Raamattu 1992 (KR92)
20

Seban kapina

201

20:1
1. Kun. 12:16
Paikalla oli muuan kelvoton mies, benjaminilainen Seba, Bikrin poika. Hän puhalsi torveen ja julisti:

– Meillä ei ole tekemistä Daavidin kanssa,

vieras on meille Iisain poika.

Palatkaa majoillenne, Israelin miehet!

2Kaikki israelilaiset erosivat silloin Daavidista ja siirtyivät Bikrin pojan Seban puolelle, mutta Juudan miehet pysyivät kuninkaalleen uskollisina ja seurasivat häntä Jordanilta Jerusalemiin.

3

20:3
2. Sam. 15:16,16:21,22
Kun kuningas Daavid oli tullut Jerusalemiin palatsiinsa, hän siirrätti sieltä vartioituun rakennukseen kymmenen sivuvaimoaan, jotka hän oli jättänyt pitämään huolta palatsista. Hän antoi heille kaiken, mitä he tarvitsivat, mutta ei enää käynyt heidän luonaan, ja he pysyivät kuolemaansa asti eristettyinä, elävän miehen leskinä.

4

20:4
2. Sam. 19:14
Kuningas sanoi Amasalle: »Kutsu Juudan miehet koolle kolmen päivän kuluessa ja ole silloin itsekin täällä.» 5Amasa lähti kutsumaan Juudan miehiä, mutta hän ei ehtinyt takaisin Daavidin antamaan määräaikaan mennessä. 6Silloin Daavid sanoi Abisaille: »Seba, Bikrin poika, tuottaa meille kohta enemmän vahinkoa kuin Absalom. Ota herrasi sotilaat mukaasi ja lähde ajamaan Sebaa takaa, muuten hän voi saada haltuunsa jonkin linnoitetun kaupungin ja pääsee piiloutumaan meiltä.»

7

20:7
2. Sam. 8:18+
Joabin miehet sekä kreetit, pleetit ja muu vakinainen sotaväki lähtivät Jerusalemista takaa-ajoon, seuraamaan Sebaa, Bikrin poikaa. 8Kun he olivat ehtineet Gibeonin suuren kiven luo, tuli Amasa heitä vastaan. Joabilla oli yllään sota-asu ja sen päällä vyö, jossa riippui tuppeen pistetty miekka. Kun hän astui eteenpäin, miekka lähti tupesta. 9Joab sanoi Amasalle: »Mitä kuuluu, veljeni?» Samalla hän tarttui oikealla kädellään Amasaa parrasta aivan kuin suudellakseen häntä. 10
20:10
2. Sam. 3:27
1. Kun. 2:5
Amasa ei osannut varoa Joabin toisessa kädessä olevaa miekkaa, ja tämä pisti häntä sillä vatsaan, niin että sisälmykset valuivat maahan. Joabin ei tarvinnut iskeä häntä uudelleen, sillä hän kuoli heti.

Sitten Joab ja hänen veljensä Abisai jatkoivat Seban, Bikrin pojan, takaa-ajoa. 11Yksi Joabin miehistä jäi seisomaan Amasan ruumiin ääreen ja huusi: »Jokainen, joka kannattaa Joabia ja on Daavidin puolella, seuratkoon Joabia!» 12Mutta kaikki sotilaat vain seisoivat paikallaan, sillä Amasan verinen ruumis virui keskellä tietä. Nähdessään, että kaikki olivat pysähtyneet Amasan kohdalle, mies siirsi ruumiin tieltä pellolle ja peitti sen vaatteella. 13Kun hän oli vetänyt ruumiin syrjään tieltä, kaikki lähtivät seuraamaan Joabia ajaakseen takaa Sebaa, Bikrin poikaa.

14Seba kulki kaikkien Israelin heimojen alueiden halki Abel-Bet-Maakaan, ja häneen liittyi paljon väkeä. 15Kun Joabin joukot saapuivat Abel-Bet-Maakan edustalle, ne saartoivat Seban kaupunkiin ja loivat kaupungin muuria kohti vallin, joka ulottui ulkomuurin tasalle. Lisäksi Joabin miehet kaivoivat muurin perustuksia saadakseen sen sortumaan.

