24.12.2022

"Kuuntele Tässä olen -harjoitus 24.12.2022."
TÄSSÄ
Käännyn ajatuksineni ja tunteineni sinun puoleesi, niin kokonaisena minuna kuin nyt osaan. Heitän pois ennakkoluuloni ja koetan avautua sinulle. Anna minun ottaa vastaan, mitä haluat antaa.
– – –
Rakas Jeesus, synny sinä minunkin sydämeeni.

SANA
Niihin aikoihin keisari Augustus määräsi, että kaikkien maailman ihmisten piti ilmoittautua veronmaksajiksi. Näin laadittiin ensimmäinen veroluettelo Quiriniuksen hallitessa Syyriaa. Kaikki lähtivät omaan kotikaupunkiinsa ilmoittautumaan.
Myös Joosef lähti galilealaisesta Nasaretin kaupungista Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, koska hän oli Daavidin sukua. Matkalla oli mukana Maria, joka oli luvattu Joosefille vaimoksi ja joka oli raskaana. Kun he olivat perillä, synnytyksen aika tuli ja Maria synnytti eläinten suojassa pojan, esikoisensa. Hän kapaloi vauvan kankaaseen ja laski tämän lepäämään kaukaloon eläinten heinille, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.
Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Herran enkeli tuli heidän luokseen, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. He pelästyivät pahoin, mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö. Minä ilmoitan teille suuren ilouutisen, joka koskee koko kansaa. Daavidin kaupungissa on tänään syntynyt teille Pelastaja. Hän on Kristus, Herra. Tunnistatte lapsen siitä, että hän makaa kankaaseen kapaloituna heinien päällä kaukalossa.” Äkkiä enkelin seuraksi ilmestyi valtava taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa:
”Kunnia korkeuksien Jumalalle
ja rauha maan päällä ihmisille,
joita hän rakastaa.” (Luuk. 2:1–14)

  • Jumalan historiaa järisyttävä voima ja kirkkaus kätkeytyy aivan pieneen ja alhaiseen. Mitä pieneltä ja vaatimattomalta vaikuttavaa minun kannattaa vaalia?
  • Keitä ja millaisia ihmisiä Jumala näyttää arvostavan tekstin perusteella? Mitä arvostettavaa hän löytää minusta?
  • Enkeli sanoi paimenille: ”Daavidin kaupungissa on tänään syntynyt teille Pelastaja.” Mitä Jumala on tehnyt minulle tänään? Miten pääsen tänään osalliseksi hänen jakamastaan hyvästä?
  • Mistä minut on pelastettu? Mistä minut pitäisi vielä pelastaa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
”Luo köyhän niin kuin rikkahan saa joulu ihana, pimeytehen maailman tuo taivaan valoa.” (Jean Sibeliuksen säveltämästä ja Zacharias Topeliuksen sanoittamasta joululaulusta En etsi valtaa, loistoa.)