Raamattu 1992 (KR92)
34

Dinan raiskaus ja Sikemin kaupungin hävitys

341

34:1
1. Moos. 30:21
Dina, Jaakobin tytär, jonka äiti oli Lea, lähti tapaamaan seudun tyttöjä. 2Seudun hivviläisen hallitsijan Hamorin poika Sikem näki Dinan, otti hänet mukaansa ja makasi hänet väkisin. 3Mutta Sikem kiintyi Dinaan, Jaakobin tyttäreen, rakastui häneen ja yritti lepyttää hänet. 4Isälleen Hamorille Sikem sanoi: »Hanki tämä tyttö minulle vaimoksi.» 5Mutta Jaakob oli jo saanut tietää, että Sikem oli raiskannut hänen tyttärensä Dinan. Koska hänen poikansa olivat karjan mukana laitumilla, hän päätti kuitenkin vaieta heidän tuloonsa saakka.

6Sikemin isä Hamor lähti Jaakobin puheille. 7

34:7
5. Moos. 22:20,21
Jaakobin pojat olivat juuri palanneet laitumilta ja kuulleet asiasta. He olivat raivoissaan ja katkeria, sillä Sikem oli makaamalla Jaakobin tyttären loukannut Israelin kunniaa, eikä sellaista voitu sietää. 8Hamor puhui heidän kanssaan ja sanoi: »Poikani Sikem on rakastunut perheenne tyttäreen. Antakaa tyttö hänelle vaimoksi, 9ja tehdään sopimus: antakaa te meille vaimoiksi tyttäriänne ja ottakaa itse meidän tyttäriämme. 10Tulkaa asumaan meidän pariimme, maa on avoinna edessänne. Jääkää tänne, liikkukaa vapaasti kaikkialla ja asettukaa tänne.» 11Sikem itse sanoi Dinan isälle ja veljille: »Jos hyväksytte minut, minä maksan teille niin paljon kuin pyydätte. 12Määrätkää morsiamen hinta vaikka kuinka korkeaksi ja vaatikaa lahjoja vaikka kuinka paljon, minä maksan mitä pyydätte, kunhan vain annatte tytön minulle vaimoksi.»

13Mutta Jaakobin pojat vastasivat Sikemille ja hänen isälleen Hamorille petollisesti, koska Sikem oli raiskannut heidän sisarensa Dinan. 14He sanoivat heille: »Meidän ei sovi tehdä sellaista. Emme voi antaa sisartamme ympärileikkaamattomalle miehelle, sillä me pidämme sellaista häpeällisenä tekona. 15

34:15
1. Moos. 17:10
Mutta me suostumme teidän pyyntöönne sillä ehdolla, että teette niin kuin meillä on tapana ja ympärileikkaatte kaikki miehet ja pojat. 16Sitten me annamme teille vaimoiksi tyttäriämme ja otamme vaimoiksi teidän tyttäriänne ja asetumme asumaan luoksenne, niin että meistä tulee yksi ja sama kansa. 17Mutta jos ette suostu ympärileikkauttamaan itseänne, me otamme tytön ja lähdemme pois.» 18Hamor ja hänen poikansa Sikem pitivät heidän tarjoustaan hyvänä, 19ja nuorukainen ryhtyi heti toimeen ehdon täyttämiseksi, sillä hän oli rakastunut Jaakobin tyttäreen ja hänellä oli isänsä suvussa paljon vaikutusvaltaa.

20Hamor ja hänen poikansa menivät kaupunginportin aukiolle ja sanoivat kaupungin miehille: 21»Nuo miehet haluavat elää rauhassa kanssamme. Antaa heidän jäädä asumaan tälle seudulle ja kierrellä täällä. Maata täällä kyllä riittää heillekin. Me voimme ottaa vaimoiksemme heidän tyttäriään ja antaa omia tyttäriämme heille. 22Mutta nuo miehet suostuvat jäämään tänne meidän luoksemme ja tulemaan meidän kanssamme yhdeksi kansaksi vain, jos ympärileikkaamme täällä kaikki miehet ja pojat, niin kuin heidän tapoihinsa kuuluu. 23Sillä tavoin heidän karjansa ja omaisuutensa ja kaikki juhtansa siirtyvät lopulta meille. Siksi meidän olisi syytä suostua heidän vaatimukseensa ja näin saada heidät jäämään luoksemme.» 24Kaupungin täysi-ikäiset miehet myöntyivät Hamorin ja hänen poikansa Sikemin ehdotukseen, ja kaupungin kaikki miespuoliset asukkaat ympärileikattiin.