16Silloin eräs viisas nainen huusi kaupungista: »Kuulkaa, kuulkaa! Sanokaa Joabille, että hän tulisi lähemmäksi! Haluan puhua hänen kanssaan.» 17Kun Joab tuli lähemmäs, nainen kysyi: »Oletko sinä Joab?» Joab vastasi: »Olen.» Nainen sanoi: »Kuule, mitä palvelijallasi on sanottavaa.» Hän vastasi: »Minä kuuntelen.» 18Nainen sanoi: »Ennen vanhaan oli tapana sanoa: ’Kysykää neuvoa Abelin kaupungista’, ja niin asiat saatiin selviksi. 19Me olemme israelilaisista rauhallisimpia ja luotettavimpia, mutta sinä yrität tuhota kaupunkimme, joka on Israelille kuin äiti. Miksi haluat hävittää Herran omaisuutta?»

20Joab vastasi: »Kaukana siitä, että haluaisin hävittää tai turmella sitä! 21Ei, vaan eräs mies Efraimin vuoristosta, Seba, Bikrin poika, on noussut kuningas Daavidia vastaan. Teidän tarvitsee vain luovuttaa hänet, niin me jätämme kaupungin rauhaan.» Nainen sanoi Joabille: »Kohta hänen päänsä viskataan sinulle muurin yli.» 22Sitten tämä viisas nainen esitti asian kaupungin asukkaille, ja he löivät Bikrin pojalta Sebalta pään poikki ja heittivät sen Joabille. Joab puhalsi torveen, ja sotilaat lopettivat piirityksen ja hajaantuivat kukin kotiinsa. Tämän jälkeen Joab palasi Jerusalemiin kuninkaan luo.

Daavidin virkamiehet

23

20:23–26
2. Sam. 8:16–18
Joab oli koko Israelin sotaväen päällikkönä, ja kreettien ja pleettien päällikkönä oli Benaja, Jojadan poika. 24Adoram20:24 Adoram on sama henkilö kuin 1. Kun. 4:6:n Adoniram. oli verotöiden valvojana ja Josafat, Ahiludin poika, sihteerinä. 25Seva oli kirjurina ja Sadok ja Abjatar pappeina. 26Myös jairilainen Ira oli Daavidin pappina.

21

Nälänhätä ja Saulin jälkeläisten kuolema

211

21:1
1. Sam. 14:47,48
Daavidin aikana oli nälänhätä, jota kesti kolme vuotta. Daavid kääntyi silloin Herran puoleen, ja Herra sanoi: »Saulin ja hänen sukunsa yllä on verivelka, koska hän on surmannut gibeonilaisia.» 2
21:2
Joos. 9:3–27
Gibeonilaiset eivät olleet israelilaisia vaan maahan jääneitä amorilaisia. Israelilaiset olivat vannoneet säästävänsä heidät, mutta Saul, joka ajoi kiihkeästi Israelin ja Juudan etuja, oli yrittänyt tuhota heidät. Kuningas kutsui nyt gibeonilaiset luokseen 3ja kysyi heiltä: »Mitä minä voin tehdä hyväksenne? Miten voin sovittaa tämän asian, niin että te saattaisitte jälleen toivottaa siunausta Herran omalle kansalle?»

4Gibeonilaiset vastasivat: »Meidän ja Saulin suvun kesken ei ole kysymys hopeasta eikä kullasta, eikä meillä myöskään ole oikeutta surmata ketään israelilaista.» Daavid sanoi: »Teen hyväksenne mitä vain pyydätte.» 5He vastasivat kuninkaalle: »Tuo mies tahtoi tehdä meistä lopun ja aikoi hävittää meidät tyystin koko Israelista. 6

21:6
4. Moos. 25:4
Annettakoon meille seitsemän hänen jälkeläistään, niin teloitamme heidät Herran lepyttämiseksi Gibeassa, hänen valittunsa Saulin kaupungissa.» Daavid sanoi: »Minä annan heidät teille.»

