DigiMarkus (DMrk)
13

Jeesus puhuu viimeisistä tapahtumista

13

Temppelin hävitys

131Kun Jeesus oli lähdössä temppelialueelta, eräs hänen oppilaistaan sanoi vaikuttuneena: »Opettaja, katso noita upeita kivirakennuksia!» 2Jeesus vastasi: »Ihaile niitä nyt. Tulee nimittäin päivä, jolloin tänne ei jää kiveä kiven päälle. Kaikki tuhotaan.»

Milloin hetki on lähellä?

3Jeesus istui Öljymäellä temppeliä vastapäätä. Pietari, Jaakob, Johannes ja Andreas menivät erikseen kysymään häneltä: 4»Milloin nämä asiat, joista olet puhunut, tapahtuvat? Mistä tiedämme, että hetki on lähellä?»

5Jeesus alkoi puhua heille:

»Olkaa varuillanne. 6Monet huijarit tulevat esiintymään minuna. He sekoittavat monien ihmisten pään. 7Kun kuulette taistelun ääniä ja uutisia sodasta, älkää huolestuko. Sodat ovat välttämätön paha, mutta ei maailma niihin lopu. 8Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan. Kaikkialla tulee maanjäristyksiä, ja ihmiset kärsivät nälänhädästä. Ne ennakoivat uuden maailmanajan alkamista.»

9»Pitäkää varanne! Teidät pidätetään ja viedään neuvoston eteen syytettäväksi. Synagogissa teitä piestään. Koska olette minun seuraajiani, te päädytte valtaapitävien eteen vakuuttamaan, että kaikki minusta kerrottu on totta. 10Mutta sitä ennen teidän täytyy kertoa hyvästä sanomasta koko maailmalle. 11Kun teidät luovutetaan viranomaisille, älkää miettikö etukäteen, mitä sanoisitte. Luottakaa siihen, että Pyhä Henki puhuu teidän kauttanne. Sanotte vain sen, mitä Pyhä Henki antaa teille sanottavaksi sillä hetkellä.»

12»Veli antaa veljensä surmattavaksi ja isä lapsensa. Lapset kääntyvät vanhempiaan vastaan ja tappavat heidät. 13Kaikki vihaavat teitä siksi, että vetoatte minun arvovaltaani. Mutta Jumala pelastaa sen, joka kestää loppuun asti.»

Suuri ahdistus

14Jeesus jatkoi oppilailleen puhumista: »Kun pahaenteinen itse kuvottavuus seisoo siellä, missä se ei saisi olla (lukija ymmärtäköön, mitä tämä tarkoittaa!), silloin kaikkien Juudeassa asuvien on välittömästi paettava vuorille. 15Jos olet katolla, älä hae talostasi mitään. 16Jos olet pellolla, älä palaa noutamaan viittaasi. 17Mutta voi niitä, jotka silloin ovat raskaana tai joilla on lapsi imetettävänään! 18Rukoilkaa, ettei pako tapahtuisi talvella, 19sillä ahdistus on kova. Mitään vastaavaa ei ole ollut sen jälkeen, kun Jumala loi tämän maailman, eikä tule olemaankaan. 20Jos Herra ei olisi lyhentänyt ahdistavaa aikaa, kukaan ei selviäisi hengissä. Mutta Herra haluaa, että hänen valitsemansa ihmiset selviävät, ja siksi ahdistuksen aikaa on lyhennetty.»

21»Jos tämän ahdistuksen aikana joku väittää, että paikalla on Messias, älkää uskoko. 22Valemessiaita ja vääriä profeettoja kyllä ilmaantuu. He tekevät ihmetekoja ja pyrkivät johtamaan Jumalan valitsemia ihmisiä harhaan. 23Pitäkää siis varanne älkääkä unohtako, mitä olen teille kertonut.»

Ihmisen Pojan palaaminen

24Jeesus jatkoi yhä puhumista: »Kun koettelemus on päättynyt, aurinko pimenee eikä kuu valaise. 25Tähtiä putoaa taivaalta, ja taivaiden voimat järkkyvät. 26Silloin ihmiset näkevät, kuinka Ihmisen Poikana minä tulen pilvien keskeltä suuressa voimassani ja loistossani. 27Lähetän enkelini ja kokoan valitut ihmiset kaikkialta maailmasta, kaikista ilmansuunnista.»

