Raamattu 1933/-38 (KR38)
7

7 LUKU.

Danielin näky: Neljä petoa; Ihmisen Poika; Jumalan pyhäin valtakunta.

71Belsassarin, Baabelin kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena Daniel näki unen, päänsä näyn, vuoteessansa. Sitten hän kirjoitti tämän unen. 2Kertomuksen alku on tämä: Daniel lausui ja sanoi: Minä näin yöllä näyssäni, ja katso, taivaan neljä tuulta kuohutti suurta merta. 3Ja merestä nousi neljä suurta petoa, kukin erilainen kuin toinen.

4

7:4
Jer. 48:40
Jer. 49:19,22
Jer. 50:17
Hes. 17:3,7
Hab. 1:8
Ensimmäinen oli kuin leijona, mutta sillä oli kotkan siivet. Minun sitä katsellessani reväistiin siltä siivet, ja se nostettiin maasta pystyyn ja asetettiin kahdelle jalalle niinkuin ihminen, ja sille annettiin ihmisen sydän.

5Ja katso, oli toinen peto, joka oli karhun näköinen. Se nostettiin toiselle kyljellensä, ja sillä oli suussa kolme kylkiluuta, hammasten välissä; ja sille sanottiin näin: "Nouse ja syö paljon lihaa".

6Tämän jälkeen minä näin, ja katso, oli taas toinen peto, pantterin kaltainen, ja sen selässä oli neljä linnunsiipeä. Sillä pedolla oli neljä päätä, ja sille annettiin valta.

7Sen jälkeen minä näin yöllisessä näyssäni, ja katso, oli neljäs peto, kauhea, hirmuinen ja ylen väkevä; sillä oli suuret rautaiset hampaat, ja se söi ja murskasi ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Se oli erilainen kuin kaikki edelliset pedot, ja sillä oli kymmenen sarvea. 8

7:8
Ilm. 13:5
Minä tarkkasin sarvea, ja katso, eräs muu pieni sarvi puhkesi niiden välistä, ja kolme edellisistä sarvista reväistiin pois sen edestä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät, ja suu, joka herjaten puhui.

9

7:9
Ilm. 1:14
Ilm. 4:2
Minun sitä katsellessani

valtaistuimet asetettiin,

ja Vanhaikäinen istuutui.

Hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi

ja hänen päänsä hiukset kuin puhdas villa.

Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä,

ja sen pyörät olivat palavaa tulta.

10

7:10
Ps. 68:18
Ps. 97:3
Ps. 103:20
Ilm. 5:11
Ilm. 20:12
Tulivirta vuoti,

se kävi ulos hänestä;

tuhannen tuhatta palveli häntä,

ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta

seisoi hänen edessänsä.

Oikeus istui tuomiolle,

ja kirjat avattiin.

11Minä katselin, ja silloin, niiden herjaavien sanojen tähden, joita sarvi puhui, minun katsellessani peto tapettiin, ja sen ruumis hävitettiin ja heitettiin tuleen palamaan. 12Ja muiltakin pedoilta otettiin valta pois; niiden elämän pituus oli määrätty aikaa ja hetkeä myöten.

13

7:13
Matt. 16:27
Matt. 24:30
Matt. 25:31
Matt. 26:64
Mark. 14:62
Ilm. 1:7
Ilm. 14:14
Minä näin yöllisessä näyssä,

ja katso, taivaan pilvissä tuli

Ihmisen Pojan kaltainen;

ja hän saapui Vanhaikäisen tykö,

ja hänet saatettiin tämän eteen.

14

7:14
Ps. 45:7
Dan. 2:44
Dan. 3:33
Dan. 4:31
Dan. 6:26
Miika 4:7
Luuk. 1:33
Hebr. 1:8
Ja hänelle annettiin valta,

kunnia ja valtakunta,

ja kaikki kansat, kansakunnat ja kielet

palvelivat häntä.

Hänen valtansa on iankaikkinen valta,

joka ei lakkaa,

ja hänen valtakuntansa on valtakunta,

joka ei häviä.

15Minä, Daniel, tunsin henkeni tulevan murheelliseksi ruumiissani, ja minun näkemäni näyt peljättivät minua. 16Minä lähestyin yhtä siellä seisovista ja pyysin häneltä varmaa tietoa kaikista näistä asioista. Niin hän vastasi minulle ja ilmoitti minulle niiden selityksen:

17"Nuo suuret pedot, joita on neljä,

ovat neljä kuningasta, jotka nousevat maasta.

