28.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 28.04.2023
TÄSSÄ
Katso minua ja näe, missä olen ja mitä minulle kuuluu.
– – –
Pysähdyn hetkeksi, hengitän syvään. Olen hetken hiljaa, sinun edessäsi. Koetan kuunnella.

SANA
Vuodet kuluivat, ja Egyptin kuningas kuoli, mutta israelilaiset huokailivat yhä orjuudessa. He huusivat hädässään, ja heidän avunhuutonsa kohosi Jumalan luo. Jumala kuuli heidän vaikerruksensa ja muisti Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille antamansa lupauksen. Hän katsoi israelilaisten puoleen ja näki heidän hätänsä.
Mooses paimensi appensa Jetron, midianilaisen papin, lampaita. Kerran hän vei lauman autiomaan toiselle puolen ja tuli Jumalan vuoren Horebin juurelle. Siellä hänelle ilmestyi Herran enkeli tulenliekissä, joka nousi orjantappurapensaasta. Mooses huomasi, ettei tuli kuluttanut pensasta, vaikka se oli liekeissä. Silloin hän ajatteli: ”Menenpä katsomaan tuota ihmettä. Minkä vuoksi pensas ei pala poroksi?”
Kun Herra näki hänen tulevan katsomaan, hän huusi pensaasta: ”Mooses, Mooses!” Mooses vastasi: ”Tässä olen.” (2. Moos. 2:23–3:4)

  • Mooses oli kaitsemassa appensa lampaita, kun Jumala puhui hänelle. Luukkaan kertomuksessa ensimmäisen joulun tapahtumista paimenet olivat kaitsemassa lampaita, kun Herran kirkkaus ympäröi heidät (Luuk. 2:9). Jumala ilmestyi ihmisille keskellä kaikkein tavallisinta arkea. Minkä keskellä minä olen nyt? Missä touhuissa päiväni kuluu? Onko tämä sovelias aika Jumalan puhutella minua? Mitä hän minulle sanoo?
  • Mooses oli kaitsemassa lampaita samaan aikaan, kun Israelin kansa oli pakkotyössä vieraalla maalla. Betlehemin paimenet olivat töissä samaan aikaan, kun Israelin kansa odotti vapautustaan roomalaisten hallinnasta. Jumala ”katsoo meihin korkeudesta kuin aamun valo, joka loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville ja ohjaa jalkamme rauhan tielle” (Luuk. 1:78–79). Mistä hädästä ihmiset tänään odottavat poispääsyä, mistä hädästä minä? Vastaus näihin kysymyksiin muotoutuu helposti rukoukseksi.
  • Miltä tuntuu sanoa Jumalalle ”tässä olen”?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Mooses vastasi Jumalalle ”tässä olen”. Raamatun kertomuksista löytyy kaksi aiempaakin tapahtumaa, jolloin ihminen vastasi tai olisi voinut vastata Jumalan puhutteluun näillä sanoilla. Abraham vastasi Jumalalle kahdesti ”tässä olen” (1. Moos. 22:1,11). Syntiinlankeemuskertomuksessa Aadam puolestaan ei vastannut ”tässä olen”, kun Jumala kysyi: ”Missä sinä olet?” (1. Moos. 3:9–10.) Koetan päivän mittaan sanoa useamminkin Jumalalle ”tässä olen”.