DigiMarkus (DMrk)
10

Avioerosta

101Jeesus lähti Kapernaumista ja matkasi Jordanin itäpuolta Juudean alueelle. Nytkin suuri ihmisjoukko kokoontui hänen luokseen. Tapansa mukaan Jeesus opetti heitä.

2Jeesuksen luo tuli myös fariseuksia. He koettelivat häntä kysymällä, saako mies ottaa eron vaimostaan. 3Jeesus vastasi heille: »Mitä Mooses on siitä säätänyt?» 4He sanoivat: »Mooses antoi luvan erota, jos laatii viralliset eropaperit.» 5Silloin Jeesus sanoi: »Hän laati tämän säännöksen teille siksi, että olette kovasydämisiä. 6Mutta luomistyönsä alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. 7Sen vuoksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa. 8Silloin nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi, yhdeksi ruumiiksi. He eivät siis enää ole kaksi, vaan he ovat yksi. 9Minkä Jumala on yhdistänyt, sitä ihmisen ei tule erottaa.

10Kun oppilaat olivat Jeesuksen kanssa kahden, he ottivat asian uudestaan puheeksi. 11Jeesus sanoi heille: »Jos joku eroaa vaimostaan ja menee naimisiin toisen kanssa, hän tekee aviorikoksen. 12Jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, hänkin tekee aviorikoksen.»

Jeesus siunaa lapsia

13Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskettaisi heitä. Jeesuksen oppilaat moittivat tuojia. 14Tämä närkästytti Jeesusta, ja hän sanoi oppilailleen: »Antakaa lasten tulla luokseni. Älkää estäkö heitä, sillä Jumalan valtakunta kuuluu heidän kaltaisilleen. 15Jumalan valtakunta on otettava vastaan niin kuin lapsi sen tekee. Muulla tavoin valtakuntaan ei pääse. Ymmärtäkää se.» 16Hän otti lapset syliinsä ja siunasi heitä panemalla kätensä heidän päälleen.

Voiko rikas pelastua?

17Jeesus jatkoi matkaansa Juudean alueella. Eräs mies tuli juoksujalkaa ja polvistui hänen eteensä. Mies kysyi neuvoa: »Hyvä opettaja! Haluan ikuisen elämän. Miten saan sen?» 18Jeesus vastasi: »Miksi kutsut minua hyväksi? Kukaan ei ole hyvä paitsi Jumala. 19Käskythän sinä tunnet: Älä tapa. Älä tee aviorikosta. Älä varasta. Älä todista valheellisesti. Älä riistä toiselta. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.»

20Mies sanoi: »Opettaja, näitä kaikkia aloin noudattaa jo nuorena.» 21Jeesus katsoi häntä rakastavasti ja sanoi: »Yhtä asiaa et ole vielä tehnyt. Myy koko omaisuutesi ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten luokseni ja seuraa minua.» 22Mies synkistyi näistä sanoista. Hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.

23Jeesus kääntyi katsomaan oppilaitaan ja sanoi: »Rikkaiden on niin vaikea päästä Jumalan valtakuntaan.» 24Oppilaat hämmästelivät näitä sanoja, mutta Jeesus jatkoi: »Lapseni, Jumalan valtakuntaan on todella vaikea päästä. 25Kamelin on helpompi mennä neulansilmästä kuin äveriään on päästä Jumalan valtakuntaan.» 26Oppilaat olivat yhä enemmän ihmeissään. He hämmästelivät keskenään: »Kuka sinne sitten voi päästä?!» 27Jeesus katsoi heihin ja sanoi: »Ihmisen mielestä se on tietysti mahdotonta mutta ei Jumalan. Jumalan näkökulmasta kaikki on mahdollista.»

Jeesuksen oppilaiden tuleva palkka

28Silloin Pietari puuttui Jeesuksen puheeseen ja kysyi: »Entä me? Mehän olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua.» 29Jeesus vastasi: »Sanon nyt, miten asia on: se, joka on minun ja hyvän sanoman vuoksi jättänyt talonsa, isänsä, äitinsä, sisaruksensa, lapsensa tai peltonsa, 30saa kaiken takaisin satakertaisesti. Tässä maailmassa hän saa taloja, äitejä, sisaruksia, lapsia ja peltoja – joskin myös vainoa. Tulevassa maailmassa hän saa ikuisen elämän. 31Mutta monet ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi.»

