Raamattu 1992 (KR92)
18

Hiskia Juudan kuninkaana

181

18:1—20:21
2. Aik. 29:1—32:33
18:1
2. Kun. 16:20
Israelin kuninkaan Hoosean, Elan pojan, kolmantena hallitusvuotena Juudan kuninkaaksi tuli Hiskia, Ahasin poika. 2Hän oli kuninkaaksi tullessaan kaksikymmentäviisivuotias, ja hän hallitsi Jerusalemissa kaksikymmentäyhdeksän vuotta. Hänen äitinsä oli Abi, Sakarjan tytär.

3Hiskia teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä, aivan niin kuin hänen esi-isänsä Daavid oli tehnyt. 4

18:4
2. Moos. 34:134. Moos. 21:9
Hän hajotti uhrikukkuloiden alttarit, murskasi kivipatsaat ja kaatoi asera-tarhat. Myös Mooseksen tekemän pronssikäärmeen hän löi palasiksi. Aina niihin päiviin asti israelilaiset olivat polttaneet uhreja tälle käärmeelle, jota kutsuttiin Nehustaniksi. 5
18:5
2. Kun. 23:25
Hiskia turvasi Herraan, Israelin Jumalaan, eikä Juudan kuninkaiden joukossa ole ketään hänen kaltaistaan, ei hänen jälkeensä eikä ennen häntä. 6
18:6
5. Moos. 10:20+
Hän pysyi Herralle uskollisena, ei luopunut hänestä vaan noudatti käskyjä, jotka Herra oli antanut Moosekselle. 7
18:7
5. Moos. 29:82. Kun. 16:7
Sen vuoksi Herra oli Hiskian kanssa ja hän menestyi kaikessa mihin ryhtyi. Hän nousi kapinaan Assyrian kuningasta vastaan eikä tunnustanut tämän ylivaltaa. 8Hän kukisti filistealaiset ja valtasi Gazaan saakka heidän maansa, niin pelkällä vartiotornilla varustetut paikat kuin muurein linnoitetut kaupungitkin.

9

18:9–12
2. Kun. 17:5–23
Hiskian neljäntenä hallitusvuotena, silloin kun Israelin kuningas Hoosea, Elan poika, hallitsi seitsemättä vuottaan, Assyrian kuningas Salmanassar marssi Samarian kaupunkia vastaan ja saartoi sen. 10Kolmen vuoden kuluttua kaupunki vallattiin. Hiskia oli kuninkaana kuudetta, Israelin kuningas Hoosea yhdeksättä vuottaan, kun kaupunki kukistui. 11Assyrian kuningas siirsi israelilaiset Assyriaan ja sijoitti heidät Halahiin, Gosaniin Haburin varsille ja Meedian kaupunkeihin. 12Näin kävi siksi, että israelilaiset eivät olleet kuunnelleet Herran, Jumalansa, ääntä. He olivat hylänneet hänen liittonsa, kaikki ne käskyt, jotka Mooses, Herran palvelija, oli heille antanut. He eivät olleet kuunnelleet näitä käskyjä eivätkä olleet eläneet niiden mukaisesti.

Sanherib uhkaa Jerusalemia

13

18:13—19:37
2. Aik. 32:1–23
Jes. 36:1—37:38
Sir. 48:17–21
Kuningas Hiskian neljäntenätoista hallitusvuotena Sanherib, Assyrian kuningas, hyökkäsi Juudan linnoitettuja kaupunkeja vastaan ja valloitti ne. 14Juudan kuningas Hiskia lähetti silloin Assyrian kuninkaalle Lakisiin viestin: »Minä olen tehnyt väärin. Mihin tahansa minut velvoitat, sen teen, kunhan lakkaat ahdistamasta minua.» Assyrian kuningas määräsi Juudan kuninkaan Hiskian maksettavaksi kolmesataa talenttia hopeaa ja kolmekymmentä talenttia kultaa. 15
18:15
1. Kun. 15:18
2. Kun. 12:19,16:8
Hiskia antoi hänelle kaiken hopean, mitä Herran temppelissä ja kuninkaan palatsin aarrekammioissa oli. 16Samalla Hiskia, Juudan kuningas, leikkautti irti Herran temppelin ovien ja ovenpielien päällysteet, jotka hän itse oli teettänyt, ja antoi ne Assyrian kuninkaalle.

