05.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 05.04.2023
TÄSSÄ
Painan pääni ja vaikenen. Tämän kuninkaan seuraan minä jään.
– – –
Tarvitsen sinun rohkeuttasi, omani ei riitä. Sinä kannat ristiäsi, kannat myös minua.

SANA
Pilatus kutsui koolle ylipapit, johtajat ja kansan ja sanoi: ”Te toitte tämän miehen minulle ja väititte hänen olevan kansankiihottaja. Minä olen nyt kuulustellut häntä teidän läsnä ollessanne, enkä ole havainnut hänen syyllistyneen mihinkään, mistä syytätte häntä. Herodeskaan ei ole löytänyt tästä miehestä mitään vikaa, koska lähetti hänet takaisin minulle. Tämä mies ei ole tehnyt mitään, mistä voisi antaa kuolemantuomion. Siksi päästän hänet vapaaksi, kun olen ensin antanut hänelle pienen opetuksen.”
Silloin kaikki huusivat: ”Tapa hänet ja vapauta meille Barabbas!” Barabbas oli vangittu kaupungissa tapahtuneen mellakan ja murhan vuoksi. Pilatus huusi uudelleen, että hän halusi päästää Jeesuksen vapaaksi. Ihmiset huusivat vastaan: ”Ristiinnaulitse, ristiinnaulitse hänet!” Pilatus sanoi kolmannen kerran: ”Mitä pahaa hän on tehnyt? En näe mitään syytä tuomita häntä kuolemaan. Siksi päästän hänet vapaaksi, kun olen ensin antanut kurittaa häntä.” Joukko painoi kuitenkin päälle huutaen ja vaatien Jeesusta ristiinnaulittavaksi. Huuto lannisti Pilatuksen, ja hän päätti taipua joukon vaatimukseen. Hän päästi vapaaksi mellakoimisesta ja murhasta vangitun miehen, jonka vapauttamista ihmiset olivat vaatineet. Jeesukselle saisi käydä niin kuin he tahtoivat.
Kun Jeesusta vietiin teloitettavaksi, oli kyreneläinen Simon tulossa maaseudulta. Hänet otettiin kiinni ja pantiin kantamaan ristiä Jeesuksen jäljessä. Jeesusta seurasi suuri väkijoukko ja ryhmä naisia, jotka valittivat hänen vuokseen ja löivät kädellä rintaansa. Jeesus kääntyi heidän puoleensa ja sanoi: ”Jerusalemin tyttäret, älkää minun vuokseni itkekö. Itkekää itsenne ja lastenne vuoksi. Tulee näet aika, jolloin sanotaan: ’Onnellisia ovat hedelmättömät, joiden kohtu ei ole synnyttänyt ja joiden rinnat eivät ole ruokkineet lasta.’ Silloin ihmiset sanovat vuorille: ’Romahtakaa päällemme’, ja kukkuloille: ’Peittäkää meidät’. Jos tuoreelle puulle käy näin, mitä tapahtuukaan kuivalle?” (Luuk. 23:13–31)

  • Jeesusta koskevaa oikeutta käydään Pilatuksen virka-asunnon edessä. Kohta häntä aletaan viedä teloitettavaksi. Mistä ja miten läheltä minä seuraan tapahtumia?
  • Miten luonnehtisin Pilatusta? Miten paljon tunnistan itseäni hänen valinnoissaan?
  • Millainen olen vahvan vallitsevan yleisen mielipiteen vaikutuspiirissä?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Aika murheellinen ja vaivalloinen on tämä matka sinun kanssasi Golgatalle, vaikka ei verrattavissa sinun vaivaasi. Mutta jaksan, olen etuoikeutettu, koska tiedän, mitä sitten tapahtui.

Raamatunteksti(t)