18.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 18.04.2023
TÄSSÄ
Sinä sanot: ”Teidän täytyy syntyä uudelleen” (Joh. 3:7).
– – –
Valaise ymmärrystäni, ohjaa minut omalle paikalleni sinun eteesi ja uudista minut.

SANA
[Jeesus sanoi:] ”Älä ihmettele, vaikka sanoin: ’Teidän täytyy syntyä uudelleen.’ Henki on kuin tuuli. Se puhaltaa, missä haluaa, ja voit kuulla sen äänen. Et kuitenkaan tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.”
”Miten se on mahdollista?” kysyi Nikodemos. ”Etkö sen vertaa ymmärrä, vaikka edustat Israelin parasta oppineisuutta?” Jeesus vastasi. ”Minä vakuutan sinulle: Me puhumme, mitä tiedämme, ja todistamme siitä, mitä olemme nähneet. Meidän todistuksemme ei teille kuitenkaan kelpaa. Ette uskoneet, kun puhuin teille maallisista asioista. Kuinka sitten uskoisitte, jos kerron teille taivaasta?
Taivaaseen ei ole noussut kukaan muu kuin hän, joka on sieltä laskeutunutkin: Ihmisen Poika. Ihmisen Poika pitää nostaa maasta, niin kuin Mooses nosti käärmeen sauvan päähän autiomaassa. Silloin jokaisella, joka uskoo häneen, on ikuinen elämä.” (Joh. 3:7–15)

  • ”Teidän täytyy syntyä uudelleen”, Jeesus sanoo. Mitä se tarkoittaa? Onko minunkin synnyttävä uudelleen? Milloin, miten? Vai onko se jo tapahtunut?
  • Liityn Nikodemoksen ja Jeesuksen seuraan mielikuvituksessani. Mitä Jeesus tahtoo sanoa keskustelukumppanilleen? Mitä hän sanoo minulle?
  • Millaisia ajatuksia ja tunteita minussa herättää Jeesuksen kuvaus Hengestä: ”Henki on kuin tuuli. Se puhaltaa, missä haluaa, ja voit kuulla sen äänen. Et kuitenkaan tiedä, mistä se tulee ja minne se menee.” Mitä tekemistä Hengellä ja minulla on toistemme kanssa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Luterilaisina ajattelemme, että kaste tekee meistä Kristuksen oppilaita ja kristillisen kirkon jäseniä. Vaikka olemme syntymästämme saakka ihmiskunnan yhteisen syyllisyyden alaisia, kasteessa meille annetaan kaikki anteeksi ja meidät puetaan Kristuksen puhtauteen. Pyhä Henki synnyttää meidät uudesti ja lahjoittaa meille uskon, jolla voimme tarttua kasteen lupauksiin.