Raamattu 1992 (KR92)
35

Kukkiva autiomaa ja pyhä tie

351

35:1
Jes. 29:17,32:15
Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee,

aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan!

Kuin lilja kukkikoon maa,

2se riemuitkoon,

huutakoon ääneen!

Sen osaksi tulee Libanonin kunnia,

Karmelin ja Saaronin ihanuus.

Kaikki saavat katsella Herran kunniaa,

meidän Jumalamme ihanuutta.

3

35:3
Job 4:3,4
Hepr. 12:12
Voimistakaa uupuneet kädet,

vahvistakaa horjuvat polvet,

4

35:4
Ps. 94:1
Jes. 40:9
sanokaa niille, jotka sydämessään hätäilevät:

»Olkaa lujat, älkää pelätkö.

Tässä on teidän Jumalanne!

Kosto lähestyy,

tilinteon hetki.

Jumala itse tulee ja pelastaa teidät.»

5

35:5
Jes. 29:18
Matt. 11:5
Silloin aukenevat sokeiden silmät

ja kuurojen korvat avautuvat,

6rampa hyppii silloin kuin kauris,

mykän kieli laulaa riemuaan.

Lähteitä puhkeaa autiomaahan,

vuolaina virtaavat purot arolla.

7

35:7
Ps. 107:35
Jes. 41:18
Hehkuva hiekka muuttuu lammikoiksi,

janoinen maa pulppuaviksi lähteiksi.

Siellä, missä hyeenat lepäilivät,

kasvaa silloin rantakaislaa ja papyrusta.

8

35:8
Jes. 43:19
Ja sinne syntyy tie, valtatie,

sitä kutsutaan Pyhäksi tieksi.

Epäpyhä ei saa sille astua:

Herran tien kulkijoille se kuuluu, heille yksin.

Siellä ei tyhmäkään eksy.

9

35:9
Jes. 11:6,65:25
Leijona ei nouse sille tielle,

ei yksikään raateleva peto,

ei yksikään.

Vain vapaiksi lunastetut sitä vaeltavat.

10

35:10
Jes. 51:11
Ilm. 21:4
Herran vapaiksi ostamat palaavat

ja saapuvat riemuiten Siioniin.

He kantavat päänsä päällä ikuista iloa.

Ilo ja riemu astuvat portista,

huoli ja huokaus pakenevat kauas.

36

Kuningas Hiskian ajan tapahtumia

36—39

Sanherib uhkaa Jerusalemia

361

36:1–22
2. Kun. 18:13–37
2. Aik. 32:1–19
Kuningas Hiskian neljäntenätoista hallitusvuotena Sanherib, Assyrian kuningas, hyökkäsi Juudan linnoitettuja kaupunkeja vastaan ja valloitti ne. 2
36:2
Jes. 7:3
Ollessaan Lakisissa hän lähetti ylimmän juomanlaskijansa mahtavan sotajoukon komentajana Jerusalemiin viemään viestin kuningas Hiskialle. Komentaja jäi odottamaan Yläaltaan kanavan äärelle, Pesijänkentän tien varteen. 3
36:3
Jes. 22:15,20
Hovin päällikkö Eljakim, Hilkian poika, hovikirjuri Sebna ja kuninkaan sihteeri Joah, Asafin poika, menivät tapaamaan häntä.

4Ylin juomanlaskija sanoi heille:

»Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi turvassa? 5Minä kysyn sinulta: Riittävätkö sodassa pelkät puheet taitoa ja voimaa vastaan? Keneen sinä nyt turvaat, kun uskallat kapinoida minua vastaan? 6

36:6
Hes. 29:6
Sinä tietenkin luotat Egyptiin, tuohon murtuvaan ruokosauvaan! Mutta jos joku siihen nojaa, se tunkeutuu hänen kämmeneensä ja lävistää sen. Sellainen on farao, Egyptin kuningas, kaikille niille, jotka luottavat häneen. 7Vai sanotko sinä minulle: ’Me luotamme Jumalaamme, Herraan’? Mutta hänen uhrikukkuloitaan ja alttareitaan Hiskia itse on hävittänyt. Eikö juuri oma kuninkaanne sanonut Juudan ja Jerusalemin asukkaille: ’Vain tämän alttarin edessä saatte palvella Herraa’?

