29.12.2022

”Kuuntele Tässä olen -harjoitus 29.12.2022."
TÄSSÄ
”Kun sinä rukoilet, mene perimmäiseen huoneeseen, lukitse ovi ja rukoile siellä Isääsi salassa. Isäsi näkee salatut teot ja palkitsee sinut.” (Matt. 6:6)
– – –
Ohitan hetkeksi mielessäni vilistävät ajatukset, tulevat tehtäväni ja murheeni. Annan ne sinulle, Jumala, ja keskityn hakemaan paikkaa sinun edessäsi. Olen tässä.

SANA
Kun tuli päivä, jolloin Joosefin ja Marian piti Mooseksen lain mukaan puhdistautua, he veivät Jeesuksen Jerusalemiin asettaakseen hänet Herran eteen. Herran laissa näet sanotaan, että jokainen esikoispoika on omistettava Herralle. Heidän piti myös suorittaa lain mukainen uhri, kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkynpoikasta.
Jerusalemissa eli oikeamielinen ja lainkuuliainen mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen kanssaan. Pyhä Henki oli ilmoittanut Simeonille, että hän saa ennen kuolemaansa nähdä Herran Voidellun. Hän tuli temppeliin Hengen johdatuksesta. Kun Jeesuksen vanhemmat toivat lapsensa sisään täyttääkseen lain määräyksen, Simeon otti hänet syliinsä ja ylisti Jumalaa:
”Valtias, nyt annat palvelijasi nukkua pois
rauhassa, lupauksesi mukaisesti.
Silmäni ovat nähneet pelastuksen,
jonka olet kaikille kansoille valmistanut,
valon, joka loistaa kansoille,
ja kansasi Israelin kirkkauden.”
Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin. Simeon ylisti heitä ja sanoi Marialle, lapsen äidille: ”Tämä lapsi saa monet israelilaiset kaatumaan ja monet nousemaan. Hän on merkki, jota ei hyväksytä. Miekka lävistää vielä sinunkin sydämesi. Näin paljastuvat monien perimmäiset ajatukset.” (Luuk. 2:22–35)

  • Eläydyn tapahtumaan. Astun temppelialueelle, näen Marian, Joosefin, Jeesus-vauvan ja Simeonin. Seuraan tapahtumaa. Mitä tunnen, mikä koskettaa, koskettaako mikään? Jään mielikuvituksessani vielä temppelin pihalle ja tunnistan reaktioni. Mikä rukous, pyyntö, tästä tunnistamisesta kehkeytyy?
  • Mitä tarkoittivat Simeonin Marialle lausumat sanat ”miekka lävistää vielä sinunkin sydämesi”?
  • Miten ”miekka” on käynyt minun tai jonkun tuntemani ihmisen sydämen läpi?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Muistelen ja ajattelen hetken ihmisiä, joista tiedän, että miekka on kulkenut heidän sydämensä lävitse. Jätän heidät, Jumala, sinun käsiisi.

Raamatunteksti(t)