Jeesus puhuu vielä kerran kuolemastaan

32Jeesus ja hänen oppilaansa olivat kulkemassa Jerusalemiin vievää tietä. Jeesus käveli etummaisena. Oppilaat olivat hämmästyksissään, ja heidän perässään kulkevat ihmiset alkoivat pelätä. Silloin Jeesus kutsui luokseen 12 oppilastaan. Vielä kerran hän puhui siitä, mitä hänelle tulisi tapahtumaan. 33»Menemme nyt Jerusalemiin. Siellä minut, Ihmisen Poika, annetaan ylipappien ja oppineiden käsiin. He tuomitsevat minut kuolemaan ja luovuttavat roomalaisille. 34Nämä pilkkaavat, sylkevät ja ruoskivat minua. Lopulta he tappavat minut. Mutta kolmen päivän kuluttua nousen kuolleista.»

Jeesus ja Sebedeuksen pojat

35Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luo. He sanoivat: »Opettaja, me tahdomme, että suostut pyyntöömme. 36»Mitä te sitten haluatte?» Jeesus kysyi. 37He vastasivat: »Kun nouset kunniaan, anna meidän istua vierelläsi. Toisen oikealla, toisen vasemmalla puolella.» 38Jeesus sanoi: »Ette ymmärrä, mitä pyydätte. Pystyttekö juomaan saman maljan kuin minä? Pystyttekö ottamaan sellaisen kasteen kuin minä?» 39»Pystymme», he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: »Te joudutte juomaan saman maljan kuin minä, ja teidät vielä kastetaankin samalla tavoin. 40Minä en kuitenkaan määrää siitä, keitä vierelläni istuu. Paikat ovat niiden, joille ne on tarkoitettu.»

41Kun muut kymmenen oppilasta kuulivat tästä, he suuttuivat Jaakobille ja Johannekselle. 42Jeesus kutsui heidät kaikki luokseen ja sanoi: »Tiedätte, että hallitsijat pitävät kansoja komennossaan ja mahtimiehet käyttävät valtaansa kansoihin. 43Teidän keskuudessanne on oltava toisin. Jos joku teistä haluaa tulla mahtimieheksi, hänen tulee palvella teitä muita. 44Jos joku teistä haluaa joukkonne ensimmäiseksi, hän olkoon kaikkien orja. 45En minäkään, vaikka olen Ihmisen Poika, tullut tänne palveltavaksi. Tulin palvelemaan muita ja kuittaamaan hengelläni monet vapaiksi.»

Jeesus parantaa sokean kerjäläisen

46Jeesus poikkesi oppilaineen Jerikoon. Kun he poistuivat sieltä, suuri väkijoukko seurasi heitä. Matkalla he kohtasivat tien poskessa istuvan sokean kerjäläisen. Hänen nimensä oli Bartimaios. Hän oli Timaioksen poika. 47Kun hän kuuli, että ohikulkija oli Jeesus Nasaretilainen, hän alkoi huutaa: »Jeesus, Daavidin poika, armahda minua!» 48Monet käskivät hänen olla hiljaa, mutta hän huusi entistä kovemmin: »Daavidin poika, armahda minua!» 49Silloin Jeesus pysähtyi ja sanoi: »Kutsukaa hänet luokseni.» He menivät kutsumaan sokeaa ja sanoivat hänelle: »Rohkeasti vain ylös, hänhän kutsuu sinua.» 50Mies heitti päällysvaatteen pois, hyppäsi jaloilleen ja meni Jeesuksen luo. 51»Mitä haluat minun tekevän sinulle?» Jeesus kysyi. Sokea vastasi: »Opettajani, anna näköni takaisin.» 52Silloin Jeesus sanoi: »Koska luotat minuun, olet parantunut.» Samassa mies sai näkönsä takaisin ja lähti seuraamaan Jeesusta.

11

Jeesuksen toiminta Jerusalemissa

11–12

Jeesus ratsastaa Jerusalemiin

111Jeesus ja hänen oppilaansa lähestyivät Jerusalemia. Tullessaan Öljymäen rinteelle, Betfagen ja Betanian kylien edustalle, Jeesus pyysi kahta oppilastaan menemään edeltä. 2Hän sanoi heille: »Menkää edessä näkyvään kylään. Kun olette perillä, löydätte kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä kukaan ei ole istunut. Ottakaa varsa ja tuokaa se tänne. 3Jos joku ihmettelee puuhianne, sanokaa, että Herra tarvitsee sitä, mutta eläin palautetaan kyllä pian.»

