Raamattu 1992 (KR92)
6

61ja meedialainen Dareios sai haltuunsa kuninkuuden kuudenkymmenenkahden vuoden ikäisenä.

Daniel leijonien luolassa

2Dareios näki hyväksi asettaa valtakunnan hallintoa hoitamaan satakaksikymmentä satraappia, jotka hän sijoitti kaikkialle valtakuntansa alueelle. 3Heidän esimiehinään oli kolme ylivalvojaa, ja Daniel oli yksi näistä. Satraappien tuli tehdä heille tili toimistaan, jotta kuningas ei joutuisi kärsimään vahinkoa.

4Daniel osoittautui etevämmäksi kuin toiset valvojat ja satraapit, sillä hänessä oli erityinen henki. Siksi kuningas aikoi asettaa hänet koko valtakunnan johtoon. 5Silloin toiset valvojat ja satraapit alkoivat etsiä sopivaa aihetta voidakseen syyttää Danielia valtakunnan vahingoittamisesta. Mitään syytöstä he eivät kuitenkaan pystyneet esittämään, sillä Daniel oli rehellinen eikä mitään laiminlyöntiä tai rikkomusta löytynyt. 6Silloin nuo miehet sanoivat: »Me emme pysty löytämään Danielia vastaan mitään, ellemme sitten löydä jotakin hänen uskonnostaan.»

7

6:7
Dan. 2:4+
Valvojat ja satraapit riensivät yhdessä kuninkaan luo ja sanoivat hänelle näin: »Ikuisesti eläköön kuningas Dareios! 8Kaikki valtakunnan valvojat, käskynhaltijat ja satraapit, hovimiehet ja maaherrat ovat yksimielisiä siitä, että tulisi antaa seuraava kuninkaallinen asetus ja vahvistaa tällainen määräys: Jos joku kolmenkymmenen päivän aikana tästä lähtien rukoilee jotakin keneltä tahansa jumalalta tai ihmiseltä paitsi sinulta, kuningas, hänet heitettäköön leijonien luolaan. 9
6:9
Est. 1:19+
Julista nyt, kuningas, tämä määräys ja anna laatia se kirjallisena, niin että se on Meedian ja Persian ikuisen lain mukaan peruuttamaton.» 10Niin kuningas Dareios antoi laatia kirjallisen määräyksen.

11

6:11
1. Kun. 8:44,48
Ps. 55:18
Kun Daniel sai tietää, että tällainen määräys oli annettu, hän meni taloonsa. Sen kattohuoneen ikkunat olivat Jerusalemiin päin, ja kolme kertaa päivässä Daniel polvistui siellä ja rukoili ja kiitti Jumalaansa, niin kuin hänellä ennenkin oli ollut tapana. 12Kun nuo miehet riensivät yhdessä paikalle, he tapasivat Danielin hartaasti rukoilemassa Jumalaansa.

13

6:13
Dan. 3:10,11
Silloin he menivät kuninkaan luo ja sanoivat hänelle: »Kuningas! Sinähän olet antanut kirjallisen määräyksen, että jos joku kolmenkymmenen päivän aikana rukoilee jotakin keneltä tahansa jumalalta tai ihmiseltä paitsi sinulta, kuningas, hänet heitettäköön leijonien luolaan.» Kuningas vastasi: »Se määräys on peruuttamaton, niin sanoo Meedian ja Persian laki.» 14Silloin he sanoivat kuninkaalleen: »Daniel, joka on Juudan pakkosiirtolaisia, ei ole välittänyt sinusta, kuningas, eikä antamastasi kirjallisesta määräyksestä, vaan kolme kertaa päivässä hän rukoilee rukouksensa.»

15Kun kuningas kuuli tämän, hän tuli murheelliseksi ja alkoi miettiä, kuinka voisi pelastaa Danielin. Auringonlaskuun saakka hän etsi keinoa säästääkseen hänet rangaistukselta. 16Mutta miehet riensivät jälleen yhdessä kuninkaan luo ja sanoivat hänelle: »Muista, kuningas, että Meedian ja Persian lain mukaan ei mitään kuninkaan antamaa määräystä tai asetusta saa muuttaa!» 17Silloin kuningas käski noutaa Danielin ja heittää hänet leijonien luolaan. Kuningas sanoi Danielille: »Sinun jumalasi, jota sinä alati palvelet, pelastakoon sinut!» 18

6:18
Matt. 27:60,66
Luolan suulle tuotiin kivi, ja kuningas sulki sen sinetillään ja ylimystensä sineteillä, ettei mikään voisi muuttaa Danielin kohtaloa. 19Sen jälkeen kuningas meni palatsiinsa. Hän vietti yönsä paastoten eikä huolinut luokseen naista, ja uni pakeni hänen silmistään.

