14.11.2022 Maanantai

Tässä

 

Jeesus, sinä tulit omaan maailmaasi ja olet edelleen keskellämme Henkesi kautta.
– – –
Istun/seison/kävelen tässä ja odotan sinua.

 

Sana

 

Kun Jeesus oli saapumassa Jerikoon, tien poskessa istui sokea mies kerjäämässä. Hän kuuli väkijoukon kulkevan ohi ja kysyi, mitä oli tekeillä. Hänelle kerrottiin, että Jeesus Nasaretilainen oli menossa siitä ohi. Silloin hän pyysi apua ja huusi: ”Jeesus, Daavidin Poika, sääli minua!” Ensimmäisinä kulkevat käskivät hänen pitää suunsa kiinni, mutta hän huusi entistä kovemmin: ”Daavidin Poika, sääli minua!” Jeesus pysähtyi ja käski hakea miehen luokseen. Kun hänet oli haettu, Jeesus kysyi: ”Mitä haluat minun tekevän sinulle?” ”Herra, tahtoisin saada näköni takaisin”, mies vastasi. Jeesus sanoi: ”Näe sitten! Olet terve, koska luotit minuun.” Samassa mies alkoi taas nähdä. Hän ylisti Jumalaa ja liittyi Jeesuksen seurueeseen. Tapauksen nähtyään koko väkijoukko ylisti Jumalaa. (Luuk. 18:35–43)

 

Keskustelu

 

Seuraan Jeesusta ja hänen mukanaan kulkevaa joukkoa kulkiessamme Jerikoa kohti. Luen teksti uudelleen eläytyen sen tapahtumiin. Millä mielellä seuraan tapahtumia?
Jeesus kääntyy myös minun puoleeni ja kysyy: ”Mitä haluat minun tekevän sinulle nyt?” Mitä vastaan?
Mitä Jeesukseen luottaminen tarkoittaa minulle nyt?

 

Näkökulma tekstiin

 

Jos olet seurannut tänä vuonna näitä rukousmietiskelyjä, olet tavannut jo useammankin kerran Jerikon muurien ulkopuolella istuvan sokean miehen. Huomaat, että jotkin tekstit toistuvat. Paavali kirjoitti: ”En kyllästy kirjoittamaan teille samoja asioita yhä uudestaan, ja varmuuden vuoksi niin on parasta tehdäkin” (Fil. 3:1). Eläytyvä Raamatun lukeminen vie meidät keskelle tekstin kuvaamaa tapahtumaa aina uudella tavalla. Tapahtuma aktualisoituu, eläytyminen paljastaa tämän hetken tilamme suhteessa tekstin avaamaan todellisuuteen.

 

Tästä eteenpäin

 

Jumala, anna minun olla avoin sille, että sinä puutut arkeeni.