DigiMarkus (DMrk)
13

Jeesus puhuu viimeisistä tapahtumista

13

Temppelin hävitys

131Kun Jeesus oli lähdössä temppelialueelta, eräs hänen oppilaistaan sanoi vaikuttuneena: »Opettaja, katso noita upeita kivirakennuksia!» 2Jeesus vastasi: »Ihaile niitä nyt. Tulee nimittäin päivä, jolloin tänne ei jää kiveä kiven päälle. Kaikki tuhotaan.»

Milloin hetki on lähellä?

3Jeesus istui Öljymäellä temppeliä vastapäätä. Pietari, Jaakob, Johannes ja Andreas menivät erikseen kysymään häneltä: 4»Milloin nämä asiat, joista olet puhunut, tapahtuvat? Mistä tiedämme, että hetki on lähellä?»

5Jeesus alkoi puhua heille:

»Olkaa varuillanne. 6Monet huijarit tulevat esiintymään minuna. He sekoittavat monien ihmisten pään. 7Kun kuulette taistelun ääniä ja uutisia sodasta, älkää huolestuko. Sodat ovat välttämätön paha, mutta ei maailma niihin lopu. 8Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan. Kaikkialla tulee maanjäristyksiä, ja ihmiset kärsivät nälänhädästä. Ne ennakoivat uuden maailmanajan alkamista.»

9»Pitäkää varanne! Teidät pidätetään ja viedään neuvoston eteen syytettäväksi. Synagogissa teitä piestään. Koska olette minun seuraajiani, te päädytte valtaapitävien eteen vakuuttamaan, että kaikki minusta kerrottu on totta. 10Mutta sitä ennen teidän täytyy kertoa hyvästä sanomasta koko maailmalle. 11Kun teidät luovutetaan viranomaisille, älkää miettikö etukäteen, mitä sanoisitte. Luottakaa siihen, että Pyhä Henki puhuu teidän kauttanne. Sanotte vain sen, mitä Pyhä Henki antaa teille sanottavaksi sillä hetkellä.»

12»Veli antaa veljensä surmattavaksi ja isä lapsensa. Lapset kääntyvät vanhempiaan vastaan ja tappavat heidät. 13Kaikki vihaavat teitä siksi, että vetoatte minun arvovaltaani. Mutta Jumala pelastaa sen, joka kestää loppuun asti.»

Suuri ahdistus

14Jeesus jatkoi oppilailleen puhumista: »Kun pahaenteinen itse kuvottavuus seisoo siellä, missä se ei saisi olla (lukija ymmärtäköön, mitä tämä tarkoittaa!), silloin kaikkien Juudeassa asuvien on välittömästi paettava vuorille. 15Jos olet katolla, älä hae talostasi mitään. 16Jos olet pellolla, älä palaa noutamaan viittaasi. 17Mutta voi niitä, jotka silloin ovat raskaana tai joilla on lapsi imetettävänään! 18Rukoilkaa, ettei pako tapahtuisi talvella, 19sillä ahdistus on kova. Mitään vastaavaa ei ole ollut sen jälkeen, kun Jumala loi tämän maailman, eikä tule olemaankaan. 20Jos Herra ei olisi lyhentänyt ahdistavaa aikaa, kukaan ei selviäisi hengissä. Mutta Herra haluaa, että hänen valitsemansa ihmiset selviävät, ja siksi ahdistuksen aikaa on lyhennetty.»

21»Jos tämän ahdistuksen aikana joku väittää, että paikalla on Messias, älkää uskoko. 22Valemessiaita ja vääriä profeettoja kyllä ilmaantuu. He tekevät ihmetekoja ja pyrkivät johtamaan Jumalan valitsemia ihmisiä harhaan. 23Pitäkää siis varanne älkääkä unohtako, mitä olen teille kertonut.»

Ihmisen Pojan palaaminen

24Jeesus jatkoi yhä puhumista: »Kun koettelemus on päättynyt, aurinko pimenee eikä kuu valaise. 25Tähtiä putoaa taivaalta, ja taivaiden voimat järkkyvät. 26Silloin ihmiset näkevät, kuinka Ihmisen Poikana minä tulen pilvien keskeltä suuressa voimassani ja loistossani. 27Lähetän enkelini ja kokoan valitut ihmiset kaikkialta maailmasta, kaikista ilmansuunnista.»

28»Ehkä ymmärrätte paremmin, jos käytän vertauskuvana viikunapuuta: kun puun oksa virkoaa ja alkaa tulla lehteen, silloin tiedätte, että kesä on lähellä. 29Samalla tavoin kuin näette näiden asioiden tapahtuvan tiedätte, että hetki on lähellä. 30Totuus on, että tämä sukupolvi ei katoa eikä kuole ennen kuin kaikki edellä kertomani tapahtuu. 31Vaikka taivas ja maa katoavat, minun sanani eivät katoa. 32Mutta tapahtumien tarkkaa päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan paitsi Isä – eivät enkelit taivaassa eikä edes Poika.»

Olkaa valppaana!

33Jeesus neuvoi oppilaitaan: »Olkaa valppaana, sillä ette tiedä, milloin hetki koittaa. 34Kun talon omistaja on lähdössä pitkälle matkalle, hän jakaa palvelijoilleen tehtävät ja vastuut. Ovenvartijaa hän käskee valvomaan ja vahtimaan taloa. 35Ette voi koskaan tietää varmaksi, milloin talon omistaja tulee takaisin: illalla vai keskellä yötä, aamuyöllä vai päivän jo sarastaessa. Siksi on valvottava ja oltava valppaana. 36Omistaja voi tulla äkkiarvaamatta. Varokaa, ettei hän yllätä teitä nukkumasta! 37Minkä sanon teille, sen sanon kaikille: olkaa valppaana!»