14.03.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 14.03.2023
TÄSSÄ
”Niin kaukana kuin itä on lännestä, niin kauas hän siirtää syntimme.” (Ps. 103:12)
– – –
Haluan uskoa tuon todeksi: syntini on otettu pois ja siirretty kauas, kauas. Miten pääsisin eroon minussa asuvasta katkeruudesta? Vai onko sitä?

SANA
Silloin Pietari tuli ja kysyi Jeesukselta: ”Herra, kuinka monesti minun pitää antaa veljeni pahat teot anteeksi? Seitsemän kertaako?”
”Ei seitsemän vaan 77 kertaa”, Jeesus vastasi.
”Taivaiden valtakuntaa voikin ajatella näin: Kuningas päätti selvittää tilit palvelijoidensa kanssa. Tilintarkastus aloitettiin, ja kuninkaan eteen tuotiin palvelija, jolla oli miljoonavelat. Hänellä ei ollut varaa maksaa niitä, joten hallitsija käski myydä orjiksi hänet ja hänen vaimonsa ja lapsensa. Myös koko hänen omaisuutensa myytäisiin velan maksamiseksi. Silloin palvelija heittäytyi maahan ja sanoi: ’Ole kärsivällinen, niin maksan kyllä sinulle koko summan.’ Hallitsijan tuli sääli palvelijaa, ja niin hän päästi tämän menemään ja antoi velan anteeksi.
Mennessään palvelija huomasi toisen palvelijan, joka oli hänelle satasen velkaa. Hän tarttui tätä kurkusta ja vaati: ’Maksa velkasi!’ Toinen palvelija heittäytyi maahan ja aneli: ’Ole kärsivällinen, niin maksan kyllä sinulle!’ Mutta ensimmäinen palvelija ei suostunut tähän. Hän järjesti velallisensa vankilaan, kunnes tämä maksaisi velkansa.
Tämän nähdessään muut palvelijat tyrmistyivät. He menivät hallitsijan puheille ja kertoivat hänelle kaiken. Kuningas käski palvelijan luokseen ja sanoi: ’Sinä surkimus! Minä annoin sinulle velkasi kokonaan anteeksi, kun pyysit sitä. Eikö sinunkin olisi pitänyt sääliä ystävääsi, niin kuin minä säälin sinua?’ Suutuksissaan kuningas antoi palvelijansa kiduttajien käsiin, kunnes tämä maksaisi velkansa kokonaan.
Samoin tekee minun taivaallinen Isäni teille, jos ette anna veljellenne anteeksi täydestä sydämestänne.” (Matt. 18:21–35)

  • Juuri ennen tämän päivän raamatuntekstiä Jeesus on antanut oppilaille vallan antaa syntejä anteeksi sekä todennut, että hän on mukana siellä missä kaksi tai kolme on koolla hänen nimessään (Matt. 18:18–20). Mikä tässä tilanteessa herättää Pietarin esittämään kysymyksensä? Mitä muiden oppilaiden kasvoilla tapahtuu, kun he kuulevat kysymyksen?
  • Mitä minussa tapahtuu, jos en anna anteeksi?
  • Jos meidän tulee antaa anteeksi 77 kertaa, täytyykö meidän myös olla valmiita pyytämään anteeksi 77 kertaa? Milloin viimeksi ja mitä olen pyytänyt anteeksi? Milloin olen saanut anteeksi? Muistelen, miltä se tuntui.

TÄSTÄ ETEENPÄIN

”Anna meille tänäänkin tarpeeksi leipää ja anna meille anteeksi velkamme, niin kuin mekin olemme antaneet anteeksi niille, jotka ovat meille velkaa. Äläkä vie meitä koettelemukseen, vaan pelasta meidät pahan vallasta.” (Matt. 6:11–13)

Raamatunteksti(t)