29.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 29.04.2023
TÄSSÄ
Näet minut. Tiedät mitä minulle kuuluu.
– – –
Maailmassa ei ole kyse minusta vaan jostakin paljon suuremmasta. Anna minun löytää paikkani ja tehtäväni sinun maailmassasi, tänäänkin, edes osittain.

SANA
Paimenet ovat pitäneet huolta vain itsestään, minun laumastani he eivät ole huolehtineet. Sen tähden, paimenet, kuulkaa Herran sana. Näin sanoo Herra Jumala: Niin totta kuin elän, minä panen paimenet vastaamaan, minä vaadin heidät tilille lampaistani. Enää he eivät saa olla laumani paimenia, enää he eivät saa huolehtia minun laumastani eivätkä omasta hyvinvoinnistaan. Minä pelastan lampaani heidän hampailtaan, enää ne eivät joudu heidän ruoakseen.
Näin sanoo Herra Jumala: Minä etsin itse lampaani ja pidän niistä huolen. Niin kuin paimen pitää huolta lampaistaan, kun ne ovat hajaantuneet hänen ympäriltään, niin minä huolehdin lampaistani ja haen ne turvaan kaikkialta, minne ne sumuisena ja synkkänä päivänä ovat kaikonneet. (Hes. 34:8c–12)

  • Teksti antaa ymmärtää, että lampaat symboloivat Jumalan omaa kansaa ja paimenet sen maallisia ja hengellisiä johtajia. Mikä on Jumalan ratkaisu, kun ihmiset ja kansan johtajat eivät täytä tehtäviensä mittaa?
  • Tekstin voi lukea kirjaimellisemminkin: lampaat tarkoittavat oikeasti eläviä karjaeläimiä ja luontokappaleita. Minkälaisen luomakuntaa koskevan ohjelman voisin rakentaa tämän tulkinnan varaan?
  • Kehen tai mihin samastun tekstissä: lampaisiin, vain itsestään huolehtiviin ihmisiin, moittijaan, tekstin kertojaan, hyvään paimeneen? Minkälaisen rukouksen kokoan näistä mielikuvista?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu” (Ps. 23:1). ”Minun onneni on olla lähellä Jumalaa” (Ps. 73:28).