DigiMarkus (DMrk)
5

Jeesus Gerasassa

51Jeesus ja hänen oppilaansa ylittivät veneellä Genesaretinjärven ja saapuivat Gerasan alueelle. 2Heti kun Jeesus oli noussut veneestä, häntä vastaan tuli demonin riivaama mies. 3Mies asui hautaluolissa, eikä kukaan mahtanut hänelle mitään. Kahleetkaan eivät pidätelleet häntä. 4Monet kerrat hänet oli kahlittu käsistä ja jaloista, mutta hän mursi kahleet. Kukaan ei ollut tarpeeksi vahva hillitsemään häntä. 5Päivin ja öin hän oleskeli haudoissa ja vuorilla. Hän huusi ja viilteli itseään terävillä kivillä. 6Huomattuaan Jeesuksen hän juoksi tämän luo ja heittäytyi anovasti maahan. 7Riivattu mies huusi kovaan ääneen: »Jeesus, Korkeimman Jumalan poika! Mitä tekemistä meillä on keskenämme? Jumalan tähden, älä kiduta minua!» 8Jeesus oli nimittäin käskenyt demonia lähtemään miehestä. 9Mutta nyt Jeesus kysyi: »Mikä sinun nimesi on?» Mies vastasi: »Legioona, sillä meitä on monta.» 10Demonit pyysivät ja rukoilivat, ettei Jeesus ajaisi niitä seudulta pois.

11Läheisellä vuorenrinteellä oli paljon sikoja laitumella. 12Demonit pyysivät Jeesukselta: »Anna meidän mennä sikoihin.» 13Jeesus antoi niille luvan. Silloin demonit lähtivät miehestä ja menivät sikoihin. Sikalauma ryntäsi jyrkänteeltä alas järveen. Sikoja oli noin 2 000, ja kaikki hukkuivat.

14Sikopaimenet lähtivät pakoon ja kertoivat tapahtumista kaupungissa ja maaseudulla. Ihmisiä lähti katsomaan, mitä oli tapahtunut. 15Väkijoukko tuli Jeesuksen luo. He näkivät demonien riivaaman miehen istumassa vaatetettuna ja täysissä järjissään. Tämä sai heidät pelon valtaan. 16Paikalla olleet kertoivat heille, mitä miehelle oli tapahtunut ja kuinka sikojen oli käynyt. 17Silloin kaikki pyysivät, että Jeesus poistuisi heidän seudultaan.

18Kun Jeesus oli palaamassa veneeseen, demoneista vapautunut mies kysyi, voisiko hän jäädä Jeesuksen seuraan. 19Jeesus ei suostunut vaan sanoi: »Mene kotiisi läheistesi luo ja kerro, miten Herra sääli ja auttoi sinua.» 20Mies lähti ja kertoi asiasta kaikkialla Dekapoliissa, kymmenen kreikankielisen kaupungin alueella. Ihmiset hämmästyivät kuullessaan, mitä Jeesus oli hänelle tehnyt.

Jeesus herättää tytön kuolleista ja parantaa verenvuodosta kärsivän naisen

21Jeesus palasi veneellä toiselle puolen järveä, ja jälleen hänen luokseen kerääntyi suuri väkijoukko. 22Rannalle tuli eräs synagogan esimiehistä, nimeltään Jairos. Nähtyään Jeesuksen hän heittäytyi tämän jalkoihin. 23Hän pyysi hartaasti: »Tule auttamaan, tyttäreni on kuolemaisillaan. Pane kätesi hänen päälleen, niin että hän paranee eikä kuole.» 24Jeesus lähti miehen mukaan. Suuri väkijoukko seurasi Jeesusta ja tungeksi hänen ympärillään.

25Väkijoukossa oli myös nainen, joka oli kärsinyt 12 vuotta voimakkaista verenvuodoista. 26Hän oli kärsinyt paljon monien lääkärien käsissä ja kuluttanut kaiken omaisuutensa saamatta mitään apua. Hänen vointinsa oli itse asiassa käynyt koko ajan huonommaksi. 27Nainen oli kuullut Jeesuksesta ja tuli nyt väentungoksessa hänen taakseen. Hän kosketti Jeesuksen viittaa, 28sillä hän ajatteli: »Jos pääsen koskettamaan edes hänen viittaansa, vaiva paranee.» 29Saman tien verenvuoto tyrehtyikin ja nainen tunsi ruumiissaan, että oli parantunut.

