DigiMarkus (DMrk)
16

Jeesuksen nouseminen kuolleista

161Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria sekä Salome menivät ostamaan tuoksuöljyä. He halusivat voidella Jeesuksen ruumiin. 2Varhain sunnuntaiaamuna auringon noustua he lähtivät kävelemään Jeesuksen haudalle. 3Matkalla he yrittivät keksiä, kuka siirtäisi painavan kiven pois hautakammion ovelta. 4Perillä odotti kuitenkin yllätys: kivi oli jo vieritetty pois.

5Naiset astuivat sisään hautakammion ovesta. He säikähtivät nähdessään, että kammion oikealla puolella istui valkoiseen viittaan pukeutunut nuorukainen. 6Hän rauhoitteli heitä: »Kaikki on hyvin, ei ole mitään pelättävää. Etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka ristiinnaulittiin. Hänet on herätetty kuolleista, eikä hän ole enää täällä.» Nuorukainen näytti, missä Jeesuksen ruumis oli ollut. 7Sitten hän jatkoi: »Menkää välittömästi kertomaan kaikille oppilaille, myös Pietarille, että Jeesus menee edeltä Galileaan. Kuten heille on luvattu, he tapaavat Jeesuksen siellä.»

8Naiset ryntäsivät ulos hautakammiosta. He vapisivat ja olivat poissa tolaltaan. He eivät kertoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät.

Markuksen evankeliumin lyhyempi loppu: Hyvä sanoma on ikuinen

[Naiset riensivät Pietarin ja muiden oppilaiden luo ja kertoivat nopeasti, mitä heille oli sanottu. Sitten myös Jeesus itse lähetti heidät julistamaan pyhää ja katoamatonta sanomaa ikuisesta pelastuksesta koko maailmalle. Aamen.]

Markuksen evankeliumin pidempi loppu: Jeesus ilmestyy lähimmilleen

9[Jeesus nousi kuolleista varhain sunnuntaiaamuna. Hän ilmestyi ensiksi Magdalan Marialle, josta hän oli aikoinaan karkottanut seitsemän demonia. 10Maria meni kertomaan näkemästään muille Jeesuksen seuraajille, jotka itkivät ja olivat murheen vallassa. 11He eivät uskoneet, kun kuulivat, että Jeesus oli elossa ja että Maria oli nähnyt hänet.

12Seuraavaksi Jeesus ilmestyi toisessa muodossa kahdelle oppilaalleen. He olivat jo ehtineet kulkea hyvän matkaa pois kaupungista 13mutta palasivat kiireen vilkkaa kertomaan tapahtuneesta muille. Heitäkään ei uskottu.

14Lopulta Jeesus ilmestyi myös muille oppilailleen, kun he olivat aterioimassa. Jeesus moitti oppilaitaan epäuskosta ja itsepäisyydestä. Hehän eivät uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet ylösnousseena. 15Jeesus käski heitä: »Menkää maailman joka kolkkaan ja kertokaa hyvästä sanomasta kaikille luoduille. 16Kaikki, jotka uskovat sanomanne ja kastetaan, pelastuvat. Muut saavat tuomion. 17Niitä, jotka uskovat, seuraavat nämä tunnusmerkit: He karkottavat ihmisistä demoneita minun nimissäni. He puhuvat vierailla kielillä. 18He käsittelevät käärmeitä paljain käsin. Vaikka he joisivat jotain myrkkyä, se ei vahingoittaisi heitä. He parantavat sairaita asettamalla kätensä heidän ylleen.»

19Kun Herra Jeesus oli kertonut oppilailleen nämä asiat, Jumala otti hänet ylös taivaaseen. Hän istuutui Jumalan oikealle puolelle. 20Oppilaat lähtivät matkaan ja kertoivat kaikkialla hyvää sanomaa. Herra auttoi heitä ja todisti sanoman oikeaksi noiden uskoville kuuluvien tunnusmerkkien avulla.]