25

34:25
1. Moos. 49:5,6
Judit 9:2
Kahden päivän kuluttua, kun kaupungin miehet olivat kipeimmillään, kaksi Jaakobin poikaa, Dinan veljet Simeon ja Leevi, ottivat kumpikin miekkansa, tunkeutuivat kenenkään estämättä kaupunkiin ja tappoivat kaikki miespuoliset asukkaat. 26He pistivät hengiltä myös Hamorin ja hänen poikansa Sikemin ja veivät Dinan mukanaan Sikemin talosta. 27Sitten Jaakobin pojat hyökkäsivät ryöstämään surmattujen omaisuutta ja kaupunkia, jossa heidän sisarensa oli raiskattu. 28He ryöstivät kaupungin asukkaiden lampaat ja vuohet, nautakarjan ja aasit sekä kaiken, mitä kaupungista ja sen mailta löytyi, 29ottivat saaliikseen heidän omaisuutensa ja myös naiset ja lapset, kaiken mitä taloissa oli.

30Silloin Jaakob sanoi Simeonille ja Leeville: »Te olette vetäneet minun päälleni tässä maassa asuvien kanaanilaisten ja perissiläisten vihan ja tehneet minusta henkipaton. Minun väkeni on vähälukuinen; jos nuo toiset yhdessä käyvät minun kimppuuni ja voittavat minut, niin se on minun ja minun sukuni loppu.» 31Mutta he vastasivat: »Eihän meidän sisartamme saa kohdella kuin porttoa!»

35

Jaakob palaa Beteliin

351

35:1
1. Moos. 28:13
Jumala sanoi Jaakobille: »Lähde Beteliin, asetu sinne asumaan ja rakenna sinne alttari Jumalalle, joka ilmestyi sinulle, kun pakenit veljeäsi Esauta.» 2
35:2
Joos. 24:23
1. Sam. 7:32. Moos. 19:10
2. Sam. 12:20
Niin Jaakob sanoi perheelleen ja muulle väelleen: »Hylätkää vieraat jumalat, joita teillä on, puhdistautukaa ja vaihtakaa vaatteenne, 3niin lähdemme Beteliin. Minä rakennan sinne alttarin Jumalalle, joka kuuli minua ahdinkoni hetkellä ja oli matkallani minun kanssani.» 4He luovuttivat Jaakobille kaikki hallussaan olevat jumalankuvat sekä renkaat, jotka heillä oli korvissaan, ja Jaakob kätki ne maahan Sikemin luona kasvavan suuren puun alle.

5

35:5
2. Moos. 23:27
5. Moos. 2:25
1. Sam. 14:15
2. Aik. 17:10
Sitten he lähtivät liikkeelle, ja Jumala saattoi ympäristön kaupunkien asukkaat kauhun valtaan, niin etteivät he lähteneet ajamaan takaa Jaakobin poikia. 6Jaakob ja koko hänen väkensä saapuivat Lusiin eli Beteliin, joka on Kanaaninmaassa. 7Hän rakensi sinne alttarin ja antoi paikalle nimeksi El-Betel35:7 Nimi El-Betel merkitsee ’Betelin Jumala’., sillä siellä Jumala oli ilmestynyt hänelle hänen lähdettyään pakoon veljeään. 8
35:8
1. Moos. 24:59
Debora, Rebekan imettäjä, kuoli siellä, ja hänet haudattiin Betelin rinteeseen tammen alle. Puu sai nimekseen Itkutammi.

9Jaakobin palattua Mesopotamiasta Jumala ilmestyi hänelle vielä uudestaan ja siunasi hänet. 10

35:10
1. Moos. 32:29+
Jumala sanoi hänelle:

– Nimesi on Jaakob,

mutta nyt saat uuden nimen:

kutsuttakoon sinua Israeliksi.

Niin hän sai nimekseen Israel. 11
35:11
1. Moos. 12:2+
Vielä Jumala sanoi hänelle:

– Minä olen Jumala, Kaikkivaltias.

Ole hedelmällinen,

ja tulkoon sukusi suureksi.

Monet kansat saavat sinusta alkunsa,

ja sinusta tulee kuninkaiden kantaisä.

12

35:12
1. Moos. 12:7+
Sen maan, jonka lupasin Abrahamille ja Iisakille,

minä nyt annan sinulle,

ja myös sinun jälkeläisillesi minä annan sen maan.

13Sitten Jumala lähti Jaakobin luota siitä paikasta, missä oli hänelle puhunut.

14

35:14
1. Moos. 28:18
Jaakob pystytti patsaan, muistokiven, siihen kohtaan, missä Jumala oli puhunut hänelle, vuodatti sen päälle viiniä juomauhriksi ja valeli sen öljyllä. 15Ja hän antoi sille paikalle nimen Betel.

