01.05.2023

Raamatunteksti(t)

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 01.05.2023
TÄSSÄ
Sinä kuljet edellä ja minä seuraan sinua, koska puhut minulle ja tunnen äänesi.
– – –
Opeta minua kuuntelemaan tarkasti ja tunnistamaan äänesi yhä paremmin.

SANA
”Minä vakuutan teille: Se, joka ei mene lammastarhaan portista vaan kiipeää aidan yli, on varas ja rosvo. Lampaiden paimen sen sijaan kulkee portista. Hänelle vartija avaa portin. Lampaat kuulevat hänen äänensä ja seuraavat häntä, kun hän kutsuu nimeltä omiaan. Kun hän on päästänyt kaikki lampaansa tarhasta, hän kulkee niiden edellä. Lampaat seuraavat häntä, koska ne tuntevat hänen äänensä. Ketään vierasta ne eivät takuulla seuraa vaan pakenevat häntä, koska vieraiden ääni on niille outo.”
Tällaisen vertauksen Jeesus esitti. Kuulijat eivät kuitenkaan ymmärtäneet, mistä oli kysymys.
Siksi Jeesus jatkoi: ”Minä vakuutan teille: Minä olen portti lampaille. Kaikki ennen minua tulleet olivat varkaita ja rosvoja, eivätkä lampaat kuunnelleet heitä. Minä olen portti. Joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan yltäkylläisen elämän.
Minä olen hyvä ja rohkea paimen. Rohkea paimen vaarantaa henkensä lampaidensa vuoksi. Palkkarenki ei ole paimen, eivätkä lampaat ole hänen omiaan. Kun hän näkee suden tulevan, hän hylkää lampaat ja juoksee pakoon. Susi käy lampaiden kimppuun ja hajottaa lauman, koska palkkarenki ei välitä lampaista.

Minä olen hyvä paimen: tunnen omat lampaani, ja ne tuntevat minut. Samoin Isäni tuntee minut ja minä hänet. Minä annan henkeni lampaiden puolesta. Minulla on muitakin lampaita; ne eivät ole tässä tarhassa. Minun on paimennettava niitäkin, ja nekin kuuntelevat minua. Lampaistani tulee yksi lauma, jolla on yksi ainoa paimen.
Isä rakastaa minua, koska annan henkeni – ottaakseni sen sitten takaisin. Kukaan ei vie sitä minulta, vaan annan sen itse. Minulla on oikeus antaa se ja ottaa se takaisin. Näin tapahtuu Isäni käskystä.” (Joh. 10:1–18)

  • Missä elämäni asiassa tarvitsen paimenta? Mistä taas ajattelen selviäväni yksinkin? Entä millainen lauman jäsen minä olen? Mikä on minulle laumassa vaikeaa, mistä iloitsen?
  • Kuvittelen lammasaitausta, sen niittyjä ja sitä ympäröivää maisemaa. Mitä lause ”hän voi tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen” voisi tarkoittaa minulle? Mikä on laitumeni, paikka, joka ruokkii minua ja sisintäni ja jossa vietän mielelläni aikaani?
  • Jeesus puhuu sekä paimenen antamasta suojasta ja turvasta että varkaiden ja palkkarenkien aiheuttamasta turvattomuudesta ja tuhosta. Mitä ja millaisia ovat ne tuhovoimat, jotka pyrkivät tuhoamaan minut?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Hyvä paimen pitää lampaat näkö- ja kuuloetäisyydellä. Varjele minua niin, että en mene liian kauas vaan kuulen äänesi aina, kun kutsut minua nimeltä.