DigiMarkus (DMrk)
15

Jeesus luovutetaan Pilatukselle

151Heti aamulla ylipapit pitivät neuvottelun vanhimpien, oppineiden ja muiden neuvoston jäsenten kanssa. He päättivät luovuttaa Jeesuksen sidottuna maaherra Pilatukselle.

Jeesuksen kuulustelu ja tuomio

2Pilatus kysyi Jeesukselta: »Oletko juutalaisten kuningas?» »Sinä sen sanoit, en minä», Jeesus vastasi. 3Ylipapit esittivät useita syytöksiä häntä vastaan. 4Pilatus kysyi: »Etkö aio vastata? Kuulethan, mistä kaikesta sinua syytetään.» 5Jeesus ei kuitenkaan sanonut enempää. Tämä ihmetytti Pilatusta.

6Pääsiäisjuhlan aikana maaherralla oli tapana armahtaa yksi vanki. Paikalle tullut väkijoukko sai päättää, kuka se olisi. 7Eräs vangeista oli Barabbas-niminen mies. Hän oli saanut tuomion kapinaan osallistumisesta ja murhasta. 8Tänäkin vuonna Pilatuksen luo oli kerääntynyt suuri joukko ihmisiä. He halusivat, että Pilatus toimisi tapansa mukaan. 9Nyt Pilatus kysyi väkijoukolta: »Tahdotteko, että vapautan tämän juutalaisten kuninkaan?» 10Pilatus nimittäin ymmärsi, että ylipapit olivat pelkästä kateudesta jättäneet Jeesuksen hänen käsiinsä. 11Ylipapit kuitenkin yllyttivät väkijoukkoa pyytämään armahdusta ennemmin Barabbaalle kuin Jeesukselle. 12Pilatus kysyi väkijoukolta: »Mitä sitten haluatte, että teen tälle miehelle, jota te kutsutte juutalaisten kuninkaaksi?» 13Väki huusi: »Ristiinnaulitse hänet!» 14»Mitä pahaa hän on tehnyt?» Pilatus kysyi. Mutta väkijoukko huusi entistä kovemmin: »Ristiinnaulitse se mies!»

15Tehdäkseen väkijoukolle mieliksi Pilatus päästi Barabbaksen vapaaksi. Jeesuksen hän ruoskitti ja luovutti ristiinnaulittavaksi.

Jeesus sotilaiden pilkattavana

16Sotilaat veivät Jeesuksen maaherran hallintopalatsin sisäpihalle. He kutsuivat koolle koko sotaväenosaston, noin 600 miestä. 17Jeesuksen harteille pantiin purppuranpunainen viitta ja päähän kruunu, joka oli väännetty piikkipensaan oksista. 18Sitten sotilaat alkoivat tervehtiä häntä pilkallisesti: »Terve vaan, juutalaisten kuningas!» 19He löivät häntä kepillä päähän ja syljeksivät hänen päälleen. He polvistuivat hänen eteensä ja olivat tekevinään hänelle kunniaa. 20Aikansa pilkattuaan he riisuivat Jeesukselta purppuraviitan ja pukivat hänet omiin vaatteisiinsa. He lähtivät viemään häntä ristiinnaulittavaksi.

Jeesuksen ristiinnaulitseminen

21Sotilaat pakottivat erään ohikulkijan, kyreneläisen Simonin, kantamaan Jeesuksen ristiä. Simon oli Aleksandroksen ja Rufuksen isä. 22Jeesus vietiin paikkaan, jonka nimi on Golgata. Se tarkoittaa ’pääkallonpaikkaa’. 23Perillä Jeesukselle tarjottiin viiniä, johon oli sekoitettu mirhamia, mutta Jeesus ei tahtonut sitä. 24Sitten sotilaat ristiinnaulitsivat hänet ja jakoivat hänen vaatteensa keskenään. He heittivät arpaa siitä, kuka saisi mitäkin.

25Jeesus ristiinnaulittiin noin yhdeksältä aamulla. 26Tuomion syy oli kirjoitettu kylttiin kaikkien nähtäväksi: »Juutalaisten kuningas». 27Samalla kertaa ristiinnaulittiin myös kaksi kapinallista. Toinen asetettiin Jeesuksen oikealle puolelle, toinen vasemmalle. 2815:28 Jae 28 ei kuulu Markuksen evankeliumin alkuperäiseen tekstiin. Sitä ei siksi ole evankeliumin parhaissa muinaisissa käsikirjoituksissa. Se on lisätty tähän jakeen Luuk. 22:37 perusteella.

29Ohikulkijat pilkkasivat Jeesusta. Päätään nyökyttäen he sanoivat: »No niin, sinähän pystyt hajottamaan temppelin ja rakentamaan uuden kolmessa päivässä. 30Yritäpä nyt pelastaa itsesi. Tule alas ristiltä!» 31Myös ylipapit ja oppineet yhtyivät pilkkaan. He puhuivat keskenään: »Muita hän on kyllä auttanut, mutta itseään hän ei pysty auttamaan. 32Yrittäköön tulla ristiltä alas – Messias, Israelin kuningas! Jos me sen näemme, uskomme häneen.» Myös Jeesuksen kanssa ristiinnaulitut kapinalliset pilkkasivat häntä.

Jeesuksen kuolema

33Puolenpäivän aikaan kaikkialle tuli pimeää. Pimeyttä kesti kolme tuntia. 34Sen jälkeen Jeesus huusi kovalla äänellä: »Elohi, elohi, lema sabaktani?», »Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?» 35Tämän kuullessaan muutamat paikalla olevista sanoivat: »Kuulkaa, hän huutaa Eliaa apuun.» 36Eräs juoksi ja täytti sienen hapanviinillä. Hän asetti sen ruo’on päähän ja tarjosi Jeesukselle juotavaksi. Hän sanoi: »Nytpä näemme, pelastaako Elia hänet ristiltä.» 37Mutta Jeesus päästi kovan huudon ja kuoli.

38Samalla hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia ylhäältä alas asti. 39Kun Jeesusta vastapäätä seisova sadanpäällikkö näki Jeesuksen kuolevan, hän huudahti: »Tuo mies todella oli Jumalan Poika!»

40Hieman etäämmällä joukko naisia seurasi tapahtumia. Paikalla olivat Magdalan Maria ja toinen Maria, joka oli nuoremman Jaakobin ja Jooseen äiti, sekä Salome. 41Jo Galileassa he olivat kulkeneet Jeesuksen mukana ja palvelleet häntä. Paikalla oli monia muitakin naisia, jotka olivat seuranneet Jeesusta Jerusalemiin.

Jeesuksen hautaaminen

42Oli sapatin aatto, ja päivä alkoi kääntyä illaksi. 43Silloin arimatialainen Joosef rohkaisi mielensä. Hän oli arvossa pidetty neuvoston jäsen ja odotti hänkin Jumalan valtakuntaa. Joosef meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. 44Pilatus hämmästyi kuullessaan, että Jeesus oli jo kuollut. Hän kutsutti sotilaiden päällikön luokseen ja kysyi asiaan vahvistusta. 45Sen saatuaan hän suostui luovuttamaan ruumiin Joosefille. 46Joosef osti pellavakankaan, otti Jeesuksen ruumiin alas ristiltä ja kietoi sen kankaaseen. Hän vei ruumiin hautakammioon, joka oli hakattu kallioon, ja vieritti kiven ovelle. 47Magdalan Maria ja Jooseen äiti Maria seurasivat Jeesuksen hautaamista.