Benjaminin syntymä ja Raakelin kuolema

16Sitten he lähtivät liikkeelle Betelistä. Kun vielä oli vähän matkaa Efrataan, Raakelin synnytys alkoi, ja siitä tuli hyvin vaikea. 17Kun tuskat olivat pahimmillaan, kätilövaimo sanoi hänelle: »Ei hätää, sinä saat taas pojan.» 18Mutta Raakel oli jo kuolemaisillaan, ja viime hetkellään hän antoi pojalle nimen Benoni. Jaakob kuitenkin antoi hänelle nimeksi Benjamin.35:18 Nimi Benoni merkitsee ’vaivan, tuskan poika’, Benjamin taas ’onnen poika’. 19

35:19
1. Moos. 48:7
Raakel kuoli, ja hänet haudattiin Efratan eli Betlehemin tien varteen. 20Jaakob pystytti patsaan hänen haudalleen, ja tämä Raakelin hautapatsas on olemassa vielä tänäkin päivänä.

Jaakobin pojat

21Sitten Israel35:21 Israel on Jaakobin toinen nimi, vrt. 32:29, 35:10. lähti matkaan ja pystytti telttansa Migdal-Ederin tuolle puolen. 22

35:22
1. Moos. 49:4
1. Aik. 5:1
Hänen asuessaan sillä seudulla Ruuben makasi isänsä sivuvaimon Bilhan kanssa, ja Israel sai tietää siitä.

Jaakobilla oli kaksitoista poikaa. 23Lean poikia olivat Jaakobin esikoinen Ruuben sekä Simeon, Leevi, Juuda, Isaskar ja Sebulon, 24Raakelin poikia olivat Joosef ja Benjamin, 25Raakelin orjattaren Bilhan poikia olivat Dan ja Naftali, 26ja Lean orjattaren Silpan poikia olivat Gad ja Asser. Nämä olivat Jaakobin pojat, jotka syntyivät hänelle Mesopotamiassa.

27

35:27
1. Moos. 13:18
Jaakob saapui isänsä Iisakin luo Mamreen, Kirjat-Arbaan eli Hebroniin, missä Abraham ja Iisak olivat asuneet muukalaisina.

Iisakin kuolema

28Iisak eli satakahdeksankymmentä vuotta. 29

35:29
1. Moos. 25:8
Sitten hän kuoli, ja hänet otettiin isiensä luo korkeassa iässä ja elämästä kyllänsä saaneena. Hänen poikansa Esau ja Jaakob hautasivat hänet.

36

Esaun jälkeläiset

361

36:1
1. Moos. 25:30
Tämä on luettelo Esaun eli Edomin jälkeläisistä. 2
36:2,3
1. Moos. 26:34,28:9
Esau otti vaimoikseen kaksi kanaanilaisnaista: Adan, heettiläisen Elonin tyttären, ja Oholibaman, joka oli horilaisen Sibeonin pojan Anan tytär. 3Heidän lisäkseen hän otti vaimokseen Ismaelin tyttären Basematin, joka oli Nebajotin sisar. 4Ada synnytti Esaulle Elifasin, Basemat synnytti Reuelin, 5ja Oholibama synnytti Jeusin, Jaelamin ja Korahin. Nämä olivat Esaun pojat, jotka syntyivät hänelle Kanaaninmaassa.

6Sitten Esau otti mukaan vaimonsa, poikansa, tyttärensä ja kaiken väkensä, karjansa, kaikki juhtansa ja kaiken maassa hankkimansa omaisuuden ja muutti toiseen maahan veljensä Jaakobin tieltä. 7

36:7
1. Moos. 13:6
Heillä oli kummallakin niin runsaasti karjaa, etteivät he enää mahtuneet asumaan samalla seudulla eikä maa, jossa he asuivat muukalaisina, riittänyt antamaan elantoa heille molemmille heidän suurten laumojensa vuoksi. 8
36:8
Joos. 24:4
Esau eli Edom asettui asumaan Seirin vuorille.

9Tämä on luettelo Esaun, Edomin kantaisän, jälkeläisistä, jotka asuvat Seirin vuoristossa. 10

36:10–19
1. Aik. 1:35–37
Nämä olivat Esaun poikien nimet: Elifas, Esaun vaimon Adan poika; Reuel, Esaun vaimon Basematin poika. 11Elifasin pojat olivat Teman, Omar, Sefo, Gaetam ja Kenas. 12Esaun pojalla Elifasilla oli myös sivuvaimo Timna, joka synnytti hänelle Amalekin. Tässä olivat Esaun vaimon Adan jälkeläiset. 13Reuelin pojat olivat Nahat, Serah, Samma ja Missa. He olivat Esaun vaimon Basematin jälkeläisiä. 14Pojat, jotka Esaun vaimo Oholibama, Sibeonin pojan Anan tytär, synnytti Esaulle, olivat Jeus, Jaelam ja Korah.