30Jeesus tunsi heti, että hänestä oli lähtenyt voimaa. Hän kääntyi tungoksessa ja kysyi: »Kuka kosketti viittaani?» 31Hänen oppilaansa hämmästelivät: »Mitä järkeä sitä on tällaisessa tungoksessa kysyä?» 32Mutta Jeesus katseli ympärilleen löytääkseen häntä koskettaneen henkilön. 33Nainen vapisi pelosta, sillä hän tiesi, mitä hänelle oli tapahtunut. Hän heittäytyi Jeesuksen eteen ja tunnusti tekonsa. 34Jeesus vastasi: »Tyttäreni, sinä paranit, koska luotit, että niin kävisi. Mene kotiisi rauhallisin mielin, sillä olet päässyt vaivastasi.»

35Kun Jeesus vielä puhui naiselle, synagogan esimiehelle tuotiin viesti: »Tyttäresi on kuollut. Älä tuhlaa opettajan aikaa.» 36Tämän kuultuaan Jeesus sanoi esimiehelle: »Älä pelkää. Luota vain minuun.» 37Jeesus lähti matkaan. Hän kielsi muita seuraamasta ja otti mukaansa ainoastaan Pietarin ja Jaakobin sekä tämän veljen Johanneksen. 38Kun he tulivat esimiehen kotiin, Jeesus näki hälisevän väenpaljouden ja kuuli, kuinka ihmiset itkivät ja valittivat suureen ääneen.

39Mentyään sisään Jeesus sanoi: »Miksi te noin hälisette ja itkette? Ei lapsi ole kuollut – hänhän vain nukkuu.» 40Jeesukselle naurettiin. Hän ajoi talosta ulos kaikki paitsi lapsen isän ja äidin sekä seuralaisensa. He menivät huoneeseen, jossa lapsi oli. 41Jeesus otti lasta kädestä ja käski arameaksi: »Talitha kuum», »nouse, tyttö!» 42Tyttö nousi saman tien ja alkoi kävellä. Hän oli 12-vuotias. Kaikki olivat hämmästyksestä suunniltaan. 43Jeesus kielsi ankarasti kertomasta tapahtumasta kenellekään. Tytölle hän käski antaa syötävää.

6

Jeesus vaeltaa Galileassa ja lähiseuduilla

6:1–8:26

Jeesus käy kotikaupungissaan

61Jeesus lähti Jairoksen kotoa ja matkasi kotikaupunkiinsa. Oppilaat seurasivat häntä. 2Sapattina Jeesus alkoi opettaa synagogassa. Monet kuulijat kyselivät hämmästyneinä: »Mistä hän voi tietää tämän kaiken? Mistä hän on saanut viisautensa? Mitä ovat nuo ihmeteot, joita hän tekee käsillään? 3Eikö tämä ole se rakennusmies, joka on Marian poika ja jonka veljet ovat Jaakob, Jooses, Juudas ja Simon? Täällä hänen siskonsa asuvat, meidän keskuudessamme. Ei hän ole sen erikoisempi kuin me muutkaan.» Näin he torjuivat Jeesuksen.

4Jeesus vastasi heille: »Profeetta, Jumalan sanoman välittäjä, ei ole missään niin väheksytty kuin kotikaupungissaan, sukulaistensa parissa ja omassa kodissaan.» 5Niinpä hän ei voinut tehdä Nasaretissa juurikaan ihmetekoja. Hän vain paransi muutamia sairaita panemalla kätensä heidän päälleen. 6Jeesusta hämmästytti, että ihmiset eivät luottaneet häneen.

Oppilaiden lähettäminen matkaan

Jeesus kulki kylästä kylään ja opetti. 7Eräänä päivänä hän kutsui 12 oppilastaan luokseen. Hän lähetti heidät kahden ryhmissä opettamaan ja antoi heille myös vallan karkottaa demoneita. 8Jeesus kielsi ottamasta mukaan muuta kuin matkasauvan. Ei leipää, ei laukkua eikä kolikoita vyökukkaroon. 9Sandaalit sai ottaa, mutta kahta paitaa ei saanut pukea ylle. 10Jeesus sanoi heille: »Mihin kaupunkiin tai kylään saavuttekin, pysykää samassa majapaikassa lähtöönne saakka. 11Jos teitä ei jossain paikassa oteta vastaan eikä kuunnella, lähtekää ja pudistelkaa seudun tomut jaloistanne. Niin te osoitatte, että olette hylänneet heidät.»

