DigiMarkus (DMrk)
14

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus

14–16

Jeesuksen surmaamisesta neuvotellaan

141Kahden päivän päästä olisi pääsiäinen ja hapattamattoman leivän juhla. Ylipapit ja oppineet miettivät, millaisella juonella he saisivat Jeesuksen käsiinsä. He halusivat nimittäin tappaa hänet. 2»Ei kuitenkaan kesken juhlan», he sanoivat. »Pitää varoa, ettei kansa ala mellakoida.»

Jeesus voidellaan Betaniassa

3Jeesus oli Betaniassa aterialla Simonin talossa. Simon oli mies, jonka vaikean ihosairauden, lepran, Jeesus oli parantanut. Kesken aterian paikalle tuli nainen. Hänellä oli mukanaan pullollinen hyvin arvokasta narduskasvin öljyä. Nainen rikkoi pullon ja vuodatti aromaattisen öljyn Jeesuksen päähän. 4Jotkut sanoivat närkästyneinä toisilleen: »Mitä haaskausta! 5Öljyn olisi voinut myydä ja antaa rahat köyhille. Öljystä olisi voinut saada vuoden tulot.» He moittivat naista ankarin sanoin.

6Mutta Jeesus sanoi: »Antakaa hänen olla. Miksi pahoitatte hänen mielensä, vaikka hän teki minulle hyvän teon? 7Teillä on köyhät aina luonanne ja voitte auttaa heitä milloin tahdotte. Mutta minä en ole luonanne ikuisesti. 8Nainen teki, minkä voi. Hän voiteli ruumiini etukäteen hautaamista varten. 9Kuulkaa: kaikkialla, missä julistetaan hyvää sanomaa, muistetaan aina myös tämä nainen ja hänen hyvä tekonsa.»

Juudas kavaltaa Jeesuksen

10Juudas Iskariot, yksi 12 oppilaasta, meni ylipappien luo kavaltaakseen Jeesuksen. 11Ylipapit ilahtuivat kuulemastaan ja lupasivat Juudakselle rahaa. Juudas etsi nyt sopivaa tilaisuutta toteuttaa suunnitelmansa.

Pääsiäisateria

12Happamattoman leivän juhlan ensimmäisenä päivänä, jolloin oli tapana uhrata pääsiäislammas, oppilaat kysyivät Jeesukselta: »Missä tahtoisit syödä pääsiäisaterian? Minne menemme valmistamaan sen?» 13Jeesus valitsi kaksi oppilastaan ja antoi heille ohjeet: »Menkää kaupunkiin. Vastaanne tulee mies, joka kantaa vesiruukkua. Seuratkaa häntä. 14Kun olette tulleet perille, kertokaa talon isännälle, että opettaja tarvitsee vierashuoneen syödäkseen pääsiäisaterian oppilaidensa kanssa. 15Isäntä osoittaa teille yläkerrasta suuren huoneen, jossa on kaikki valmiiksi järjestettynä. Valmistakaa sinne meille ateria.» 16Oppilaat lähtivät matkaan ja tulivat kaupunkiin. Kaikki kävi niin kuin Jeesus oli sanonut, ja he valmistivat pääsiäisaterian.

17Illan tultua Jeesus saapui talolle oppilaidensa kanssa. 18Kun he olivat asettuneet aterioimaan, Jeesus sanoi: »Kuulkaa: yksi teistä, joka nyt syö kanssani, kavaltaa minut.» 19Oppilaat järkyttyivät. He alkoivat yksi toisensa jälkeen kysellä: »En kai minä?» 20Jeesus vastasi heille: »Hän on yksi teistä 12:sta. Hän syö samasta astiasta kuin minä. 21Ihmisen Poika lähtee pois juuri niin kuin pyhissä kirjoituksissa sanotaan. Mutta voi sitä, joka kavaltaa Ihmisen Pojan! Sille ihmiselle olisi parempi, ettei olisi koskaan syntynytkään.»

