15.01.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 15.01.2023
TÄSSÄ
Sinä annoit aikaasi ja jakamatonta huomiota kohtaamillesi ihmisille, nyt minullekin. Se on ihmeellistä!
– – –
Kaikki on avointa ja paljastettua sinulle. Näet, mitä ja kuka olen, etkä hylkää vaan rakastat minua.

SANA
Matkalla Jeesus tuli Sykar-nimiseen Samarian kaupunkiin. Lähistöllä oli alue, jonka Jaakob oli antanut pojalleen Joosefille. Siellä oli Jaakobin kaivo. Matkasta väsyneenä Jeesus istahti kaivolle. Oli keskipäivä.
Samarialainen nainen tuli ottamaan kaivosta vettä. Jeesus sanoi hänelle: ”Anna minullekin juotavaa.” Oppilaat olivat menneet kaupunkiin ostamaan ruokaa. Samarialaisnainen vastasi: ”Sinähän olet juutalainen. Miten sinä pyydät juotavaa minulta, samarialaiselta naiselta?” Juutalaiset eivät näet ole tekemisissä samarialaisten kanssa.
Jeesus sanoi naiselle: ”Et tunne Jumalan lahjaa etkä häntä, joka pyytää sinulta juotavaa. Jos tuntisit, sinä pyytäisit juotavaa häneltä ja saisit vettä, joka antaa elämän.” Nainen vastasi: ”Herra, eihän sinulla ole edes astiaa, ja kaivo on syvä. Miten sinulla olisi sellaista vettä? Et kai sinä ole mahtavampi kuin isämme Jaakob? Hän antoi meille kaivon ja joi siitä itse samoin kuin hänen poikansa ja karjansa.” Jeesus vastasi hänelle: ”Jokaiselle, joka juo tästä kaivosta, tulee uudelleen jano. Minun antamani vesi taas sammuttaa janon ikuisiksi ajoiksi siltä, joka sitä juo. Siitä vedestä tulee lähde, joka pulppuaa hänessä ja antaa ikuisen elämän.” Nainen sanoi: ”Herra, anna minulle sitä vettä. Sitten minulla ei ole enää jano eikä minun tarvitse käydä täällä vettä hakemassa.”
Jeesus sanoi naiselle: ”Mene hakemaan miehesi tänne.” Nainen vastasi, ettei hänellä ollut miestä. Jeesus sanoi: ”Totta, sinulla ei ole miestä. Sinulla on ollut viisi miestä, eikä nykyinen kumppanisi ole sinun aviomiehesi. Niin että totta puhuit.” Nainen sanoi: ”Herra, olet näköjään profeetta. Meidän isämme ovat palvoneet Jumalaa tällä vuorella. Te juutalaiset taas sanotte, että oikea palvontapaikka on Jerusalemissa.” Jeesus vastasi: ”Usko minua: tulee aika, jolloin Isää ei palvota sen paremmin tällä vuorella kuin Jerusalemissakaan. Te palvotte sellaista, mitä ette tunne. Me taas palvomme häntä, jonka tunnemme – onhan pelastus lähtöisin juutalaisten parista. Mutta on tulossa – ja oikeastaan on jo tullutkin – se aika, jolloin oikeat palvojat palvovat Isää Hengessä ja totuudessa. Juuri sellaisia palvojiahan Isä etsii. Jumala on Henki, joten häntä on palvottava Hengessä ja totuudessa.”
Nainen sanoi: ”Tiedän, että on tulossa Messias eli Kristus. Kun hän tulee, hän kertoo meille kaiken.” ”Tässähän minä puhun sinulle”, Jeesus sanoi. (Joh. 4:5–26)

  • Koetan seurata Jeesuksen ja kaivolle tulleen naisen kohtaamista ja keskustelua mahdollisimman läheltä. Mitä ajatuksia ja tunteita minusta paljastuu kohtaamisen eri vaiheissa?
  • Kannanko minä sisimmässäni jotakin asiaa, jota en ole uskaltanut tuoda valoon, jota en ole uskaltanut kertoa kenellekään? Mitä voin tehdä tälle asiantilalle?
  • Saiko nainen pyytämäänsä elävää vettä? Sainko minä?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Jeesus, opeta minua rukoilemaan Hengessä ja totuudessa, jalat tukevasti maassa ja samalla sinun rakkaudellasi varustettuna.

Raamatunteksti(t)