23.02.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 23.02.2023
TÄSSÄ
Jumala, sinä näet minut, katsot minua, etkä vain vilkaise. Katseesi ei väisty, ei jatka heti seuraavaan kohteeseen. Se pysähtyy ja katsoo kohti.
– – –
Sinä tiedät, mitä tarvitsen. Jään tähän, eteesi.

SANA

Jeesus ja oppilaat tulivat Jerikoon. Kun he poistuivat sieltä suuri väkijoukko seuranaan, he kohtasivat tien poskessa istuvan sokean kerjäläisen. Hänen nimensä oli Bartimaios eli Timaioksen poika. Kun hän kuuli, että ohikulkija oli Jeesus Nasaretilainen, hän alkoi huutaa apua: ”Jeesus, Daavidin Poika, sääli minua!” Monet käskivät hänen pitää suunsa kiinni, mutta hän huusi entistä kovemmin: ”Daavidin Poika, sääli minua!” Silloin Jeesus pysähtyi ja sanoi: ”Kutsukaa hänet luokseni.” He menivät kutsumaan sokeaa ja sanoivat hänelle: ”Rohkeasti vain ylös, hän kutsuu sinua.” Mies heitti päällysvaatteen pois, hyppäsi jaloilleen ja meni Jeesuksen luokse. ”Mitä haluat minun tekevän sinulle?” Jeesus kysyi, ja sokea vastasi: ”Herrani, anna näköni takaisin.” Silloin Jeesus sanoi: ”Koska luotat minuun, olet parantunut.” Samassa mies sai näkönsä takaisin ja lähti seuraamaan Jeesusta.
(Mark. 10:46–52)

  • Seuraan mielessäni tapahtumaa. Kuulen Bartimaioksen yhä kovaäänisemmäksi kasvavan hätähuudon. Huomaan väkijoukon närkästyksen. Tunnistanko vastaavaa itsessäni?
  • Tarkkailen Jeesuksen olemusta, kun hän pysähtyy ja pyytää lähelle tulleita tuomaan huutajan luokseen. Miten tunnelma muuttuu, vai muuttuuko?
  • Sokealla Bartimaioksella oli hätä. Hän toi sen Jeesukselle. Mitä minä tuon hänelle?
  • Mitä vastaan, kun hänen katseensa siirtyy minuun ja hän kysyy minulta: ”Mitä haluat minun tekevän sinulle?”

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Sokean Bartimaioksen rukous ”Daavidin Poika, sääli minua!” on yksi ortodoksisesta perinteestä tutun Jeesus-rukouksen esimerkki ja innoittaja. Se on hyvä rukous nytkin. Sisäänhengityksellä: ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika” ja uloshengityksellä: ”armahda minua syntistä”.