Raamattu 1992 (KR92)
7

Vedenpaisumus

71

7:1
Viis. 10:4
Sir. 44:17
2. Piet. 2:5
Herra sanoi Nooalle: »Mene perheinesi arkkiin, sillä minä olen havainnut sinut ainoaksi vanhurskaaksi tämän sukupolven joukossa. 2
7:2
3. Moos. 11:47
Ota kaikkia uhrikelpoisia karjaeläimiä seitsemän paria, uroksia ja naaraita, mutta kaikkia epäpuhtaita karjaeläimiä ota kaksi, uros ja naaras. 3Myös taivaan lintuja ota seitsemän paria, uroksia ja naaraita, että niiden suku jatkuisi maan päällä. 4Seitsemän päivän kuluttua minä lähetän maan päälle sateen, jota kestää neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä. Minä pyyhin pois maan päältä kaikki olennot, jotka olen luonut.» 5Nooa teki niin kuin Herra oli häntä käskenyt.

6Nooa oli kuudensadan vuoden ikäinen, kun vedenpaisumus tuli. 7Hän vei poikansa, vaimonsa ja poikiensa vaimot mukanaan arkkiin vedenpaisumukselta turvaan. 8Uhrikelpoisia ja epäpuhtaita karjaeläimiä, lintuja ja kaikkia maalla liikkuvia pikkueläimiä 9meni pareittain, uros ja naaras kutakin lajia, Nooan luo arkkiin, niin kuin Jumala oli hänelle sanonut. 10Kun seitsemän päivää oli kulunut, tuli vedenpaisumus maan päälle.

11

7:11
Job 38:16
Sinä vuonna, jona Nooa täytti kuusisataa vuotta, vuoden toisen kuukauden seitsemäntenätoista päivänä, puhkesivat kaikki syvyyden lähteet ja taivaan ikkunat aukenivat. 12Maan päällä satoi rankasti neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä. 13Juuri sinä päivänä Nooa sekä hänen kolme poikaansa Seem, Haam ja Jafet, hänen vaimonsa ja hänen kolmen poikansa vaimot menivät arkkiin. 14Heidän lisäkseen arkkiin meni kaikkia villieläimiä, karjaeläimiä ja maalla liikkuvia pikkueläimiä sekä kaikkia lintuja, niin pikkulintuja kuin muitakin siivekkäitä. 15Nooan luo tuli kaikkia eläviä olentoja pareittain, 16jokaista lajia uros ja naaras, niin kuin Jumala oli Nooalle sanonut. Ja Jumala sulki oven Nooan jälkeen.

17Niin tuli vedenpaisumus neljäksikymmeneksi päiväksi maan päälle. Vedet nousivat ja nostivat arkin irti, niin että se kohosi korkealle maasta. 18Vedet paisuivat ja lisääntyivät suuresti maan päällä, ja arkki ajelehti veden pinnalla. 19Ja vedet paisuivat paisumistaan, kunnes korkeimmatkin vuoret peittyivät. 20Vesi nousi, ja vuoret jäivät viisitoista kyynärää veden alle. 21

7:21
Matt. 24:39
Silloin tuhoutuivat kaikki maan elävät olennot, linnut, karjaeläimet, villieläimet ja kaikki maan päällä vilisevät pikkueläimet sekä kaikki ihmiset. 22Kaikki kuivalla maalla elävät olennot kuolivat, kaikki, joissa oli elämän henkäys. 23
7:23
Viis. 14:6
2. Piet. 3:6
Näin Herra pyyhkäisi maan päältä kaikki elävät olennot, ihmiset, karjaeläimet, pikkueläimet ja linnut; kaikki ne hän pyyhkäisi pois. Jäljelle jäivät vain Nooa sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan arkissa.

24Maa oli veden vallassa sataviisikymmentä päivää.