28»Ehkä ymmärrätte paremmin, jos käytän vertauskuvana viikunapuuta: kun puun oksa virkoaa ja alkaa tulla lehteen, silloin tiedätte, että kesä on lähellä. 29Samalla tavoin kuin näette näiden asioiden tapahtuvan tiedätte, että hetki on lähellä. 30Totuus on, että tämä sukupolvi ei katoa eikä kuole ennen kuin kaikki edellä kertomani tapahtuu. 31Vaikka taivas ja maa katoavat, minun sanani eivät katoa. 32Mutta tapahtumien tarkkaa päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan paitsi Isä – eivät enkelit taivaassa eikä edes Poika.»

Olkaa valppaana!

33Jeesus neuvoi oppilaitaan: »Olkaa valppaana, sillä ette tiedä, milloin hetki koittaa. 34Kun talon omistaja on lähdössä pitkälle matkalle, hän jakaa palvelijoilleen tehtävät ja vastuut. Ovenvartijaa hän käskee valvomaan ja vahtimaan taloa. 35Ette voi koskaan tietää varmaksi, milloin talon omistaja tulee takaisin: illalla vai keskellä yötä, aamuyöllä vai päivän jo sarastaessa. Siksi on valvottava ja oltava valppaana. 36Omistaja voi tulla äkkiarvaamatta. Varokaa, ettei hän yllätä teitä nukkumasta! 37Minkä sanon teille, sen sanon kaikille: olkaa valppaana!»

14

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus

14–16

Jeesuksen surmaamisesta neuvotellaan

141Kahden päivän päästä olisi pääsiäinen ja hapattamattoman leivän juhla. Ylipapit ja oppineet miettivät, millaisella juonella he saisivat Jeesuksen käsiinsä. He halusivat nimittäin tappaa hänet. 2»Ei kuitenkaan kesken juhlan», he sanoivat. »Pitää varoa, ettei kansa ala mellakoida.»

Jeesus voidellaan Betaniassa

3Jeesus oli Betaniassa aterialla Simonin talossa. Simon oli mies, jonka vaikean ihosairauden, lepran, Jeesus oli parantanut. Kesken aterian paikalle tuli nainen. Hänellä oli mukanaan pullollinen hyvin arvokasta narduskasvin öljyä. Nainen rikkoi pullon ja vuodatti aromaattisen öljyn Jeesuksen päähän. 4Jotkut sanoivat närkästyneinä toisilleen: »Mitä haaskausta! 5Öljyn olisi voinut myydä ja antaa rahat köyhille. Öljystä olisi voinut saada vuoden tulot.» He moittivat naista ankarin sanoin.

6Mutta Jeesus sanoi: »Antakaa hänen olla. Miksi pahoitatte hänen mielensä, vaikka hän teki minulle hyvän teon? 7Teillä on köyhät aina luonanne ja voitte auttaa heitä milloin tahdotte. Mutta minä en ole luonanne ikuisesti. 8Nainen teki, minkä voi. Hän voiteli ruumiini etukäteen hautaamista varten. 9Kuulkaa: kaikkialla, missä julistetaan hyvää sanomaa, muistetaan aina myös tämä nainen ja hänen hyvä tekonsa.»

Juudas kavaltaa Jeesuksen

10Juudas Iskariot, yksi 12 oppilaasta, meni ylipappien luo kavaltaakseen Jeesuksen. 11Ylipapit ilahtuivat kuulemastaan ja lupasivat Juudakselle rahaa. Juudas etsi nyt sopivaa tilaisuutta toteuttaa suunnitelmansa.

Pääsiäisateria

12Happamattoman leivän juhlan ensimmäisenä päivänä, jolloin oli tapana uhrata pääsiäislammas, oppilaat kysyivät Jeesukselta: »Missä tahtoisit syödä pääsiäisaterian? Minne menemme valmistamaan sen?» 13Jeesus valitsi kaksi oppilastaan ja antoi heille ohjeet: »Menkää kaupunkiin. Vastaanne tulee mies, joka kantaa vesiruukkua. Seuratkaa häntä. 14Kun olette tulleet perille, kertokaa talon isännälle, että opettaja tarvitsee vierashuoneen syödäkseen pääsiäisaterian oppilaidensa kanssa. 15Isäntä osoittaa teille yläkerrasta suuren huoneen, jossa on kaikki valmiiksi järjestettynä. Valmistakaa sinne meille ateria.» 16Oppilaat lähtivät matkaan ja tulivat kaupunkiin. Kaikki kävi niin kuin Jeesus oli sanonut, ja he valmistivat pääsiäisaterian.

