Raamattu 1992 (KR92)
2

Herra kutsuu Hesekielin profeetaksi

21Hän sanoi: »Ihminen, nouse. Minä tahdon puhua sinulle.» 2

2:2
Hes. 3:24
Dan. 10:10
Hänen puhuessaan minuun tuli henki, se nosti minut seisomaan, ja minä kuulin hänen puhuvan minulle.

3

2:3
2. Moos. 32:9+
Hän sanoi: »Ihminen, minä lähetän sinut israelilaisten luo,2:3 Käännöksestä on tässä jätetty pois sanat »vieraiden kansojen (pakanoiden) keskelle», jotka ilmeisesti ovat myöhempi lisäys. noiden kapinallisten pariin, jotka ovat nousseet minua vastaan. Alusta alkaen he ja heidän isänsä ovat olleet minulle uskottomia. 4
2:4
Jer. 3:3,5:3
Hes. 3:7
Minä lähetän sinut ihmisten luo, joilla on kovat kasvot ja taipumaton sydän. Sinun tulee sanoa heille: ’Näin sanoo Herra Jumala.’ 5
2:5
Hes. 33:33
Kuulkoot tai olkoot kuulematta – he ovat uppiniskaista kansaa – he tulevat kuitenkin tietämään, että heidän keskellään on ollut profeetta. 6
2:6
Miika 7:4
Älä sinä, ihminen, pelkää heitä, älä kauhistu heidän sanojaan, vaikka olet heidän keskellään kuin piikkipensaikossa ja skorpionien seassa. Älä pelkää heidän puheitaan, älä säiky heitä – he ovat uppiniskaista kansaa. 7Sinun tulee puhua minun sanani heille, kuulkoot tai olkoot kuulematta – he ovat uppiniskaisia. 8Mutta sinä, ihminen, kuuntele mitä sinulle sanon. Älä niskoittele, niin kuin tämä niskuroiva kansa. Avaa suusi ja syö, mitä sinulle annan.»

9Minä näin, kuinka minua kohti ojentui käsi, ja kädessä oli kirjakäärö. 10Se avattiin minun eteeni, ja minä näin, että se oli kirjoitettu täyteen molemmin puolin: valituksia ja huokauksia, huutoa ja tuskaa.

3

31Hän sanoi minulle: »Ihminen, syö, mitä edessäsi on. Syö tämä kirjakäärö ja sitten lähde, mene puhumaan Israelin kansalle.» 2Niin minä avasin suuni, ja hän antoi syödäkseni sen käärön. 3

3:3
Ps. 19:11
Jer. 15:16
Ilm. 10:10
Hän sanoi: »Ihminen, ravitse itsesi. Täytä vatsasi, syö tämä kirjakäärö, jonka minä sinulle annan.» Minä söin sen, ja se maistui suussani makealta kuin hunaja.

4Hän sanoi minulle: »Ihminen, lähde. Mene Israelin kansan luo ja puhu, minkä minulta saat puhuttavaksesi. 5Ei sinua lähetetä outoa, käsittämätöntä kieltä puhuvan kansan pariin, vaan Israelin kansan luo. 6Et sinä lähde maailman monien kansojen keskelle, joiden puhe on outoa, joiden kieltä et käsitä. Jos lähettäisin sinut niiden luo, ne kuulisivat sinua. 7

3:7
Hes. 2:4
Mutta Israelin kansa ei tahdo sinua kuulla, koska se ei tahdo kuulla minua. Koko Israelin kansa on kovaa ja uppiniskaista joukkoa. 8
3:8,9
Jer. 1:18
Miika 3:8
Mutta minä teen sinusta yhtä kovan kuin he, yhtä taipumattoman kuin hekin ovat. 9
3:9
Hes. 2:6
Minä teen sinusta timantinkovan, piikiveä kovemman. Älä pelkää heitä, älä säiky. He ovat uppiniskaista kansaa.»

10Hän sanoi: »Ihminen, kuuntele tarkoin. Paina mieleesi jokainen sana, jonka sinulle puhun. 11Mene pakkosiirtolaisten luo, oman kansasi luo. Sano heille: ’Näin sanoo Herra Jumala’ – kuulkoot tai olkoot kuulematta.»

12Henki nosti minut seisomaan, ja minä kuulin takaani valtavan jylinän, kun Herran kirkkaus kohosi paikaltaan. 13Olentojen siivet kohahtivat, kun ne löivät toisiaan vasten, ja minä kuulin pyörien jyrinän ja kuulin pauhun, joka järisytti maata. 14

3:14
Jer. 15:17
Ja henki nosti minut maasta ja tempasi mukaansa. Minä kuljin huumaantuneena, mitään käsittämättä, mutta Herra piti ylläni väkevää kättään. 15Tulin sitten takaisin pakkosiirtolaisten luo Kebarjoen varrelle Tel Abibiin, minne heidät oli asetettu asumaan. Siellä minä istuin heidän keskellään seitsemän päivää kykenemättä liikkumaan tai puhumaan.

Profeetta saa tehtäväkseen varoittaa Israelia

16Seitsemän päivän kuluttua minulle tuli Herran sana:

17

3:17
Jer. 6:17
Hes. 33:7
»Ihminen, minä olen pannut sinut Israelin kansalle vartijaksi. Kun kuulet suustani sanan, sinun tulee varoittaa heitä minusta. 18Kun minä sanon jumalattomalle, että hänen on kuoltava, asetan sinut vastuuseen hänestä. Ellet sinä puhu hänelle, ellet varoita häntä hänen jumalattomuudestaan pelastaaksesi hänet, hän kuolee syntiensä tähden – ja hänen kuolemastaan minä vaadin tilille sinut. 19Mutta jos sinä varoitat jumalatonta eikä hän silti luovu jumalattomuudestaan, ei käänny pahoilta teiltään, hän kyllä kuolee syntiensä tähden mutta sinä pelastat elämäsi.