17

18:17
Jes. 7:3
Assyrian kuningas lähetti Lakisista ylipäällikkönsä, ylieunukkinsa ja ylimmän juomanlaskijansa mahtavan sotajoukon komentajina Jerusalemiin viemään viestin kuningas Hiskialle. Jerusalemiin saavuttuaan he jäivät odottamaan Yläaltaan kanavan äärelle, Pesijänkentän tien varteen. 18
18:18
Jes. 22:15,20
He kutsuivat kuningasta, mutta vain hovin päällikkö Eljakim, Hilkian poika, hovikirjuri Sebna ja kuninkaan sihteeri Joah, Asafin poika, menivät tapaamaan heitä.

19Ylin juomanlaskija sanoi heille:

»Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi turvassa? 20Luuletko, että sodassa pelkät puheet riittävät taitoa ja voimaa vastaan? Keneen sinä nyt turvaat, kun uskallat kapinoida minua vastaan? 21

18:21
Hes. 29:6,7
Sinä tietenkin luotat Egyptiin, tuohon murtuvaan ruokosauvaan! Mutta jos joku siihen nojaa, se tunkeutuu hänen kämmeneensä ja lävistää sen. Sellainen on farao, Egyptin kuningas, kaikille niille, jotka luottavat häneen. 22Vai sanotteko te minulle: ’Me luotamme Jumalaamme, Herraan’? Mutta hänen uhrikukkuloitaan ja alttareitaan Hiskia itse on hävittänyt. Eikö juuri oma kuninkaanne sanonut Juudan ja Jerusalemin asukkaille: ’Vain tämän alttarin edessä Jerusalemissa saatte palvella Herraa’?

23»Löisitkö vedon minun herrani, Assyrian kuninkaan kanssa? Minä annan sinulle kaksituhatta hevosta, jos itse pystyt hankkimaan niiden selkään ratsastajat. 24Kuinka siis pystyisit ajamaan maastasi edes yhden käskynhaltijan, herrani vähäisen palvelijan? Mutta sinä vain luotat Egyptiin, sen vaunuihin ja sotureihin! 25Ja olenko minä muka hyökännyt tuhoamaan tätä maata vastoin teidän jumalanne tahtoa? Hän itse sanoi minulle: ’Hyökkää siihen maahan ja tuhoa se!’»

26Eljakim, Hilkian poika, ja Sebna ja Joah sanoivat ylimmälle juomanlaskijalle: »Me, sinun palvelijasi, ymmärrämme aramean kieltä. Puhu siis meille sitä, älä puhu heprean kieltä, sillä kansa tuolla muureilla kuulee mitä sanot.»

27Mutta ylin juomanlaskija vastasi heille:

»Luuletko sinä, että minun herrani on lähettänyt minut puhumaan näitä sanoja vain sinulle ja herrallesi? Yhtä hyvin ne kuuluvat noille ihmisille, jotka istuvat muurilla ja joutuvat pian teidän kanssanne syömään omaa sontaansa ja juomaan omaa virtsaansa.»

28Ja ylin juomanlaskija astui esiin ja huusi kovalla äänellä hepreaksi:

»Kuulkaa suurkuninkaan, Assyrian kuninkaan viesti! 29Näin sanoo kuningas: Älkää antako Hiskian pettää itseänne! Ei hän voi teitä pelastaa. 30

18:30
2. Kun. 19:10
Älkää antako Hiskian houkutella teitä luottamaan omaan jumalaanne, kun hän vakuuttaa: ’Kyllä Herra meidät pelastaa, ei tämä kaupunki joudu Assyrian kuninkaan käsiin.’ 31Älkää kuunnelko Hiskiaa!