17Illan tultua Jeesus saapui talolle oppilaidensa kanssa. 18Kun he olivat asettuneet aterioimaan, Jeesus sanoi: »Kuulkaa: yksi teistä, joka nyt syö kanssani, kavaltaa minut.» 19Oppilaat järkyttyivät. He alkoivat yksi toisensa jälkeen kysellä: »En kai minä?» 20Jeesus vastasi heille: »Hän on yksi teistä 12:sta. Hän syö samasta astiasta kuin minä. 21Ihmisen Poika lähtee pois juuri niin kuin pyhissä kirjoituksissa sanotaan. Mutta voi sitä, joka kavaltaa Ihmisen Pojan! Sille ihmiselle olisi parempi, ettei olisi koskaan syntynytkään.»

22Aterian aikana Jeesus siunasi ja mursi leivän. Hän jakoi sen oppilailleen ja sanoi: »Ottakaa, tämä on minun ruumiini.» 23Sen jälkeen hän otti maljan, kiitti Jumalaa ja antoi heille. Kaikki joivat siitä. 24Jeesus sanoi: »Tämä on minun vereni, uuden liiton veri. Vereni vuodatetaan monien puolesta. 25Kuulkaa: kun seuraavan kerran juon uutta viiniä, olen Jumalan valtakunnassa.»

Jeesus ennustaa oppilaiden hylkäävän hänet

26Laulettuaan kiitoslaulun Jeesus lähti oppilaidensa kanssa Öljymäelle. 27Jeesus sanoi oppilailleen: »Te kaikki hylkäätte minut, sillä näin on kirjoitettu pyhissä kirjoituksissa: ’Minä lyön paimenen maahan, ja lammaslauma hajaantuu.’ 28Mutta noustuani kuolleista menen edellänne Galileaan.» 29Silloin Pietari sanoi Jeesukselle: »Vaikka kaikki muut hylkäisivät sinut, minä seison rinnallasi.» 30Jeesus vastasi: »Kuule: tänä yönä, ennen kuin kukko on kahdesti kiekunut, sinä olet kolmesti kieltänyt tuntevasi minut.» 31Pietari vakuutti entistä lujemmin: »Vaikka minun pitäisi kuolla sinun kanssasi, en ikinä kieltäisi sinua.» Samaa vakuuttivat kaikki muutkin.

Jeesus rukoilee Getsemanessa

32Jeesus tuli oppilaidensa kanssa paikkaan, jota kutsuttiin Getsemaneksi. Hän sanoi oppilailleen: »Käyn rukoilemassa. Jääkää te tähän siksi aikaa.» 33Hän otti kuitenkin mukaansa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen. Jeesus alkoi tuntea kauhua ja ahdistusta. 34Hän sanoi heille: »Tuskani on niin voimakas, että se melkein tappaa. Odottakaa tässä ja valvokaa.» 35Jeesus meni vähän matkan päähän ja heittäytyi maahan. Hän rukoili, että kärsimyksen hetki menisi pois, jos se olisi mahdollista. 36Jeesus sanoi: »Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Tee kuitenkin, mitä tahdot. Älä tee, mitä minä tahdon.»

37Sitten hän tuli takaisin oppilaidensa luo ja he kaikki nukkuivat. Hän sanoi Pietarille, toiselta nimeltään Simonille: »Simon, nukutko sinä? Etkö edes hetken vertaa jaksanut valvoa? 38Valvokaa ja rukoilkaa, ettette lankeaisi kiusaukseen. Tiedän, että haluatte tehdä oikein, mutta se on vaikeaa.»

39Jeesus vetäytyi jälleen omiin oloihinsa. Hän toisti aiemman rukouksensa. 40Palatessaan hän näki, että oppilaat olivat taaskin nukahtaneet. Uni oli alkanut painaa raskaasti heidän silmiään. Oppilaat eivät tienneet, mitä sanoisivat hänelle. 41Palatessaan kolmannen kerran Jeesus sanoi oppilailleen: »Nyt riittää nukkuminen ja lepääminen! Hetki on koittanut: Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin. 42Nouskaa, nyt lähdetään! Kavaltajani on lähistöllä.»

