12.02.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 12.02.2023
TÄSSÄ
Aina ei tarvitse puhua. Voi myös olla hiljaa toisen kanssa.
– – –
Kuvittelen itseni istumassa hiljaa Jeesuksen kanssa. Katselen häntä hiljaisuudessa ja hän minua. Millaisia tunteita liikkuu mielessäni?

SANA
Sillä aikaa oppilaat sanoivat Jeesukselle: ”Rabbi, käy syömään!” Hän vastasi: ”Minulla on sellaista ruokaa, josta teillä ei ole aavistustakaan.” Oppilaat kyselivät toisiltaan: ”Onko joku muu tuonut hänelle syötävää?” Jeesus sanoi heille: ”Minun ruokani on se, että toteutan lähettäjäni tahdon ja vien loppuun hänen työnsä.
Te sanotte: ’Vielä on neljä kuukautta sadonkorjuuseen.’ Mutta minäpä sanon teille: Katsokaa ympärillenne niin näette, että vilja pelloilla on jo valmista leikattavaksi. Joka tämän sadon korjaa, saa palkkion. Hänen satonsa on ikuinen elämä, ja kylväjä ja sadonkorjaaja saavat iloita yhdessä. Tässä toteutuu vanha sanonta, jonka mukaan ’toinen on kylväjä ja toinen leikkaaja’. Minä lähetin teidät leikkaamaan sellaista, minkä eteen ette ole nähneet vaivaa. Toiset ovat nähneet vaivan, mutta te saatte korjata heidän työnsä tulokset.” (Joh. 4:31–38)

  • Mitä Jeesus tarkoittaa sanoessaan oppilaille: ”Minä lähetin teidät leikkaamaan sellaista, minkä eteen ette ole nähneet vaivaa”? Mitä he leikkaavat?
  • Miten minun elämässäni on tullut todeksi ajatus ”toinen on kylväjä ja toinen leikkaaja”?
  • Kuka minun lähelläni on kylväjä, kuka sadonkorjaaja? Onko minun helppo iloita heidän kanssaan?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Oikeaa tapaa lukea ja tutkia pyhiä tekstejä on hahmotettu vuosisatojen aikana. Tärkeää on säännöllisyys ja pysähtyminen sellaiseen tekstinkohtaan, joka kulloinkin lukijaa puhuttelee. Keskiajalta periytyvä ohje on edelleen erinomainen: ”Viivy sillä kohtaa, joka ottaa sinut valtaansa. Älä lue yhdellä kertaa paljon, mutta lue säännöllisesti. Tartu hyvään kirjaan kuin leipään joka päivä. Harkitse, mitä luet, paina se mieleesi. Ota aika ajoin jokin yksityinen lause ohjenuoraksesi ja yritä elää sen mukaan.” (Tuomas Kempiläinen, Kristuksen seuraamisesta.) Minkä lauseen tai ajatuksen sain tänään mukaani?