22Aterian aikana Jeesus siunasi ja mursi leivän. Hän jakoi sen oppilailleen ja sanoi: »Ottakaa, tämä on minun ruumiini.» 23Sen jälkeen hän otti maljan, kiitti Jumalaa ja antoi heille. Kaikki joivat siitä. 24Jeesus sanoi: »Tämä on minun vereni, uuden liiton veri. Vereni vuodatetaan monien puolesta. 25Kuulkaa: kun seuraavan kerran juon uutta viiniä, olen Jumalan valtakunnassa.»

Jeesus ennustaa oppilaiden hylkäävän hänet

26Laulettuaan kiitoslaulun Jeesus lähti oppilaidensa kanssa Öljymäelle. 27Jeesus sanoi oppilailleen: »Te kaikki hylkäätte minut, sillä näin on kirjoitettu pyhissä kirjoituksissa: ’Minä lyön paimenen maahan, ja lammaslauma hajaantuu.’ 28Mutta noustuani kuolleista menen edellänne Galileaan.» 29Silloin Pietari sanoi Jeesukselle: »Vaikka kaikki muut hylkäisivät sinut, minä seison rinnallasi.» 30Jeesus vastasi: »Kuule: tänä yönä, ennen kuin kukko on kahdesti kiekunut, sinä olet kolmesti kieltänyt tuntevasi minut.» 31Pietari vakuutti entistä lujemmin: »Vaikka minun pitäisi kuolla sinun kanssasi, en ikinä kieltäisi sinua.» Samaa vakuuttivat kaikki muutkin.

Jeesus rukoilee Getsemanessa

32Jeesus tuli oppilaidensa kanssa paikkaan, jota kutsuttiin Getsemaneksi. Hän sanoi oppilailleen: »Käyn rukoilemassa. Jääkää te tähän siksi aikaa.» 33Hän otti kuitenkin mukaansa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen. Jeesus alkoi tuntea kauhua ja ahdistusta. 34Hän sanoi heille: »Tuskani on niin voimakas, että se melkein tappaa. Odottakaa tässä ja valvokaa.» 35Jeesus meni vähän matkan päähän ja heittäytyi maahan. Hän rukoili, että kärsimyksen hetki menisi pois, jos se olisi mahdollista. 36Jeesus sanoi: »Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Tee kuitenkin, mitä tahdot. Älä tee, mitä minä tahdon.»

37Sitten hän tuli takaisin oppilaidensa luo ja he kaikki nukkuivat. Hän sanoi Pietarille, toiselta nimeltään Simonille: »Simon, nukutko sinä? Etkö edes hetken vertaa jaksanut valvoa? 38Valvokaa ja rukoilkaa, ettette lankeaisi kiusaukseen. Tiedän, että haluatte tehdä oikein, mutta se on vaikeaa.»

39Jeesus vetäytyi jälleen omiin oloihinsa. Hän toisti aiemman rukouksensa. 40Palatessaan hän näki, että oppilaat olivat taaskin nukahtaneet. Uni oli alkanut painaa raskaasti heidän silmiään. Oppilaat eivät tienneet, mitä sanoisivat hänelle. 41Palatessaan kolmannen kerran Jeesus sanoi oppilailleen: »Nyt riittää nukkuminen ja lepääminen! Hetki on koittanut: Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin. 42Nouskaa, nyt lähdetään! Kavaltajani on lähistöllä.»

Jeesuksen vangitseminen

43Jeesuksen vielä puhuessa paikalle saapui Juudas, yksi 12 oppilaasta. Hänen mukanaan tuli miekoin ja nuijin aseistautunut väkijoukko, jonka ylipapit, oppineet ja vanhimmat olivat lähettäneet. 44Juudas oli sopinut merkistä, jonka avulla hän kavaltaisi Jeesuksen väkijoukolle: »Jeesus on se, jota tervehdin suudelmalla. Ottakaa hänet kiinni ja viekää vartioituna pois.» 45Tultuaan paikalle Juudas meni suoraa päätä Jeesuksen luo. »Opettaja!» hän huudahti ja suuteli Jeesusta. 46Väkijoukko kävi saman tien käsiksi Jeesukseen ja vangitsi hänet. 47Silloin yksi paikalla olevista veti miekkansa esiin ja iski ylipapin palvelijaa niin, että tältä irtosi korva.