18Mutta Korkeimman pyhät saavat valtakunnan

ja omistavat valtakunnan iankaikkisesti —

iankaikkisesta iankaikkiseen."

19Senjälkeen minä tahdoin saada varmuuden neljännestä pedosta, joka oli erilainen kuin kaikki muut ja ylen hirmuinen; jolla oli rautaiset hampaat ja vaskiset kynnet, joka söi ja murskasi ja tallasi tähteet jalkoihinsa; 20sekä pedon pään kymmenestä sarvesta ynnä siitä sarvesta, joka puhkesi ja jonka edestä kolme putosi; jolla sarvella oli silmät ja herjauksia puhuva suu ja joka näytti suuremmalta kuin ne muut; 21

7:21
Ilm. 13:7
se sarvi, jonka minä näin sotivan pyhiä vastaan ja voittavan heidät, 22siihen asti kunnes Vanhaikäinen tuli ja oikeus annettiin Korkeimman pyhille ja aika joutui ja pyhät saivat omaksensa valtakunnan.

23Hän vastasi näin:

"Neljäs peto on neljäs valtakunta,

joka syntyy maan päälle,

erilainen kuin kaikki muut valtakunnat.

Se syö kaiken maan

ja tallaa ja murskaa sen.

24

7:24
Ilm. 17:12
Ja ne kymmenen sarvea

ovat kymmenen kuningasta,

jotka nousevat siitä valtakunnasta.

Ja heidän jälkeensä nousee eräs muu,

ja hän on erilainen kuin edelliset,

ja hän kukistaa kolme kuningasta.

25

7:25
Dan. 11:36
Dan. 12:7
Ilm. 12:14
Hän puhuu sanoja Korkeinta vastaan

ja hävittää Korkeimman pyhiä.

Hän pyrkii muuttamaan ajat ja lain,

ja ne annetaan hänen käteensä

ajaksi ja kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi.

26Sitten oikeus istuu tuomiolle,

ja hänen valtansa otetaan pois

ja hävitetään ja tuhotaan loppuun asti.

27Ja valtakunta ja valta

ja valtakuntien voima kaiken taivaan alla

annetaan Korkeimman pyhien kansalle.

Hänen valtakuntansa on iankaikkinen valtakunta,

ja kaikki vallat palvelevat häntä

ja ovat hänelle alamaiset."

28

7:28
Dan. 5:6
Dan. 10:8
Tähän loppuu kertomus. Minua, Danielia, peljättivät minun ajatukseni suuresti, ja minun kasvoni kalpenivat, ja minä kätkin asian sydämeeni.

8

8 LUKU.

Oinas ja kauris, Persian ja Jaavanin (Kreikan) valtakuntien vertauskuvina.

81

8:1
Dan. 7:1
Kuningas Belsassarin kolmantena hallitusvuotena näin minä, Daniel, näyn, senjälkeen kuin minulla jo ennen oli ollut näky. 2Kun minä näyssä katselin, havaitsin minä olevani Suusanin linnassa, Eelamin maakunnassa; ja kun minä näyssä katselin, olin minä Uulai-joen rannalla.

3Minä nostin silmäni ja katsoin. Ja katso, oinas seisoi päin jokea, ja sillä oli kaksi sarvea; ja sarvet olivat korkeat, ja toinen oli toista korkeampi; ja korkeampi puhkesi esiin myöhemmin. 4Minä näin oinaan puskevan länteen, pohjoiseen ja etelään päin, eikä yksikään eläin kestänyt sen edessä, eikä kukaan voinut pelastaa sen vallasta. Se teki, mitä tahtoi; ja se tuli suureksi.

5Sitten minä tarkkasin, ja katso: tuli kauris päivän laskun puolelta, kulki koko maan ylitse eikä maata koskettanut; ja kauriilla oli keskellä otsaa uhkea sarvi. 6Ja se tuli aivan sen kaksisarvisen oinaan luokse, jonka minä olin nähnyt seisovan päin jokea, ja karkasi sen kimppuun vihansa väessä. 7Ja minä näin sen käyvän kiinni oinaaseen ja kiukuissaan puskevan oinasta ja murskaavan sen molemmat sarvet. Eikä oinaalla ollut voimaa kestää sen edessä, vaan kauris heitti sen maahan ja tallasi sitä; eikä ollut ketään, joka olisi voinut pelastaa oinaan sen vallasta. 8Ja kauris tuli ylen suureksi; mutta kun se oli väkevimmillään, särkyi suuri sarvi, ja sen sijalle kasvoi neljä uhkeata sarvea, taivaan neljää tuulta kohti.