»Näin sanoo Assyrian kuningas: Tehkää sopimus minun kanssani ja tulkaa ulos muurienne suojasta, niin saatte syödä rypäleitä kukin omasta köynnöksestänne ja viikunoita omasta puustanne ja saatte juoda kukin oman kaivonne vettä 32aina siihen hetkeen saakka, jolloin minä ehdin tänne ja vien teidät mukanani maahan, joka on teidän oman maanne kaltainen: viljan ja viinin, leivän ja viinitarhojen, oliiviöljyn ja hunajan maahan. Te saatte elää ettekä kuole. Älkää kuunnelko Hiskiaa, hän vain johtaa teitä harhaan sanoessaan: ’Herra pelastaa meidät.’ 33

18:33
2. Kun. 19:12
Jes. 10:10,11
Sanokaa, onko yksikään kansojen jumalista voinut pelastaa maansa Assyrian kuninkaan käsistä? 34Missä ovat nyt Hamatin ja Arpadin jumalat, missä Sefarvaimin, Henan ja Avvan jumalat? Pelastiko joku Samarian? 35Kuka noiden maiden jumalista pelasti maansa minun käsistäni? Herrako sitten pelastaisi Jerusalemin minun käsistäni?»

36Mutta kaikki pysyttelivät vaiti eivätkä vastanneet hänelle, koska kuningas Hiskia oli kieltänyt heitä vastaamasta.

37

18:37
1. Moos. 37:29+
Hovin päällikkö Eljakim, Hilkian poika, hovikirjuri Sebna ja kuninkaan sihteeri Joah, Asafin poika, repäisivät vaatteensa ja palasivat Hiskian luo kertomaan, mitä ylin juomanlaskija oli sanonut.

19

Kuningas pyytää Jesajalta neuvoa

191

19:1,2
1. Kun. 21:27+
Kun kuningas Hiskia kuuli, mitä oli tapahtunut, hän repäisi vaatteensa ja pukeutui säkkikankaaseen. Sitten hän meni Herran temppeliin. 2Hän lähetti hovin päällikön Eljakimin, hovikirjuri Sebnan ja pappien vanhimmat säkkikankaaseen verhoutuneina profeetta Jesajan, Amosin pojan, luo ja 3
19:3
Hoos. 13:13
käski heidän sanoa Jesajalle:

»Näin sanoo Hiskia: ’Tämä päivä on surun ja kurituksen ja häpeän päivä. Lapsi on tullut kohdun suulle saakka, mutta ei ole voimaa synnyttää. 4

19:4
2. Kun. 18:35Jes. 10:21
Aam. 5:15
Miika 5:6,7
Hagg. 1:12
Sak. 8:6
Room. 9:27
Jospa Herra, sinun Jumalasi, kuulisi ylimmän juomanlaskijan sanat, tuon, jonka hänen herransa, Assyrian kuningas, lähetti pilkkaamaan elävää Jumalaa! Ehkä Herra, sinun Jumalasi, rankaisee häntä noista sanoista, jotka on lausuttu Herran kuullen. Rukoile siis sinä sen jäännöksen puolesta, joka on jäljellä!’»

5Kuningas Hiskian palvelijat tulivat Jesajan luo ja kertoivat, mitä kuningas oli sanonut. 6Jesaja vastasi heille: »Ilmoittakaa herrallenne tämä Jumalan sana: ’Älä säikähdä, vaikka olet kuullut, miten Assyrian kuninkaan käskyläiset ovat herjanneet minua. 7Odota, niin minä annan hänelle toisen mielen: hän kuulee sanoman, joka saa hänet palaamaan maahansa, ja minä annan hänen kaatua miekkaan omassa maassaan!’»

Sanheribin uhkaus ja Hiskian rukous

8Assyrialaisten komentaja vetäytyi pois ja tavoitti Sanheribin piirittämästä Libnan kaupunkia, jonne tämä oli Lakisista lähtenyt.

