07.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 07.04.2023
TÄSSÄ
”Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.” (Jes. 53:5)
– – –
Sinä maksoit velkani ja sovitit syntini. Olen velaton ja minulla on nyt paikkani Jumalan edessä, tässä, sinun tekosi tähden, Jeesus!

SANA
Jeesuksen kanssa vietiin teloitettavaksi myös kaksi rikollista. Kun tultiin Pääkalloksi kutsutulle paikalle, sotilaat ristiinnaulitsivat rikolliset ja Jeesuksen. Jeesus sanoi: ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä he tekevät.” Toinen rikollisista pantiin Jeesuksen oikealle ja toinen vasemmalle puolelle. Jeesuksen vaatteet jaettiin arpaa heittämällä.
Kansa seisoi katselemassa. Paikalla oli myös kansan johtajia, jotka pilkkasivat Jeesusta: ”Muita hän on kyllä auttanut. Jos hän tosiaan on Kristus, Jumalan valitsema hallitsija, niin nyt hän saa pelastaa itsensä.” Sotilaatkin pilkkasivat Jeesusta. He veivät hänelle hapanviiniä ja sanoivat: ”Jos tosiaan olet juutalaisten kuningas, pelasta itsesi.” Jeesuksen pään yläpuolella oli kirjoitus: ”Tämä on juutalaisten kuningas.”
Myös toinen ristillä roikkuvista rikollisista pilkkasi Jeesusta: ”Sinähän olet Kristus, vai mitä? Pelasta itsesi ja meidät!” Silloin toinen rikollinen moitti häntä: ”Etkö pelkää edes Jumalaa, vaikka kärsit samaa rangaistusta? Meidän tuomiomme on sitä paitsi oikeutettu, koska me saamme, mitä olemme teoillamme ansainneet. Hän sen sijaan ei ole tehnyt mitään väärää.” Sitten hän sanoi: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.” Jeesus vastasi: ”Minä vakuutan sinulle, että pääset jo tänään minun kanssani paratiisiin.”
Oli jo keskipäivä. Silloin aurinko pimeni ja koko maailman ylle tuli pimeys, jota kesti kolme tuntia. Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, jätän henkeni sinun käsiisi!” Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. (Luuk. 23:32–46)

  • Toinen rikollisista sanoo: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.” Tämä rukous ja Jeesuksen vastaus on avannut meille kaikille paitsi toivon ikkunan myös avoimen käytävän tämän maailman ja taivaan välille. Minkä näkymän tämä rukous avaa minun arkeeni?
  • Kristityt uskovat, että kaste on astumista Jeesuksen kanssa hänen kuolemaansa. Jeesuksen kuolema on myös meidän kuolemamme. Mitä se minulle merkitsee?
  • Millä perusteella Jeesus lupasi ryövärille paikan paratiisissa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

”Kahden ryövärin väliin pystytetty risti tuli jakajaksi heidän välilleen. Toinen ristillä riippuvista herjasi Jeesusta, toinen ymmärsi tuomionsa. Toinen pelastui, toinen pilkkasi loppuun saakka. Slaavilaisen ristin alimmainen vino poikkipuu muistuttaa juuri tästä – rististä punnitsevana vaakana näiden kahden ihmisen välillä. Tämä on myös meille hyvä muistutus, että tie Jumalan valtakuntaan on todellakin auki viimeiseen hetkeen saakka.” (Arkkipiispa Leo suuren perjantain opetuspuheessa 2018.)

Raamatunteksti(t)