7

21:7
1. Sam. 18:3+
Sen valan vuoksi, jonka Daavid ja Saulin poika Jonatan olivat keskenään Herran nimeen vannoneet, kuningas säästi Jonatanin pojan Mefibosetin, Saulin pojanpojan. 8
21:8
1. Sam. 18:19
2. Sam. 3:7
Hän otti kaksi Aijan tyttären Rispan poikaa, Armonin ja Mefibosetin, jotka tämä oli synnyttänyt Saulille, sekä viisi Saulin tyttären Merabin21:8 Hepreankielisessä tekstissä on tässä nimi Mikal, mutta 1. Sam. 18:19:n mukaan Adrielin vaimo oli Saulin Merab-niminen tytär. poikaa, jotka tämä oli synnyttänyt meholalaiselle Adrielille, Barsillain pojalle. 9Heidät hän antoi gibeonilaisten käsiin, ja nämä teloittivat heidät vuorella Herran edessä. Näin he kuolivat kaikki yhdessä. Heidät surmattiin elonkorjuun ensimmäisinä päivinä, ohranleikkuun alkaessa.

10

21:10
1. Moos. 15:11
Rispa, Aijan tytär, otti säkkikankaan ja levitti sen makuusijakseen vuorelle. Hän pysyi siellä elonkorjuun alusta syyssateiden tuloon asti21:10 Elonkorjuu alkoi huhtikuussa, joten Rispa oleskeli vuorella ruumiita vartioimassa noin puoli vuotta. ja vartioi ruumiita, niin etteivät päivällä taivaan linnut eivätkä yöllä pedot päässeet niiden kimppuun. 11Kun Daavid sai tietää, mitä Saulin sivuvaimo Rispa, Aijan tytär, oli tehnyt, 12
21:12
1. Sam. 31:11–13
hän haki Gileadin Jabesista pois Saulin ja Jonatanin luut; kaupungin miehet olivat salaa tuoneet sinne heidän ruumiinsa Bet-Seanin torilta, jonne filistealaiset olivat ripustaneet ne voitettuaan Saulin Gilboanvuorella. 13Daavid toi sieltä Saulin ja hänen poikansa Jonatanin luut. Myös teloitettujen jäännökset koottiin 14
21:14
Joos. 18:28
ja haudattiin yhdessä Saulin ja Jonatanin luitten kanssa Benjaminin alueelle Selaan, Saulin isän Kisin hautaan. Kun kaikki kuninkaan määräykset oli pantu täytäntöön, Jumala kuuli kansan rukoukset.

Daavidin soturien urotöitä

15Filistealaisten ja israelilaisten välille syttyi jälleen sota, ja Daavid lähti miehineen filistealaisia vastaan. Taistelun kestäessä Daavid väsyi, 16ja Jisbi-Benob, Rafan jälkeläinen, jolla oli kolmensadan sekelin painoinen pronssipeitsi ja vyöllä uusi miekka, aikoi lyödä hänet hengiltä. 17

21:17
1. Sam. 26:62. Sam. 18:31. Kun. 11:36,15:4
2. Kun. 8:19
Ps. 132:17
Mutta Abisai, Serujan poika, tuli Daavidin avuksi ja surmasi filistealaisen. Silloin miehet vannottivat Daavidia sanoen: »Sinä et saa enää lähteä kanssamme sotaan, jotta Israelin lamppu ei sammuisi sinun mukanasi.»

18

21:18
1. Aik. 20:4
Sen jälkeen syntyi Gobissa filistealaisten kanssa taistelu, jossa husalainen Sibbekai surmasi Safin, Rafan jälkeläisen. 19
21:19
1. Sam. 17:7
1. Aik. 20:5
Ja jälleen syntyi Gobissa taistelu filistealaisten kanssa, ja betlehemiläinen Elhanan, Jairin poika, surmasi gatilaisen Goljatin, jonka keihäänvarsi oli kuin kangaspuiden tukki. 20Ja jälleen syntyi Gatissa taistelu. Siellä oli jättiläiskokoinen mies, jolla oli kummassakin kädessä kuusi sormea ja kummassakin jalassa kuusi varvasta, yhteensä kaksikymmentäneljä; hänkin oli Rafan jälkeläisiä. 21
21:21
1. Sam. 16:9
2. Sam. 13:3
1. Aik. 2:13
Hän pilkkasi israelilaisia, mutta Jonatan, Daavidin veljen Simean poika, surmasi hänet. 22Näin nämä neljä gatilaista Rafan jälkeläistä kaatuivat Daavidin ja hänen miestensä lyöminä.