12Niin oppilaat lähtivät matkaan. He kertoivat hyvästä sanomasta, jotta ihmiset ryhtyisivät ajattelemaan uudella tavalla. 13He myös karkottivat monta demonia ja voitelivat öljyllä monia sairaita ja niin paransivat heidät.

Johannes Kastajan mestaus

14Jeesuksen nimi tunnettiin jo laajalti, ja myös kuningas Herodes sai tietää hänestä. Ihmiset sanoivat: »Johannes Kastaja on herännyt kuolleista. Siksi hänellä on nuo voimat.» 15Toiset sanoivat, että Jeesus oli taivaasta palannut Elia. Toiset sanoivat, että Jeesus oli samanlainen Jumalan sanoman välittäjä kuin kaikki aiemmatkin profeetat. 16Kun Herodes kuuli Jeesuksesta, hän sanoi: »Se Johannes, jonka määräsin tapettavaksi, on herännyt kuolleista.»

17Herodes oli nimittäin käskenyt, että Johannes on pidätettävä ja pantava raudoissa vankilaan. Näin hän halusi miellyttää Herodiasta, jonka oli nainut. Herodias oli Herodeksen veljen, Filippoksen, vaimo. 18Johannes oli aiemmin kieltänyt Herodesta: »Sinun ei ole lupa elää veljesi vaimon kanssa.» 19Herodias ei sietänyt Johannesta ja olisi halunnut tappaa hänet. Sitä hän ei kuitenkaan voinut tehdä, 20sillä Herodes pelkäsi Johannesta. Hän piti Johannesta oikeudenmukaisena ja pyhänä miehenä ja halusi suojella tätä. Herodes kuunteli Johannesta mielellään, vaikka ei aina tiennyt, mitä ajatella tämän puheista.

21Sopiva tilaisuus Herodiaalle tuli, kun Herodes juhlisti syntymäpäiväänsä hoviherrojensa, sotaväen päälliköiden ja Galilean johtomiesten seurassa. 22Kun Herodiaan tytär tuli juhliin ja tanssi, kaikki olivat ihastuksissaan. Herodes vannoi hänelle: »Pyydä, mitä haluat, ja annan sen sinulle. 23Pyydä ja annan vaikka puolet valtakunnastani.» 24Tyttö lähti kysymään neuvoa äidiltään Herodiaalta: »Mitä pyytäisin?» Äiti sanoi: »Pyydä Johannes Kastajan päätä.» 25Tyttö kiiruhti takaisin Herodeksen luo ja sanoi: »Tahdon, että annat minulle nyt heti tarjottimella Johannes Kastajan pään.»

26Pyyntö ahdisti Herodesta. Hän ei voinut kuitenkaan enää perääntyä, sillä kaikki olivat kuulleet, mitä hän oli tytölle vannonut. 27Niinpä hän käski tuoda Johanneksen pään. Johannes mestattiin vankilassa 28ja hänen päänsä tuotiin tarjottimella. Pää annettiin tytölle, ja tyttö vei sen äidilleen.

29Kun Johanneksen oppilaat kuulivat asiasta, he tulivat hakemaan ruumiin ja panivat sen hautaan.

Jeesus ruokkii 5 000 miestä

30Jeesuksen oppilaat palasivat Jeesuksen luo ja kertoivat hänelle, mitä olivat tehneet ja opettaneet. 31Jeesus sanoi: »Mennään johonkin rauhalliseen paikkaan. Saatte levähtää hetken.» Väkeä nimittäin tuli ja meni koko ajan, eivätkä he olleet ehtineet edes syödä. 32Niin he lähtivät veneellä kohti syrjäseutua, omaan rauhaan. 33Heidän lähtönsä kuitenkin huomattiin. Ihmisiä tuli juoksujalkaa läheisistä kaupungeista, ja väkijoukko ehti maitse perille ennen heitä.

