06.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 06.04.2023
TÄSSÄ
Jeesus, Isäsi on antanut kaiken sinun käsiisi. Voisinko keksiä mitään parempaa kuin turvata sinuun!
– – –
Sinä osoitit rakastavasi meitä loppuun asti. Rakkautesi kantaa minua, nytkin. Jään tähän.

SANA
Pääsiäisjuhlan lähestyessä Jeesus tiesi, että hänen hetkensä oli tullut: hän siirtyisi tästä maailmasta Isän luokse. Hän oli rakastanut niitä, jotka tässä maailmassa olivat hänen omiaan, ja hän osoitti rakastavansa heitä loppuun asti.
Jeesus ja oppilaat olivat illallisella. Paholainen oli jo mielessään päättänyt, että Simon Iskariotin poika Juudas antaisi Jeesuksen ilmi. Jeesus tiesi, että Isä oli antanut kaiken hänen käsiinsä. Hän oli tullut Jumalan luota ja palaisi sinne takaisin. Niinpä hän nousi ja riisui päällysvaatteensa. Hän otti pellavaliinan ja kietoi sen vyötärölleen. Sitten hän kaatoi vettä pesuvatiin ja alkoi pestä oppilaidensa jalkoja. Hän kuivasi jalat pellavaliinaan, jonka oli kietonut vyötärölleen.
Kun Jeesus tuli Simon Pietarin kohdalle, Pietari kysyi häneltä: ”Herra, sinäkö peset minun jalkani?” Jeesus vastasi: ”Et vielä ymmärrä sitä, mitä teen. Myöhemmin ymmärrät kyllä. ”Pietari sanoi: ”Et varmasti pese jalkojani, et ikinä!” Jeesus vastasi: ”Jos en pese sinua, ei sinulla ole paikkaa minun luonani.” ”Älä sitten pese pelkkiä jalkoja”, Pietari pyysi. ”Pese myös kädet ja pää.” Tähän Jeesus vastasi: ”Kylvyssä käynyt on jo puhdas; häneltä tarvitsee pestä vain jalat. Ja te olette puhtaita, ette tosin kaikki.” Jeesus näet tiesi, kuka ilmiantaisi hänet. Siksi hän sanoi, etteivät kaikki olleet puhtaita.
Pestyään oppilaiden jalat Jeesus pukeutui ja kävi taas pöytään. Hän sanoi: ”Ymmärrättekö te, mitä minä teille tein? Te kutsutte minua opettajaksi ja Herraksi, ja se on oikein: sehän minä olen. Jos siis minä, Herra ja opettaja, pesin teidän jalkanne, on teilläkin velvollisuus pestä toistenne jalat. Annoin teille esimerkin, jotta tekisitte samoin kuin minä tein teille.” (Joh. 13:1–15)

  • Kuvittelen itseni Jeesuksen ja oppilaiden joukkoon juhlahuoneeseen. Muuttuuko tunnelma, kun Jeesus nousee kesken aterian, riisuu päällysvaatteensa, ottaa pellavaliinan, kietoo sen vyötärölleen ja ryhtyy pesemään oppilaiden jalkoja? Mitä ilmeitä näen oppilaiden kasvoilla? Mitä heidän kehonkielensä kertoo? Missä roolissa seuraan tapahtumia?
  • Tekstin pohjalta päätyy ajattelemaan, että Jeesus pesi myös Juudaksen jalat. Mitä hän tällä teolla halusi kertoa?
  • Oli yleinen tapa, että vieraan matkalla likaantuneet jalat pestiin. Työn teki orja tai alempiarvoinen palvelija. Onko minun helppo asettua palvelijan asemaan? Miltä minusta tuntuu, kun joku kohteleekin minua palvelijana?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Jeesuksen esimerkin mukaisesti jalkojen pesu tuli jo varhain osaksi hiljaisen viikon viettoa. Adventisteilla jalkojen pesu liittyy ehtoollisen viettoon. Katolinen paavi pesi pitkään 12 papin jalat, kunnes vuonna 2013 paavi Franciscus teki toisin: hän pesi 12 nuorisovangin jalat, kaksi näistä oli naisia ja yksi uskonnoltaan muslimi. Kenen jalat minä voisin pestä tai mitä vastaavaa voisin tehdä?

Raamatunteksti(t)