DigiMarkus (DMrk)
6

Jeesus vaeltaa Galileassa ja lähiseuduilla

6:1–8:26

Jeesus käy kotikaupungissaan

61Jeesus lähti Jairoksen kotoa ja matkasi kotikaupunkiinsa. Oppilaat seurasivat häntä. 2Sapattina Jeesus alkoi opettaa synagogassa. Monet kuulijat kyselivät hämmästyneinä: »Mistä hän voi tietää tämän kaiken? Mistä hän on saanut viisautensa? Mitä ovat nuo ihmeteot, joita hän tekee käsillään? 3Eikö tämä ole se rakennusmies, joka on Marian poika ja jonka veljet ovat Jaakob, Jooses, Juudas ja Simon? Täällä hänen siskonsa asuvat, meidän keskuudessamme. Ei hän ole sen erikoisempi kuin me muutkaan.» Näin he torjuivat Jeesuksen.

4Jeesus vastasi heille: »Profeetta, Jumalan sanoman välittäjä, ei ole missään niin väheksytty kuin kotikaupungissaan, sukulaistensa parissa ja omassa kodissaan.» 5Niinpä hän ei voinut tehdä Nasaretissa juurikaan ihmetekoja. Hän vain paransi muutamia sairaita panemalla kätensä heidän päälleen. 6Jeesusta hämmästytti, että ihmiset eivät luottaneet häneen.

Oppilaiden lähettäminen matkaan

Jeesus kulki kylästä kylään ja opetti. 7Eräänä päivänä hän kutsui 12 oppilastaan luokseen. Hän lähetti heidät kahden ryhmissä opettamaan ja antoi heille myös vallan karkottaa demoneita. 8Jeesus kielsi ottamasta mukaan muuta kuin matkasauvan. Ei leipää, ei laukkua eikä kolikoita vyökukkaroon. 9Sandaalit sai ottaa, mutta kahta paitaa ei saanut pukea ylle. 10Jeesus sanoi heille: »Mihin kaupunkiin tai kylään saavuttekin, pysykää samassa majapaikassa lähtöönne saakka. 11Jos teitä ei jossain paikassa oteta vastaan eikä kuunnella, lähtekää ja pudistelkaa seudun tomut jaloistanne. Niin te osoitatte, että olette hylänneet heidät.»

12Niin oppilaat lähtivät matkaan. He kertoivat hyvästä sanomasta, jotta ihmiset ryhtyisivät ajattelemaan uudella tavalla. 13He myös karkottivat monta demonia ja voitelivat öljyllä monia sairaita ja niin paransivat heidät.

Johannes Kastajan mestaus

14Jeesuksen nimi tunnettiin jo laajalti, ja myös kuningas Herodes sai tietää hänestä. Ihmiset sanoivat: »Johannes Kastaja on herännyt kuolleista. Siksi hänellä on nuo voimat.» 15Toiset sanoivat, että Jeesus oli taivaasta palannut Elia. Toiset sanoivat, että Jeesus oli samanlainen Jumalan sanoman välittäjä kuin kaikki aiemmatkin profeetat. 16Kun Herodes kuuli Jeesuksesta, hän sanoi: »Se Johannes, jonka määräsin tapettavaksi, on herännyt kuolleista.»

17Herodes oli nimittäin käskenyt, että Johannes on pidätettävä ja pantava raudoissa vankilaan. Näin hän halusi miellyttää Herodiasta, jonka oli nainut. Herodias oli Herodeksen veljen, Filippoksen, vaimo. 18Johannes oli aiemmin kieltänyt Herodesta: »Sinun ei ole lupa elää veljesi vaimon kanssa.» 19Herodias ei sietänyt Johannesta ja olisi halunnut tappaa hänet. Sitä hän ei kuitenkaan voinut tehdä, 20sillä Herodes pelkäsi Johannesta. Hän piti Johannesta oikeudenmukaisena ja pyhänä miehenä ja halusi suojella tätä. Herodes kuunteli Johannesta mielellään, vaikka ei aina tiennyt, mitä ajatella tämän puheista.

21Sopiva tilaisuus Herodiaalle tuli, kun Herodes juhlisti syntymäpäiväänsä hoviherrojensa, sotaväen päälliköiden ja Galilean johtomiesten seurassa. 22Kun Herodiaan tytär tuli juhliin ja tanssi, kaikki olivat ihastuksissaan. Herodes vannoi hänelle: »Pyydä, mitä haluat, ja annan sen sinulle. 23Pyydä ja annan vaikka puolet valtakunnastani.» 24Tyttö lähti kysymään neuvoa äidiltään Herodiaalta: »Mitä pyytäisin?» Äiti sanoi: »Pyydä Johannes Kastajan päätä.» 25Tyttö kiiruhti takaisin Herodeksen luo ja sanoi: »Tahdon, että annat minulle nyt heti tarjottimella Johannes Kastajan pään.»