Jeesuksen vangitseminen

43Jeesuksen vielä puhuessa paikalle saapui Juudas, yksi 12 oppilaasta. Hänen mukanaan tuli miekoin ja nuijin aseistautunut väkijoukko, jonka ylipapit, oppineet ja vanhimmat olivat lähettäneet. 44Juudas oli sopinut merkistä, jonka avulla hän kavaltaisi Jeesuksen väkijoukolle: »Jeesus on se, jota tervehdin suudelmalla. Ottakaa hänet kiinni ja viekää vartioituna pois.» 45Tultuaan paikalle Juudas meni suoraa päätä Jeesuksen luo. »Opettaja!» hän huudahti ja suuteli Jeesusta. 46Väkijoukko kävi saman tien käsiksi Jeesukseen ja vangitsi hänet. 47Silloin yksi paikalla olevista veti miekkansa esiin ja iski ylipapin palvelijaa niin, että tältä irtosi korva.

48Jeesus sanoi väkijoukolle: »Tehän olette lähteneet kuin rosvojahtiin. Miekkojen ja nuijienko kanssa minut pitää vangita? 49Olen päivittäin opettanut julkisesti temppelialueella, ettekä ole ottaneet minua kiinni. Mutta jotta pyhien kirjoitusten ennustukset toteutuisivat, tämän on tapahduttava.» 50Silloin kaikki Jeesuksen oppilaat pakenivat.

51Jeesuksen mukaan oli lähtenyt nuori mies, jolla ei ollut päällä muuta kuin pellavainen vaate. Hänet otettiin kiinni, 52mutta hän riistäytyi vaatteestaan ja pakeni alasti.

Jeesus Suuren neuvoston edessä

53Jeesus vietiin ylipapin luo. Paikalla oli koko ylin papisto sekä vanhimmat ja oppineet. 54Pietari seurasi Jeesusta jonkin matkan päässä ylipapin talon sisäpihalle asti. Hän istuutui palvelusväen joukkoon ja lämmitteli tulen ääressä.

55Ylipapit ja koko neuvosto etsivät todisteita Jeesusta vastaan. He halusivat hänelle kuolemantuomion. Todisteita ei kuitenkaan löytynyt. 56Monet kyllä yrittivät todistaa valheellisesti Jeesusta vastaan, mutta heidän todistuksensa eivät olleet yhtäpitäviä. 57Jotkut nousivat esittämään seuraavan väärän todistuksen: 58»Olemme kuulleet Jeesuksen sanovan, että hän aikoo hajottaa tämän ihmiskäsin tehdyn temppelin ja rakentaa uuden kolmessa päivässä ilman ihmiskäsiä.» 59Mutta tässäkään asiassa todistukset eivät pitäneet yhtä.

60Silloin ylipappi nousi paikaltaan, asteli Jeesuksen luo ja kysyi: »Etkö vastaa heidän syytöksiinsä?» 61Jeesus pysyi vaiti. Silloin ylipappi esitti hänelle uuden kysymyksen: »Oletko Messias, ylistetyn Jumalan poika?» 62»Olen», Jeesus vastasi. »Saatte nähdä, kun minä, Ihmisen Poika, istun Jumalan oikealla puolella. Ja saatte nähdä, kun tulen taivaan pilvien keskeltä.» 63Silloin ylipappi menetti malttinsa ja repäisi vaatteensa. Hän sanoi: »Ei tässä enää todistajia tarvita! 64Kuulittehan, miten hän herjasi Jumalaa. Vai mitä?» Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että Jeesus oli syyllinen ja ansaitsi kuolemantuomion.

65Muutamat alkoivat nyt sylkeä hänen päälleen. He peittivät hänen kasvonsa, löivät häntä nyrkillä ja sanoivat: »Olepa nyt profeetta!» Vartijatkin löivät häntä.