34Jeesus oli nousemassa veneestä, kun hän näki väkijoukon. Hänen tuli ihmisiä sääli, sillä he olivat kuin lammaslauma ilman paimenta. Jeesus alkoi opettaa ja puhui heille pitkään. 35Kun oli jo ilta, Jeesuksen oppilaat tulivat hänen luokseen ja sanoivat: »Tämä on asumatonta seutua, ja on jo myöhä. 36Päästä heidät jo pois, jotta he voivat mennä ostamaan itselleen syötävää lähiseudun maataloista ja kylistä.» 37Jeesus vastasi: »Antakaa te heille syötävää.» Oppilaat ihmettelivät: »Tämän joukon ruokkimiseen tarvittaisiin ainakin 200 denaaria! Ei meillä ole niin paljon rahaa.» 38Jeesus sanoi: »Käykää katsomassa, montako leipää teillä on.» Leipiä oli viisi, ja lisäksi oli kaksi kalaa.

39Jeesus käski ihmisjoukon syömään nurmikentälle. 40Ihmiset asettuivat istumaan sadan ja viidenkymmenen ryhmiin. 41Jeesus otti mainitut viisi leipää ja kaksi kalaa, katsoi taivaaseen ja siunasi ne. Sitten hän mursi leivät ja antoi palat opetuslapsilleen, jotka jakoivat ne ihmisille. Samoin tehtiin kaloille. 42Kaikki söivät ja tulivat kylläisiksi. 43Leiväntähteitä kerättiin 12 täyttä korillista, ja kalaakin jäi. 44Aterioimassa oli ollut 5 000 miestä.

Jeesus kävelee veden päällä

45Heti ruuan jälkeen Jeesus käski oppilaidensa nousta veneeseen ja mennä etukäteen vastarannalle Betsaidaan. Sillä aikaa Jeesus lähettäisi väkijoukon pois. 46Hyvästeltyään ihmiset Jeesus meni vuorelle rukoilemaan. 47Illan tultua oppilaiden vene oli keskellä järveä ja Jeesus oli yksin maissa. 48Jeesus huomasi, että oppilaat joutuivat soutamaan vaikeassa vastatuulessa. Aamuyöllä, kello kolmen ja kuuden välillä, Jeesus tuli vettä pitkin kävellen heitä kohti ja aikoi mennä heidän ohitseen. 49Oppilaat säikähtivät näkemäänsä ja huusivat kauhusta, sillä he luulivat Jeesusta aaveeksi. 50Samassa Jeesus kuitenkin jo rauhoitteli heitä: »Minä tässä vain olen. Älkää pelätkö.»

51Jeesus nousi oppilaidensa veneeseen, ja tuuli tyyntyi. Oppilaat olivat hämmästyksestä suunniltaan. 52He eivät ymmärtäneet ruokkimisihmeen merkitystä. Niin sulkeutuneet ja kovettuneet heidän sydämensä olivat.

Sairaat parantuvat

53Jeesus ja hänen oppilaansa olivat päässeet järven yli ja tulivat nyt rantaan Gennesaretissa. 54Kun he olivat nousemassa veneestä, väkijoukko huomasi, kuka oli tullut. 55Tieto levisi nopeasti kaikkialle. Sairaita kannettiin vuodematoilla sinne, missä Jeesuksen kuultiin olevan. 56Minne vain hän menikin – kylään, kaupunkiin, maaseudulle –, aina ihmiset toivat paikalle sairaita. He pyysivät, että nämä saisivat edes koskettaa Jeesuksen viitan helmaa. Kaikki, jotka koskettivat häntä, parantuivat.

7

Jumalan käskyt ja ihmisten säännöt

71Fariseukset ja muutamat Jerusalemista tulleet oppineet menivät tapaamaan Jeesusta. 2He panivat merkille, että jotkut Jeesuksen oppilaista söivät epäpuhtain käsin. He eivät pesseet käsiään ennen ruokailua. 3Fariseukset, kuten kaikki juutalaiset, eivät aloittaneet ruokailua ennen kuin olivat huolellisesti pesseet kätensä. He noudattivat tätä vanhaa uskonnollista perinnettä hyvin tunnollisesti. 4Myös torilta palattua oli aina peseydyttävä. Edelleen piti pestä juomamaljat, saviruukut ja pronssiastiat sekä sohvat, joilla ruokailun aikana maattiin.

5Niinpä fariseukset ja oppineet kysyivät Jeesukselta: »Miksi oppilaasi eivät noudata vanhoja perinteitä vaan aterioivat epäpuhtain käsin?»

6Jeesus vastasi: »Kylläpä olette tekopyhiä! Jesaja on todennut teistä ihan oikein. Kirjoituksissa sanotaan:

– Tämä kansa kunnioittaa minua vain sanoin,

ei sydämellään.

7He luulevat palvelevansa minua

opettaessaan omia käskyjään.

