Raamattu 1992 (KR92)
16

Samuel voitelee Daavidin kuninkaaksi

161

16:1
1. Sam. 15:26,17:12
Ap. t. 13:22
Herra sanoi Samuelille: »Kuinka kauan sinä aiot surra Saulia? Minä olen hylännyt hänet, hän ei enää saa olla Israelin kuningas. Täytä öljysarvesi ja lähde liikkeelle! Minä lähetän sinut betlehemiläisen Iisain luo, sillä hänen poikiensa joukosta olen valinnut mieleni mukaisen kuninkaan.» 2Samuel kysyi: »Kuinka voin mennä sinne? Jos Saul kuulee siitä, hän tappaa minut!» Herra vastasi: »Ota mukaasi vasikka ja sano, että olet tullut uhraamaan Herralle. 3Kutsu Iisai uhriaterialle, niin minä ilmoitan sinulle, mitä sinun pitää tehdä. Voitele kuninkaaksi se, jonka sinulle osoitan.»

4Samuel teki kuten Herra oli käskenyt. Kun hän oli tulossa Betlehemiin, kaupungin vanhimmat saapuivat peloissaan häntä vastaan, tervehtivät häntä ja kysyivät: »Onko kaikki hyvin, näkijä?» 5

16:5
2. Moos. 19:10
Hän vastasi: »Olkaa rauhassa! Minä olen tullut uhraamaan Herralle. Puhdistautukaa ja tulkaa kanssani uhriaterialle.» Itse hän toimitti Iisain ja hänen poikiensa puhdistusmenot ja kutsui heidät uhriaterialle.

6

16:6
1. Sam. 17:13
Kun he tulivat ja Samuel näki Eliabin, hän ajatteli: »Hän se on! Nyt on Herran edessä hänen voideltunsa.» 7
16:7
1. Aik. 28:9
Jer. 11:20
Mutta Herra sanoi Samuelille: »Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen.»

8Iisai kutsui sitten Abinadabin ja toi hänet Samuelin eteen, mutta Samuel sanoi: »Tätäkään Herra ei ole valinnut.» 9Sitten Iisai toi nähtäväksi Samman, mutta Samuel sanoi: »Tätäkään Herra ei ole valinnut.»

10Iisai toi seitsemän poikaansa Samuelin eteen, mutta Samuel sanoi Iisaille: »Herra ei ole valinnut ketään näistä.»

11

16:11
2. Sam. 7:8
Ps. 78:70,71
Sitten Samuel kysyi Iisailta: »Tässäkö ovat kaikki poikasi?» Iisai vastasi: »Nuorin on vielä jäljellä, mutta hän on nyt lampaita paimentamassa.» Samuel sanoi Iisaille: »Lähetä hakemaan hänet. Emme voi aloittaa ateriaa ennen kuin hänkin on paikalla.» 12
16:12
1. Sam. 17:42
Iisai lähetti miehiä hakemaan häntä, ja he toivat pojan mukanaan. Hän oli vielä parraton nuorukainen, kirkassilmäinen ja miellyttävän näköinen. Silloin Herra sanoi: »Tämä se on, voitele hänet!» 13
16:13
Ps. 89:20,211. Sam. 11:6
Samuel otti öljysarvensa ja voiteli Daavidin siinä veljesten keskellä, ja Herran henki tuli Daavidiin ja pysyi hänessä siitä päivästä alkaen. Sitten Samuel palasi Ramaan.

Daavid tulee Saulin hoviin

14

16:14
1. Sam. 18:10,19:9
Herran henki siirtyi pois Saulista, ja Herran lähettämä paha henki alkoi ahdistaa häntä. 15Saulin palvelijat sanoivat hänelle: »Huomaathan, että Jumalan lähettämä paha henki ahdistaa sinua. 16Antakoon siis kuninkaamme käskyn, niin palvelijasi hakevat miehen, joka osaa soittaa harppua. Jos paha henki taas yllättää sinut, hän soittaa harppuaan ja sinun tulee hyvä olla.» 17Saul sanoi palvelijoilleen: »Etsikää taitava soittaja ja tuokaa hänet luokseni.» 18Eräs hänen sotilaansa sanoi silloin: »Minä tunnen betlehemiläisen Iisain pojan, joka osaa soittaa hyvin. Hän on urhea ja hyvä soturi, viisas puheissaan ja komeannäköinen, ja Herra on hänen kanssaan.»

19Saul lähetti sananviejien mukana Iisaille käskyn: »Toimita luokseni poikasi Daavid, lammaspaimen.» 20Iisai kuormasi aasin selkään leipiä ja lähetti ne sekä karitsan ja viinileilin poikansa Daavidin mukana Saulille. 21Niin Daavid tuli Saulin luo ja jäi hänen palvelukseensa. Saul mieltyi häneen suuresti ja teki hänestä aseenkantajansa. 22Iisaille Saul lähetti viestin: »Poikasi Daavid saa pysyä palveluksessani, sillä pidän hänestä kovin.» 23Aina kun Jumalan lähettämä paha henki yllätti Saulin, Daavid tarttui harppuunsa ja soitti. Silloin Saulin ahdistus helpotti, hänen tuli parempi olla ja paha henki jätti hänet rauhaan.