48Jeesus sanoi väkijoukolle: »Tehän olette lähteneet kuin rosvojahtiin. Miekkojen ja nuijienko kanssa minut pitää vangita? 49Olen päivittäin opettanut julkisesti temppelialueella, ettekä ole ottaneet minua kiinni. Mutta jotta pyhien kirjoitusten ennustukset toteutuisivat, tämän on tapahduttava.» 50Silloin kaikki Jeesuksen oppilaat pakenivat.

51Jeesuksen mukaan oli lähtenyt nuori mies, jolla ei ollut päällä muuta kuin pellavainen vaate. Hänet otettiin kiinni, 52mutta hän riistäytyi vaatteestaan ja pakeni alasti.

Jeesus Suuren neuvoston edessä

53Jeesus vietiin ylipapin luo. Paikalla oli koko ylin papisto sekä vanhimmat ja oppineet. 54Pietari seurasi Jeesusta jonkin matkan päässä ylipapin talon sisäpihalle asti. Hän istuutui palvelusväen joukkoon ja lämmitteli tulen ääressä.

55Ylipapit ja koko neuvosto etsivät todisteita Jeesusta vastaan. He halusivat hänelle kuolemantuomion. Todisteita ei kuitenkaan löytynyt. 56Monet kyllä yrittivät todistaa valheellisesti Jeesusta vastaan, mutta heidän todistuksensa eivät olleet yhtäpitäviä. 57Jotkut nousivat esittämään seuraavan väärän todistuksen: 58»Olemme kuulleet Jeesuksen sanovan, että hän aikoo hajottaa tämän ihmiskäsin tehdyn temppelin ja rakentaa uuden kolmessa päivässä ilman ihmiskäsiä.» 59Mutta tässäkään asiassa todistukset eivät pitäneet yhtä.

60Silloin ylipappi nousi paikaltaan, asteli Jeesuksen luo ja kysyi: »Etkö vastaa heidän syytöksiinsä?» 61Jeesus pysyi vaiti. Silloin ylipappi esitti hänelle uuden kysymyksen: »Oletko Messias, ylistetyn Jumalan poika?» 62»Olen», Jeesus vastasi. »Saatte nähdä, kun minä, Ihmisen Poika, istun Jumalan oikealla puolella. Ja saatte nähdä, kun tulen taivaan pilvien keskeltä.» 63Silloin ylipappi menetti malttinsa ja repäisi vaatteensa. Hän sanoi: »Ei tässä enää todistajia tarvita! 64Kuulittehan, miten hän herjasi Jumalaa. Vai mitä?» Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että Jeesus oli syyllinen ja ansaitsi kuolemantuomion.

65Muutamat alkoivat nyt sylkeä hänen päälleen. He peittivät hänen kasvonsa, löivät häntä nyrkillä ja sanoivat: »Olepa nyt profeetta!» Vartijatkin löivät häntä.

Pietari kieltää tuntevansa Jeesuksen

66Pietari oli ylipapin talon sisäpihalla, kun eräs palvelustytöistä tuli sinne. 67Nähdessään Pietarin lämmittelemässä hän katsoi tätä ja sanoi: »Sinäkin olit tuon nasaretilaisen seurassa, tuon Jeesuksen.» 68Mutta Pietari kielsi sen: »En ollenkaan ymmärrä, mistä puhut.» Pietari lähti ulos etupihalle. Silloin kukko kiekui ensimmäisen kerran. 69Tyttö näki hänet uudelleen ja sanoi siellä oleville: »Tämä mies on Jeesuksen joukkoa.» 70Taas Pietari kielsi. Mutta hetken kuluttua muutkin paikalla olijat sanoivat hänelle: »Olet varmasti samaa joukkoa, olethan galilealainen.» 71Pietari alkoi kirota ja vannoi: »En tunne miestä, josta te puhutte.» 72Samassa kukko kiekui toisen kerran. Pietari muisti, mitä Jeesus oli hänelle sanonut: »Ennen kuin kukko on kahdesti laulanut, sinä olet kolmesti kieltänyt tuntevasi minut.» Hän puhkesi itkuun.