Pietari kieltää tuntevansa Jeesuksen

66Pietari oli ylipapin talon sisäpihalla, kun eräs palvelustytöistä tuli sinne. 67Nähdessään Pietarin lämmittelemässä hän katsoi tätä ja sanoi: »Sinäkin olit tuon nasaretilaisen seurassa, tuon Jeesuksen.» 68Mutta Pietari kielsi sen: »En ollenkaan ymmärrä, mistä puhut.» Pietari lähti ulos etupihalle. Silloin kukko kiekui ensimmäisen kerran. 69Tyttö näki hänet uudelleen ja sanoi siellä oleville: »Tämä mies on Jeesuksen joukkoa.» 70Taas Pietari kielsi. Mutta hetken kuluttua muutkin paikalla olijat sanoivat hänelle: »Olet varmasti samaa joukkoa, olethan galilealainen.» 71Pietari alkoi kirota ja vannoi: »En tunne miestä, josta te puhutte.» 72Samassa kukko kiekui toisen kerran. Pietari muisti, mitä Jeesus oli hänelle sanonut: »Ennen kuin kukko on kahdesti laulanut, sinä olet kolmesti kieltänyt tuntevasi minut.» Hän puhkesi itkuun.

15

Jeesus luovutetaan Pilatukselle

151Heti aamulla ylipapit pitivät neuvottelun vanhimpien, oppineiden ja muiden neuvoston jäsenten kanssa. He päättivät luovuttaa Jeesuksen sidottuna maaherra Pilatukselle.

Jeesuksen kuulustelu ja tuomio

2Pilatus kysyi Jeesukselta: »Oletko juutalaisten kuningas?» »Sinä sen sanoit, en minä», Jeesus vastasi. 3Ylipapit esittivät useita syytöksiä häntä vastaan. 4Pilatus kysyi: »Etkö aio vastata? Kuulethan, mistä kaikesta sinua syytetään.» 5Jeesus ei kuitenkaan sanonut enempää. Tämä ihmetytti Pilatusta.

6Pääsiäisjuhlan aikana maaherralla oli tapana armahtaa yksi vanki. Paikalle tullut väkijoukko sai päättää, kuka se olisi. 7Eräs vangeista oli Barabbas-niminen mies. Hän oli saanut tuomion kapinaan osallistumisesta ja murhasta. 8Tänäkin vuonna Pilatuksen luo oli kerääntynyt suuri joukko ihmisiä. He halusivat, että Pilatus toimisi tapansa mukaan. 9Nyt Pilatus kysyi väkijoukolta: »Tahdotteko, että vapautan tämän juutalaisten kuninkaan?» 10Pilatus nimittäin ymmärsi, että ylipapit olivat pelkästä kateudesta jättäneet Jeesuksen hänen käsiinsä. 11Ylipapit kuitenkin yllyttivät väkijoukkoa pyytämään armahdusta ennemmin Barabbaalle kuin Jeesukselle. 12Pilatus kysyi väkijoukolta: »Mitä sitten haluatte, että teen tälle miehelle, jota te kutsutte juutalaisten kuninkaaksi?» 13Väki huusi: »Ristiinnaulitse hänet!» 14»Mitä pahaa hän on tehnyt?» Pilatus kysyi. Mutta väkijoukko huusi entistä kovemmin: »Ristiinnaulitse se mies!»

15Tehdäkseen väkijoukolle mieliksi Pilatus päästi Barabbaksen vapaaksi. Jeesuksen hän ruoskitti ja luovutti ristiinnaulittavaksi.

Jeesus sotilaiden pilkattavana

16Sotilaat veivät Jeesuksen maaherran hallintopalatsin sisäpihalle. He kutsuivat koolle koko sotaväenosaston, noin 600 miestä. 17Jeesuksen harteille pantiin purppuranpunainen viitta ja päähän kruunu, joka oli väännetty piikkipensaan oksista. 18Sitten sotilaat alkoivat tervehtiä häntä pilkallisesti: »Terve vaan, juutalaisten kuningas!» 19He löivät häntä kepillä päähän ja syljeksivät hänen päälleen. He polvistuivat hänen eteensä ja olivat tekevinään hänelle kunniaa. 20Aikansa pilkattuaan he riisuivat Jeesukselta purppuraviitan ja pukivat hänet omiin vaatteisiinsa. He lähtivät viemään häntä ristiinnaulittavaksi.

