16.02.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 16.02.2023
TÄSSÄ
Välillä minussa ei ole yhtään sanaa, enkä jaksa kohottaa katsettani.
– – –
Silloin sinä sanot: ”Minä näen sinut ja katselen sinua rakkaudella.” Olen hetken katseesi alla.

SANA
”Minä vakuutan teille: jos joku antaa teille kupillisen vettä siksi, että kuulutte Kristukselle, hän saa varmasti palkkionsa.”
Jeesus jatkoi: ”Entä jos joku sen sijaan houkuttelee ansaan yhdenkin näistä vähäosaisista, jotka uskovat minuun? Hänelle olisi parempi, että hänet heitettäisiin mereen myllynkivi kaulassaan. Jos kätesi johdattaa sinut ansaan, hakkaa se pois. Onhan sinun parempi päästä yksikätisenä sisälle elämään kuin joutua helvetin sammumattomaan tuleen molemmat kädet tallella. Jos jalkasi johdattaa sinut ansaan, hakkaa se pois. Onhan sinun parempi päästä yksijalkaisena sisälle elämään kuin tulla heitetyksi helvettiin molemmat jalat tallella. Jos silmäsi johdattaa sinut ansaan, kaiva se pois. Onhan sinun parempi päästä yksisilmäisenä Jumalan valtakuntaan kuin joutua helvettiin molemmat silmät tallella. Helvetissä ei mato kuole eikä tuli sammu.
Jokainen ihminen suolataan tulella. Suola on hyödyllistä, mutta jos se menettää makunsa, millä sitten suolataan? Säilyttäkää te itsessänne suolan maku ja eläkää sovussa.” (Mark. 9:41–50)

  • Jos tekstin kehotukset ymmärtää kirjaimellisesti, ovat ne todella rajuja. Auttaisiko, jos ajattelisi, että Jeesus tarkoittaa näillä kehotuksilla vain yhtä asiaa, josta hän muutenkin puhuu: Jumalan valtakunta on minkä tahansa uhrauksen arvoinen, ja on parempi menettää syntiin johdattava osa elämästä kuin koko elämä?
  • Mitä Jeesus tarkoittaa sanoessaan ”Jokainen ihminen suolataan tulella”? Miten minut on suolattu tulella?
  • Miten voisin säilyttää suolan maun ja samalla elää sovussa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

En ole ensimmäinen, jota kiusaukset vaivaavat. Miten niitä pitäisi vastustaa? Mitä ajatella? Tuomas Kempiläisen ohje tuntuu oikealta: ”Varsinkin kiusauksen alkaessa on – – oltava valppaana, sillä silloin vihollinen voitetaan helpommin, ellei hänen mitenkään anneta astua sisään sydämen ovesta, vaan häntä vastustetaan jo kynnyksen ulkopuolella heti kun hän on kolkuttanut” (Tuomas Kempiläinen, Kristuksen seuraamisesta). Anna, hyvä Jumala, minulle voimaa vastustaa kiusauksia jo kynnyksen ulkopuolella.