DigiMarkus (DMrk)
7

Jumalan käskyt ja ihmisten säännöt

71Fariseukset ja muutamat Jerusalemista tulleet oppineet menivät tapaamaan Jeesusta. 2He panivat merkille, että jotkut Jeesuksen oppilaista söivät epäpuhtain käsin. He eivät pesseet käsiään ennen ruokailua. 3Fariseukset, kuten kaikki juutalaiset, eivät aloittaneet ruokailua ennen kuin olivat huolellisesti pesseet kätensä. He noudattivat tätä vanhaa uskonnollista perinnettä hyvin tunnollisesti. 4Myös torilta palattua oli aina peseydyttävä. Edelleen piti pestä juomamaljat, saviruukut ja pronssiastiat sekä sohvat, joilla ruokailun aikana maattiin.

5Niinpä fariseukset ja oppineet kysyivät Jeesukselta: »Miksi oppilaasi eivät noudata vanhoja perinteitä vaan aterioivat epäpuhtain käsin?»

6Jeesus vastasi: »Kylläpä olette tekopyhiä! Jesaja on todennut teistä ihan oikein. Kirjoituksissa sanotaan:

– Tämä kansa kunnioittaa minua vain sanoin,

ei sydämellään.

7He luulevat palvelevansa minua

opettaessaan omia käskyjään.

8Te olette hylänneet Jumalan käskyn ja noudatatte ihmisten keksimiä perinteitä.» 9Jeesus jatkoi: »Olette taitavasti mitätöineet Jumalan käskyn, jotta voisitte keskittyä omiin sääntöihinne. 10Sillä Mooses on käskenyt, että omaa isää ja äitiä on kunnioitettava. Joka puhuu vanhemmistaan pahaa, ansaitsee kuoleman. 11Mutta te opetatte toisin. Jos joku uhraa Jumalalle sellaista, mikä olisi kuulunut hänen vanhemmilleen, 12te ette salli hänen enää tehdä mitään vanhempiensa hyväksi. 13Vaaliessanne tällaisia perinteitä te mitätöitte Jumalan käskyn. Teette paljon muutakin, mikä on Jumalan tahdon vastaista.»

Mikä turmelee ihmisen?

14Jeesus kutsui taas väkijoukon luokseen. Hän sanoi: »Kuunnelkaa minua kaikki ja ymmärtäkää. 15Ihminen ei saastu siitä, mikä tulee häneen ulkoapäin. Ihmisen saastuttaa se, mikä tulee hänen sisältään ulos. 16Jos teillä on korvat, kuunnelkaa tarkkaan.»

17Kun Jeesus oli jättänyt väkijoukon ja palannut majapaikkaansa, oppilaat kysyivät, mitä hänen sanansa tarkoittivat. 18Jeesus ihmetteli: »Oletteko tekin noin ymmärtämättömiä? Ettekö käsitä? Mikään ulkoapäin tuleva ei voi saastuttaa ihmistä. 19Eihän sellainen mene ihmisen sydämeen – vatsaan se menee ja sieltä käymälään.» Näin Jeesus teki selväksi, että uskonnon perusteella mikään ruoka ei ole saastaista. 20Hän jatkoi: »Se, mikä tulee ihmisestä ulos, saastuttaa hänet. 21Ihmisen sydämessä syntyvät kaikki pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat. 22Aviorikokset, ahneudet, pahuudet. Petos, irstaus, kateus. Herjaus, ylpeys, typeryys. 23Kaikki nämä tulevat ihmisen sisältä, ja ne saastuttavat hänet.»

Foinikialaisen naisen usko

24Jeesus lähti liikkeelle ja matkasi Tyroksen seudulle. Hän meni erääseen taloon ja toivoi, ettei asia paljastuisi. Tieto levisi kuitenkin nopeasti. 25Hänestä kuuli muuan nainen, jonka tytärtä vaivasi demoni. Nainen tuli heti Jeesuksen luo ja heittäytyi hänen jalkojensa juureen. 26Nainen oli Syyrian foinikialaisia eikä siksi juutalainen. Hän pyysi, että Jeesus karkottaisi demonin hänen tyttärestään. 27Jeesus vastasi: »Syököön ensin lapset kyllikseen. Ei ole oikein ottaa lapsilta leipä pois ja heittää se piskeille.» 28Nainen väitti vastaan: »Mutta hyvä herra, saavathan piskitkin syödä lapsilta putoilevia murusia.» 29Silloin Jeesus sanoi: »Koska näin hyvin sanoit, mene levollisin mielin kotiisi. Demoni on lähtenyt tyttärestäsi.» 30Nainen meni kotiin ja näki lapsensa makaamassa vuoteella. Demoni oli lähtenyt.

Jeesus parantaa kuuron miehen

31Jeesus lähti Tyroksen seudulta. Hän matkasi läpi Sidonin ja Dekapoliin ja saapui Galileanjärvelle. 32Hänen luokseen tuotiin kuuro mies, jolla oli puhevika. Jeesusta pyydettiin panemaan kätensä miehen päälle. 33Jeesus otti miehen erilleen väkijoukosta. Hän pani sormensa miehen korviin ja kosketti hänen kieltään syljellään. 34Sitten hän katsoi taivaalle, huokasi ja käski kuuroa arameaksi: »Effata», »aukene.» 35Silloin miehen korvat aukenivat ja puhevika korjaantui.

36Jeesus kielsi kertomasta tapahtuneesta kenellekään. Mutta mitä enemmän hän kielsi, sitä enemmän tieto levisi. 37Kaikki sanoivat hämmästyksissään: »Onpa hän taitava! Hän saa jopa kuurot kuulemaan ja mykät puhumaan.»