20

3:20
Hes. 18:24,33:12
»Ja jos vanhurskas kääntyy vanhurskaudestaan, jos hän tekee sellaista mikä on väärin, kun panen hänet koetukselle, sinä olet vastuussa hänestä. Ellet sinä varoita häntä, hän kuolee syntiensä tähden, eikä kukaan muista hänen vanhurskauttaan, ei hänen hyviä tekojaan. Ja hänen kuolemastaan minä vaadin tilille sinut. 21Jos sinä varoitat vanhurskasta, ettei hän tekisi syntiä, ja hän ottaa varteen varoituksesi, hän saa elää. Hän saa elää, koska noudatti varoitusta, ja myös sinä pelastat elämäsi.»

Profeettaa odottaa vaikea aika

22Herran käsi tarttui minuun, ja Herra sanoi: »Nouse ja mene laaksoon, siellä minä puhun sinulle.» 23

3:23
Hes. 1:3
Minä lähdin laaksoon, ja siellä näin Herran kirkkauden. Se oli sama kirkkaus, jonka olin Kebarjoen rannalla nähnyt, ja minä heittäydyin maahan kasvoilleni.

24

3:24
Hes. 2:2
Silloin minuun tuli henki, ja se nosti minut pystyyn ja puhui minulle näin:

»Mene kotiisi ja sulkeudu sinne. 25Ihminen, näin sinun käy: Sinut pannaan köysiin, sinut sidotaan niillä, niin ettet pääse toisten luo. 26Ja kielesi minä kiinnitän kitalakeesi, niin ettet voi puhua etkä nuhdella heitä. He ovat uppiniskaista kansaa. 27

3:27
Hes. 2:7
Kun sitten sinulle puhun, minä avaan sinun suusi, ja sinun on sanottava heille tämä: ’Näin sanoo Herra Jumala: Kuulkoon se, joka haluaa kuulla, ummistakoon korvansa, joka ei halua.’ He ovat uppiniskaista kansaa.

4

Ennustus Jerusalemin piirityksestä

41»Ihminen, ota savitiili, aseta se eteesi ja piirrä siihen kaupunki, Jerusalem. 2Pane se saarroksiin, rakenna sen ympärille piiritysvalli ja luo valtausluiska sen muureja vastaan, sijoita joka puolelle sotaleirejä ja pane muurinmurtajia yltympäri sitä uhkaamaan. 3Ota sitten rautainen leivinlevy ja pane se rautamuuriksi itsesi ja kaupungin väliin ja katso sen takaa saarrettuun kaupunkiin, niin että olet kuin yksi piirittäjistä. Tämä on merkki Israelin kansalle.

4»Asetu sitten vasemmalle kyljellesi ja ota päällesi Israelin kansan synnit. Niin kauan kuin sillä kyljellä makaat, niin kauan sovitat heidän syntejään. 5Minä annan sinun kantaa niitä yhtä monta päivää kuin on Israelin synninteon vuosia: kolmesataayhdeksänkymmentä päivää. 6

4:6
4. Moos. 14:34
Kun olet sen tehnyt, käy vielä oikealle kyljellesi. Sinun tulee kantaa myös Juudan kansan synnit, ja minä panen sinut kantamaan niitä päivän vuotta kohden, neljäkymmentä päivää.

7»Pidä katseesi piiritetyssä Jerusalemissa ja paljas käsivartesi ojennettuna sitä kohti ja ennusta Jerusalemia vastaan. 8Minä panen sinut köysiin, niin ettet voi kääntyä kyljeltä toiselle ennen kuin olet piirittänyt kaupunkia täyden ajan.

Piiritetyn kaupungin ahdinko

9»Ota vehnää, ohraa, papuja, linssejä, hirssiä ja vaivaisvehnää, pane ne samaan astiaan ja leivo niistä itsellesi leipää. Se olkoon ravintosi niiden kolmensadanyhdeksänkymmenen päivän ajan, jotka makaat kyljelläsi. 10Punnitse ruokasi, jonka syöt: kaksikymmentä sekeliä päivää kohden, ja sinun tulee syödä se aina samaan aikaan. 11Vettäkin saat juoda vain määrämitan: kuudenneksen hin-mittaa, ja sinun tulee juoda se aina samaan aikaan päivästä. 12Syö leipäsi ohuina kakkuina, jotka paistat heidän nähtensä ihmislannalla.»

13Ja Herra sanoi: »Näin joutuvat israelilaiset leipänsä syömään, saastaisen leipänsä vieraissa maissa, joihin minä heidät karkotan.»

14

4:14
2. Moos. 22:30
3. Moos. 22:8
Hes. 44:313. Moos. 7:18
Jes. 65:4
Ap. t. 10:14
Minä sanoin: »Voi, Herra! Koskaan en ole koskenut mihinkään saastaiseen. Lapsuudestani tähän päivään saakka en ole syönyt itsestään kuollutta tai petojen raatelemaa eläintä enkä pannut suuhuni saastaista lihaa.» 15Silloin Herra sanoi: »Saat käyttää karjanlantaa ihmislannan asemesta, paista leipäsi sillä.»

16

4:16
3. Moos. 26:26
Hes. 14:13
Herra sanoi minulle:

»Ihminen, minä ehdytän jerusalemilaisilta leivän saannin. He joutuvat punnitsemaan leipänsä ja syömään sen ahdistuksen vallassa. Vettä he saavat vain määrämitan, ja he juovat sen pelko sydämessä. 17Heillä ei ole leipää eikä vettä, kaikki he ovat kauhuissaan, ja he menehtyvät syntiensä tähden.