02.04.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 02.04.2023
TÄSSÄ
Tänään on vielä juhlapäivä. Paastonkin voi jättää väliin. Jeesus, sinä jatkat kohta matkaasi Betanian ystäviesi luota Jerusalemiin, jossa kansa ottaa sinut iloisesti vastaan.
– – –
Mutta tiedän, miten tarinasi jatkuu, miten suosion huudot vaimentuvat ja miten sinulta riistetään ihmisarvo ja lopulta elämäkin. Ystäväsi näkivät sinussa enemmän. Anna minunkin nähdä.

SANA
Kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus tuli Betaniaan. Siellä asui Lasarus, jonka hän oli herättänyt kuolleista. Jeesuksen kunniaksi valmistettiin illallinen, jonka Martta tarjoili. Lasarus oli yksi niistä, jotka kävivät makuulle aterioimaan yhdessä Jeesuksen kanssa.
Maria otti pullollisen aitoa ja erittäin kallista nardusöljyä. Hän voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Huone täyttyi voiteen tuoksusta.
Juudas Iskariot – oppilas, joka ilmiantaisi Jeesuksen – sanoi: ”Miksei tuota voidetta myyty ja annettu rahoja köyhille? Siitä olisi saanut vuoden tulot.” Tätä hän ei sanonut siksi, että olisi välittänyt köyhistä. Hän oli varas ja käytti hallussaan olleita yhteisiä rahoja kuin omiaan. Jeesus sanoi Juudakselle: ”Anna olla. Hän valmistelee minua hautaamista varten. Köyhät ovat aina luonanne, minä en.” (Joh. 12:1–8)

  • Jeesuksen nimi mainitaan tekstissä kuusi kertaa. Muitakin nimiä mainitaan, Lasarus, Martta, Maria, Juudas Iskariot. Mutta Jeesus on keskushenkilö, johon jokaisella mainitulla on oma erityislaatuinen suhteensa. Millainen? Millainen on minun suhteeni katkelman keskushenkilöön?
  • Miten ymmärrän Jeesuksen kommentin: ”Anna olla. Hän valmistelee minua hautaamista varten. Köyhät ovat aina luonanne, minä en.”
  • Miten Jeesus-keskeisyys ja köyhyyden ongelma kohtaavat minun elämässäni?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Anna minun nähdä omat vaikeuteni osana sinun vaivojasi, Jeesus. Kanna sinä minua.