22

Daavidin voittolaulu

221

22:1–51
Ps. 18:1–51
Kun Herra oli pelastanut Daavidin kaikkien hänen vihollistensa ja Saulin käsistä, Daavid lauloi Herralle tämän laulun:

2

22:2
5. Moos. 32:4
– Herra, sinä päästit minut turvaan,

sinä olet vuorilinnani.

3

22:3
Ps. 3:4,144:2
Luuk. 1:69
Hepr. 2:13
Jumalani, sinuun minä turvaudun,

sinä olet kallio,

olet kilpeni, pelastukseni sarvi,

olet vuori ja turvapaikka.

Sinä olet pelastajani,

sinä autat minut turvaan vainoojilta.

4

22:4
Ps. 146:2
Kun kutsun Herraa, ylistettyä,

saan avun vihollisiani vastaan.

5

22:5
Ps. 55:5
Kuoleman aallokko saartoi jo minut,

turmion pyörteet minua kauhistivat,

6

22:6
Ps. 116:3
tuonelan paulat vangitsivat minut,

näin edessäni kuoleman ansat.

7

22:7
Ps. 3:5
Joona 2:3
Silloin huusin hädässäni Herraa,

minä kutsuin apuun Jumalaani.

Ääneni kantautui hänen temppeliinsä,

ja hän kuuli minun huutoni.

8

22:8
Ps. 68:9
Maa tärisi ja järkkyi,

taivaan pilarit vavahtelivat,

hänen vihansa sai ne horjumaan.

9

22:9
2. Moos. 19:18,24:17
5. Moos. 4:24
Hes. 1:4
Hänen sieraimistaan nousi savu

ja kaikennielevä liekki hänen suustaan,

se suitsusi hiilten hehkua.

10Hän kallisti taivaan ja laskeutui alas

pimeä pilvi jalkojensa alla,

11

22:11
1. Sam. 4:4Ps. 104:3
hän lensi kerubi ratsunaan

ja kiiti tuulen siivin.

12

22:12
Ps. 97:2
Jes. 45:15,50:3
Hän teki majakseen pimeyden,

sateiden lähteen, raskaat pilvet.

13Hänen loistonsa sytytti liekkiin hehkuvat hiilet.

14

22:14
Ps. 29:3
Herra jylisi taivaasta,

Korkein antoi äänensä kaikua,

15

22:15
1. Sam. 7:10
hän ampui nuoliaan ja hajotti viholliset,

hän sinkosi salamansa ja sai heidät kauhun valtaan.

16Merten lähteet paljastuivat

ja maanpiirin perustukset tulivat näkyviin,

kun Herra nuhteli merta,

kun hänen raivonsa myrsky puhalsi sen yli.

17

22:17
Ps. 32:6,69:2,3,144:7
Korkeudestaan hän ojensi kätensä ja tarttui minuun,

hän veti minut ylös syvistä vesistä.

18Hän vapautti minut vihollisteni väkevistä käsistä,

vihamiehistäni, jotka olivat minua vahvemmat.

19He kävivät kimppuuni onnettomuuteni hetkellä,

mutta tuekseni tuli Herra.

20

22:20
1. Moos. 26:22+
Hän avasi minulle tien ja päästi minut vapauteen,

sillä hän oli mieltynyt minuun.

21

22:21
Ps. 24:4,5
Herra palkitsi minut, koska rakastan oikeutta,

sain häneltä palkan, koska tekoni ovat puhtaat.

22Minä olen kulkenut Herran teitä

enkä ole luopunut Jumalasta.

23Hänen käskynsä ovat alati mielessäni,

minä noudatan aina hänen lakejaan.

