25.11.2022 Perjantai

Tässä

 

Jumala, jos haluat puhua minulle, ja uskon, että haluat, anna minulle kuulevat korvat. Jos haluat havahduttaa minua johonkin uuteen, anna minun havahtua.
– – –
Pyydän armoa nähdä omien ennakkoluulojeni yli ja olla avoin sinulle ja sanoillesi.

 

Sana

 

Jeesus esitti vertauksen: ”Katsokaa viikunapuuta – tai mitä puuta tahansa. Kun näette lehtien puhkeavan, tiedätte itsekin, että kohta on sadonkorjuun aika. Samoin te tiedätte näistä tapahtumista, että Jumalan valtakunta on lähellä. Minä vakuutan teille, että kaikki tapahtuu ennen kuin tämä sukupolvi katoaa. Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa koskaan.” (Luuk. 21:29–33)

 

Keskustelu

 

Mitä merkkejä Jumalan toiminnasta maailmassa näen tänään?
Mitä merkkejä Jumalan toiminnasta näen omassa elämässäni?
Tekstissä Luuk. 13:6–9 kerrotaan viikunapuusta, joka saa erityistä hoitoa ja uuden mahdollisuuden. Miten minä olen saanut elämässäni uusia mahdollisuuksia?

 

Näkökulma tekstiin

 

Sanat ”kaikki tapahtuu ennen kuin tämä sukupolvi katoaa” kertovat, että alkukirkko tai ainakin osa sen jäsenistä odotti Jeesuksen takaisinpaluuta läheisessä tulevaisuudessa. Samoihin aikoihin, kun siinä kristillisyydessä, josta Luukkaan evankeliumin tekstit nousevat, lopunajallinen odotus oli elävää, oli toisaalla syntymässä Johanneksen evankeliumi, jossa keskuksessa on tässä ajassa, nyt, toteutuva Jeesuksen läsnäolo ja tuomio.

 

Tästä eteenpäin

 

”Älkää te, rakkaat ystävät, jättäkö huomiotta sitä, että Herran luona yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Ei Herra hidastele täyttäessään lupaustaan, vaikka jotkut ajattelevatkin niin. Hän on vain kärsivällinen teitä kohtaan. Hän ei tahdo kenenkään tuhoutuvan vaan toivoo, että kaikki muuttaisivat elämänsä suunnan. Herran päivä tulee kuin varas. Silloin taivaat katoavat rytisten ja alkuaineet palavat ja hajoavat. Maa paljastuu samoin kuin kaikki, mitä maan päällä on tehty. Koska kaikki näin hajoaa, miten pyhästi ja Jumalan mielen mukaisesti teidän onkaan elettävä! Tehän odotatte Jumalan päivää ja edistätte sen tuloa. Silloin taivaat palavat ja hajoavat ja alkuaineet sulavat kuumuudessa. Me odotamme kuitenkin uusia taivaita ja uutta maata, jotka Jumala on luvannut ja joissa oikeudenmukaisuus asuu.” (2. Piet. 3:8–13.)