hengen!» 30Sen jälkeen Mooses ja Israelin vanhimmat palasivat leiriin.

Viiriäiset

31

11:31
2. Moos. 16:13
Ps. 78:27
Sitten nousi Herran lähettämä tuuli. Se ajoi mereltä päin viiriäisiä ja painoi niitä leiriin sellaiset määrät, että niitä oli maassa kahden kyynärän paksuisena kerroksena, joka ulottui päivänmatkan verran leiristä joka suuntaan. 32Israelilaiset ryhtyivät kokoamaan viiriäisiä ja keräsivät niitä koko päivän ja yön ja koko seuraavankin päivän, ja vähitenkin kerännyt sai niitä kymmenen homer-mittaa. He levittivät niitä kuivumaan kaikkialle leirin ympärille.

33

11:33
Ps. 78:30,31
Mutta israelilaiset eivät olleet ehtineet syödä kaikkea ja pureksivat vielä lihaa, kun Herra vihastui heihin ja rankaisi heitä ankarasti, niin että monet kuolivat. 34Paikka sai nimen Kibrot-Taava, sillä sinne haudattiin ne, jotka olivat antautuneet hillittömyyden valtaan.11:34 Nimi Kibrot-Taava merkitsee ’hillittömyyden haudat’.

35Kibrot-Taavasta kansa siirtyi Haserotiin ja jäi sinne joksikin aikaa.

12

Herra puhuu vain Mooseksen kautta

121Mooses oli ottanut vaimokseen nubialaisnaisen, ja tämän naisen takia Mirjam ja Aaron alkoivat parjata häntä. 2He sanoivat: »Onko Herra todellakin ilmaissut tahtonsa vain Mooseksen kautta? Eikö hän ole puhunut myös meille?» Herra kuuli heidän puheensa. 3

12:3
Sir. 45:4
Mutta Mooses oli hyvin nöyrä mies, nöyrempi kuin kukaan muu ihminen maan päällä.

4Yhtäkkiä Herra sanoi Moosekselle, Aaronille ja Mirjamille: »Lähtekää kaikki kolme pyhäkköteltalle.» Heidän mennessään sinne 5Herra laskeutui pilvipatsaassa ja asettui teltan ovelle. Sitten hän kutsui Aaronia ja Mirjamia, ja he astuivat esiin. 6Herra sanoi:

– Kuulkaa minun sanani!

Kun joukostanne nousee profeetta,

minä ilmaisen itseni hänelle näyssä,

unessa minä hänelle puhun.

7

12:7
Hepr. 3:2,5
Näin en puhu Moosekselle, palvelijalleni,

joka kaikessa on minun uskottuni.

8

12:8
2. Moos. 33:11
Hänelle puhun suoraan kasvoista kasvoihin,

en arvoituksellisin sanoin vaan avoimesti.

Hän saa katsoa Herran kirkkautta suoraan.

Kuinka te siis rohkenette puhua

Moosesta, minun palvelijaani vastaan?

9Ja Herra poistui vihastuneena.

10Kun pilvi oli väistynyt teltan päältä, oli Mirjam spitaalista lumivalkoinen. Kääntyessään Mirjamiin päin Aaron huomasi, mitä oli tapahtunut. 11Silloin Aaron sanoi Moosekselle: »Anna anteeksi, herrani, älä rankaise meitä synnistä, jonka teimme tyhmyyttämme! 12Mirjam ei saa jäädä tuon näköiseksi! Hänhän on kuin kuollut sikiö, joka tulee äitinsä kohdusta puoleksi mädäntyneenä!»

13Mooses huusi Herraa ja sanoi: »Oi Jumala! Paranna hänet!» 14

12:14
3. Moos. 13:46
4. Moos. 5:2
Herra sanoi Moosekselle: »Jos hänen isänsä olisi sylkenyt häntä kasvoihin, eikö hän olisi joutunut kantamaan häpeäänsä seitsemän päivää? Hänet on siis suljettava seitsemäksi päiväksi leirin ulkopuolelle ja päästettävä vasta sitten takaisin.» 15Niin Mirjam suljettiin leirin ulkopuolelle seitsemän päivän ajaksi, eikä kansa jatkanut matkaansa, ennen kuin hänet oli päästetty takaisin. 16Sitten kansa siirtyi eteenpäin Haserotista ja leiriytyi Paranin autiomaahan.