9

8:9
Jer. 3:19
Hes. 20:6,15
Dan. 11:16,41
Ja yhdestä niistä puhkesi esiin sarvi, alussa vähäpätöinen. Se kasvoi suuresti etelään päin ja itään päin ja Ihanaan maahan päin. 10
8:10
Job 20:6
Jes. 14:13
Ja se kasvoi taivaan sotajoukkoon asti ja pudotti maahan osan siitä sotajoukosta ja tähdistä ja tallasi niitä. 11
8:11
4. Moos. 28:3
Hän ylpeili sotajoukon ruhtinastakin vastaan, ja tältä otettiin pois jokapäiväinen uhri, ja hänen pyhäkkönsä paikka kukistettiin. 12Myös sotajoukko jokapäiväisen uhrin lisäksi annettiin rikollisesti alttiiksi tuholle. Se sarvi heitti totuuden maahan, ja mitä se teki, siinä se menestyi.

13Sitten minä kuulin yhden pyhän puhuvan, ja toinen pyhä sanoi sille, joka puhui: "Kuinka pitkää aikaa tarkoittaa näky jokapäiväisestä uhrista ja kauhistavasta rikoksesta: pyhäkön ja sotajoukon alttiiksi antamisesta tallattavaksi?" 14Ja hän sanoi minulle: "Kahtatuhatta kolmeasataa iltaa ja aamua; sitten pyhäkkö asetetaan jälleen oikeuteensa".

15Kun minä, Daniel, olin nähnyt tämän näyn ja koetin sitä ymmärtää, niin katso, minun edessäni seisoi miehen muotoinen olento. 16Ja minä kuulin ihmisen äänen Uulain keskeltä, ja se huusi ja sanoi: "Gabriel, selitä tälle se näky!" 17Silloin hän tuli aivan lähelle sitä paikkaa, jossa minä seisoin; ja hänen tullessansa minut valtasi pelko, ja minä lankesin kasvoilleni. Ja hän sanoi minulle: "Tarkkaa, ihmislapsi, sillä näky tarkoittaa lopun aikaa". 18

8:18
Dan. 10:9,16
Ja kun hän puhui minulle, olin minä horroksissa, kasvot maata vasten; mutta hän tarttui minuun ja nosti minut seisomaan.

19Sitten hän sanoi: "Katso, minä ilmoitan sinulle, mitä on tapahtuva viimeisenä vihan aikana; sillä lopun aikaa tämä tarkoittaa. 20Kaksisarvinen oinas, jonka sinä näit, on: Meedian ja Persian kuninkaat. 21Ja kauris on Jaavanin kuningas, ja suuri sarvi, joka sillä oli keskellä otsaa, on ensimmäinen kuningas. 22Ja että se särkyi ja neljä nousi sen sijalle, se on: neljä valtakuntaa nousee siitä kansasta, ei kuitenkaan niin väkevää kuin hän.

23Ja heidän valtansa lopulla,

kun luopiot ovat täyttäneet syntiensä mitan,

nousee kuningas, kasvoilta röyhkeä ja juonissa taitava.

24Ja väkevä on hänen voimansa,

vaikka ei tosin hänen omasta voimastaan,

ja ihmeellisen paljon hän saa aikaan hävitystä;

ja hän menestyy siinä, mitä hän tekee,

ja hän tuottaa turmion väkeville ja pyhien kansalle.

25Ja hänen oveluutensa tähden

onnistuu petos hänen kädessään.

Hän hautoo suuria sydämessään,

ja keskellä rauhaa hän tuottaa turmion monille.

Ruhtinasten ruhtinastakin vastaan hän nousee,

mutta ilman ihmiskättä hänet muserretaan.

26Ja näky illoista ja aamuista,

josta oli puhe, on tosi.

Mutta sinä lukitse näky,

sillä se tarkoittaa kaukaista aikaa."

