Raamattu 1992 (KR92)
19

Jonatan pelastaa Daavidin

191

19:1
1. Sam. 18:1+
Saul puhui pojalleen Jonatanille ja kaikille miehilleen Daavidin surmaamisesta. Mutta Saulin poika Jonatan oli kovin kiintynyt Daavidiin 2ja sanoi hänelle: »Isäni Saul aikoo surmata sinut. Pidä varasi huomisaamuna, kätkeydy ja pysy piilossa. 3Minä lähden yhdessä isäni kanssa ulos kaupungista sinnepäin, missä sinä olet, ja puhun siellä hänelle sinusta. Jos saan jotakin selville, kerron sen sinulle.»

4Jonatan puhui hyvää Daavidista isälleen Saulille ja sanoi: »Älköön kuninkaani tehkö vääryyttä palvelijalleen Daavidille, sillä hänkään ei ole tehnyt vääryyttä sinulle, vaan kaikki hänen tekonsa ovat koituneet sinun parhaaksesi. 5

19:5
1. Sam. 17:50
Oman henkensä uhalla hän tappoi tuon filistealaisen, ja Herra antoi silloin suuren voiton koko Israelille. Sinä näit sen itsekin ja iloitsit siitä. Miksi nyt vuodattaisit viatonta verta ja syyttä riistäisit Daavidilta hengen?»

6Saul myöntyi Jonatanin puheisiin ja vannoi: »Niin totta kuin Herra elää, häntä ei surmata!» 7Jonatan kutsui sitten Daavidin luokseen ja kertoi hänelle, mitä Saul oli sanonut. Hän toi Daavidin takaisin Saulin luo, ja Daavid palveli Saulia kuten ennenkin. 8Kun sota syttyi, Daavid lähti jälleen taistelemaan filistealaisia vastaan ja tuotti heille niin suuren tappion, että he hajaantuivat pakoon hänen tieltään.

Mikal pelastaa Daavidin

9

19:9,10
1. Sam. 18:10,11
Herran lähettämä paha henki yllätti taas Saulin. Saul istui kotonaan keihäs kädessä, ja Daavid soitti harppua. 10Saul yritti naulita Daavidin seinään keihäällään, mutta Daavid väisti ja keihäs iskeytyi seinään. Daavid juoksi ulos ja pääsi pakoon.

Samana yönä 11

19:11
Ps. 59:1
Saul lähetti miehiä vartioimaan Daavidin taloa aikoen surmata hänet aamulla. Mutta Daavidin vaimo Mikal sanoi miehelleen: »Jos et hankkiudu turvaan tänä yönä, olet huomenna vainaja!» 12Mikal laski Daavidin alas ikkunasta, ja hän pakeni ja pelastui.

13Mikal pani vuoteeseen jumalankuvan, asetti pääpuoleen vuohenkarvatyynyn ja peitti ne vaatteella. 14Kun Saul lähetti miehiä hakemaan Daavidia, Mikal sanoi: »Hän on sairaana.» 15Silloin Saul lähetti miehensä katsomaan Daavidia ja sanoi heille: »Kantakaa hänet vaikka vuoteineen tänne, niin että voimme tappaa hänet.» 16Miehet menivät, mutta vuoteessa olikin vain jumalankuva ja pääpuolessa vuohenkarvatyyny. 17Saul sanoi Mikalille: »Miksi petit minua näin? Miksi autoit vihamieheni pakenemaan?» Mikal vastasi Saulille: »Hän sanoi minulle: ’Auta minut pakoon tai minä tapan sinut.’»

Daavid Samuelin luona

18Näin Daavid pääsi pakenemaan. Hän meni Samuelin luo Ramaan ja kertoi, mitä Saul oli tehnyt hänelle. Sitten hän ja Samuel menivät Najotiin ja jäivät sinne.

19Kun Saul sai tietää Daavidin olevan Raman Najotissa, 20hän lähetti miehiä vangitsemaan hänet. Mutta kun Saulin miehet näkivät hurmostilassa olevan profeettajoukon ja Samuelin sitä johtamassa, Jumalan henki yllätti heidät ja hekin joutuivat hurmoksiin. 21Saatuaan tästä tiedon Saul lähetti toiset miehet, mutta hekin joutuivat hurmoksiin. Saul lähetti vielä kolmannet, mutta myös he joutuivat hurmoksiin.