4Oppilaat lähtivät ja löysivät kujalta varsan oven eteen sidottuna. He irrottivat sen ja ottivat mukaansa. 5Paikallaolijat ihmettelivät: »Mitä te oikein teette? Miksi viette varsan?» 6He vastasivat niin kuin Jeesus oli käskenyt, ja heidän annettiin mennä. 7Oppilaat toivat varsan Jeesukselle ja heittivät vaatteitaan sen selkään. Sitten Jeesus nousi ratsaille. 8Ihmiset kunnioittivat Jeesuksen tuloa levittämällä tielle vaatteitaan ja lehviä, joita he katkoivat tienvarresta. 9Väkeä kulki Jeesuksen edellä ja perässä. Ihmiset riemuitsivat:

– Hoosianna! Ylistys Jumalalle!

Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!

10Siunattu olkoon isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee!

Hoosianna, ylistetty olkoon Jumala taivaan korkeudessa!

11Niin Jeesus saapui Jerusalemiin. Hän meni temppelialueelle ja katseli kaikkea, mitä ympärillä oli. Koska oli jo myöhä, hän lähti 12 oppilaansa kanssa yöksi Betaniaan.

Jeesus kiroaa viikunapuun

12Seuraavana päivänä Jeesus ja oppilaat lähtivät Betaniasta. Pian Jeesukselle tuli nälkä. 13Hän näki kauempana viikunapuun, joka oli lehdessä. Hän meni katsomaan, löytyisikö siitä hedelmiä. Hän kuitenkin löysi pelkkiä lehtiä, koska vielä ei ollut satokausi. 14Silloin Jeesus kirosi puun: »Kukaan ei saa enää ikinä syödä sinun hedelmiäsi!» Jeesuksen oppilaat kuulivat tämän.

Jeesus ajaa kaupankävijät temppelistä

15Jeesus ja hänen oppilaansa tulivat Jerusalemiin. Ensi töikseen Jeesus meni temppelialueelle ja alkoi häätää myyjiä ja ostajia pois. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien tuolit 16eikä antanut kenenkään kantaa tavaroita temppelialueen läpi. 17Hän opetti ihmisiä: »Pyhissä kirjoituksissahan sanotaan: Minun temppelini on rukouspaikka kaikille kansoille’. Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan!»

18Ylipapit ja oppineet kuulivat tämän ja miettivät, miten tappaisivat Jeesuksen. He pelkäsivät häntä, sillä Jeesuksen opetus oli tehnyt kansaan syvän vaikutuksen.

19Illan tultua Jeesus lähti oppilaineen kaupungin ulkopuolelle.

Viikunapuusta saatu opetus

20Seuraavana aamuna Jeesus kulki oppilaidensa kanssa viikunapuun ohi. He näkivät, että puu oli kuivettunut juuriaan myöten. 21Silloin Pietari muisti, mitä oli tapahtunut. Hän sanoi Jeesukselle: »Opettaja, katso! Tuo on se puu, jonka kirosit. Nyt se on kuivettunut.» 22Jeesus vastasi: »Uskokaa ja luottakaa Jumalaan. 23Asia on näin: tätä vuortakin voi käskeä nousemaan paikaltaan ja heittäytymään mereen. Niin myös tapahtuu, kunhan vain ei epäile sydämessään vaan luottaa siihen, että asia käy toteen. 24Siksi sanon teille: Mitä ikinä rukouksessa pyydättekin, uskokaa, että olette jo saaneet sen. Silloin se on teidän. 25Ja kun seisotte rukoilemassa, antakaa anteeksi kaikki, mitä teillä on muita ihmisiä vastaan. Silloin myös Taivaallinen Isänne antaa teidän rikkomuksenne anteeksi.» 2611:26 Jae 26 ei kuulu Markuksen evankeliumin alkuperäiseen tekstiin. Sitä ei siksi ole evankeliumin parhaissa muinaisissa käsikirjoituksissa. Se on lisätty tähän jakeen Matt. 6:15 perusteella.

Jeesukselta kysytään valtuuksia

27Jeesus palasi oppilaineen Jerusalemiin. Kun hän käveli temppelialueella, ylipapit, oppineet ja kansan vanhimmat tulivat hänen luokseen. 28He kysyivät: »Mikä oikeus sinulla on toimia näin? Kuka sinulle on antanut valtuudet kaikkeen tähän?» 29Jeesus vastasi: »Minullakin on teille kysymys. Vastatkaa te ensin. Sen jälkeen saatte tietää valtuuksistani. 30Kertokaahan, oliko Johanneksen kaste peräisin taivaasta vai ihmisistä. Mitä sanotte?»