27Ja minä, Daniel, olin raukea ja sairastin jonkin aikaa. Sitten minä nousin ja toimitin palvelusta kuninkaan tykönä; ja minä olin hämmästyksissäni näyn tähden enkä sitä ymmärtänyt.

9

9 LUKU.

Danielin rukous. Seitsemänkymmentä vuosiviikkoa.

91Daarejaveksen, Ahasveroksen pojan, ensimmäisenä hallitusvuotena, hänen, joka oli meedialaista sukua ja oli tullut kaldealaisten valtakunnan kuninkaaksi — 2

9:2
Jer. 25:11
Jer. 29:10
hänen ensimmäisenä hallitusvuotenaan, minä, Daniel, kirjoituksista huomasin vuosien luvun, josta Herran sana oli tullut profeetta Jeremialle, että Jerusalem oli oleva raunioina seitsemänkymmentä vuotta. 3
9:3
Matt. 11:21
Ja minä käänsin kasvoni Herran Jumalan puoleen hartaassa rukouksessa ja anomisessa, paastossa, säkissä ja tuhassa.

4

9:4
5. Moos. 7:8
Neh. 1:5
Minä rukoilin Herraa, Jumalaani, tunnustin ja sanoin: "Oi Herra, sinä suuri ja peljättävä Jumala, joka pidät liiton ja säilytät laupeuden niille, jotka sinua rakastavat ja noudattavat sinun käskyjäsi. 5
9:5
Ps. 106:6
Me olemme syntiä tehneet, olemme väärin tehneet, olleet jumalattomat ja uppiniskaiset; me olemme poikenneet pois sinun käskyistäsi ja oikeuksistasi 6emmekä ole kuulleet sinun palvelijoitasi, profeettoja, jotka puhuivat sinun nimessäsi kuninkaillemme, ruhtinaillemme ja isillemme ja kaikelle maan kansalle. 7
9:7
Esra 9:6
Sinun, Herra, on vanhurskaus, mutta meidän on häpeä, niinkuin se on tänä päivänä Juudan miesten ja Jerusalemin asukasten ja koko Israelin, läheisten ja kaukaisten, kaikissa maissa, joihin sinä olet heidät karkoittanut heidän uskottomuutensa tähden, jota he ovat sinulle osoittaneet. 8
9:8
Neh. 9:34
Jer. 2:26
Jer. 44:17
Herra, meidän on häpeä, meidän kuninkaittemme, ruhtinaittemme ja isiemme, koska me olemme tehneet syntiä sinua vastaan. 9
9:9
Ps. 130:4,7
Valit. 3:22
Herran, meidän Jumalamme, on armo ja anteeksiantamus, sillä me olemme olleet hänelle uppiniskaiset; 10
9:10
2. Aik. 36:15
me emme ole kuulleet Herran, meidän Jumalamme, ääntä emmekä vaeltaneet hänen laissansa, jonka hän asetti meidän eteemme palvelijainsa, profeettain, kautta. 11
9:11
3. Moos. 26:14
5. Moos. 27:15
5. Moos. 28:15
5. Moos. 29:20
5. Moos. 30:17
Vaan koko Israel rikkoi sinun lakisi ja poikkesi pois eikä kuullut sinun ääntäsi, ja niin vuodatettiin meidän päällemme se kirous ja vala, joka on kirjoitettu Mooseksen, Jumalan palvelijan, laissa; sillä me olimme tehneet syntiä häntä vastaan. 12
9:12
Valit. 2:17
Ja hän toteutti sanansa, jonka hän on puhunut meitä ja meidän tuomareitamme vastaan, jotka meitä tuomitsivat, ja antoi meidän päällemme tulla niin suuren onnettomuuden, ettei senkaltaista ole tapahtunut koko taivaan alla, kuin Jerusalemissa tapahtui. 13Niinkuin on kirjoitettu Mooseksen laissa, niin tuli kaikki tämä onnettomuus meidän päällemme. Mutta me emme koettaneet lepyttää Herraa, meidän Jumalaamme, niin että olisimme kääntyneet pois synneistämme ja ottaneet vaarin sinun totuudestasi. 14
9:14
Neh. 9:33
Ps. 119:137
Jer. 1:12
Jer. 44:27
Ilm. 16:5
Sentähden Herra valvoi ja antoi tämän onnettomuuden tulla meidän päällemme; sillä Herra, meidän Jumalamme, on vanhurskas kaikissa töissänsä, jotka hän tekee, mutta me emme ole kuulleet hänen ääntänsä.