22Silloin Saul lähti itse Ramaan. Tultuaan Sekun suuren vesisäiliön kohdalle hän kysyi: »Missä Samuel ja Daavid ovat?» Hänelle vastattiin: »Tuolla Raman Najotissa.» 23

19:23,24
1. Sam. 10:10–12
Kun hän lähti kulkemaan sinnepäin, Jumalan henki yllätti myös hänet, niin että hän vaelsi hurmostilassa koko matkan Raman Najotiin saakka. 24Hänkin riisui vaatteensa ja riehui hurmoksissa Samuelin edessä kunnes kaatui maahan, ja siinä hän makasi alastomana koko sen päivän ja yön. Näin syntyi sananparsi »Onko Saulkin profeetta?».

20

Daavidin ja Jonatanin liitto

201

20:1
1. Sam. 24:12,26:18
Daavid pakeni Raman Najotista. Hän meni Jonatanin luo ja sanoi: »Mitä minä olen tehnyt? Minkä rikoksen tai vääryyden olen tehnyt isääsi vastaan, kun hän tavoittelee minun henkeäni?» 2Jonatan vastasi: »Jumala varjelkoon! Ei sinun henkesi ole vaarassa. Isäni ei tee koskaan mitään kertomatta siitä minulle. Miksi hän nyt salaisi minulta tämän asian? Se ei voi olla totta.» 3Mutta Daavid väitti: »Isäsi tietää hyvin, että sinä olet kiintynyt minuun, ja hän ajattelee: ’Tämä ei saa tulla Jonatanin tietoon, muuten hän pahoittaa mielensä.’ Mutta niin totta kuin Herra elää ja sinä elät, vain askel on minun ja kuoleman välillä!» 4Jonatan sanoi Daavidille: »Minä teen puolestasi kaiken, mitä vain tahdot.»

5

20:5
4. Moos. 28:11
Silloin Daavid sanoi: »Huomenna on uudenkuun päivä, ja minun on määrä aterioida kuninkaan kanssa. Auta minua piiloutumaan kaupungin ulkopuolelle. Minä pysyn siellä ylihuomisiltaan saakka. 6Jos isäsi kyselee minua, sano hänelle: ’Daavid pyysi minulta luvan käväistä kaupungissaan Betlehemissä, koska hänen sukunsa viettää siellä uhrijuhlaa.’ 7Jos isäsi tyytyy siihen vastaukseen, minä voin olla rauhassa, mutta jos hän raivostuu, tiedät sinäkin, että hänellä on paha mielessä. 8
20:8
1. Sam. 18:3+
Näytä, että olet todella ystäväni! Olethan tehnyt kanssani liiton Herran nimessä. Mutta jos sittenkin olen syyllistynyt johonkin rikokseen, tapa sinä minut – älä jätä minua isäsi käsiin!» 9Jonatan sanoi: »Älä tuollaista puhu! Jos vähänkin huomaan, että isäni hautoo jotakin pahaa sinua vastaan, kerron siitä varmasti sinulle.» 10Daavid kysyi: »Miten saan tiedon, jos isäsi vastaa sinulle vihaisesti?»

11Jonatan sanoi silloin Daavidille: »Tule, mennään ulos kaupungista.» He lähtivät yhdessä. 12Ja Jonatan sanoi: »Kautta Herran, Israelin Jumalan: tähän aikaan huomenna tai ylihuomenna otan selvää isäni aikeista. Varmaan asiasi ovat hyvin, mutta jos niin ei ole, minä toimitan siitä tiedon sinulle. 13Jos isäni aikoo tehdä sinulle jotakin pahaa, saa Herra tehdä minulle vielä pahemmin, ellen ilmaise hänen aikeitaan sinulle ja toimita sinua turvallisesti pois täältä. Olkoon Herra sinun kanssasi, kuten hän on ollut isäni kanssa! 14Niin kauan kuin minä elän, tulee myös sinun osoittaa minua kohtaan sitä ystävyyttä, jota Herra vaatii, niin että saan pitää henkeni. 15Älä liioin milloinkaan kiellä ystävyyttäsi minun suvultani, älä edes silloin, kun Herra hävittää maan päältä vihollisesi viimeistä myöten.»

16

20:16
1. Sam. 18:3+
Niin Jonatan teki liiton Daavidin suvun kanssa ja sanoi: »Herra kostakoon Daavidin vihollisille!» 17
20:17
1. Sam. 18:1+
Ja Jonatan pyysi vielä Daavidiakin vannomaan heidän keskinäisen rakkautensa kautta, sillä hän rakasti Daavidia yhtä paljon kuin omaa henkeään.