13

Mooses lähettää tiedustelijoita Kanaaninmaahan

131Herra sanoi Moosekselle: 2

13:2
5. Moos. 1:22
»Lähetä miehiä tutkimaan Kanaaninmaata, jonka minä annan israelilaisille. Lähettäkää sinne yksi mies joka heimosta. Kunkin heistä tulee olla sukunsa päämies.» 3Mooses lähetti heidät matkaan Paranin autiomaasta Herran ohjeen mukaisesti. He olivat kaikki israelilaisten päälliköitä. 4Nämä olivat heidän nimensä: Ruubenin heimosta Sammua, Sakkurin poika, 5Simeonin heimosta Safat, Horin poika, 6Juudan heimosta Kaleb, Jefunnen poika, 7Isaskarin heimosta Jigal, Joosefin poika, 8Efraimin heimosta Hoosea, Nunin poika, 9Benjaminin heimosta Palti, Rafun poika, 10Sebulonin heimosta Gaddiel, Sodin poika, 11Joosefista polveutuvasta Manassen heimosta Gaddi, Susin poika, 12Danin heimosta Ammiel, Gemallin poika, 13Asserin heimosta Setur, Mikaelin poika, 14Naftalin heimosta Nahbi, Vofsin poika 15ja Gadin heimosta Geuel, Makin poika. 16Nämä olivat ne miehet, jotka Mooses lähetti tutkimaan maata. Hoosealle, Nunin pojalle, Mooses antoi nimeksi Joosua13:16 Nimi Joosua (hepr. Jehošua) on toinen muoto nimestä Hoosea (hepr. Hošea). Se merkitsee ’Herra on apu’..

17Lähettäessään miehet tutkimaan Kanaaninmaata Mooses sanoi heille: »Kulkekaa ensin Negeviin ja sieltä edelleen vuoristoseuduille. 18Katselkaa, millainen maa se on ja millaisia ovat siellä asuvat kansat, ovatko ne väkeviä vai heikkoja, onko asukkaita vähän vai paljon. 19Katsokaa, onko se maa hyvä vai huono ja asuvatko ihmiset avoimissa kylissä vai muurien suojaamissa kaupungeissa. 20Katsokaa, onko maaperä viljava vai karu ja kasvaako siellä puita. Pysykää rohkeina ja tuokaa palatessanne hedelmiä siitä maasta.» Oli näet se aika vuodesta, jolloin ensimmäiset viinirypäleet kypsyvät.

21He lähtivät tutkimaan maata ja vaelsivat Sinin autiomaasta Lebo-Hamatiin päin aina Rehobiin saakka. 22

13:22
5. Moos. 9:2
Joos. 14:15
He kulkivat Negevin halki ja tulivat Hebroniin, missä silloin asuivat Anakista polveutuvat Ahimanin, Sesain ja Talmain suvut. Hebron oli perustettu seitsemän vuotta ennen Egyptin Soania. 23
13:23,24
5. Moos. 1:24,25
Sitten he tulivat Eskolinlaaksoon ja leikkasivat sieltä mukaansa viiniköynnöksen oksan, jossa oli yksi ainoa rypäleterttu. Se oli niin painava, että kaksi miestä joutui kantamaan sitä tangon varassa. He ottivat mukaansa myös granaattiomenia ja viikunoita. 24Nimen Eskolinlaakso paikka sai sen rypäletertun mukaan, jonka israelilaiset sieltä leikkasivat.13:24 Nimi Eskol merkitsee ’rypäleterttu’.

25Tutkittuaan maata neljänkymmenen päivän ajan miehet lähtivät paluumatkalle 26

13:26
4. Moos. 20:1
5. Moos. 1:46
Tuom. 11:16
ja tulivat takaisin Mooseksen, Aaronin ja kansan luo Kadesiin, Paranin autiomaahan. He tekivät selkoa retkestään ja näyttivät Kanaaninmaan hedelmiä. 27
13:27
2. Moos. 3:8+
Moosekselle he kertoivat: »Olemme käyneet maassa, johon meidät lähetit, ja se maa todella tulvii maitoa ja hunajaa. Katso, tällaisia ovat sen hedelmät. 28
13:28
5. Moos. 1:28
Mutta siellä asuva kansa on voimakas, ja kaupungit ovat lujasti varustettuja ja hyvin suuria. Näimme siellä myös Anakin jälkeläisiä13:28 Anakin jälkeläiset olivat voittamattoman jättiläiskansan maineessa, vrt. 5. Moos. 2:10 ja 9:2.. 29Negevissä asuu amalekilaisia, vuoristossa heettiläisiä, jebusilaisia ja amorilaisia, ja meren äärellä sekä Jordanin varsilla asuu kanaanilaisia.»

30

13:30
5. Moos. 1:36
Kansa alkoi huutaa Moosesta vastaan, mutta Kaleb tyynnytteli sitä ja huusi: »Me hyökkäämme sinne heti ja otamme maan haltuumme! Me pystymme siihen!» 31Mutta miehet, jotka olivat käyneet siellä hänen kanssaan, sanoivat: »Emme me pysty käymään sen kansan kimppuun. He ovat vahvempia kuin me.» 32Kertomuksillaan he saivat israelilaiset tuntemaan pelkoa Kanaaninmaata kohtaan. He sanoivat: »Maa, jota kävimme tutkimassa, vie hengen niiltä, jotka sinne asettuvat. Kaikki ihmiset, jotka siellä näimme, olivat hyvin kookkaita. 33
13:33
1. Moos. 6:4
Näimme siellä myös jättiläisiä, jättikokoisia anakilaisia. Me tunsimme itsemme heidän edessään pieniksi kuin heinäsirkat, ja sellaisilta me varmaan näytimmekin heidän silmissään.»