15

9:15
2. Moos. 12:41
2. Moos. 13:9
Neh. 9:10
Jer. 32:20
Ja nyt, Herra, meidän Jumalamme, joka toit kansasi pois Egyptin maasta väkevällä kädellä ja teit itsellesi nimen, niinkuin se vielä tänä päivänä on: me olemme syntiä tehneet ja olleet jumalattomat. 16Herra, kaiken vanhurskautesi tähden, kääntyköön sinun vihasi ja kiivastuksesi pois sinun kaupungistasi Jerusalemista, sinun pyhästä vuorestasi; sillä meidän syntiemme tähden ja meidän isäimme pahojen tekojen tähden on Jerusalem ja sinun kansasi tullut kaikkien häväistäväksi, jotka meidän ympärillämme ovat. 17Ja nyt, meidän Jumalamme, kuule palvelijasi rukous ja hänen anomisensa ja valista kasvosi pyhäkkösi ylitse, joka on autiona; Herran tähden. 18
9:18
Jes. 37:17
Tiit. 3:5
Minun Jumalani, kallista korvasi ja kuule, avaa silmäsi ja katso meidän hävitystämme ja sitä kaupunkia, joka on otettu sinun nimiisi; sillä me annamme rukouksiemme langeta sinun eteesi, emme omaan vanhurskauteemme, vaan sinun suureen armoosi luottaen. 19Herra, kuule, Herra, anna anteeksi, Herra, huomaa ja tee tekosi itsesi tähden, älä viivyttele, minun Jumalani; sillä sinun kaupunkisi ja sinun kansasi ovat sinun nimiisi otetut."

20Ja vielä minä puhuin ja rukoilin ja tunnustin syntini ja kansani Israelin synnit ja annoin rukoukseni langeta Herran, Jumalani, eteen minun Jumalani pyhän vuoren puolesta. 21

9:21
4. Moos. 28:4,8
Dan. 8:16
Ja kun minä vielä puhuin rukouksessa, tuli se mies, Gabriel, jonka minä olin nähnyt ennen näyssä, kiiruusti kiitäen minun tyköni ehtoouhrin aikana. 22Ja hän opetti minua, puhui minulle ja sanoi: "Daniel, nyt minä olen lähtenyt neuvomaan sinua ymmärrykseen. 23
9:23
Jes. 65:24
Dan. 10:12
Kun sinä aloit rukoilla, lähti liikkeelle sana, ja minä olen tullut sitä ilmoittamaan; sillä sinä olet otollinen. Käsitä siis se sana ja ymmärrä näky.

24Seitsemänkymmentä viikkoa on säädetty

sinun kansallesi ja pyhälle kaupungillesi;

silloin luopumus päättyy,

ja synti sinetillä lukitaan,

ja pahat teot sovitetaan,

ja iankaikkinen vanhurskaus tuodaan,

ja näky ja profeetta sinetillä vahvistetaan,

ja kaikkeinpyhin voidellaan.

25Ja tiedä ja käsitä:

siitä ajasta, jolloin tuli se sana,

että Jerusalem on jälleen rakennettava,

voideltuun, ruhtinaaseen, asti,

on kuluva seitsemän vuosiviikkoa;

ja kuusikymmentäkaksi vuosiviikkoa,

niin se jälleen rakennetaan

toreinensa ja vallihautoinensa,

mutta keskellä ahtaita aikoja.

26Ja kuudenkymmenen kahden vuosiviikon mentyä

tuhotaan voideltu, eikä häneltä jää ketään.

Ja kaupungin ja pyhäkön hävittää

hyökkäävän ruhtinaan väki,

mutta hän itse saa loppunsa tulvassa.

Ja loppuun asti on oleva sota:

hävitys on säädetty.

27

9:27
Jes. 28:22
Dan. 11:31
Matt. 24:15
Mark. 13:14
Ja hän tekee liiton raskaaksi monille

yhden vuosiviikon ajaksi,

ja puoleksi vuosiviikoksi

hän lakkauttaa teurasuhrin ja ruokauhrin;

ja hävittäjä tulee kauhistuksen siivillä.

Tämä loppuu vasta,

kun säädetty tuomio vuodatetaan hävittäjän ylitse."