18Sitten Jonatan sanoi: »Huomenna on uudenkuun päivä, ja sinua kysellään, kun paikkasi on tyhjä. 19

20:19
1. Sam. 19:2
Ylihuomenna sinua kysellään vielä varmemmin. Tule silloin tänne samaan paikkaan, jossa olit piilossa aikaisemminkin, ja istu tuon kivikasan luona. 20Minä ammun kolme nuolta sinnepäin niin kuin ampuisin maaliin. 21Sitten lähetän pojan etsimään nuolia. Jos huudan pojalle: ’Nuoli on tännempänä, ota se siitä’, voit tulla esille, sillä kaikki on hyvin, ja niin totta kuin Herra elää, sinulla ei ole mitään hätää. 22Mutta jos huudan pojalle: ’Nuoli on kauempana’, lähde silloin pakoon, Herra lähettää sinut matkaan. 23Mistä nyt olemme keskenämme sopineet, siitä Herra on ikuisena todistajana.»

24Daavid piiloutui kaupungin ulkopuolelle. Uudenkuun päivänä kuningas istui aterialle. 25Hän istui tavallisella paikallaan seinän vieressä, Jonatan istui häntä vastapäätä ja Abner Saulin vieressä, mutta Daavidin paikka oli tyhjä. 26

20:26
3. Moos. 7:20
Saul ei kuitenkaan vielä sinä päivänä sanonut mitään, sillä hän ajatteli: »Hänelle on varmaan sattunut jotakin, ehkäpä hän on epäpuhdas.»

27Seuraavana päivänä oli uudenkuun juhlan toinen päivä, ja Daavidin paikka oli edelleen tyhjä. Nyt Saul kysyi pojaltaan Jonatanilta: »Minkä takia Iisain poika ei ole tullut aterialle, ei eilen eikä tänäänkään?» 28Jonatan vastasi: »Daavid pyysi minulta lupaa mennä Betlehemiin 29ja sanoi: ’Anna minun lähteä. Meillä on suvun uhrijuhla Betlehemissä, ja veljeni on käskenyt minun tulla sinne. Jos minusta vähänkin välität, niin päästät minut katsomaan veljiäni.’ Sen takia hän ei ole tullut kuninkaan pöytään.»

30Silloin Saul raivostui Jonatanille ja huusi hänelle: »Sinä petollisen nartun pentu! Tiedän kyllä, että sinä pidät yhtä tuon Iisain pojan kanssa häpeäksi itsellesi ja kirotulle äidillesi! 31

20:31
1. Sam. 15:28
Mutta niin kauan kuin Iisain poika on hengissä, et sinä eikä sinun kuninkuutesi ole turvassa. Lähetä miehet hakemaan hänet heti tänne. Nyt hän on kuoleman oma!» 32
20:32
1. Sam. 19:4
Jonatan vastasi isälleen Saulille: »Miksi hänen täytyy kuolla? Mitä hän on tehnyt?» 33
20:33
1. Sam. 18:11,19:10
Silloin Saul kohotti keihäänsä häntä kohti uhaten tappaa hänet, ja Jonatan ymmärsi, että hänen isänsä oli päättänyt surmata Daavidin. 34Jonatan lähti kiivastuneena pöydästä. Hän ei syönyt palaakaan koko uudenkuun juhlan toisena päivänä, sillä hän oli murheissaan Daavidin puolesta ja isänsä loukkaavien sanojen tähden.

35Aamulla Jonatan lähti kaupungin ulkopuolelle tapaamaan Daavidia, niin kuin he olivat sopineet, ja otti mukaansa pienen palveluspojan. 36Perille päästyään Jonatan sanoi pojalle: »Juokse etsimään nuolia, jotka minä ammun!» Poika lähti juoksemaan, ja Jonatan ampui nuolen hänen ylitseen. 37Kun poika oli tulossa Jonatanin nuolen luo, Jonatan huusi hänelle: »Nuoli on vielä kauempana!» 38Sitten hän vielä huusi pojalle: »Pidä kiirettä! Nopeasti, älä viivyttele siellä!» Jonatanin palvelija otti nuolen maasta ja palasi isäntänsä luo. 39Poika ei osannut epäillä mitään, sillä vain Jonatan ja Daavid tiesivät, mitä sanat tarkoittivat.