31Miehet neuvottelivat keskenään: »Jos väitämme, että kaste on peräisin taivaasta, Jeesus pääsee kysymään, miksemme sitten uskoneet häntä. 32Vastaisimmeko sitten, että kaste on peräisin ihmisistä?» Niin he eivät kuitenkaan uskaltaneet vastata, sillä kansan mielestä Johannes oli todella ollut Jumalan sanoman välittäjä. 33Lopulta he vastasivat: »Emme tiedä.» Silloin Jeesus sanoi: »Siinä tapauksessa minäkään en kerro teille, millä oikeudella minä toimin.»

12

Vertaus viinitarhan vuokraajista

121Jeesus jatkoi julkista väittelyä ylipappien, oppineiden ja vanhimpien kanssa. Hän alkoi puhua heille vertauksin:

»Mies istutti viinitarhan ja ympäröi sen aidalla. Hän hakkasi kallioon kuopan rypäleiden polkemista varten. Hän rakensi myös vartiotornin. Sitten hän vuokrasi tarhan viininviljelijöille ja muutti itse pois.

2Satokauden aikaan hän lähetti palvelijansa viljelijöiden luo, jotta saisi osansa sadosta. 3Viljelijät ottivat palvelijan kiinni, pieksivät hänet ja lähettivät pois tyhjin käsin. 4Omistaja lähetti toisen palvelijan. Tätä he löivät päähän ja kohtelivat halventavasti. 5Omistaja lähetti taas uuden palvelijan, ja tämän he tappoivat. Hän lähetti vielä monta muutakin palvelijaansa: toiset he pieksivät, toiset tappoivat. 6Sitten oli jäljellä enää tarhan omistajan rakas poika. Hän lähetti tämän matkaan ja sanoi: ’Poikaani he kunnioittavat.’ 7Mutta viininviljelijät sanoivat toisilleen: ’Hän on perillinen. Tapetaan hänet, niin saamme hänen perintönsä.’ 8He ottivat omistajan pojan kiinni, tappoivat hänet ja heittivät ruumiin viinitarhan ulkopuolelle.

9Mitä viinitarhan omistaja tekee? Hän tulee ja surmaa viljelijät ja etsii uudet.» 10Kertomuksen jälkeen Jeesus kysyi ylipapeilta, oppineilta ja vanhimmilta: »Ettekö tunne pyhistä kirjoituksista seuraavaa kohtaa?

– Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät,

on nyt kulmakivi.

11Herra tämän teki,

se on meistä ihme.»

12Ylipapit, oppineet ja vanhimmat halusivat vangita Jeesuksen, sillä he ymmärsivät, että Jeesus oli vertauksessaan puhunut heistä. Mutta koska he pelkäsivät väkijoukkoa, he antoivat hänen olla ja lähtivät pois.

Veron maksamisesta keisarille

13Ylipapit, oppineet ja vanhimmat lähettivät Jeesuksen luo muutamia fariseuksia sekä Herodeksen hallinnon kannattajia. He yrittivät saada Jeesuksen ansaan puheistaan. 14He tulivat ja sanoivat Jeesukselle: »Opettaja, tiedämme, että puhut totta ja että olet puolueeton. Et tee eroa ihmisten välillä vaan kerrot kaikille totuudenmukaisesti, miten eletään Jumalan tahdon mukaisesti. Kerro meille, onko oikein maksaa keisarille veroa. Maksammeko vai emme?» 15Jeesus ymmärsi heidän teeskentelevän. Hän sanoi: »Miksi te testaatte minua?» Jeesus pyysi heiltä denaarin kolikkoa. 16He etsivät kolikon. Jeesus kysyi: »Kenen kuva ja nimi tässä on?» »Keisarin», he vastasivat. 17Silloin Jeesus sanoi heille: »Antakaa keisarille, mikä hänelle kuuluu, ja antakaa Jumalalle, mikä hänelle kuuluu.» He ihmettelivät hänen vastauksensa nokkeluutta.