8»Löisitkö vedon minun herrani, Assyrian kuninkaan kanssa? Minä annan sinulle kaksituhatta hevosta, jos itse pystyt hankkimaan niiden selkään ratsastajat. 9Kuinka siis pystyisit ajamaan maastasi edes yhden käskynhaltijan, herrani vähäisen palvelijan? Mutta sinä vain luotat Egyptiin, sen vaunuihin ja sotureihin! 10Ja olenko minä muka hyökännyt tuhoamaan tätä maata vastoin teidän jumalanne tahtoa? Hän itse sanoi minulle: ’Hyökkää siihen maahan ja tuhoa se!’»

11Eljakim ja Sebna ja Joah sanoivat ylimmälle juomanlaskijalle: »Me, sinun palvelijasi, ymmärrämme aramean kieltä. Puhu siis meille sitä, älä puhu heprean kieltä, sillä kansa tuolla muureilla kuulee mitä sanot.»

12Mutta ylin juomanlaskija vastasi heille:

»Luuletko sinä, että minun herrani on lähettänyt minut puhumaan näitä sanoja vain sinulle ja herrallesi? Yhtä hyvin ne kuuluvat noille ihmisille, jotka istuvat muurilla ja joutuvat pian teidän kanssanne syömään omaa sontaansa ja juomaan omaa virtsaansa.»

13Ja ylin juomanlaskija astui esiin ja huusi kovalla äänellä hepreaksi:

»Kuulkaa suurkuninkaan, Assyrian kuninkaan viesti! 14Näin sanoo kuningas: Älkää antako Hiskian pettää itseänne! Ei hän voi teitä pelastaa. 15Älkää antako Hiskian houkutella teitä luottamaan omaan jumalaanne, kun hän vakuuttaa: ’Kyllä Herra meidät pelastaa, ei tämä kaupunki joudu Assyrian kuninkaan käsiin.’ 16Älkää kuunnelko Hiskiaa!

»Näin sanoo Assyrian kuningas: Tehkää sopimus minun kanssani ja tulkaa ulos muurienne suojasta, niin saatte syödä rypäleitä kukin omasta köynnöksestänne ja viikunoita omasta puustanne ja saatte juoda kukin oman kaivonne vettä 17aina siihen hetkeen saakka, jolloin minä ehdin tänne ja vien teidät mukanani maahan, joka on teidän oman maanne kaltainen: viljan ja viinin, leivän ja viinitarhojen maahan. 18

36:18
Jes. 10:10,11
Älkää antako Hiskian johtaa itseänne harhaan sanomalla: ’Herra pelastaa meidät.’ Sanokaa, onko joku kansojen jumalista pelastanut maansa Assyrian kuninkaan käsistä? 19Missä ovat nyt Hamatin ja Arpadin jumalat, missä Sefarvaimin jumalat? Pelastiko joku Samarian? 20Kuka noiden maiden jumalista pelasti maansa minun käsistäni? Herrako sitten pelastaisi Jerusalemin minun käsistäni?»

21Mutta he kaikki pysyttelivät vaiti eivätkä vastanneet hänelle, koska kuningas Hiskia oli kieltänyt heitä vastaamasta.

22

36:22
1. Moos. 37:29+
Hovin päällikkö Eljakim, Hilkian poika, hovikirjuri Sebna ja kuninkaan sihteeri Joah, Asafin poika, repäisivät vaatteensa ja palasivat Hiskian luo kertomaan, mitä ylin juomanlaskija oli sanonut.