8

81Mutta Jumala ei unohtanut Nooaa eikä villieläimiä ja karjaeläimiä, jotka olivat arkissa hänen mukanaan, vaan pani tuulen puhaltamaan maan yli, ja vedet lakkasivat nousemasta. 2Syvyyden lähteet ja taivaan ikkunat sulkeutuivat, ja sade taukosi. 3Vedet väistyivät väistymistään maan päältä, ja sadanviidenkymmenen päivän kuluttua vedet olivat alentuneet niin paljon, 4että arkki pysähtyi seitsemännen kuun seitsemäntenätoista päivänä Araratin vuoristoon. 5Vedet vähenivät vähenemistään kymmenenteen kuuhun saakka, ja kymmenennen kuun ensimmäisenä päivänä tulivat vuorten huiput näkyviin.

6Kun vielä neljäkymmentä päivää oli kulunut, Nooa avasi arkin ikkunaluukun, jonka hän oli tehnyt, 7ja päästi lentoon korpin. Se lähti ja lenteli edestakaisin, kunnes vedet olivat kuivuneet maan päältä. 8Sitten hän lähetti luotaan kyyhkysen saadakseen tietää, joko maa oli tullut esiin veden alta, 9mutta se ei löytänyt jalansijaa, mihin jäädä levähtämään, vaan palasi hänen luokseen arkkiin, sillä vesi peitti yhä koko maan pinnan. Ja hän ojensi kätensä ja otti kyyhkysen luokseen arkkiin. 10Hän odotti vielä seitsemän päivää ja lähetti kyyhkysen uudelleen arkista. 11Kun kyyhkynen illansuussa palasi hänen luokseen, sillä oli nokassaan tuore oliivipuun lehti. Siitä Nooa ymmärsi, että vedet olivat käyneet vähiin maan päällä. 12Hän odotti silti seitsemän päivää lisää ja päästi kyyhkysen jälleen lentoon, eikä se enää palannut hänen luokseen.

13Ensimmäisenä päivänä ensimmäistä kuuta sinä vuonna, jona Nooa täytti kuusisataayksi vuotta, vedet eivät enää peittäneet maata. Nooa poisti arkin katon ja näki, että maan pinta oli kuivunut. 14Toisen kuun kahdentenakymmenentenäseitsemäntenä päivänä maa oli kokonaan kuiva.

15Silloin Jumala sanoi Nooalle: 16»Lähde ulos arkista ja ota mukaan vaimosi, poikasi ja poikiesi vaimot. 17

8:17
1. Moos. 1:22
Vie mukanasi ulos kaikki eläimet, jotka ovat luonasi, kaikki elävät olennot, linnut, karjaeläimet ja maan päällä liikkuvat pikkueläimet. Vilisköön maa niitä jälleen, ja olkoot ne hedelmälliset ja lisääntykööt maan päällä.» 18Niin Nooa lähti poikiensa, vaimonsa ja poikiensa vaimojen kanssa ulos, 19ja kaikki eläimet, kaikki pikkueläimet, linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat, lähtivät suvuittain arkista.

20

8:20
1. Moos. 7:2,3
Sitten Nooa rakensi alttarin Herralle, otti kaikkia uhrikelpoisia karjaeläimiä ja uhrikelpoisia lintuja ja uhrasi ne polttouhrina alttarilla. 21
8:21
Sananl. 20:9
Saarn. 9:3
Jes. 54:9
Jer. 17:9
Mark. 7:21
Ja kun Herra tunsi uhrisavun tuoksun, hän sanoi mielessään: »Minä en enää koskaan kiroa maata ihmisen tähden, vaikka ihmisen ajatukset ja teot ovat pahat nuoruudesta saakka, enää en hävitä kaikkea elävää, niin kuin tein.

22– Niin kauan kuin maa pysyy,

ei lakkaa kylvö eikä korjuu,

ei vilu eikä helle,

ei kesä eikä talvi,

ei päivä eikä yö.»