9Kun Sanherib sitten sai tietää, että Nubian kuningas Tirhaka oli lähtenyt sotaan häntä vastaan, hän määräsi lähettiläänsä viemään Hiskialle viestin:

10

19:10
2. Kun. 18:30
»Sanokaa näin Hiskialle, Juudan kuninkaalle: Älköön sinua pettäkö jumalasi, johon luotat, kun sanot: ’Jerusalem ei joudu Assyrian kuninkaan käsiin.’ 11Olethan kuullut, mitä Assyrian kuninkaat ovat tehneet kaikille muille maille: he ovat hävittäneet ne. Sinäkö vain pelastuisit? 12Entä ne kansat, joita isäni tuhosivat? Pelastivatko niitä niiden jumalat? Pelastivatko ne Gosanin tai Harranin tai Resefin tai Bet-Edenin kansat, Telassarin asukkaat? 13Missä nyt on Hamatin kuningas, missä ovat Arpadin, Sefarvaimin, Henan tai Avvan kaupunkien kuninkaat?»

14Kun Hiskia oli ottanut kirjeen lähettiläiden kädestä ja lukenut sen, hän meni temppeliin ja levitti sen Herran eteen. 15

19:15
2. Moos. 25:201. Moos. 1:1+
Ja hän rukoili Herraa näin:

»Herra, Israelin Jumala, sinä jonka istuinta kerubit kannattavat! Sinä, yksin sinä olet maailman kaikkien valtakuntien Jumala. Sinä olet luonut taivaan ja maan. 16Käännä nyt korvasi puoleemme, Herra, ja kuuntele! Avaa silmäsi, Herra, ja katso! Kuule Sanheribin sanat, jotka hän on kirjoittanut pilkaten elävää Jumalaa. 17On totta, Herra, että Assyrian kuninkaat ovat tuhonneet kaikki kansat ja niiden maat 18

19:18
5. Moos. 4:28+
ja heittäneet tuleen niiden jumalat. Mutta ne eivät olleetkaan oikeita jumalia, vaan ihmiskätten työtä, puuta ja kiveä, ja niin he saattoivat tuhota ne. 19Nyt, Herra, meidän Jumalamme, pelasta meidät hänen käsistään, jotta kaikki maailman valtakunnat oppisivat tietämään, että sinä yksin olet Herra ja Jumala!»

Herra vastaa Hiskialle

20Jesaja, Amosin poika, lähetti Hiskialle sanan:

»Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Sinä rukoilit minua, kun Assyrian kuningas Sanherib uhkasi kaupunkia. Minä kuulin sinua, 21

19:21
Job 16:4
Ps. 22:8
Jes. 37:22
Valit. 2:15
ja nyt minä lausun hänestä näin:

– Sinua pilkkaa, sinulle ilkkuu

neitsyt, tytär Siion.

Sinun jälkeesi ivaten nyökyttää päätään

tytär Jerusalem.

22Ketä pilkkasit, ketä herjasit,

ketä uhmasit julkein huudoin?

Korkealle sinun katseesi tavoitti:

Israelin Pyhää vastaan!

23Lähettilääsi pilkkasivat Herraa,

heidän suullaan sinä julistit:

»Sotavaunuihini minä nousin

ja rynnistin vuorten korkeuksiin,

ylös Libanonin rinteille saakka!

Minä kaadoin sen korkeat setrit,

kaadoin ylväät sypressit

ja saavutin sen korkeimman huipun.

Siellä on metsä kuin hedelmätarha.

24Olen kaivanut juomavettä maasta,

olen juonut vierasta vettä,

jalkapohjillani olen tallannut umpeen

kaikki Egyptin virrat.»

25Eikö sinun korviisi ole vieläkään tullut,

että minä olen tämän kaiken tehnyt?

Jo ammoin minä sen suunnittelin,

ja nyt olen sen toteuttanut:

Autioiksi kiviröykkiöiksi

sortuivat linnoitetut kaupungit.

26

19:26
Ps. 129:6
Avuttomiksi jäivät niiden asukkaat,

vapisivat kauhusta ja häpeästä.