20Aamun koitteessa kuningas nousi ja kiirehti leijonien luolalle. 21

6:21
1. Makk. 2:60
Tultuaan luolan suulle hän huusi Danielia murheellisella äänellä ja sanoi: »Daniel, elävän jumalan palvelija! Onko jumalasi, jota sinä alati palvelet, pystynyt pelastamaan sinut leijonilta?» 22
6:22
Dan. 2:4+
Daniel vastasi: »Ikuisesti eläköön kuningas! 23
6:23
1. Moos. 48:16+
Minun Jumalani lähetti enkelin sulkemaan leijonien kidan, eivätkä ne vahingoittaneet minua, koska Jumalani havaitsi minut viattomaksi, enkä minä ole tehnyt mitään väärää myöskään sinua kohtaan, kuningas.»

24Kuningas ilahtui kovin ja käski nostaa Danielin luolasta. Hänet nostettiin ylös, eikä hänessä ollut mitään vammaa, sillä hän oli luottanut Jumalaansa. 25Silloin kuningas käski noutaa ne miehet, jotka olivat syyttäneet Danielia, ja heittää heidät lapsineen ja vaimoineen leijonien luolaan. Eivätkä he olleet ehtineet luolan pohjalle, kun leijonat jo kävivät heidän kimppuunsa ja raatelivat heidät.

26Sitten kuningas Dareios kirjoitti kaikille maailman kansoille ja kansakunnille, mitä kieliä ne puhuivatkin:

»Kaikkinainen menestys teille! 27

6:27
Dan. 2:44+
Minä annan seuraavan käskyn: Kaikkialla valtani piirissä vavisten pelättäköön Danielin Jumalaa,

sillä hän on elävä Jumala

ja ikuisesti pysyvä,

hänen kuninkuutensa ei koskaan häviä

eikä hänen valtansa koskaan lopu.

28Hän pelastaa ja vapauttaa,

hän antaa ennusmerkkejä ja tekee ihmeitä

taivaassa ja maan päällä,

hän, joka pelasti Danielin leijonien kynsistä.»

29

6:29
Dan. 1:21
Ja Daniel menestyi Dareioksen hallitessa ja sen jälkeen myös persialaisen Kyyroksen valtakunnassa.

7

Danielin näky neljästä eläimestä ja ihmishahmoisesta olennosta

71Belsassarin, Babylonian kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena Daniel näki vuoteellaan unen ja näkyjä. Hän kirjoitti ne muistiin, ja hänen kertomuksensa kuuluu näin.

2Näin sanoi Daniel: Minä näin näyssäni yöllä, miten taivaan neljä tuulta panivat valtameren äkkiä kuohumaan. 3Merestä nousi neljä suurta eläintä, kaikki erilaisia. 4

7:4
Jer. 48:40,49:22
Hes. 17:3,7
Ilm. 8:13Hes. 1:10+
Ensimmäinen oli kuin leijona, ja sillä oli kotkan siivet. Minun katsellessani siltä revittiin siivet ja se nostettiin maasta ja pantiin seisomaan kahdelle jalalle kuin ihminen, ja sille annettiin ihmisen sydän. 5Ja katso, oli toinen eläin, karhun kaltainen, joka seisoi toisella suunnalla, ja sillä oli kolme kylkiluuta suussaan hampaitten välissä. Sille sanottiin: »Nouse, syö paljon lihaa.»

6Vielä minä näin, että oli kolmaskin eläin, kuin pantteri, jolla oli neljä linnunsiipeä selässään, ja sillä eläimellä oli neljä päätä, ja sille annettiin valta. 7Ja vielä minä näin yöllisessä näyssäni, että oli neljäs eläin, pelottava, kauhistuttava ja hyvin väkevä. Sillä oli suuret rautaiset hampaat, ja se söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Se oli erilainen kuin aikaisemmat eläimet, ja sillä oli kymmenen sarvea. 8

7:8
Ilm. 13:5
Minä katselin niitä sarvia ja näin, että niiden väliin kasvoi vielä pieni sarvi, ja entisistä sarvista kolme irtosi sen tieltä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät, ihmisen silmien kaltaiset, ja suu, joka puhui suuria sanoja.

9

7:9
Hes. 1:26
Ilm. 1:14
Kun minä sitä katselin,

istuimet asetettiin paikoilleen,

ja Ikiaikainen istuutui.

Hänen pukunsa oli valkea kuin lumi

ja hänen hiuksensa ja partansa kuin puhdas villa.

Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä,

ja sen pyörät olivat palavaa tulta.

10

7:10
Ps. 97:3Ps. 68:18
Ilm. 5:11Ilm. 20:12
Hänen luotaan lähti liikkeelle

tulinen virta.

Tuhannet ja taas tuhannet palvelivat häntä,

miljoonat seisoivat odottaen hänen edessään.

Oikeus asettui istumaan,

ja kirjat avattiin.

