18.11.2022 Perjantai

Tässä

 

Jeesus, sinä olet tässä. Minäkin koetan tulla tähän, sinun seuraasi.
– – –
Kaikkien ympäriltäni ja sisältäni kuuluvien äänien keskeltä haluan kuulla sinun äänesi.

 

Sana

 

Jeesus meni temppeliin ja alkoi häätää kaupustelijoita. Hän sanoi: ”On kirjoitettu: ’Minun talostani tulee rukoushuone’, mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan.”
Jeesus alkoi opettaa temppelissä päivittäin. Ylipapit, oppineet ja kansanjohtajat miettivät, miten pääsisivät hänestä eroon. He eivät kuitenkaan keksineet, mitä tehdä, koska koko kansa roikkui Jeesuksen kintereillä ja kuunteli häntä. (Luuk. 19:45–48)

 

Keskustelu

 

Koetan mielikuvituksessani nähdä, mitä temppelin pylväskäytävällä tapahtuu. Miltä Jeesuksen toiminta Jerusalemin temppelissä minusta vaikuttaa? Keihin samaistun?
Mikä Jeesuksen sanojen mukaan oli Jerusalemin temppelin päätarkoitus?
Missä minun on helppo rukoilla?
Miksi minä roikun Jeesuksen kintereillä ja kuuntelen häntä?

 

Näkökulma tekstiin

 

Sunnuntaina, kristittyjen pyhäpäivänä, vietetään messua tai jumalanpalvelusta. Jo yli 100 000 kertaa kristityt ovat sunnuntaina kokoontuneet kohtaamaan toisiaan ja Jeesusta. Vuosisatojen kuluessa pyhäpäivän viettämiseen on kehittynyt oma järjestyksensä ja eri kulttuureihin sopivat tapansa.
Sana ”messu” on suomen kielessä saanut myös kaupallisen merkityksen. Helsingin Pasilasta löytyy Messukeskus. Historian kuluessa jumalanpalvelukseen kokoontuva väenpaljous on houkutellut myös kauppiaita paikalle, ja kielessämme sana ”messut” sai myös toisen tarkoitteen.

 

Tästä eteenpäin

 

”Yhtä minä pyydän Herralta, yhtä ainoaa minä toivon: että saisin asua Herran temppelissä kaikki elämäni päivät! Saisin katsella Herran ihanuutta hänen pyhäkössään ja odottaa, että hän vastaa minulle.” (Ps. 27:4.)