Raamattu 1992 (KR92)
19

Jonatan pelastaa Daavidin

191

19:1
1. Sam. 18:1+
Saul puhui pojalleen Jonatanille ja kaikille miehilleen Daavidin surmaamisesta. Mutta Saulin poika Jonatan oli kovin kiintynyt Daavidiin 2ja sanoi hänelle: »Isäni Saul aikoo surmata sinut. Pidä varasi huomisaamuna, kätkeydy ja pysy piilossa. 3Minä lähden yhdessä isäni kanssa ulos kaupungista sinnepäin, missä sinä olet, ja puhun siellä hänelle sinusta. Jos saan jotakin selville, kerron sen sinulle.»

4Jonatan puhui hyvää Daavidista isälleen Saulille ja sanoi: »Älköön kuninkaani tehkö vääryyttä palvelijalleen Daavidille, sillä hänkään ei ole tehnyt vääryyttä sinulle, vaan kaikki hänen tekonsa ovat koituneet sinun parhaaksesi. 5

19:5
1. Sam. 17:50
Oman henkensä uhalla hän tappoi tuon filistealaisen, ja Herra antoi silloin suuren voiton koko Israelille. Sinä näit sen itsekin ja iloitsit siitä. Miksi nyt vuodattaisit viatonta verta ja syyttä riistäisit Daavidilta hengen?»

6Saul myöntyi Jonatanin puheisiin ja vannoi: »Niin totta kuin Herra elää, häntä ei surmata!» 7Jonatan kutsui sitten Daavidin luokseen ja kertoi hänelle, mitä Saul oli sanonut. Hän toi Daavidin takaisin Saulin luo, ja Daavid palveli Saulia kuten ennenkin. 8Kun sota syttyi, Daavid lähti jälleen taistelemaan filistealaisia vastaan ja tuotti heille niin suuren tappion, että he hajaantuivat pakoon hänen tieltään.

Mikal pelastaa Daavidin

9

19:9,10
1. Sam. 18:10,11
Herran lähettämä paha henki yllätti taas Saulin. Saul istui kotonaan keihäs kädessä, ja Daavid soitti harppua. 10Saul yritti naulita Daavidin seinään keihäällään, mutta Daavid väisti ja keihäs iskeytyi seinään. Daavid juoksi ulos ja pääsi pakoon.

Samana yönä 11

19:11
Ps. 59:1
Saul lähetti miehiä vartioimaan Daavidin taloa aikoen surmata hänet aamulla. Mutta Daavidin vaimo Mikal sanoi miehelleen: »Jos et hankkiudu turvaan tänä yönä, olet huomenna vainaja!» 12Mikal laski Daavidin alas ikkunasta, ja hän pakeni ja pelastui.

13Mikal pani vuoteeseen jumalankuvan, asetti pääpuoleen vuohenkarvatyynyn ja peitti ne vaatteella. 14Kun Saul lähetti miehiä hakemaan Daavidia, Mikal sanoi: »Hän on sairaana.» 15Silloin Saul lähetti miehensä katsomaan Daavidia ja sanoi heille: »Kantakaa hänet vaikka vuoteineen tänne, niin että voimme tappaa hänet.» 16Miehet menivät, mutta vuoteessa olikin vain jumalankuva ja pääpuolessa vuohenkarvatyyny. 17Saul sanoi Mikalille: »Miksi petit minua näin? Miksi autoit vihamieheni pakenemaan?» Mikal vastasi Saulille: »Hän sanoi minulle: ’Auta minut pakoon tai minä tapan sinut.’»

Daavid Samuelin luona

18Näin Daavid pääsi pakenemaan. Hän meni Samuelin luo Ramaan ja kertoi, mitä Saul oli tehnyt hänelle. Sitten hän ja Samuel menivät Najotiin ja jäivät sinne.

19Kun Saul sai tietää Daavidin olevan Raman Najotissa, 20hän lähetti miehiä vangitsemaan hänet. Mutta kun Saulin miehet näkivät hurmostilassa olevan profeettajoukon ja Samuelin sitä johtamassa, Jumalan henki yllätti heidät ja hekin joutuivat hurmoksiin. 21Saatuaan tästä tiedon Saul lähetti toiset miehet, mutta hekin joutuivat hurmoksiin. Saul lähetti vielä kolmannet, mutta myös he joutuivat hurmoksiin.

22Silloin Saul lähti itse Ramaan. Tultuaan Sekun suuren vesisäiliön kohdalle hän kysyi: »Missä Samuel ja Daavid ovat?» Hänelle vastattiin: »Tuolla Raman Najotissa.» 23

19:23,24
1. Sam. 10:10–12
Kun hän lähti kulkemaan sinnepäin, Jumalan henki yllätti myös hänet, niin että hän vaelsi hurmostilassa koko matkan Raman Najotiin saakka. 24Hänkin riisui vaatteensa ja riehui hurmoksissa Samuelin edessä kunnes kaatui maahan, ja siinä hän makasi alastomana koko sen päivän ja yön. Näin syntyi sananparsi »Onko Saulkin profeetta?».