40Jonatan antoi sitten varusteensa palvelijalle ja sanoi hänelle: »Vie nämä kaupunkiin.» 41Palvelijan mentyä Daavid nousi kivikasan takaa ja kumarsi kolmesti maahan asti. Sitten he suutelivat toisiaan ja itkivät yhdessä, Daavid vielä Jonataniakin enemmän. 42Jonatan sanoi Daavidille: »Mene rauhassa! Me olemme vannoneet toisillemme ystävyyttä Herran nimessä. Niin kuin silloin lausuimme, Herra on oleva liiton ikuisena todistajana sekä meidän että meidän jälkeläistemme välillä.»

21

Daavid Nobissa ja filistealaisten luona

211Sitten Daavid lähti, ja Jonatan palasi kaupunkiin. 2Daavid meni Nobiin pappi Ahimelekin luo. Ahimelek tuli säikähtyneenä häntä vastaan ja kysyi: »Miksi olet yksin? Miksi sinulla ei ole ketään mukanasi?» 3Daavid vastasi pappi Ahimelekille: »Kuningas on antanut minulle tehtävän. Mutta hän sanoi: ’Kukaan ei saa tietää mitään siitä tehtävästä, jota suorittamaan sinut lähetän ja jonka olen sinulle määrännyt.’ Palvelijoiden olen käskenyt tulla erääseen toiseen paikkaan. 4Onko sinulla täällä mitään ruokaa? Anna minulle viisi leipää tai mitä sinulla sattuu olemaan.» 5

21:5
2. Moos. 25:302. Moos. 19:15+
Pappi vastasi Daavidille: »Minulla ei ole täällä tavallista leipää, mutta pyhää leipää on, jos vain palvelijasi ovat pysyneet erossa naisista.» 6
21:6
2. Sam. 11:11
Daavid sanoi papille: »Varmasti ovat. Aina kun lähdemme sotaan, on naisiin koskeminen meiltä kielletty, jotta mieheni pysyisivät pyhinä ja puhtaina. Vaikka tämä ei olekaan sotaretki, he ovat tänäänkin täysin puhtaat.» 7
21:7
3. Moos. 24:8,9
Mark. 2:26
Silloin pappi antoi hänelle pyhiä leipiä. Siellä ei näet ollut muuta leipää kuin uhrileipiä, jotka oli otettu pois Herran edestä silloin kun niiden tilalle oli pantu tuoreet leivät.

8

21:8
1. Sam. 22:9,18,22
Ps. 52:1,2
Siellä oli silloin pyhittäytymässä Herran edessä yksi Saulin miehistä, edomilainen Doeg, joka oli hänen paimentensa päällysmies. 9Daavid sanoi Ahimelekille: »Sattuuko sinulla olemaan täällä keihästä tai miekkaa? En ehtinyt ottaa mukaani miekkaa enkä muitakaan aseitani, kun kuninkaan antama tehtävä oli niin kiireellinen.» 10
21:10
1. Sam. 17:19,50,54,22:10
Pappi vastasi: »Täällä on Goljat Filistealaisen miekka, sen miehen, jonka sinä tapoit Elanlaaksossa. Se on tuolla efodin takana vaatteeseen käärittynä. Ota se, jos haluat. Muuta täällä ei ole.» Daavid sanoi: »Ei sen parempaa olekaan! Anna se minulle.»

11

21:11
1. Sam. 27:2
Ps. 56:1
Samana päivänä Daavid jatkoi matkaansa paetakseen Saulin ulottuvilta ja tuli Gatin kuninkaan Akisin luo. 12
21:12
1. Sam. 18:7
Mutta Akisin miehet sanoivat kuninkaalleen: »Eikö se ole Daavid, tuon maan kuningas? Hänestähän naiset tanssiessaan lauloivat:

– Saul kaatoi miehiä tuhansin,

Daavid kymmenintuhansin.»

13Daavid pani heidän puheensa merkille ja alkoi pelätä Gatin kuningasta Akisia. 14Siksi hän tekeytyi mielipuoleksi, riehui heidän edessään, piirteli portin oviin ja kuolasi parralleen. 15Akis sanoi miehilleen: »Näette kai tekin, että mies on järjiltään. Miksi teidän piti tuoda hänet minun luokseni? 16

21:16
Ps. 34:1
Eikö täällä ole tarpeeksi hulluja muutenkin, miksi toitte vielä tämän hullun minun kiusakseni? Tämäkö minun pitäisi päästää hoviini?»