16.11.2022 Keskiviikko

Tässä

 

Tunnistan huoleni ja ajatukseni. Annan ne sinulle, Jumala. Sinä tiedät, missä olen, mistä tulen ja minne olen menossa.
– – –
Anna minulle kuulevat korvat ja valpas, avoin mieli sinun edessäsi.

 

Sana

 

Jeesus esitti kuulijoille vielä yhden vertauksen. He näet olivat jo lähellä Jerusalemia, ja kuulijoista tuntui, että Jumalan valtakunta ilmestyisi aivan kohta.
Niinpä Jeesus sanoi: ”Ylhäinen mies lähti kaukaiseen maahan saadakseen nimityksen kuninkaaksi ja palatakseen sitten takaisin. Hän kutsui kymmenen palvelijaa puheilleen, antoi kaikille huomattavan summan rahaa ja sanoi: ’Käyttäkää näitä rahoja tuottavasti, kunnes palaan.’ Hänen alamaisensa kuitenkin vihasivat häntä. He lähettivät hänen peräänsä lähetystön sanomaan: ’Emme halua häntä kuninkaaksemme.’
Mies palasi saatuaan kuninkuuden. Hän käski luokseen palvelijat, joille rahat oli annettu. Hän halusi tietää, miten he olivat ne käyttäneet. Ensimmäinen palvelija tuli ja sanoi: ’Herra, rahasi ovat tuottaneet kymmenkertaisen voiton.’ Kuningas sanoi: ’Hienoa! Sinä olet kunnon palvelija. Koska olit luotettava pienessä asiassa, saat hallintaasi kymmenen kaupunkia.’ Toinen palvelija tuli ja sanoi: ’Herra, tässä ovat rahasi. Alkupääoma tuotti viisinkertaisen voiton.’ Kuningas sanoi hänelle: ’Sinä saat hallintaasi viisi kaupunkia.’
Seuraava palvelija tuli ja sanoi: ’Herra, tässä ovat rahasi. Käärin ne liinaan ja laitoin sen talteen. Minä näet pelkäsin sinua, koska olet ankara mies. Sinä otat sellaista, mitä et ole itse pannut talteen, ja leikkaat sitä, mitä et ole itse kylvänyt.’ Kuningas sanoi hänelle: ’Sinä saamaton vätys! Minä tuomitsen sinut omien sanojesi mukaisesti. Sinä tiesit, että olen ankara mies. Tiesit, että otan sellaista, mitä en ole itse pannut talteen, ja että leikkaan sitä, mitä en ole itse kylvänyt. Mikset siis vienyt rahojani edes pankkiin, niin että olisin palattuani voinut nostaa ne korkoineen?’
Kuningas sanoi vieressään seisoville: ’Ottakaa rahat häneltä ja antakaa ne sille, jolla on kymmenkertainen summa.’ Nämä vastasivat: ’Herra, hänellähän on jo ennestään kymmenkertaisesti.’ Kuningas sanoi: ’Minä sanon teille: Sille, jolla jo on, annetaan lisää. Mutta siltä, jolla ei ole, otetaan loputkin. Ja nyt, tuokaa tänne ne viholliseni, jotka eivät halunneet minua kuninkaakseen, ja teloittakaa heidät minun edessäni.’”
Tämän sanottuaan Jeesus lähti muiden edellä kulkemaan Jerusalemiin vievää tietä. (Luuk. 19:11–28)

 

Keskustelu

 

Ihmiset odottivat poliittista ja tiettynä ajankohtana tapahtuvaa Jumalan valtakunnan tulemista. Mutta Jeesus kiinnittää huomiomme muualle, siihen, miten toimia nyt, tässä hetkessä ja käytettävissämme olevien resurssien mukaan. Mitä resursseja, kykyjä, lahjoja, asiantuntemusta minulla on käytettävissäni?
Mitä on se pieni, jossa minun tulisi olla luotettava?
Keneen samaistun tekstissä? Minkälaisiin tunnelmiin, mahdollisesti ristiriitaisiinkin ajatuksiin teksti minut vie? Kerron ajatukseni ja tunteeni Jumalalle.

 

Näkökulma tekstiin

 

Jeesus lähestyy Jerusalemia ja ihmiset ovat jännityksen vallassa: ”– – kuulijoista tuntui, että Jumalan valtakunta ilmestyisi aivan kohta.” Apostolien teoissa kuulemme Jeesuksen sanat: ”Ei ole teidän asianne tietää määräaikoja ja hetkiä, jotka Isä on omalla vallallaan päättänyt” (Ap. t. 1:7). Joskus Martti Lutherin suuhun on laitettu sanat: ”Vaikka tietäisin, että huomenna tulee maailmanloppu, istuttaisin tänään omenapuun.” Oli lause Martti Lutherin suusta tai ei, se on Luukkaan tallentaman kultarahavertauksen hengen mukainen.

 

Tästä eteenpäin

 

”Herra, meidän Jumalamme, ole lempeä meille, anna töillemme menestys, siunaa kättemme työt” (Ps. 90:17).

Raamatunteksti(t)