Raamattu 1992 (KR92)
29

Jaakob tapaa Raakelin

291Sitten Jaakob lähti matkaan kohti idän kansojen maita. 2Saapuessaan sinne hän huomasi kaivon ja kolme lammaslaumaa makailemassa sen äärellä, sillä siitä kaivosta juotettiin karjalaumoja. Kaivon suulla oli iso kivi, 3ja vasta kun kaikki paimenet olivat kokoontuneet sinne laumoineen, kivi vieritettiin kaivon suulta ja lampaat ja vuohet juotettiin. Sitten kivi pantiin taas paikoilleen kaivon suulle. 4Jaakob kysyi paimenilta: »Mistä te olette kotoisin, veljet?» He vastasivat: »Harranista.» 5

29:5
1. Moos. 24:29
Jaakob kysyi vielä: »Tunnetteko Labanin, Nahorin pojan?» He vastasivat: »Kyllä tunnemme.» 6Hän kysyi: »Mitä Labanille kuuluu?» Ja he vastasivat: »Hyvää hänelle kuuluu, ja tuolta onkin tulossa hänen tyttärensä Raakel lampaineen.» 7Jaakob sanoi: »Nyt on vielä täysi päivä ja liian varhaista ajaa karjaa kokoon. Juottakaa vain lampaat ja viekää ne takaisin laitumelle.» 8Mutta he sanoivat: »Ei, sitä me emme voi tehdä, ennen kuin kaikki laumat ovat koossa ja kivi vieritetään kaivon suulta. Vasta sitten me voimme juottaa lampaat.»

9Jaakobin vielä puhuessa heidän kanssaan Raakel toi sinne isänsä lammaslauman; sen paimentaminen oli näet hänen tehtävänsä. 10

29:10
2. Moos. 2:17
Kun Jaakob näki Raakelin, enonsa Labanin tyttären, ja hänen lampaansa, hän astui esiin, vieritti kiven kaivon suulta ja juotti lampaat. 11Sitten Jaakob suuteli Raakelia ja puhkesi itkuun. 12Hän kertoi Raakelille olevansa hänen isänsä sukua, Rebekan poika, ja Raakel juoksi kertomaan isälleen. 13Kun Laban sai kuulla sisarenpoikansa tulosta, hän riensi Jaakobia vastaan, syleili ja suuteli häntä ja vei hänet kotiinsa. Jaakob kertoi Labanille kaiken, mitä hänelle oli tapahtunut, 14ja Laban sanoi hänelle: »Sinä olet todellakin samaa luuta ja lihaa kuin minä.»

Jaakob palvelee Labania Raakelin tähden

Kun Jaakob oli asunut Labanin luona kuukauden verran, 15Laban sanoi Jaakobille: »Miksi sinun pitäisi tehdä minulle ilmaista työtä, vaikka oletkin sukulaiseni? Sano, mitä haluat palkaksesi.» 16Labanilla oli kaksi tytärtä; vanhemman nimi oli Lea ja nuoremman Raakel. 17Lealla oli lempeät silmät, mutta Raakel oli kaunis vartaloltaan ja kasvoiltaan. 18

29:18
Hoos. 12:13
Jaakob oli rakastunut Raakeliin, ja niin hän sanoi: »Minä palvelen sinua seitsemän vuotta, jos annat minulle nuoremman tyttäresi Raakelin.» 19Laban sanoi: »Parempi minun on antaa hänet sinulle kuin jollekin toiselle. Jää minun luokseni asumaan.» 20Niin Jaakob palveli seitsemän vuotta saadakseen Raakelin, ja ne vuodet tuntuivat hänestä vain muutamalta päivältä, koska hän rakasti Raakelia.

21Sitten Jaakob sanoi Labanille: »Anna minulle vaimoni. Palvelusaikani on kulunut umpeen, ja nyt tahdon saada hänet.» 22Laban kutsui silloin koolle paikkakunnan kaikki asukkaat ja järjesti hääpidot. 23Mutta illan tultua hän haki tyttärensä Lean ja vei hänet Jaakobin luo, ja Jaakob yhtyi häneen. 24Laban antoi orjattarensa Silpan tyttärelleen Lealle orjattareksi.

25Kun aamu koitti, Jaakob huomasi, että olikin saanut Lean. Hän sanoi Labanille: »Mitä oletkaan minulle tehnyt! Minähän palvelin sinua saadakseni Raakelin. Miksi sinä petit minua?» 26Mutta Laban vastasi: »Ei ole meillä päin tapana naittaa nuorempaa tytärtä ennen vanhempaa. 27Vietä nyt vain hääviikko loppuun tämän vanhemman kanssa, niin saat sitten palkaksi nuoremmankin, kunhan pysyt minun palveluksessani toiset seitsemän vuotta.» 28Jaakob suostui siihen ja vietti hääviikon loppuun Lean kanssa. Sen jälkeen Laban antoi myös tyttärensä Raakelin hänelle vaimoksi 29ja antoi orjattarensa Bilhan tyttärelleen orjattareksi. 30Jaakob yhtyi myös Raakeliin, ja Raakel oli hänelle rakkaampi kuin Lea. Näin Jaakob palveli Labanin luona vielä toiset seitsemän vuotta.

Jaakobin pojat

31

29:31
1. Moos. 11:30,25:21
Kun Herra huomasi, että Jaakob syrji Leaa, hän antoi Lean tulla raskaaksi, mutta Raakel pysyi lapsettomana. 32Niin Lea synnytti pojan, jolle hän antoi nimeksi Ruuben, sillä hän ajatteli: »Herra on nähnyt minun kurjuuteni.29:32 Nimi Ruuben muistuttaa heprean ilmausta ra’a be’onji ’hän on nähnyt kurjuuteni’. Nyt mieheni alkaa rakastaa minua.» 33Sitten hän tuli jälleen raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: »Herra on kuullut, että mieheni syrjii minua, ja siksi hän antoi minulle myös tämän pojan.» Ja hän antoi pojalle nimeksi Simeon29:33 Nimi Simeon muistuttaa heprean sanaa sama ’hän on kuullut’.. 34Sitten hän tuli taas raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: »Nyt mieheni lopultakin kääntyy minun puoleeni, koska olen synnyttänyt hänelle kolme poikaa.» Sen vuoksi poika sai nimekseen Leevi29:34 Nimi Leevi muistuttaa heprean sanaa lawa, josta muoto jillawe on suomeksi ’hän kääntyy puoleeni’.. 35Ja Lea tuli taaskin raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: »Vihdoinkin saan ylistää Herraa.» Siksi hän antoi pojalle nimeksi Juuda29:35 Juudan nimen hepreankielinen muoto Jehuda muistuttaa sanaa hoda, josta muoto ode on suomeksi ’saan ylistää’.. Sitten hän ei enää synnyttänyt.