14.01.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 14.01.2023
TÄSSÄ
Minulle epäkelvolle sinä sanot: ”Seuraa minua.”
– – –
Kiitos, että tulit ihmiseksi ja elit keskellämme. Arvostit ja hyväksyit meidät seuraasi.
Se rohkaisee.

SANA
Jeesus lähti taas kulkemaan järven rantaa. Koko väkijoukko seurasi häntä, ja hän opetti heitä. Tulliaseman ohi kulkiessaan Jeesus näki siellä Leevin, Alfeuksen pojan, ja sanoi hänelle: ”Seuraa minua.” Leevi nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta.
Jeesus oli oppilaineen aterialla Leevin luona, ja syömässä oli myös paljon tullimiehiä ja syntisiä. Heitä oli iso joukko, ja he seurasivat Jeesusta. Kun oppineet fariseukset näkivät Jeesuksen syövän syntisten ja tullimiesten kanssa, he sanoivat hänen oppilailleen: ”Miksi hän syö syntisten ja tulliaseman välistävetäjien kanssa?” Jeesus kuuli tämän ja sanoi: ”Eivät terveet lääkäriä tarvitse vaan sairaat. Enkä minä tullut kutsumaan syyttömiä vaan syntisiä.” (Mark. 2:13–17)

  • Markuksen evankeliumin kirjoittaja näyttää tunnistavan ja erottavan syntiset syyttömistä. Vai puhuuko hän vain oppineiden fariseusten käsityksestä? Jeesukselle syntisten ja syyttömien välistä rajaa ei näytä olevan olemassa, ei ainakaan pöytäseuraa valittaessa. Millä kriteereillä minä luokittelen ihmisiä?
  • Ketkä minulle ovat meikäläisiä, ketkä kuuluvat kanssani samaan ryhmään? Ketkä taas eivät kuulu joukkoon? Ketä tai keitä minun on vaikea rakastaa?
  • Kuvittelen, että Jeesus tulee kotiini vierailulle. Mitä tapahtuu?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Mestari Eckhart ehdottaa kirjassa Sielun syvyys, että paras ratkaisu Jumalan löytämiseksi on se, että yrität löytää hänet sieltä, minne hänet kadotit. ”Kun hänet kadottaneena teet samoin kuin silloin, kun sinulla viimeksi oli hänet, löydät hänet jälleen.”