27.11.2022 Ensimmäinen adventtisunnuntai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 27.11.2022

TÄSSÄ

Tässä olen, Jumala, sinun edessäsi. Olet läsnä tässä ja nyt. Anna minunkin olla.

– – –

Rohkaise minua turvautumaan sinuun ja avaamaan sisimpäni sinulle kaikkea pelkoa, epäilystä ja häpeää myöten.

SANA

Jeesus ja häntä seuraava väkijoukko lähestyivät Jerusalemia. Kun he tulivat Oliivimäen rinteelle, Betfagen ja Betanian kylien edustalle, Jeesus lähetti edeltä kaksi oppilasta ja sanoi heille: ”Menkää tuohon edessä näkyvään kylään. Heti kun tulette sinne, löydätte kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä kukaan ei ole istunut. Ottakaa varsa ja tuokaa se tänne. Jos joku ihmettelee puuhianne, sanokaa, että Herra tarvitsee sitä mutta palauttaa sen kyllä pian.”

Oppilaat lähtivät, löysivät kujalta varsan oven eteen sidottuna ja ottivat sen mukaansa. Paikalla olevat ihmettelivät: ”Mihin te sitä varsaa viette?” He vastasivat niin kuin Jeesus oli käskenyt, ja heidän annettiin mennä. Oppilaat toivat varsan Jeesukselle ja heittivät vaatteitaan sen päälle. Sitten Jeesus istuutui sen selkään. Monet levittivät tielle vaatteitaan ja toiset niityltä katkomiaan lehviä. Jeesuksen edellä ja jäljessä kulkevat ihmiset huusivat:

– Hoosianna!
Siunattu se, joka tulee Herran nimissä!
Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee!
Hoosianna korkeuksissa! (Mark. 11:1–10)

  • Katselen mielessäni tilannetta: Lähestymme Jerusalemia. Näen Jeesusta seuraavan väkijoukon. Kuulunko minä siihen vai havainnoinko tapahtumia jostakin syrjemmältä?
  • Seuraan sitten kahta aasinhakutehtävän saanutta oppilasta kylään. Näen, miten aasin lainaaminen sujuu. Näen Jeesuksen nousevan aasin selkään. Joudun keskelle kansan innostusta. Miltä minusta tuntuu? Mitä se, miten asemoin itseni kertomukseen, kertoo suhteestani Jumalaan?
  • Millaisia kokemuksia ihmisjoukon innostukseen liittymisestä löydän omasta elämästäni? Vai olenko enemmän sivustakatsoja, jonka on vaikea liittyä? Millainen on minulle helppo ja turvallinen tapa olla ihmisjoukossa?
  • Koenko saaneeni Jeesukselta joskus jonkin tehtävän, vaikka pienenkin? Miten sen sain? Mitä sitten tapahtui?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

”Käy, Herra Jeesus, luokseni, tee sydämeeni majasi.” (Virsi 2:5)