He olivat kuin kasvit avoimella maalla,

kuin ruoho, joka hetken viheriöi,

he olivat katoilla kasvavaa heinää,

pengerpelto itätuulen armoilla.

27

19:27
Ps. 139:2
Minä tiedän sinun olemisesi ja menemisesi ja tulemisesi

ja sinun kiihkosi minua vastaan.

28

19:28
Hes. 29:4,38:4
Koska minun korviini on kantautunut

sinun kiihkosi ja mahtailusi,

minä kiinnitän koukun sinun nenääsi

ja panen suitset suuhusi

ja ajan sinut takaisin samaa tietä jota tulit.

29»Sinulle, kuninkaani, on merkkinä tämä: tänä vuonna syödään itse kylväytynyttä viljaa ja seuraavanakin villinä kasvavaa, mutta kolmantena vuotena kylvetään ja leikataan sato ja istutetaan viinitarhoja ja nautitaan niiden hedelmiä. 30Ja Juudan suvusta ne, jotka ovat jääneet henkiin ja päässeet turvaan, kukoistavat jälleen kuin puu, joka kasvattaa juurta alas maahan ja hedelmiä ylös taivasta kohden, 31

19:31
Joel 3:5
sillä jäännös lähtee kasvamaan Jerusalemista ja pelastuneiden joukko Siionin vuorelta. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus.

32»Mutta Assyrian kuninkaasta Herra sanoo näin:

– Ei hän tähän kaupunkiin pääse,

ei ammu tänne yhtään nuolta,

ei tuo tämän eteen ainuttakaan kilpeä

eikä luo piiritysvallia tätä vastaan.

33Hän palaa samaa tietä jota tuli,

tähän kaupunkiin hän ei pääse,

sanoo Herra.

34

19:34
2. Sam. 3:18+
Minä suojelen tätä kaupunkia,

minä pelastan sen itseni vuoksi

ja palvelijani Daavidin tähden.»

Sotaretken päätös ja Sanheribin kuolema

35

19:35
1. Makk. 7:41
2. Makk. 8:19
Niin Herran enkeli lähti yöllä liikkeelle ja löi assyrialaisten leirissä kuoliaaksi satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Kun eloon jääneet heräsivät aamulla, kaikkialla lojui ruumiita. 36Silloin Sanherib, Assyrian kuningas, purki leirinsä ja lähti. Hän meni takaisin maahansa ja jäi Niniveen.

37

19:37
Tob. 1:21
Kun kuningas Sanherib kerran oli jumalansa Nisrokin pyhäkössä rukoukseen kumartuneena, hänen poikansa Adrammelek ja Sareser löivät miekalla hänet hengiltä ja pakenivat sitten Araratin maahan. Hänen jälkeensä tuli kuninkaaksi hänen poikansa Assarhaddon.

20

Hiskian sairaus ja parantuminen

201

20:1–11
2. Aik. 32:24–26
Jes. 38:1–22
Noihin aikoihin Hiskia sairastui ja oli kuolemaisillaan. Silloin profeetta Jesaja, Amosin poika, tuli hänen luokseen ja sanoi: »Näin sanoo Herra: ’Järjestä asiasi, sillä sinä et parane vaan kuolet!’»

2Hiskia kääntyi seinään päin ja rukoili Herraa: 3

20:3
1. Sam. 12:24+
»Voi, Herra! Muista, miten vilpittömästi ja vakain sydämin olen vaeltanut sinun tahtosi mukaan ja tehnyt sitä, mikä on hyvää sinun silmissäsi.» Ja hän itki katkerasti.

