05.02.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 05.02.2023
TÄSSÄ
Mitä odotan tältä hetkeltä? Tunnistanko jonkin välittömästi esiin nousevan tarpeeni lisäksi myös jonkin pitkäaikaisemman ja pysyvämmän kaipauksen?
– – –
Kerron tilani Jumalalle niin hyvin kuin sen nyt tunnistan ja jään avoimena odottamaan. Puhu sinä, Jumala, ja anna minun kuulla.

SANA
Kun tuli päivä, jolloin Joosefin ja Marian piti Mooseksen lain mukaan puhdistautua, he veivät Jeesuksen Jerusalemiin asettaakseen hänet Herran eteen. Herran laissa näet sanotaan, että jokainen esikoispoika on omistettava Herralle. Heidän piti myös suorittaa lain mukainen uhri, kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkynpoikasta.
Jerusalemissa eli oikeamielinen ja lainkuuliainen mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen kanssaan. Pyhä Henki oli ilmoittanut Simeonille, että hän saa ennen kuolemaansa nähdä Herran Voidellun. Hän tuli temppeliin Hengen johdatuksesta. Kun Jeesuksen vanhemmat toivat lapsensa sisään täyttääkseen lain määräyksen, Simeon otti hänet syliinsä ja ylisti Jumalaa:
”Valtias, nyt annat palvelijasi nukkua pois
rauhassa, lupauksesi mukaisesti.
Silmäni ovat nähneet pelastuksen,
jonka olet kaikille kansoille valmistanut,
valon, joka loistaa kansoille,
ja kansasi Israelin kirkkauden.”
Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin. (Luuk. 2:22–33)

  • Kuljen mielikuvituksessani Joosefin ja Marian kanssa temppeliin. Miten pienestä maalaiskaupungista kotoisin oleva pieni perhe sopeutuu suuren kaupungin basaarien ja kujien vilskeeseen? Kuljen heidän matkassaan ylös temppelivuorelle, portaita temppelin pylväskäytävään esipihalle. Kiinnittääkö Simeonin ja Jeesuksen vanhempien kohtaaminen laajempaa huomiota vai onko tilanne pieni ja intiimi? Mistä seuraan tapahtumaa? Mitä tapahtuu?
  • Mitä arvelen, miten Simeon saattoi olla varma, että juuri tämä lapsi on pelastus, jonka Jumala on ”valmistanut kaikille kansoille”. Minkälaista on minun varmuuteni Jeesuksesta ja mistä se nousee?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Anna sinun valosi valaista minut ja vaiheeni. Ole minulle tänään pelastus.