11Minun yhä katsellessani se eläin surmattiin niiden suurien sanojen vuoksi, jotka sarvi oli puhunut, ja sen ruumis tuhottiin, heitettiin roihuavaan tuleen. 12Myös muilta eläimiltä riistettiin valta, mutta niiden annettiin jäädä eloon määrähetkeensä saakka.

13

7:13
Mark. 13:26+
Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä

ja näin, miten taivaan pilvien keskellä

tuli eräs, näöltään kuin ihminen.7:13 »Eräs, näöltään kuin ihminen» on sanasta sanaan käännettynä »kuin ihmisen poika», joka tarkoittaa samaa kuin »kuin ihmisyksilö». Tähän pohjautuu nimitys »Ihmisen Poika», joka esiintyy Uudessa testamentissa.

Hän saapui Ikiaikaisen luo.

Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen,

14

7:14
Ps. 45:7,8
Dan. 2:44Luuk. 1:33
Hepr. 1:8
ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus,

kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten

tuli palvella häntä.

Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa,

eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.

15Minä, Daniel, tunsin, miten henkeni minussa tuli levottomaksi, ja pääni näyt pelottivat minua. 16Minä lähestyin yhtä niistä, jotka seisoivat siellä, ja pyysin häntä tarkasti selittämään kaiken tämän. Hän vastasi ja kertoi minulle näiden asioiden selityksen: 17»Nuo neljä suurta eläintä tarkoittavat, että neljä valtakuntaa nousee hallitsemaan maailmaa. 18Mutta Korkeimman pyhät saavat vallan ja ottavat haltuunsa kuninkuuden ikuisuuksien ikuisuuteen saakka.»

19Sitten minä halusin saada selvän tiedon neljännestä eläimestä, joka oli erilainen kuin kaikki muut, hyvin pelottava, jonka hampaat olivat rautaa ja kynnet pronssia, joka söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. 20Halusin myös tietää niistä kymmenestä sarvesta, jotka olivat sen päässä, ja vielä siitä sarvesta, joka kasvoi esiin ja jonka tieltä putosi pois kolme sarvea, tuosta sarvesta, jolla oli silmät ja suuria sanoja puhuva suu ja joka näytti muita sarvia suuremmalta. 21

7:21
Ilm. 13:7
Minun katsellessani tuo sarvi ryhtyi sotaan pyhiä vastaan, ja se voitti heidät ja piti heitä vallassaan, 22kunnes Ikiaikainen saapui ja Korkeimman pyhät saivat oikeutensa ja tuli hetki, jolloin pyhät ottivat haltuunsa vallan.

23Ja minulle vastattiin:

– Neljäs eläin tarkoittaa neljättä valtakuntaa,

joka on syntyvä maailmaan.

Se valtakunta on erilainen kuin muut valtakunnat,

ja se syö koko maailman

ja tallaa ja murskaa sen.

24

7:24
Ilm. 17:12
Ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta,

jotka tulevat hallitsemaan sitä valtakuntaa.

Heidän jälkeensä nousee vielä yksi.

Hän on erilainen kuin edelliset

ja kukistaa kolme kuningasta.

25

7:25
Dan. 11:36
1. Makk. 1:46,47Dan. 12:7
Ilm. 12:14
Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan,

tuhoaa Korkeimman pyhiä

ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain.

Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen

ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi.

26Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan,

ja hänen valtansa otetaan häneltä pois,

se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti.

27Kuninkuus ja valta

ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla

annetaan Korkeimman pyhien kansalle.

Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta,

ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä.

28

7:28
Dan. 10:8
Tähän päättyy kertomus. Minua, Danielia, pelottivat nämä ajatukseni, niin että minä kalpenin, mutta tämän asian minä säilytin sydämessäni.

8

Danielin näky pässistä ja vuohipukista

81

8:1
Dan. 7:1
Kuningas Belsassarin kolmantena hallitusvuotena tuli minulle, Danielille, jälleen näky, aikaisemmin näkemäni lisäksi. 2
8:2
Neh. 1:1
Kun näin tämän näyn, olin Susan linnassa, Elamin maakunnassa, ja näyssä minä huomasin olevani Ulaijoen rannalla.

3Kun kohotin katseeni, näin pässin seisomassa joen rannalla, ja pässillä oli kaksi pitkää sarvea, joista toinen oli pitempi kuin toinen, ja se pitempi kasvoi myöhemmin esiin. 4Minä näin pässin puskevan länteen, pohjoiseen ja etelään, eivätkä muut eläimet kyenneet vastustamaan sitä, eikä ketään voitu pelastaa joutumasta sen ruhjomaksi. Se teki mitä tahtoi ja tuli yhä mahtavammaksi.

