03.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 03.04.2023
TÄSSÄ
Kuinka paljon tunnistan itseäni näistä kahdesta väittämästä: Joskus minusta on raskasta lukea sinun kärsimyksistäsi, Jeesus. Joskus olen syvästi kiitollinen, että jaat ihmisen osan, minunkin.
– – –
Anna minun panna pois ennakkoasenteeni ja jäädä avoimena eteesi.

SANA
Kaiken tämän puhuttuaan Jeesus lähti oppilaidensa kanssa ulos. He menivät Kidroninpuron toiselle puolelle. Siellä oli puutarha, jonne hän ja oppilaat menivät. Jeesus oli ollut siellä monesti oppilaidensa kanssa. Paikka oli siten tuttu myös Juudakselle, Jeesuksen ilmiantajalle. Niinpä Juudas otti mukaansa suuren sotilasosaston sekä ylipappien ja fariseusten antamia palvelijoita. He menivät puutarhaan lyhtyjä, soihtuja ja aseita kantaen. Jeesus tiesi, mikä häntä odotti. Hän meni tulijoita vastaan ja kysyi: ”Ketä etsitte?” He vastasivat etsivänsä nasaretilaista Jeesusta. Jeesus sanoi: ”Tässä minä olen.”
Joukossa seisoi myös Juudas, Jeesuksen ilmiantaja. Kun sanat ”minä olen” tulivat Jeesuksen suusta, miehet kavahtivat taaksepäin ja kaatuivat maahan. Jeesus kysyi uudestaan, ketä he etsivät. He toistivat etsivänsä nasaretilaista Jeesusta. Jeesus sanoi: ”Johan minä sanoin teille, että se olen minä. Jos kerran etsitte minua, niin antakaa näiden muiden mennä.” Näin toteutuivat hänen omat sanansa: ”En vienyt tuhoon ketään niistä, jotka annoit minulle.”
Silloin Simon Pietari tarttui miekkaansa ja veti sen esiin. Hän kävi ylipapin palvelijan kimppuun ja löi irti tämän oikean korvan. Palvelijan nimi oli Malkos. Mutta Jeesus sanoi Pietarille: ”Pane miekkasi takaisin! Jättäisinkö juomatta maljan, jonka Isä on minulle antanut?”
Päällikön johdolla sotilaat ja juutalaisten lähettämät miehet pidättivät Jeesuksen ja sitoivat hänet. He veivät hänet ensin Hannaksen luokse, koska tämä oli Kaifaksen, sen vuoden ylipapin, appi. Juuri Kaifas neuvoi juutalaisia, että olisi parasta, jos yksi ihminen kuolisi koko kansan puolesta.
Simon Pietari seurasi Jeesusta yhdessä toisen oppilaan kanssa. Tämä oppilas oli ylipapin tuttava, ja hän seurasi Jeesusta ylipapin talon pihaan. Pietari jäi seisomaan portin ulkopuolelle. Niinpä se oppilas, joka tunsi ylipapin, meni puhumaan portinvartijalle ja toi Pietarin sisään pihaan.
Portinvartijana toimiva nainen kysyi Pietarilta: ”Et kai sinäkin ole tuon miehen oppilas?” ”En ole”, Pietari vastasi. Oli kylmä, ja palvelijat ja vartijat olivat tehneet hiilloksen ja lämmittelivät sen äärellä. Pietarikin seisoi joukossa lämmittelemässä.
Ylipappi kysyi Jeesukselta hänen oppilaistaan ja opetuksestaan. Jeesus vastasi: ”Minä olen aina puhunut avoimesti ja kaikkien kuullen. Olen opettanut synagogassa ja temppelissä, missä kaikki juutalaiset kokoontuvat. Salassa en ole puhunut mitään. Miksi sinä minua kuulustelet? Kysy kuulijoiltani, mitä olen heille puhunut. He kyllä tietävät, mitä olen sanonut.”
Kun Jeesus sanoi näin, hänen vieressään seisova vartija löi häntä ja sanoi: ”Noinko sinä vastaat ylipapille?” Jeesus vastasi: ”Jos puhuin sopimattomasti, niin kerro, mikä siinä oli sopimatonta. Jos taas puhuin oikein, miksi lyöt minua?”
Hannas lähetti Jeesuksen köytettynä ylipappi Kaifaksen luokse.
Sillä aikaa Simon Pietari seisoi lämmittelemässä. Toiset sanoivat hänelle: ”Et kai sinäkin ole hänen oppilaansa?” ”En ole”, Pietari kiisti. Yksi ylipapin palvelijoista oli sukua miehelle, jonka korvan Pietari oli iskenyt irti. Hän sanoi: ”Enkös minä nähnytkin sinut puutarhassa hänen kanssaan?” Pietari kiisti jälleen, ja samassa kukko kiekui. (Joh. 18:1–27)

  • Mitä seuraavista olen kokenut: Ystävä petti luottamukseni. Jouduin ilmaisemaan todellisen mielipiteeni ja samalla asetuin alttiiksi mahdolliselle vihamielisyydelle. Jouduin paikkailemaan liian innokkaan ystäväni myötätuntoiseksi tarkoitettua toimintaa. Minua syytettiin ja rankaistiin väärin perustein. Miten Jeesus selvisi kaikesta tästä? Miten minä?
  • Mistä syystä valtaapitävät ryhtyivät oikeustoimiin Jeesusta vastaan? Mikä heitä motivoi?
  • Mikä on minun selviytymisstrategiani, kun joudun seuraan, jossa suhtaudutaan vihamielisesti tai ivallisesti Jeesukseen?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Oi sinä kaikkein armollisin,
ristiinnaulittu Herra Jeesus Kristus.
Armahda minua, vaivaista syntistä,
ja katso puoleeni laupeutesi silmin,
niin kuin sinä katsoit Pietariin, kun hän oli kieltänyt sinut,
ja niin kuin sinä katsoit syntiseen naiseen fariseuksen kodissa
ja ryöväriin ristinpuulla.
Anna minulle pyhä armosi,
että minä niin kuin Pietari itkisin syntejäni,
niin kuin syntinen nainen sinua sydämestäni rakastaisin
ja ryövärin kanssa saisin katsella pyhiä kasvojasi
taivaassa iankaikkisesti.
(Virsikirjan jumalanpalvelusliite, 706)

Raamatunteksti(t)