26Pyyntö ahdisti Herodesta. Hän ei voinut kuitenkaan enää perääntyä, sillä kaikki olivat kuulleet, mitä hän oli tytölle vannonut. 27Niinpä hän käski tuoda Johanneksen pään. Johannes mestattiin vankilassa 28ja hänen päänsä tuotiin tarjottimella. Pää annettiin tytölle, ja tyttö vei sen äidilleen.

29Kun Johanneksen oppilaat kuulivat asiasta, he tulivat hakemaan ruumiin ja panivat sen hautaan.

Jeesus ruokkii 5 000 miestä

30Jeesuksen oppilaat palasivat Jeesuksen luo ja kertoivat hänelle, mitä olivat tehneet ja opettaneet. 31Jeesus sanoi: »Mennään johonkin rauhalliseen paikkaan. Saatte levähtää hetken.» Väkeä nimittäin tuli ja meni koko ajan, eivätkä he olleet ehtineet edes syödä. 32Niin he lähtivät veneellä kohti syrjäseutua, omaan rauhaan. 33Heidän lähtönsä kuitenkin huomattiin. Ihmisiä tuli juoksujalkaa läheisistä kaupungeista, ja väkijoukko ehti maitse perille ennen heitä.

34Jeesus oli nousemassa veneestä, kun hän näki väkijoukon. Hänen tuli ihmisiä sääli, sillä he olivat kuin lammaslauma ilman paimenta. Jeesus alkoi opettaa ja puhui heille pitkään. 35Kun oli jo ilta, Jeesuksen oppilaat tulivat hänen luokseen ja sanoivat: »Tämä on asumatonta seutua, ja on jo myöhä. 36Päästä heidät jo pois, jotta he voivat mennä ostamaan itselleen syötävää lähiseudun maataloista ja kylistä.» 37Jeesus vastasi: »Antakaa te heille syötävää.» Oppilaat ihmettelivät: »Tämän joukon ruokkimiseen tarvittaisiin ainakin 200 denaaria! Ei meillä ole niin paljon rahaa.» 38Jeesus sanoi: »Käykää katsomassa, montako leipää teillä on.» Leipiä oli viisi, ja lisäksi oli kaksi kalaa.

39Jeesus käski ihmisjoukon syömään nurmikentälle. 40Ihmiset asettuivat istumaan sadan ja viidenkymmenen ryhmiin. 41Jeesus otti mainitut viisi leipää ja kaksi kalaa, katsoi taivaaseen ja siunasi ne. Sitten hän mursi leivät ja antoi palat opetuslapsilleen, jotka jakoivat ne ihmisille. Samoin tehtiin kaloille. 42Kaikki söivät ja tulivat kylläisiksi. 43Leiväntähteitä kerättiin 12 täyttä korillista, ja kalaakin jäi. 44Aterioimassa oli ollut 5 000 miestä.

Jeesus kävelee veden päällä

45Heti ruuan jälkeen Jeesus käski oppilaidensa nousta veneeseen ja mennä etukäteen vastarannalle Betsaidaan. Sillä aikaa Jeesus lähettäisi väkijoukon pois. 46Hyvästeltyään ihmiset Jeesus meni vuorelle rukoilemaan. 47Illan tultua oppilaiden vene oli keskellä järveä ja Jeesus oli yksin maissa. 48Jeesus huomasi, että oppilaat joutuivat soutamaan vaikeassa vastatuulessa. Aamuyöllä, kello kolmen ja kuuden välillä, Jeesus tuli vettä pitkin kävellen heitä kohti ja aikoi mennä heidän ohitseen. 49Oppilaat säikähtivät näkemäänsä ja huusivat kauhusta, sillä he luulivat Jeesusta aaveeksi. 50Samassa Jeesus kuitenkin jo rauhoitteli heitä: »Minä tässä vain olen. Älkää pelätkö.»

51Jeesus nousi oppilaidensa veneeseen, ja tuuli tyyntyi. Oppilaat olivat hämmästyksestä suunniltaan. 52He eivät ymmärtäneet ruokkimisihmeen merkitystä. Niin sulkeutuneet ja kovettuneet heidän sydämensä olivat.

Sairaat parantuvat

53Jeesus ja hänen oppilaansa olivat päässeet järven yli ja tulivat nyt rantaan Gennesaretissa. 54Kun he olivat nousemassa veneestä, väkijoukko huomasi, kuka oli tullut. 55Tieto levisi nopeasti kaikkialle. Sairaita kannettiin vuodematoilla sinne, missä Jeesuksen kuultiin olevan. 56Minne vain hän menikin – kylään, kaupunkiin, maaseudulle –, aina ihmiset toivat paikalle sairaita. He pyysivät, että nämä saisivat edes koskettaa Jeesuksen viitan helmaa. Kaikki, jotka koskettivat häntä, parantuivat.