5Sitä katsellessani tuli lännestä vuohipukki koko maan yli, tuskin maanpintaa koskettaen, ja sillä pukilla oli otsassaan mahtava sarvi. 6Se tuli aivan sen kaksisarvisen pässin luo, jonka olin nähnyt seisovan joen rannalla, ja se juoksi pässiä vastaan koko vihansa voimalla. 7Minä näin, kuinka se pässin luo tultuaan kävi kiukkuisesti sen kimppuun ja murskasi sen molemmat sarvet, eikä pässi pystynyt pitämään puoliaan. Pukki kaatoi sen maahan ja polki sen jalkoihinsa, eikä kukaan voinut auttaa sitä.

8Vuohipukki tuli hyvin mahtavaksi, mutta sen ollessa mahtavimmillaan sen suuri sarvi katkesi ja tilalle nousi neljä suurta sarvea, yksi kuhunkin ilmansuuntaan. 9

8:9
Jer. 3:19
Hes. 20:6,15
Yhdestä niistä puhkesi esiin pieni sarvi, joka kasvoi kasvamistaan etelää, itää ja Ihanaa maata päin. 10
8:10
Job 20:6
Jes. 14:13
2. Makk. 9:10
Se kasvoi aina taivaan joukkojen tasalle, ja se pudotti maahan taivaan joukkoja ja tähtiä ja tallasi ne jalkoihinsa. 11
8:11
4. Moos. 28:3,41. Makk. 1:21–23
Se kasvoi ja uhmasi jo taivaan joukon valtiasta, ja valtiaalta otettiin pois päivittäinen uhri ja hänen temppelinsä turmeltiin perustuksia myöten. 12Päivittäisen uhrin sijaan pantiin jumalaton ja väärä palvelus, ja totuus sortui maahan. Ja sarvi menestyi yhä kaikissa toimissaan.

13

8:13
Luuk. 21:24
Ilm. 11:2
Sitten minä kuulin pyhien enkelien puhuvan, ja yksi heistä kysyi toiselta: »Kuinka kauan meidän täytyy katsella tätä? Päivittäinen uhri on poissa, jumalattomuus levittää tuhoa, ja pyhäkkö ja palvelus on tallattu maahan!» 14Toinen vastasi: »Niin kauan, että kaksituhatta kolmesataa iltaa ja aamua on kulunut; sitten nousee pyhäkkö taas kunniaan.»

15Kun minä, Daniel, katselin sitä näkyä ja koetin ymmärtää sen tarkoituksen, huomasin edessäni seisomassa miehen kaltaisen olennon, 16ja minä kuulin ikään kuin ihmisen äänen Ulain rantojen yllä, ja se huusi ja sanoi: »Gabriel, selitä hänelle tämä näky.» 17Hän tuli aivan viereeni, ja hänen lähestyessään minä kauhistuin ja heittäydyin kasvoilleni. Hän sanoi minulle: »Ihminen, sinun tulee ymmärtää, että se näky koskee lopun aikaa.» 18

8:18
Dan. 10:9–19
Hänen puhuessaan minä vaivuin syvään uneen, kasvot maata vasten.

Sitten hän kosketti minua ja nosti minut jälleen seisomaan. 19Hän sanoi:

»Katso, minä teen sinulle tiettäväksi, mitä on tapahtuva vihan ajan lopussa, sillä näky koskee lopun aikaa. 20Kaksisarvinen pässi, jonka näit, tarkoittaa Meedian ja Persian kuninkaita. 21Vuohipukki on Kreikan valtakunta, ja suuri sarvi sen otsassa on valtakunnan ensimmäinen kuningas. 22Sarven murtuminen ja tilalle nousseet neljä sarvea tarkoittavat, että siitä kansasta nousee neljä kuningaskuntaa. Niillä ei kuitenkaan ole ensimmäisen kuninkaan voimaa.

23– Ja kun niiden valta on lopullaan,

kun jumalattomuuden määrä on täysi,

on nouseva häikäilemätön kuningas,

juoniin perehtynyt.

24Hänellä on valtava voima,

hän tuottaa tavatonta tuhoa,

menestyy kaikessa mitä tekee

ja tuhoaa maan mahtavia

ja pyhien kansaa.

25

8:25
2. Makk. 9:5,6
Viekkaan älynsä vuoksi hän menestyy

petollisissa toimissaan

ja kasvaa sydämeltään ylpeäksi

ja tuhoaa monia rauhankin aikana.

Myös ruhtinaiden ruhtinasta vastaan hän nousee,

mutta käden koskematta hänet murskataan.

26Ja näky illoista ja aamuista, jonka sait,

on tosi.

Mutta pidä salassa se näky,

sillä se koskee tulevia päiviä.»

27Minä, Daniel, olin uupunut ja sairas jonkin aikaa. Sitten minä nousin ja palvelin jälleen kuningasta. Minä olin hämmentynyt näystäni enkä saanut siihen selvyyttä.