DigiMarkus (DMrk)
15

Jeesus luovutetaan Pilatukselle

151Heti aamulla ylipapit pitivät neuvottelun vanhimpien, oppineiden ja muiden neuvoston jäsenten kanssa. He päättivät luovuttaa Jeesuksen sidottuna maaherra Pilatukselle.

Jeesuksen kuulustelu ja tuomio

2Pilatus kysyi Jeesukselta: »Oletko juutalaisten kuningas?» »Sinä sen sanoit, en minä», Jeesus vastasi. 3Ylipapit esittivät useita syytöksiä häntä vastaan. 4Pilatus kysyi: »Etkö aio vastata? Kuulethan, mistä kaikesta sinua syytetään.» 5Jeesus ei kuitenkaan sanonut enempää. Tämä ihmetytti Pilatusta.

6Pääsiäisjuhlan aikana maaherralla oli tapana armahtaa yksi vanki. Paikalle tullut väkijoukko sai päättää, kuka se olisi. 7Eräs vangeista oli Barabbas-niminen mies. Hän oli saanut tuomion kapinaan osallistumisesta ja murhasta. 8Tänäkin vuonna Pilatuksen luo oli kerääntynyt suuri joukko ihmisiä. He halusivat, että Pilatus toimisi tapansa mukaan. 9Nyt Pilatus kysyi väkijoukolta: »Tahdotteko, että vapautan tämän juutalaisten kuninkaan?» 10Pilatus nimittäin ymmärsi, että ylipapit olivat pelkästä kateudesta jättäneet Jeesuksen hänen käsiinsä. 11Ylipapit kuitenkin yllyttivät väkijoukkoa pyytämään armahdusta ennemmin Barabbaalle kuin Jeesukselle. 12Pilatus kysyi väkijoukolta: »Mitä sitten haluatte, että teen tälle miehelle, jota te kutsutte juutalaisten kuninkaaksi?» 13Väki huusi: »Ristiinnaulitse hänet!» 14»Mitä pahaa hän on tehnyt?» Pilatus kysyi. Mutta väkijoukko huusi entistä kovemmin: »Ristiinnaulitse se mies!»

15Tehdäkseen väkijoukolle mieliksi Pilatus päästi Barabbaksen vapaaksi. Jeesuksen hän ruoskitti ja luovutti ristiinnaulittavaksi.

Jeesus sotilaiden pilkattavana

16Sotilaat veivät Jeesuksen maaherran hallintopalatsin sisäpihalle. He kutsuivat koolle koko sotaväenosaston, noin 600 miestä. 17Jeesuksen harteille pantiin purppuranpunainen viitta ja päähän kruunu, joka oli väännetty piikkipensaan oksista. 18Sitten sotilaat alkoivat tervehtiä häntä pilkallisesti: »Terve vaan, juutalaisten kuningas!» 19He löivät häntä kepillä päähän ja syljeksivät hänen päälleen. He polvistuivat hänen eteensä ja olivat tekevinään hänelle kunniaa. 20Aikansa pilkattuaan he riisuivat Jeesukselta purppuraviitan ja pukivat hänet omiin vaatteisiinsa. He lähtivät viemään häntä ristiinnaulittavaksi.

Jeesuksen ristiinnaulitseminen

21Sotilaat pakottivat erään ohikulkijan, kyreneläisen Simonin, kantamaan Jeesuksen ristiä. Simon oli Aleksandroksen ja Rufuksen isä. 22Jeesus vietiin paikkaan, jonka nimi on Golgata. Se tarkoittaa ’pääkallonpaikkaa’. 23Perillä Jeesukselle tarjottiin viiniä, johon oli sekoitettu mirhamia, mutta Jeesus ei tahtonut sitä. 24Sitten sotilaat ristiinnaulitsivat hänet ja jakoivat hänen vaatteensa keskenään. He heittivät arpaa siitä, kuka saisi mitäkin.

25Jeesus ristiinnaulittiin noin yhdeksältä aamulla. 26Tuomion syy oli kirjoitettu kylttiin kaikkien nähtäväksi: »Juutalaisten kuningas». 27Samalla kertaa ristiinnaulittiin myös kaksi kapinallista. Toinen asetettiin Jeesuksen oikealle puolelle, toinen vasemmalle. 2815:28 Jae 28 ei kuulu Markuksen evankeliumin alkuperäiseen tekstiin. Sitä ei siksi ole evankeliumin parhaissa muinaisissa käsikirjoituksissa. Se on lisätty tähän jakeen Luuk. 22:37 perusteella.

29Ohikulkijat pilkkasivat Jeesusta. Päätään nyökyttäen he sanoivat: »No niin, sinähän pystyt hajottamaan temppelin ja rakentamaan uuden kolmessa päivässä. 30Yritäpä nyt pelastaa itsesi. Tule alas ristiltä!» 31Myös ylipapit ja oppineet yhtyivät pilkkaan. He puhuivat keskenään: »Muita hän on kyllä auttanut, mutta itseään hän ei pysty auttamaan. 32Yrittäköön tulla ristiltä alas – Messias, Israelin kuningas! Jos me sen näemme, uskomme häneen.» Myös Jeesuksen kanssa ristiinnaulitut kapinalliset pilkkasivat häntä.

Jeesuksen kuolema

33Puolenpäivän aikaan kaikkialle tuli pimeää. Pimeyttä kesti kolme tuntia. 34Sen jälkeen Jeesus huusi kovalla äänellä: »Elohi, elohi, lema sabaktani?», »Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?» 35Tämän kuullessaan muutamat paikalla olevista sanoivat: »Kuulkaa, hän huutaa Eliaa apuun.» 36Eräs juoksi ja täytti sienen hapanviinillä. Hän asetti sen ruo’on päähän ja tarjosi Jeesukselle juotavaksi. Hän sanoi: »Nytpä näemme, pelastaako Elia hänet ristiltä.» 37Mutta Jeesus päästi kovan huudon ja kuoli.

