10.06.2023
Kuuntele Tässä olen -harjoitus 10.06.2023
TÄSSÄ
Jumala, sinä tunnet minut ja kaikki vaiheeni. ”Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut” (Ps. 139:16).
– – –
Sinä tunnet minut paremmin kuin minä. Kerron sinulle, mitä minulle kuuluu, miltä asiat minusta nyt näyttävät. Kerro sitten sinäkin, mitä minulle kuuluu.
SANA
Näin sanoo Herra:
– Taivas on minun valtaistuimeni,
maa on koroke minun jalkojeni alla.
Millaisen talon te minulle rakentaisitte,
millaisen asuinsijan?
Kaiken tämän on minun käteni tehnyt,
niin nämä ovat syntyneet,
sanoo Herra.
Köyhää minä katson, köyhää,
hengeltään särkynyttä, sanani alla arkaa.
(Jes. 66:1–2)
- Miksi me ihmiset rakennamme kirkkoja, taloja, Jumalan asuinsijoiksi? Mikä kirkko on minulle tärkeä? Miten se on minulle Jumalan asuinsija?
- Miten ja missä olen kokenut todeksi lauseen ”taivas on minun valtaistuimeni, maa on koroke minun jalkojeni alla”?
- Miten minä olen Jumalan sanan alla arka?
TÄSTÄ ETEENPÄIN
Yksi suomalaisista hengellisistä isistä on Paavo Ruotsalainen, joka on hahmotellut vastausta kysymykseen, kuka on hengeltään särkynyt, Jumalan sanan alla arka. Hän painottaa, että Jumalan herättämä ja aloittama synnintunto tähtää oikeaan synnintuntoon, jossa ihmiselle ei jää yhtään mitään. Ahtaalla portilla, jonne Ruotsalainen halusi ihmisiä johdattaa, ihmisen on riisuttava itsestään sekä pyhyys että pahuus, kaikki. On luovuttava myös itsensä tuomitsemisesta, joka on salakavalaa omavanhurskautta. Ahtaalla portilla tapahtuu täydellinen ”nollaaminen”: ihminen ei pidä itseään minään – ei pyhänä eikä pahana. Silloin Jumala on saattanut päätökseen ihmisessä aloittamansa oikean synnintunnon työn. Kaiken nollaaminen tähtää siihen, että ihminen kääntäisi katseensa pois itsestään, siitä, millainen hän on tai ei ole, kokonaan Kristukseen. Tällöin ihminen asettaa itsensä ”Kristuksen eteen, tykö ja viereen” ja voi harjoittaa siinä, juuri sellaisena kuin on, sisäistä kanssakäymistä hänessä elävän Kristuksen kanssa. (Pentti Simojoki: Ensimmäiset ja viimeiset kiusaukset. Ukko-Paavon taival & Mistä löydän sielun levon ja rauhan. Ukko-Paavon kammarissa.)