05.05.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 05.05.2023
TÄSSÄ
On ollut aikoja, jolloin sinä olet pitänyt minusta huolta ja kantanut minut syvyyksien yli.
– – –
Kanna minua tänäänkin ja elämäni päättyessä iankaikkiseen elämään.

SANA
”Älkää antako sydämenne järkkyä. Luottakaa Jumalaan ja luottakaa minuun. Isäni talossa on monta huonetta. En kai minä muuten sanoisi, että menen laittamaan teille asunnon valmiiksi. Ja kun olen käynyt laittamassa asuntonne valmiiksi, palaan hakemaan teidät luokseni. Saatte olla siellä, missä minäkin. Te tiedätte tien sinne, minne minä menen.” (Joh. 14:1–4)

  • Mikä on järkyttänyt sydäntäni? Miten olen siitä selvinnyt?
  • Mitä minulle merkitsee se, että luotan Jumalaan ja Jeesukseen? Entä jos en luota? Ainakaan kokonaan?
  • Kuvittelen huoneen, joka minua isän talossa odottaa. Millainen se on? Olenko siellä yksin? Vai onko samassa huoneessa muitakin?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Useimmat uskonnot kuvaavat itseään tienä. Buddhalaista yhteisöä, sanghaa, kuvataan joskus kauniilla termillä ”polun valinneiden seura”. Kungfutselaisuuden ja taolaisuuden peruskäsite on tao, joka tarkoittaa tietä tai polkua. Uudessa testamentissa Apostolien teoissa kristinuskosta ja kristityistä käytetään tien, tielle lähteneiden tai tiellä kulkijoiden metaforaa: ”miehet ja naiset, jotka olivat lähteneet Jeesuksen osoittamalle tielle” (Ap. t. 9:2). Puolustautuessaan maaherra Felixin edessä Paavali sanoi: ”Tunnustan kuitenkin sinulle, että seuraan sitä tietä, jota he nimittävät lahkoksi” (Ap. t. 24:14).
Tien valinnut, tai hän, jonka tie on valinnut, ei ole saavuttanut tien päämäärää. Tiellä kulkija ei ole päässyt perille, mutta hän on riittävästi vakuuttunut siitä, että juuri tätä tietä kannattaa seurata. Tien kulkija tietää, että muitakin teitä on, mutta hän on lähtenyt omalleen, tälle tielle.