38Samalla hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia ylhäältä alas asti. 39Kun Jeesusta vastapäätä seisova sadanpäällikkö näki Jeesuksen kuolevan, hän huudahti: »Tuo mies todella oli Jumalan Poika!»

40Hieman etäämmällä joukko naisia seurasi tapahtumia. Paikalla olivat Magdalan Maria ja toinen Maria, joka oli nuoremman Jaakobin ja Jooseen äiti, sekä Salome. 41Jo Galileassa he olivat kulkeneet Jeesuksen mukana ja palvelleet häntä. Paikalla oli monia muitakin naisia, jotka olivat seuranneet Jeesusta Jerusalemiin.

Jeesuksen hautaaminen

42Oli sapatin aatto, ja päivä alkoi kääntyä illaksi. 43Silloin arimatialainen Joosef rohkaisi mielensä. Hän oli arvossa pidetty neuvoston jäsen ja odotti hänkin Jumalan valtakuntaa. Joosef meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. 44Pilatus hämmästyi kuullessaan, että Jeesus oli jo kuollut. Hän kutsutti sotilaiden päällikön luokseen ja kysyi asiaan vahvistusta. 45Sen saatuaan hän suostui luovuttamaan ruumiin Joosefille. 46Joosef osti pellavakankaan, otti Jeesuksen ruumiin alas ristiltä ja kietoi sen kankaaseen. Hän vei ruumiin hautakammioon, joka oli hakattu kallioon, ja vieritti kiven ovelle. 47Magdalan Maria ja Jooseen äiti Maria seurasivat Jeesuksen hautaamista.

16

Jeesuksen nouseminen kuolleista

161Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria sekä Salome menivät ostamaan tuoksuöljyä. He halusivat voidella Jeesuksen ruumiin. 2Varhain sunnuntaiaamuna auringon noustua he lähtivät kävelemään Jeesuksen haudalle. 3Matkalla he yrittivät keksiä, kuka siirtäisi painavan kiven pois hautakammion ovelta. 4Perillä odotti kuitenkin yllätys: kivi oli jo vieritetty pois.

5Naiset astuivat sisään hautakammion ovesta. He säikähtivät nähdessään, että kammion oikealla puolella istui valkoiseen viittaan pukeutunut nuorukainen. 6Hän rauhoitteli heitä: »Kaikki on hyvin, ei ole mitään pelättävää. Etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka ristiinnaulittiin. Hänet on herätetty kuolleista, eikä hän ole enää täällä.» Nuorukainen näytti, missä Jeesuksen ruumis oli ollut. 7Sitten hän jatkoi: »Menkää välittömästi kertomaan kaikille oppilaille, myös Pietarille, että Jeesus menee edeltä Galileaan. Kuten heille on luvattu, he tapaavat Jeesuksen siellä.»

8Naiset ryntäsivät ulos hautakammiosta. He vapisivat ja olivat poissa tolaltaan. He eivät kertoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät.

Markuksen evankeliumin lyhyempi loppu: Hyvä sanoma on ikuinen

[Naiset riensivät Pietarin ja muiden oppilaiden luo ja kertoivat nopeasti, mitä heille oli sanottu. Sitten myös Jeesus itse lähetti heidät julistamaan pyhää ja katoamatonta sanomaa ikuisesta pelastuksesta koko maailmalle. Aamen.]

Markuksen evankeliumin pidempi loppu: Jeesus ilmestyy lähimmilleen

9[Jeesus nousi kuolleista varhain sunnuntaiaamuna. Hän ilmestyi ensiksi Magdalan Marialle, josta hän oli aikoinaan karkottanut seitsemän demonia. 10Maria meni kertomaan näkemästään muille Jeesuksen seuraajille, jotka itkivät ja olivat murheen vallassa. 11He eivät uskoneet, kun kuulivat, että Jeesus oli elossa ja että Maria oli nähnyt hänet.

12Seuraavaksi Jeesus ilmestyi toisessa muodossa kahdelle oppilaalleen. He olivat jo ehtineet kulkea hyvän matkaa pois kaupungista 13mutta palasivat kiireen vilkkaa kertomaan tapahtuneesta muille. Heitäkään ei uskottu.

14Lopulta Jeesus ilmestyi myös muille oppilailleen, kun he olivat aterioimassa. Jeesus moitti oppilaitaan epäuskosta ja itsepäisyydestä. Hehän eivät uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet ylösnousseena. 15Jeesus käski heitä: »Menkää maailman joka kolkkaan ja kertokaa hyvästä sanomasta kaikille luoduille. 16Kaikki, jotka uskovat sanomanne ja kastetaan, pelastuvat. Muut saavat tuomion. 17Niitä, jotka uskovat, seuraavat nämä tunnusmerkit: He karkottavat ihmisistä demoneita minun nimissäni. He puhuvat vierailla kielillä. 18He käsittelevät käärmeitä paljain käsin. Vaikka he joisivat jotain myrkkyä, se ei vahingoittaisi heitä. He parantavat sairaita asettamalla kätensä heidän ylleen.»

19Kun Herra Jeesus oli kertonut oppilailleen nämä asiat, Jumala otti hänet ylös taivaaseen. Hän istuutui Jumalan oikealle puolelle. 20Oppilaat lähtivät matkaan ja kertoivat kaikkialla hyvää sanomaa. Herra auttoi heitä ja todisti sanoman oikeaksi noiden uskoville kuuluvien tunnusmerkkien avulla.]