15Seuraavassa luetellaan Esaun jälkeläisten heimokunnat. Esaun esikoisen Elifasin jälkeläisiä olivat nämä heimokunnat: Teman, Omar, Sefo, Kenas, 16Korah, Gaetam ja Amalek. Tässä olivat Elifasin suvun heimokunnat, jotka asuivat Edomin maassa. Nämä olivat Adan jälkeläisiä.

17Esaun pojan Reuelin jälkeläisten heimokunnat olivat Nahat, Serah, Samma ja Missa. Tässä olivat Reuelin suvun heimokunnat, jotka nekin asuivat Edomin maassa. Nämä olivat Esaun vaimon Basematin jälkeläisiä.

18Esaun vaimon Oholibaman pojat olivat Jeus, Jaelam ja Korah. Heistä saivat nimensä Esaun vaimon Oholibaman, Anan tyttären, jälkeläisten heimokunnat. 19Tässä olivat Esaun pojat ja heistä polveutuneet heimokunnat. Tämä oli Edomin suku.

Seirin jälkeläiset

20

36:20–30
1. Aik. 1:38–42
Nämä olivat horilaisen Seirin pojat, jotka entuudestaan asuivat Edomin maassa: Lotan, Sobal, Sibeon, Ana, 21Dison, Eser ja Disan. Heistä saivat nimensä horilaisten, Seirin jälkeläisten, heimokunnat Edomin maassa. 22Lotanin pojat olivat Hori ja Hemam, ja Lotanilla oli sisar nimeltä Timna. 23Sobalin pojat olivat Alvan, Manahat, Ebal, Sefo ja Onam. 24Sibeonin pojat olivat Aija ja Ana; hän oli se Ana, joka löysi kuumat lähteet autiomaasta paimentaessaan isänsä Sibeonin aaseja. 25Anan poika oli Dison, ja hänen tyttärensä oli Oholibama. 26Disonin pojat olivat Hemdan, Esban, Jitran ja Keran. 27Eserin pojat olivat Bilhan, Saavan ja Akan. 28Ja Disanin pojat olivat Us ja Aran.

29Nämä olivat horilaisten heimokunnat: Lotan, Sobal, Sibeon, Ana, 30Dison, Eser ja Disan. Tässä olivat Seirin maassa asuvat horilaisten heimokunnat järjestyksessä lueteltuina.

31

36:31–39
1. Aik. 1:43–51a
Nämä olivat ne kuninkaat, jotka hallitsivat Edomin maassa ennen kuin israelilaisilla oli kuningasta hallitsijanaan: 32Edomin ensimmäinen kuningas oli Bela, Beorin poika, ja hänen hallituskaupunkinsa nimi oli Dinhaba. 33Belan kuoltua tuli kuninkaaksi Jobab, Serahin poika, kotoisin Bosrasta. 34Jobabin kuoltua tuli kuninkaaksi Husam, kotoisin Temanin maasta. 35Husamin kuoltua tuli kuninkaaksi Hadad, Bedadin poika, se joka voitti midianilaiset Moabin tasangolla. Hänen hallituskaupunkinsa oli Avit. 36Hadadin kuoltua tuli kuninkaaksi Samla, kotoisin Masrekasta. 37Samlan kuoltua tuli kuninkaaksi Saul, kotoisin Rehobot-Naharista. 38Saulin kuoltua tuli kuninkaaksi Baal-Hanan, Akborin poika. 39Kun Baal-Hanan, Akborin poika, kuoli, tuli kuninkaaksi Hadar. Hänen hallituskaupunkinsa oli Pau. Hänen vaimonsa oli Mehetabel, Matredin tytär; Matred puolestaan oli Me-Sahabin tytär.

40

36:40–43
1. Aik. 1:51b–54
Nämä olivat Esaun jälkeläisten heimokunnat lueteltuina suvuittain ja asuinpaikkojensa mukaan: Timna, Alva, Jetet, 41Oholibama, Ela, Pinon, 42Kenas, Teman, Mibsar, 43Magdiel ja Iram. Tässä olivat Edomin maan heimokunnat lueteltuina asuinpaikkojensa mukaan. Tämä oli Esaun, Edomin kantaisän, suku.