DigiMarkus (DMrk)
5

Jeesus Gerasassa

51Jeesus ja hänen oppilaansa ylittivät veneellä Genesaretinjärven ja saapuivat Gerasan alueelle. 2Heti kun Jeesus oli noussut veneestä, häntä vastaan tuli demonin riivaama mies. 3Mies asui hautaluolissa, eikä kukaan mahtanut hänelle mitään. Kahleetkaan eivät pidätelleet häntä. 4Monet kerrat hänet oli kahlittu käsistä ja jaloista, mutta hän mursi kahleet. Kukaan ei ollut tarpeeksi vahva hillitsemään häntä. 5Päivin ja öin hän oleskeli haudoissa ja vuorilla. Hän huusi ja viilteli itseään terävillä kivillä. 6Huomattuaan Jeesuksen hän juoksi tämän luo ja heittäytyi anovasti maahan. 7Riivattu mies huusi kovaan ääneen: »Jeesus, Korkeimman Jumalan poika! Mitä tekemistä meillä on keskenämme? Jumalan tähden, älä kiduta minua!» 8Jeesus oli nimittäin käskenyt demonia lähtemään miehestä. 9Mutta nyt Jeesus kysyi: »Mikä sinun nimesi on?» Mies vastasi: »Legioona, sillä meitä on monta.» 10Demonit pyysivät ja rukoilivat, ettei Jeesus ajaisi niitä seudulta pois.

11Läheisellä vuorenrinteellä oli paljon sikoja laitumella. 12Demonit pyysivät Jeesukselta: »Anna meidän mennä sikoihin.» 13Jeesus antoi niille luvan. Silloin demonit lähtivät miehestä ja menivät sikoihin. Sikalauma ryntäsi jyrkänteeltä alas järveen. Sikoja oli noin 2 000, ja kaikki hukkuivat.

14Sikopaimenet lähtivät pakoon ja kertoivat tapahtumista kaupungissa ja maaseudulla. Ihmisiä lähti katsomaan, mitä oli tapahtunut. 15Väkijoukko tuli Jeesuksen luo. He näkivät demonien riivaaman miehen istumassa vaatetettuna ja täysissä järjissään. Tämä sai heidät pelon valtaan. 16Paikalla olleet kertoivat heille, mitä miehelle oli tapahtunut ja kuinka sikojen oli käynyt. 17Silloin kaikki pyysivät, että Jeesus poistuisi heidän seudultaan.

18Kun Jeesus oli palaamassa veneeseen, demoneista vapautunut mies kysyi, voisiko hän jäädä Jeesuksen seuraan. 19Jeesus ei suostunut vaan sanoi: »Mene kotiisi läheistesi luo ja kerro, miten Herra sääli ja auttoi sinua.» 20Mies lähti ja kertoi asiasta kaikkialla Dekapoliissa, kymmenen kreikankielisen kaupungin alueella. Ihmiset hämmästyivät kuullessaan, mitä Jeesus oli hänelle tehnyt.

Jeesus herättää tytön kuolleista ja parantaa verenvuodosta kärsivän naisen

21Jeesus palasi veneellä toiselle puolen järveä, ja jälleen hänen luokseen kerääntyi suuri väkijoukko. 22Rannalle tuli eräs synagogan esimiehistä, nimeltään Jairos. Nähtyään Jeesuksen hän heittäytyi tämän jalkoihin. 23Hän pyysi hartaasti: »Tule auttamaan, tyttäreni on kuolemaisillaan. Pane kätesi hänen päälleen, niin että hän paranee eikä kuole.» 24Jeesus lähti miehen mukaan. Suuri väkijoukko seurasi Jeesusta ja tungeksi hänen ympärillään.

25Väkijoukossa oli myös nainen, joka oli kärsinyt 12 vuotta voimakkaista verenvuodoista. 26Hän oli kärsinyt paljon monien lääkärien käsissä ja kuluttanut kaiken omaisuutensa saamatta mitään apua. Hänen vointinsa oli itse asiassa käynyt koko ajan huonommaksi. 27Nainen oli kuullut Jeesuksesta ja tuli nyt väentungoksessa hänen taakseen. Hän kosketti Jeesuksen viittaa, 28sillä hän ajatteli: »Jos pääsen koskettamaan edes hänen viittaansa, vaiva paranee.» 29Saman tien verenvuoto tyrehtyikin ja nainen tunsi ruumiissaan, että oli parantunut.

30Jeesus tunsi heti, että hänestä oli lähtenyt voimaa. Hän kääntyi tungoksessa ja kysyi: »Kuka kosketti viittaani?» 31Hänen oppilaansa hämmästelivät: »Mitä järkeä sitä on tällaisessa tungoksessa kysyä?» 32Mutta Jeesus katseli ympärilleen löytääkseen häntä koskettaneen henkilön. 33Nainen vapisi pelosta, sillä hän tiesi, mitä hänelle oli tapahtunut. Hän heittäytyi Jeesuksen eteen ja tunnusti tekonsa. 34Jeesus vastasi: »Tyttäreni, sinä paranit, koska luotit, että niin kävisi. Mene kotiisi rauhallisin mielin, sillä olet päässyt vaivastasi.»

35Kun Jeesus vielä puhui naiselle, synagogan esimiehelle tuotiin viesti: »Tyttäresi on kuollut. Älä tuhlaa opettajan aikaa.» 36Tämän kuultuaan Jeesus sanoi esimiehelle: »Älä pelkää. Luota vain minuun.» 37Jeesus lähti matkaan. Hän kielsi muita seuraamasta ja otti mukaansa ainoastaan Pietarin ja Jaakobin sekä tämän veljen Johanneksen. 38Kun he tulivat esimiehen kotiin, Jeesus näki hälisevän väenpaljouden ja kuuli, kuinka ihmiset itkivät ja valittivat suureen ääneen.

39Mentyään sisään Jeesus sanoi: »Miksi te noin hälisette ja itkette? Ei lapsi ole kuollut – hänhän vain nukkuu.» 40Jeesukselle naurettiin. Hän ajoi talosta ulos kaikki paitsi lapsen isän ja äidin sekä seuralaisensa. He menivät huoneeseen, jossa lapsi oli. 41Jeesus otti lasta kädestä ja käski arameaksi: »Talitha kuum», »nouse, tyttö!» 42Tyttö nousi saman tien ja alkoi kävellä. Hän oli 12-vuotias. Kaikki olivat hämmästyksestä suunniltaan. 43Jeesus kielsi ankarasti kertomasta tapahtumasta kenellekään. Tytölle hän käski antaa syötävää.