Jeesuksen ristiinnaulitseminen

21Sotilaat pakottivat erään ohikulkijan, kyreneläisen Simonin, kantamaan Jeesuksen ristiä. Simon oli Aleksandroksen ja Rufuksen isä. 22Jeesus vietiin paikkaan, jonka nimi on Golgata. Se tarkoittaa ’pääkallonpaikkaa’. 23Perillä Jeesukselle tarjottiin viiniä, johon oli sekoitettu mirhamia, mutta Jeesus ei tahtonut sitä. 24Sitten sotilaat ristiinnaulitsivat hänet ja jakoivat hänen vaatteensa keskenään. He heittivät arpaa siitä, kuka saisi mitäkin.

25Jeesus ristiinnaulittiin noin yhdeksältä aamulla. 26Tuomion syy oli kirjoitettu kylttiin kaikkien nähtäväksi: »Juutalaisten kuningas». 27Samalla kertaa ristiinnaulittiin myös kaksi kapinallista. Toinen asetettiin Jeesuksen oikealle puolelle, toinen vasemmalle. 2815:28 Jae 28 ei kuulu Markuksen evankeliumin alkuperäiseen tekstiin. Sitä ei siksi ole evankeliumin parhaissa muinaisissa käsikirjoituksissa. Se on lisätty tähän jakeen Luuk. 22:37 perusteella.

29Ohikulkijat pilkkasivat Jeesusta. Päätään nyökyttäen he sanoivat: »No niin, sinähän pystyt hajottamaan temppelin ja rakentamaan uuden kolmessa päivässä. 30Yritäpä nyt pelastaa itsesi. Tule alas ristiltä!» 31Myös ylipapit ja oppineet yhtyivät pilkkaan. He puhuivat keskenään: »Muita hän on kyllä auttanut, mutta itseään hän ei pysty auttamaan. 32Yrittäköön tulla ristiltä alas – Messias, Israelin kuningas! Jos me sen näemme, uskomme häneen.» Myös Jeesuksen kanssa ristiinnaulitut kapinalliset pilkkasivat häntä.

Jeesuksen kuolema

33Puolenpäivän aikaan kaikkialle tuli pimeää. Pimeyttä kesti kolme tuntia. 34Sen jälkeen Jeesus huusi kovalla äänellä: »Elohi, elohi, lema sabaktani?», »Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?» 35Tämän kuullessaan muutamat paikalla olevista sanoivat: »Kuulkaa, hän huutaa Eliaa apuun.» 36Eräs juoksi ja täytti sienen hapanviinillä. Hän asetti sen ruo’on päähän ja tarjosi Jeesukselle juotavaksi. Hän sanoi: »Nytpä näemme, pelastaako Elia hänet ristiltä.» 37Mutta Jeesus päästi kovan huudon ja kuoli.

38Samalla hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia ylhäältä alas asti. 39Kun Jeesusta vastapäätä seisova sadanpäällikkö näki Jeesuksen kuolevan, hän huudahti: »Tuo mies todella oli Jumalan Poika!»

40Hieman etäämmällä joukko naisia seurasi tapahtumia. Paikalla olivat Magdalan Maria ja toinen Maria, joka oli nuoremman Jaakobin ja Jooseen äiti, sekä Salome. 41Jo Galileassa he olivat kulkeneet Jeesuksen mukana ja palvelleet häntä. Paikalla oli monia muitakin naisia, jotka olivat seuranneet Jeesusta Jerusalemiin.

Jeesuksen hautaaminen

42Oli sapatin aatto, ja päivä alkoi kääntyä illaksi. 43Silloin arimatialainen Joosef rohkaisi mielensä. Hän oli arvossa pidetty neuvoston jäsen ja odotti hänkin Jumalan valtakuntaa. Joosef meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. 44Pilatus hämmästyi kuullessaan, että Jeesus oli jo kuollut. Hän kutsutti sotilaiden päällikön luokseen ja kysyi asiaan vahvistusta. 45Sen saatuaan hän suostui luovuttamaan ruumiin Joosefille. 46Joosef osti pellavakankaan, otti Jeesuksen ruumiin alas ristiltä ja kietoi sen kankaaseen. Hän vei ruumiin hautakammioon, joka oli hakattu kallioon, ja vieritti kiven ovelle. 47Magdalan Maria ja Jooseen äiti Maria seurasivat Jeesuksen hautaamista.