37

Kuningas pyytää Jesajalta neuvoa

371

37:1–38
2. Kun. 19:1–37
2. Aik. 32:20–23
Kun kuningas Hiskia kuuli, mitä oli tapahtunut, hän repäisi vaatteensa ja pukeutui säkkikankaaseen. Sitten hän meni Herran temppeliin. 2Hän lähetti hovin päällikön Eljakimin, hovikirjuri Sebnan ja pappien vanhimmat säkkikankaaseen verhoutuneina profeetta Jesajan, Amosin pojan, luo 3
37:3
Hoos. 13:13
ja käski heidän sanoa Jesajalle:

»Näin sanoo Hiskia: ’Tämä päivä on surun ja kurituksen ja häpeän päivä. Lapsi on tullut kohdun suulle saakka, mutta ei ole voimaa synnyttää. 4Jospa Herra, sinun Jumalasi, kuulisi ylimmän juomanlaskijan sanat, tuon, jonka hänen herransa, Assyrian kuningas, lähetti pilkkaamaan elävää Jumalaa! Ehkä Herra, sinun Jumalasi, rankaisee häntä noista sanoista, jotka on lausuttu Herran kuullen. Rukoile siis sinä sen jäännöksen puolesta, joka on jäljellä!’»

5Kuningas Hiskian palvelijat tulivat Jesajan luo ja kertoivat, mitä kuningas oli sanonut. 6Jesaja vastasi heille: »Ilmoittakaa herrallenne tämä Jumalan sana: ’Älä säikähdä, vaikka olet kuullut, miten Assyrian kuninkaan käskyläiset ovat herjanneet minua. 7Odota, niin minä annan hänelle toisen mielen: hän kuulee sanoman, joka saa hänet palaamaan maahansa, ja minä annan hänen kaatua miekkaan omassa maassaan!’»

Sanheribin uhkaus ja Hiskian rukous

8Assyrialaisten komentaja vetäytyi pois ja tavoitti Sanheribin piirittämästä Libnan kaupunkia, jonne tämä oli Lakisista lähtenyt.

9Kun Sanherib sitten sai tietää, että Nubian kuningas Tirhaka oli lähtenyt sotaan häntä vastaan, hän määräsi lähettiläänsä viemään Hiskialle viestin:

10»Sanokaa näin Hiskialle, Juudan kuninkaalle: Älköön sinua pettäkö jumalasi, johon luotat, kun sanot: ’Jerusalem ei joudu Assyrian kuninkaan käsiin.’ 11Olethan kuullut, mitä Assyrian kuninkaat ovat tehneet kaikille muille maille: he ovat hävittäneet ne. Sinäkö vain pelastuisit? 12Entä ne kansat, joita isäni tuhosivat? Pelastivatko niitä niiden jumalat? Pelastivatko ne Gosanin tai Harranin tai Resefin tai Bet-Edenin kansat, Telassarin asukkaat? 13Missä nyt on Hamatin kuningas, missä ovat Arpadin, Sefarvaimin, Henan tai Avvan kaupunkien kuninkaat?»

14Kun Hiskia oli ottanut kirjeen lähettiläiden kädestä ja lukenut sen, hän meni temppeliin ja levitti sen Herran eteen. 15Ja hän rukoili Herraa näin:

16

37:16
1. Sam. 4:41. Moos. 1:1+
»Herra Sebaot, Israelin Jumala, sinä jonka istuinta kerubit kannattavat! Sinä, yksin sinä olet maailman kaikkien valtakuntien Jumala. Sinä olet luonut taivaan ja maan. 17Käännä nyt korvasi puoleemme, Herra, ja kuuntele! Avaa silmäsi, Herra, ja katso! Kuule Sanheribin sanat, jotka hän on kirjoittanut pilkaten elävää Jumalaa. 18On totta, Herra, että Assyrian kuninkaat ovat tuhonneet kaikki kansat ja niiden maat 19ja heittäneet tuleen niiden jumalat. Mutta ne eivät olleetkaan oikeita jumalia, vaan ihmiskätten työtä, puuta ja kiveä, ja niin he saattoivat tuhota ne. 20Nyt, Herra, meidän Jumalamme, pelasta meidät hänen käsistään, jotta kaikki maailman valtakunnat oppisivat tietämään, että sinä yksin olet Herra!»

Herra vastaa Hiskialle

21Jesaja, Amosin poika, lähetti Hiskialle sanan:

»Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Sinä rukoilit minua, kun Assyrian kuningas Sanherib uhkasi kaupunkia, 22ja nyt minä lausun hänestä näin:

– Sinua pilkkaa, sinulle ilkkuu

neitsyt, tytär Siion.