9

Liitto Nooan kanssa

91

9:1,2
1. Moos. 1:28
Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: »Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa. 2Kaikki villieläimet ja taivaan linnut, kaikki maan päällä liikkuvat eläimet ja meren kalat pelkäävät ja säikkyvät teitä; ne on annettu teidän valtaanne. 3
9:3
1. Moos. 1:29
Teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat. Ne kaikki minä annan nyt teille, niin kuin annoin teille vihreät kasvit. 4
9:4
3. Moos. 3:17,7:26,27,17:10
5. Moos. 12:16
Ap. t. 15:20
Mutta lihaa, jossa vielä on jäljellä sen elämänvoima, veri, te ette saa syödä. 5Ja jokaisen, joka vuodattaa teidän verenne, teidän elämänvoimanne, minä vaadin tilille. Minä vaadin tilille jokaisen eläimenkin. Vaadin tilille jokaisen ihmisen, joka vuodattaa lähimmäisensä veren.

6

9:6
2. Moos. 21:12
3. Moos. 24:17
5. Moos. 21:91. Moos. 1:26+
– Joka ihmisen veren vuodattaa,

hänen verensä on ihminen vuodattava,

sillä omaksi kuvakseen

Jumala teki ihmisen.

7Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää,

lisääntykää ja levitkää yli maan.»

8Ja Jumala sanoi Nooalle ja hänen pojilleen: 9»Minä teen liiton teidän ja teidän jälkeläistenne kanssa, 10kaikkien elävien olentojen kanssa, jotka ovat teidän kanssanne maan päällä, lintujen, karjaeläinten ja kaikkien villieläintenkin kanssa, kaikkien niiden kanssa, jotka tulivat arkista ulos. 11

9:11
1. Moos. 8:21
Minä teen liiton ja annan teille lupaukseni: koskaan enää ei vedenpaisumus tuhoa kaikkea elävää, se ei koskaan enää hävitä maata.»

12Jumala sanoi vielä: »Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti: 13minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta. 14Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä, 15

9:15
Sir. 44:18
muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaiken elollisen kanssa: vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää. 16Kaari näkyy pilvissä, ja kun minä sen näen, muistan ikuisen liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaikkien maan päällä elävien kanssa.» 17Ja Jumala sanoi vielä Nooalle: »Tämä on sen liiton merkki, jonka minä teen kaikkien maan päällä elävien kanssa.»

Nooa ja hänen poikansa

18Nooan pojat, jotka lähtivät arkista, olivat Seem, Haam ja Jafet, ja Haamista tuli Kanaanin isä. 19Nämä kolme olivat Nooan pojat, ja heidän jälkeläisiään ovat kaikki maailman ihmiset.

20Nooa ryhtyi viljelemään maata ja istutti ensimmäisen viinitarhan. 21Mutta kun hän joi viiniä, hän juopui ja jäi alastomana makaamaan telttaansa. 22Haam, Kanaanin isä, näki isänsä alastomuuden ja kertoi siitä ulkona molemmille veljilleen. 23Silloin Seem ja Jafet ottivat viitan, levittivät sen harteilleen, menivät sisään selkä edellä ja peittivät isänsä alastomuuden. Heidän kasvonsa olivat poispäin, eivätkä he nähneet isäänsä alastomana. 24Kun Nooa selvisi juopumuksestaan ja sai kuulla, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt, 25hän sanoi:

– Kirottu olkoon Kanaan,

tulkoon hänestä veljiensä

orjienkin orja.

26
9:26
Joos. 16:10
Tuom. 1:28
Ja hän sanoi vielä:

– Kiitetty olkoon Herra,

Seemin Jumala,

ja Kanaan olkoon Seemin orja.

27Tehköön Jumala laajaksi Jafetin suvun,9:27 Nimi Jafet muistuttaa heprean sanaa jaft ’tehköön laajaksi’.

ja saakoon se asua myös Seemin majoissa,

ja Kanaan olkoon heidän orjansa.

28Nooa eli vedenpaisumuksen jälkeen vielä 350 vuotta. 29Kaikkiaan hän eli 950 vuotta, ja sitten hän kuoli.