18.03.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 18.03.2023
TÄSSÄ
Tiedän, että sinulla olisi paljonkin puhuttavaa minulle. Toisaalta haluaisin kuulla, mitä kaikkea, mutta toisaalta tunnen itseni ja pelkään, että en pystykään ottamaan sanottavaasi vastaan.
– – –
Opeta sinä minua. Anna minulle vain sen verran ja sellaista kuin nyt pystyn ottamaan vastaan. Kuuntelen.

SANA
Silloin Jeesus sanoi: ”Simon, minulla on sinulle asiaa.” ”Kerro pois, opettaja”, fariseus vastasi.
”Oli kaksi miestä”, Jeesus aloitti. ”Molemmat olivat velkaa rahanlainaajalle, toinen viisisataa denaaria, toinen viisikymmentä. Kun heillä ei ollut varaa maksaa, rahanlainaaja antoi molemmille velan anteeksi. Mitä luulet, kumpi heistä rakastaa häntä enemmän?” Simon vastasi: ”Varmaankin se, joka sai anteeksi isomman velan.” ”Hyvin päätelty”, Jeesus sanoi. Hän kääntyi naiseen päin mutta puhui Simonille: ”Katso tätä naista. Kun tulin kotiisi, et antanut minulle jalkojenpesuvettä, mutta hän kasteli jalkani kyynelillään ja kuivasi ne hiuksillaan. Sinä et suudellut minua tervehdykseksi, mutta hän ei ole saavuttuaan muuta tehnytkään kuin suudellut jalkojani. Sinä et voidellut päätäni oliiviöljyllä, mutta hän voiteli jalkani tuoksuöljyllä. Siksi sanon sinulle: Hänen monet väärät tekonsa on annettu anteeksi, ja niinpä hän rakasti paljon. Se taas, jolle annetaan vain vähän anteeksi, rakastaa vain vähän.” Jeesus sanoi naiselle: ”Sinun syntisi on annettu anteeksi.”
Muut vieraat ihmettelivät: ”Kuka on tämä mies, joka antaa syntejäkin anteeksi?” Mutta Jeesus sanoi naiselle: ”Pelastuit, koska luotit minuun. Mene rauhassa.” (Luuk. 7:40–50)

  • Jeesus sanoo, että hänellä on minulle asiaa. Mitä asiaa hänellä saattaa minulle olla?
  • Millainen tunnelma mahtaa olla tilanteessa, jossa miehet lavitsoilla leväten aterioivat ja yhden aterioijan jalkopäässä tämän jalkoja pestään ja kuivataan? Miltä tuntuu, kun jalkoja suudellaan, kastellaan kyynelillä ja kuivataan hiuksilla? Mitä tämän seuraaminen herättää pöytäseurueen jäsenissä?
  • Miten kertomus puhuttelee minua?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Sinä, Jeesus, sanot minulle: ”Syntisi on annettu anteeksi.” Kiitos, se tuntuu hyvältä. Samalla mietin, mitä minulle on annettu anteeksi. ”Kaikki”, sinä sanot.