8Te olette hylänneet Jumalan käskyn ja noudatatte ihmisten keksimiä perinteitä.» 9Jeesus jatkoi: »Olette taitavasti mitätöineet Jumalan käskyn, jotta voisitte keskittyä omiin sääntöihinne. 10Sillä Mooses on käskenyt, että omaa isää ja äitiä on kunnioitettava. Joka puhuu vanhemmistaan pahaa, ansaitsee kuoleman. 11Mutta te opetatte toisin. Jos joku uhraa Jumalalle sellaista, mikä olisi kuulunut hänen vanhemmilleen, 12te ette salli hänen enää tehdä mitään vanhempiensa hyväksi. 13Vaaliessanne tällaisia perinteitä te mitätöitte Jumalan käskyn. Teette paljon muutakin, mikä on Jumalan tahdon vastaista.»

Mikä turmelee ihmisen?

14Jeesus kutsui taas väkijoukon luokseen. Hän sanoi: »Kuunnelkaa minua kaikki ja ymmärtäkää. 15Ihminen ei saastu siitä, mikä tulee häneen ulkoapäin. Ihmisen saastuttaa se, mikä tulee hänen sisältään ulos. 16Jos teillä on korvat, kuunnelkaa tarkkaan.»

17Kun Jeesus oli jättänyt väkijoukon ja palannut majapaikkaansa, oppilaat kysyivät, mitä hänen sanansa tarkoittivat. 18Jeesus ihmetteli: »Oletteko tekin noin ymmärtämättömiä? Ettekö käsitä? Mikään ulkoapäin tuleva ei voi saastuttaa ihmistä. 19Eihän sellainen mene ihmisen sydämeen – vatsaan se menee ja sieltä käymälään.» Näin Jeesus teki selväksi, että uskonnon perusteella mikään ruoka ei ole saastaista. 20Hän jatkoi: »Se, mikä tulee ihmisestä ulos, saastuttaa hänet. 21Ihmisen sydämessä syntyvät kaikki pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat. 22Aviorikokset, ahneudet, pahuudet. Petos, irstaus, kateus. Herjaus, ylpeys, typeryys. 23Kaikki nämä tulevat ihmisen sisältä, ja ne saastuttavat hänet.»

Foinikialaisen naisen usko

24Jeesus lähti liikkeelle ja matkasi Tyroksen seudulle. Hän meni erääseen taloon ja toivoi, ettei asia paljastuisi. Tieto levisi kuitenkin nopeasti. 25Hänestä kuuli muuan nainen, jonka tytärtä vaivasi demoni. Nainen tuli heti Jeesuksen luo ja heittäytyi hänen jalkojensa juureen. 26Nainen oli Syyrian foinikialaisia eikä siksi juutalainen. Hän pyysi, että Jeesus karkottaisi demonin hänen tyttärestään. 27Jeesus vastasi: »Syököön ensin lapset kyllikseen. Ei ole oikein ottaa lapsilta leipä pois ja heittää se piskeille.» 28Nainen väitti vastaan: »Mutta hyvä herra, saavathan piskitkin syödä lapsilta putoilevia murusia.» 29Silloin Jeesus sanoi: »Koska näin hyvin sanoit, mene levollisin mielin kotiisi. Demoni on lähtenyt tyttärestäsi.» 30Nainen meni kotiin ja näki lapsensa makaamassa vuoteella. Demoni oli lähtenyt.

Jeesus parantaa kuuron miehen

31Jeesus lähti Tyroksen seudulta. Hän matkasi läpi Sidonin ja Dekapoliin ja saapui Galileanjärvelle. 32Hänen luokseen tuotiin kuuro mies, jolla oli puhevika. Jeesusta pyydettiin panemaan kätensä miehen päälle. 33Jeesus otti miehen erilleen väkijoukosta. Hän pani sormensa miehen korviin ja kosketti hänen kieltään syljellään. 34Sitten hän katsoi taivaalle, huokasi ja käski kuuroa arameaksi: »Effata», »aukene.» 35Silloin miehen korvat aukenivat ja puhevika korjaantui.

36Jeesus kielsi kertomasta tapahtuneesta kenellekään. Mutta mitä enemmän hän kielsi, sitä enemmän tieto levisi. 37Kaikki sanoivat hämmästyksissään: »Onpa hän taitava! Hän saa jopa kuurot kuulemaan ja mykät puhumaan.»