Sinun jälkeesi ivaten nyökyttää päätään

tytär Jerusalem.

23Ketä pilkkasit, ketä herjasit,

ketä uhmasit julkein huudoin?

Korkealle sinun katseesi tavoitti:

Israelin Pyhää vastaan!

24Käskyläisesi pilkkasivat Herraa,

heidän suullaan sinä julistit:

’Sotavaunujeni voimalla minä rynnistin

vuorten korkeuksiin,

ylös Libanonin rinteille saakka!

Minä kaadoin sen korkeat setrit,

kaadoin ylväät sypressit,

minä saavutin sen korkeimman huipun.

Siellä on metsä kuin hedelmätarha.

25Olen kaivanut juomavettä maasta,

olen juonut vierasta vettä,

jalkapohjillani olen tallannut umpeen

kaikki Egyptin virrat.’

26Eikö sinun korviisi ole vieläkään tullut,

että minä olen tämän kaiken tehnyt?

Jo ammoin minä sen suunnittelin,

ja nyt olen sen toteuttanut:

Autioiksi kiviröykkiöiksi

sortuivat linnoitetut kaupungit.

27

37:27
Ps. 129:6
Avuttomiksi jäivät niiden asukkaat,

vapisivat kauhusta ja häpeästä.

He olivat kuin kasvit avoimella maalla,

kuin ruoho, joka hetken viheriöi,

he olivat katoilla kasvavaa heinää,

pengerpelto itätuulen armoilla.

28

37:28
Ps. 139:2
Minä tiedän sinun olemisesi ja menemisesi ja tulemisesi

ja sinun kiihkosi minua vastaan.

29

37:29
Hes. 29:4,38:4
Koska minun korviini on kantautunut

sinun kiihkosi ja mahtailusi,

minä kiinnitän koukun sinun nenääsi

ja panen suitset suuhusi

ja ajan sinut takaisin samaa tietä jota tulit.

30»Sinulle, kuninkaani, on merkkinä tämä: tänä vuonna syödään itse kylväytynyttä viljaa ja seuraavanakin villinä kasvavaa, mutta kolmantena vuotena kylvetään ja leikataan sato ja istutetaan viinitarhoja ja nautitaan niiden hedelmiä. 31Ja Juudan suvusta ne, jotka ovat jääneet henkiin ja päässeet turvaan, kukoistavat jälleen kuin puu, joka kasvattaa juurta alas maahan ja hedelmiä ylös taivasta kohden, 32

37:32
Jes. 9:6
sillä jäännös lähtee kasvamaan Jerusalemista ja pelastuneiden joukko Siionin vuorelta. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus.

33»Mutta Assyrian kuninkaasta Herra sanoo näin:

– Ei hän tähän kaupunkiin pääse,

ei ammu tänne yhtään nuolta,

ei tuo tämän eteen ainuttakaan kilpeä

eikä luo piiritysvallia tätä vastaan.

34Hän palaa samaa tietä, jota tuli,

tähän kaupunkiin hän ei pääse,

sanoo Herra.

35Minä suojelen tätä kaupunkia,

minä pelastan sen itseni vuoksi

ja palvelijani Daavidin tähden.»

Sotaretken päätös ja Sanheribin kuolema

36

37:36
Sir. 48:21
1. Makk. 7:41
2. Makk. 8:19
Niin Herran enkeli lähti liikkeelle ja löi assyrialaisten leirissä kuoliaaksi satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Kun eloon jääneet heräsivät aamulla, kaikkialla lojui ruumiita. 37Silloin Sanherib, Assyrian kuningas, purki leirinsä ja lähti. Hän meni takaisin maahansa ja jäi Niniveen.

38

37:38
Tob. 1:21
Kun kuningas Sanherib kerran oli jumalansa Nisrokin pyhäkössä rukoukseen kumartuneena, hänen poikansa Adrammelek ja Sareser löivät miekalla hänet hengiltä ja pakenivat sitten Araratin maahan. Hänen jälkeensä tuli kuninkaaksi hänen poikansa Assarhaddon.