4Jesaja ei vielä ollut lähtenyt palatsin keskimmäisestä pihasta, kun hänelle tuli tämä Herran sana: 5»Mene takaisin ja sano Hiskialle, kansani hallitsijalle: Näin sanoo Herra, isäsi Daavidin Jumala: ’Minä olen kuullut rukouksesi, olen nähnyt kyyneleesi. Minä parannan sinut. Kahden päivän päästä voit astua Herran temppeliin. 6

20:6
2. Sam. 3:18+
Minä lisään sinun elinpäiviisi vielä viisitoista vuotta. Minä pelastan sinut ja tämän kaupungin Assyrian kuninkaan käsistä, minä suojelen tätä kaupunkia itseni ja palvelijani Daavidin tähden.’»

7Sitten Jesaja sanoi: »Hakekaa viikunakakku.» Kakku haettiin, ja kun se asetettiin paiseen päälle, kuningas parani.

Parantumisen merkki

8Hiskia kysyi Jesajalta: »Mikä on merkkinä siitä, että Herra parantaa minut ja voin kahden päivän päästä astua Herran temppeliin?» 9Jesaja vastasi: »Herra antaa kyllä sinulle merkin todisteeksi siitä, että hän toteuttaa minkä on luvannut. Tuleeko tuon varjon siirtyä eteenpäin kymmenen askelmaa vai palata takaisin kymmenen askelman verran?» 10»Helppohan varjon on siirtyä eteenpäin kymmenen askelmaa», Hiskia sanoi, »palatkoon se siis kymmenen askelmaa takaisinpäin.» 11

20:11
Sir. 48:23
Profeetta Jesaja rukoili Herraa, ja Herra pani Ahasin yläsalin portaikkoon lankeavan varjon perääntymään kymmenen askelman matkan.

Babylonian kuninkaan lähettiläät ja Jesajan ennustus

12

20:12–21
2. Aik. 32:27–33
Jes. 39:1–8
Siihen aikaan Babylonian kuningas Merodak-Bal-Adan, Bal-Adanin poika, lähetti kirjeen ja lahjoja Hiskialle, koska oli kuullut, että tämä oli ollut sairaana. 13Hiskia ilahtui lähettiläiden tulosta ja lahjoista ja näytti heille koko aarrekammionsa, hopean ja kullan, hajusteet ja hienot öljyt, asevarastonsa ja kaiken muunkin arvokkaan, mitä hän omisti. Mitään hän ei jättänyt heille näyttämättä, ei palatsissaan eikä koko valtakunnassa.

14Mutta profeetta Jesaja tuli kuningas Hiskian luo ja kysyi: »Mitä noilla miehillä oli asiaa? Mistä he ovat tulleet tänne?» »He ovat tulleet kaukaisesta maasta, Babyloniasta», Hiskia vastasi. 15»Mitä olet näyttänyt heille, kun he ovat olleet vierainasi?» kysyi Jesaja. »Kaiken», Hiskia vastasi. »Olen näyttänyt heille kaiken, mitä palatsissani on. Aarrekammioissani ei ole mitään, mitä en olisi näyttänyt heille.»

16Tämän kuultuaan Jesaja sanoi Hiskialle: »Kuule Herran sana! 17

20:17
2. Kun. 24:13
Tulee päivä, jolloin kaikki, mitä sinun talossasi on ja mitä jo isäsi ovat aikoinaan keränneet, viedään Babyloniin. Mitään ei jää jäljelle, sanoo Herra. 18
20:18
Dan. 1:3,4
Sinun poikiasi, omia jälkeläisiäsi, viedään silloin hovipalvelijoiksi Babylonian kuninkaan palatsiin.»

19Hiskia vastasi Jesajalle: »Hyvä on Herran sana, jonka olet ilmoittanut.» Itsekseen hän näet ajatteli: »Onhan sentään rauha ja vakaat olot minun päivinäni.»

20

20:20
Sir. 48:17
Kaikki muu, mitä on kerrottavaa Hiskiasta ja hänen aikaansaannoksistaan, siitä kuinka hän rakensi vesialtaan ja tunnelikanavan ja johti veden kaupunkiin, on kirjoitettu Juudan kuninkaiden historiaan. 21Hiskia meni lepoon isiensä luo, ja hänen jälkeensä tuli kuninkaaksi hänen poikansa Manasse.