24

22:24
1. Kun. 14:8,15:5
Olen ollut vilpitön hänen edessään

ja varonut lankeamasta syntiin.

25

22:25
1. Sam. 26:23,24
Herra palkitsi minut, koska rakastan oikeutta,

koska olen puhdas hänen edessään.

26Herra, sinä olet uskollinen uskolliselle,

vilpitöntä kohtaan olet vilpitön,

27

22:27
3. Moos. 26:23,24
Sananl. 3:34
puhtaat ovat tekosi puhdasta kohtaan,

mutta kieron sinä johdat harhaan.

28

22:28
Sananl. 29:23
Dan. 4:34
Luuk. 1:51,52
1. Piet. 5:5
Nöyrät sinä pelastat,

mutta ylpeiden katseen sinä painat maahan.

29

22:29
Job 29:3
Ps. 119:105
Ilm. 21:23
Sinä, Herra, olet lamppuni.

Sinä tuot pimeyteeni valon.

30

22:30
1. Sam. 30:8
2. Sam. 5:6,7
Sinun avullasi ryntään yli vallien,

Jumalani avulla hyppään muurien yli.

31

22:31
Ps. 12:7,18:31,119:140
Sananl. 30:5
Jumalan ohjeet ovat täydelliset,

Herran sana on kirkas ja puhdas.

Kuin kilpi hän suojaa niitä,

jotka hakevat hänestä turvaa.

32

22:32
5. Moos. 3:24+
Kuka on Jumala, jollei Herra,

kuka turvamme, jollei Jumalamme?

33

22:33
Ps. 46:8Jes. 26:7
Jumala on luja linnani.

Hän tekee tieni suoraksi,

34

22:34
Hab. 3:19
hän tekee jalkani nopeiksi kuin kauriin jalat

ja ohjaa kulkuni kukkuloille.

35

22:35
Ps. 144:1
Hän opettaa käteni sotimaan,

käsivarteni jännittämään jousta.

36

22:36
1. Moos. 15:12. Sam. 7:18
Herra, sinä asetut kilveksi eteeni,

sinun apusi vahvistaa minut,

37

22:37
5. Moos. 32:35+
sinä teet varmoiksi askeleeni,

polveni eivät horju.

38Minä ahdistan vihollisiani ja tuhoan heidät,

palaan vasta kun heitä ei enää ole,

39minä lyön heidät, eivätkä he enää nouse.

He sortuvat jalkojeni alle.

40Sinulta saan voiman taisteluun,

vastustajani sinä kaadat jalkojeni alle.

41Sinä ajat viholliseni pakoon,

ja minä teen heistä lopun.

42

22:42
1. Sam. 28:6
He huutavat, mutta kukaan ei heitä auta,

he kutsuvat Herraa, mutta hän ei vastaa heille.

43Minä murskaan heidät maan tomuun,

poljen ja tallaan heitä kuin katujen lokaa.

44Sinä pelastit minut, kun kansani kapinoi,

asetit minut hallitsemaan myös vieraita maita.

Kansat, joita en tuntenut,

ovat nyt valtani alla.

45

22:45
5. Moos. 33:29
Muukalaiset liehittelevät minua,

he tottelevat jo ennen kuin käsken,

46heidän voimansa on hervonnut,

vavisten he tulevat ulos linnoistaan.

47Herra elää!

Kiitetty olkoon puolustajani,

ylistetty Jumala, minun turvakallioni!

48

22:48
Ps. 47:4
Jumala kostaa puolestani

ja alistaa kansat valtani alle,

49hän pelastaa minut vihollisteni käsistä

ja antaa voiton vihamiehistäni,

vainoojista hän minut päästää.

50

22:50
Room. 15:9
Siksi kiitän sinua, Herra, kansojen keskellä,

laulan kiitosta sinun nimellesi.

51

22:51
2. Sam. 7:8–13
Sinä teet voittoisaksi kansasi kuninkaan,

sinä olet uskollinen sille jonka olet voidellut,

Daavidille ja hänen suvulleen,

nyt ja aina.