04.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 04.04.2023
TÄSSÄ
Hiljaisen viikon tapahtumien edessä omat sanat katoavat.
– – –
Kun omat sanat käyvät vähiin ja loppuvat ja jäljelle jää vain hiljaisuus, sinun rakkautesi, Jeesus, ei ole muuttunut mitenkään. ”Viheliäisintä ihmistä seuraa taivainen etsijä uupumaton. Mieleesi paina: Jeesus on aina rakkaudessansa muuttumaton.” (Siionin virsi 59:1.)

SANA
Miehet, joiden vankina Jeesus oli, pilkkasivat ja löivät häntä. He peittivät hänet ja sanoivat: ”Profetoi nyt, kuka sinua lyö!” He pilkkasivat Jeesusta monella muullakin tavalla.
Kun päivä valkeni, kansanjohtajat, ylipapit ja oppineet kokoontuivat. Jeesus vietiin heidän Suuren neuvostonsa eteen. Hänelle sanottiin: ”Jos sinä olet Kristus, sano se meille suoraan!” Jeesus sanoi: ”Ette te uskoisi, vaikka sanoisinkin. Ja jos kysyisin jotain, ette kuitenkaan vastaisi. Mutta tästä lähtien Ihmisen Poika istuu Jumalan oikealla puolella.” Silloin kaikki kysyivät: ”Sinäkö siis olet Jumalan Poika?” ”Itsehän te sanotte, että minä olen”, Jeesus vastasi. Silloin he sanoivat: ”Mihin tässä enää todisteita tarvitaan? Kuulimmehan asian hänen omasta suustaan!”
Jeesuksen pidättäjät lähtivät joukolla ja veivät Jeesuksen Roomaa edustavan Pilatuksen eteen. Siellä he alkoivat esittää syytöksiä Jeesusta vastaan: ”Olemme todenneet, että tämä mies johtaa kansaamme harhaan. Hän kieltää maksamasta veroa keisarille ja väittää, että hänet on voideltu kuninkaaksi.” Pilatus kysyi Jeesukselta: ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” Jeesus vastasi: ”Sinä sanot niin.” Pilatus sanoi ylipapeille ja väkijoukolle: ”Minun nähdäkseni tämä mies ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.” He painoivat kuitenkin päälle entistä kovemmin ja sanoivat: ”Hän kiihottaa kansaa kaikkialla Juudeassa. Hän aloitti Galileasta, ja nyt hän on ehtinyt jo tänne asti.”
Tämän kuullessaan Pilatus kysyi, oliko mies galilealainen. Kun hänelle selvisi, että Jeesus oli Herodes Antipaksen alamainen, hän lähetti tämän Herodeksen luokse. Herodeskin oli tuolloin Jerusalemissa.
Herodes oli innoissaan nähdessään Jeesuksen, koska oli jo kauan halunnut tavata hänet. Hän oli näet kuullut Jeesuksesta ja toivoi tämän näyttävän hänelle jonkin ihmeteon. Kun hän sitten kuulusteli Jeesusta kaikesta, Jeesus ei vastannut hänelle mitään. Ylipapit ja oppineet sen sijaan syyttivät Jeesusta ankarasti. Silloin Herodes alkoi suhtautua Jeesukseen halveksien. Piloillaan hän käski sotilaidensa pukea Jeesuksen hienoihin vaatteisiin ja lähetti tämän sitten takaisin Pilatukselle. Herodes ja Pilatus olivat aiemmin olleet vihollisia, mutta sinä päivänä heistä tuli ystävät. (Luuk. 22:63–23:12)

  • Mistä Jeesuksen syyttäjien viha kumpuaa? Entä sosiaalisen median vihapuhe meidän aikanamme?
  • Mitä tekemistä Jeesuksen kärsimyksellä on minun elämäni kanssa?
  • Kerron tunteeni ja ajatukseni hänelle. Muotoutuuko minussa jokin ajatus, kysymys tai rukous? Mikä?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

”Armahda minua, Jumala, armahda minua, sinuun minä turvaan. Minä kätkeydyn siipiesi suojaan, kunnes myrsky on ohitse.” (Ps. 57:2)

Raamatunteksti(t)