Ylösnousemuksesta

18Seuraavaksi Jeesuksen luo tuli saddukeuksia, joiden mielestä kuolleet eivät herää eloon. He esittivät Jeesukselle kysymyksen: 19»Opettaja! Mooses on määrännyt näin: jos jonkun miehen veli kuolee ja jättää jälkeensä vaimon mutta ei lasta, tämän miehen tulee ottaa veljensä vaimo ja hankkia hänen kanssaan jälkeläinen kuolleelle veljelle. 20Kuvitellaanpa, että on seitsemän veljestä. Vanhin heistä avioituu ja kuolee jättämättä jälkeläisiä. 21Sitten toinen veli ottaa lesken, mutta hänkin kuolee jälkeläisiä jättämättä. Samoin käy kolmannelle 22ja lopulta kaikille seitsemälle veljelle. Keneltäkään ei siis jää jälkeläisiä. Viimeisenä kuolee nainen. 23Kun ylösnousemus tapahtuu, kenen vaimo hän silloin on? Hänhän on ollut kaikkien seitsemän vaimo.»

24Jeesus vastasi heille: »Ajatuksenne ovat harhateillä. Miksikö? Koska ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa. 25Kun noustaan kuolleista, ei mennä naimisiin. Kuolleista nousseet ovat kuin enkelit taivaassa. 26Ja kuolleista nousemisesta puheen ollen, ettekö ole lukeneet Mooseksen kertomusta palavasta pensaasta? Siinä Jumala puhuu Moosekselle ja sanoo: ’Minä olen Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala.’ 27Ei Jumala ole kuolleiden Jumala vaan elävien. Pahastipa olette harhassa.»

Tärkein käsky

28Eräs oppinut oli seurannut Jeesuksen ja saddukeusten välistä väittelyä. Hän oli vaikuttunut siitä, miten viisaasti Jeesus oli puhunut. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: »Mikä Mooseksen lain käskyistä on kaikkein tärkein?» 29Jeesus vastasi: »Tärkein käsky on tämä: ’Kuule Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. 30Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, sielustasi ja mielestäsi. Rakasta häntä koko voimallasi.’ 31Toinen tärkeä käsky on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi’. Nämä ovat kaikkein tärkeimmät käskyt.»

32Oppinut sanoi Jeesukselle: »Aivan niin, opettaja! Herra on ainoa Jumala. Ei ole muita kuin hän. 33Ja kun rakastaa Jumalaa koko sydämellään ja ymmärryksellään ja voimallaan ja lähimmäistään niin kuin itseään, se merkitsee enemmän kuin polttouhrit ja muut uhrilahjat yhteensä.» 34Jeesus näki, että hän vastasi viisaasti. Hän sanoi oppineelle: »Sinä olet ymmärtänyt Jumalan tahdon oikein.»

Kukaan ei enää rohjennut kysyä Jeesukselta mitään.

Daavidin poika ja Daavidin herra

35Puhuessaan Jerusalemin temppelialueella Jeesus kysyi yleisöltään: »Kuinka oppineet voivat sanoa, että Messias on Daavidin poika? 36Daavid itse on Pyhän Hengen vaikutuksesta sanonut:

– Herra sanoi minun herralleni:

Istu oikealle puolelleni.

Minä kukistan vihollisesi,

panen heidät jalkojesi alle.

37Daavid itse sanoo Messiasta herraksi. Kuinka Messias voi silloin olla Daavidin poika?»

Varokaa oppineita!

Suuri väkijoukko kuunteli Jeesusta mielellään. 38Jeesus puhui näin: »Varokaa oppineita! He kulkevat mielellään pitkissä viitoissa ja odottavat, että heitä tervehditään toreilla. 39He menevät synagogassa eturiviin ja juhlissa kunniapaikoille. 40He vievät leskiltä talot ja latelevat pitkiä rukouksiaan vain näön vuoksi. Sitä ankarampi tulee olemaan heidän tuomionsa.»

Lesken antama rahalahja

41Jeesus oli yhä temppelialueella. Hän istuutui vastapäätä keräyslipasta ja katseli, kuinka ihmiset panivat siihen rahaa. Monet rikkaat antoivat paljon. 42Sitten tuli köyhä leskivaimo ja pani lippaaseen kaksi pientä kolikkoa. 43Jeesus kutsui oppilaansa luokseen ja sanoi: »Kuulkaa, tämä köyhä leski laittoi keräyslippaaseen enemmän kuin yksikään toinen. 44Kun kaikki muut antoivat liiastaan, hän antoi vähästään. Hän antoi kaiken, mitä hänellä oli ja mitä hän elääkseen tarvitsi.»