13.11.2022 Valvomisen sunnuntai
Tässä
Jeesus, sanot, että taivaiden valtakuntaa voi ajatella. Minun ajatukseni ja sanani syntyvät tästä maailmasta eivätkä tavoita taivasta. Sinä käytit tämän maailman sanoja ja viittaat niillä taivaiden valtakunnan suuntaan. Niitä voin ajatella.
– – –
Anna minun kulkea sanojesi viittaamaan suuntaan.
Sana
”Taivaiden valtakuntaa voi ajatella näin: Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat soihdut ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmiä ja viisi järkeviä. Tyhmät eivät ottaneet mukaansa öljyä, mutta järkevät ottivat soihdun lisäksi öljyastian. Kun sulhanen viipyi, kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Keskellä yötä kuului huuto: ’Sulhanen tulee! Lähtekää häntä vastaan!’ Silloin morsiusneidot havahtuivat ja sytyttivät soihtunsa. Tyhmät morsiusneidot pyysivät järkeviltä lisää öljyä, jotta heidän soihtunsa eivät sammuisi. Järkevät kuitenkin vastasivat: ’Sitä ei millään riitä meille kaikille. Menkää myyjien luokse ja ostakaa itsellenne öljyä.’ Kun tyhmät morsiusneidot olivat ostamassa öljyä, sulhanen saapui. Valmiina olevat morsiusneidot menivät hänen kanssaan häihin, ja hääpaikan ovi suljettiin. Vähän myöhemmin muutkin morsiusneidot tulivat ja pyysivät: ’Herra, Herra, avaa meille ovi!’ Sulhanen kuitenkin sanoi: ’En todellakaan avaa. Minä en tunne teitä.’
Pysykää siis valveilla, koska ette tiedä päivää ettekä hetkeä.” (Matt. 25:1–13)
Keskustelu
Vertaus ei näytä olevan lainaus häävieraille tarkoitetusta etiketti- ja käyttäytymisoppaasta. Mikä on vertauksen tarkoitus?
Muistuuko mieleeni jokin tehtävä, johon olen lähtenyt huonosti valmistautuneena? Miltä se tuntui? Mikä oli lopputulos?
Luukkaan mukaan Jeesus sanoi: ”Jumalan valtakunta on – – teissä” (Luuk. 17:21). Miten otan vastaan Jumalan valtakunnan tänään tässä? Mitä tarkoittaa, että odotan sen tulevan myös tulevaisuudessa? Missä määrin on kyse ponnistuksesta, missä määrin odottamisesta, missä määrin levosta?
Kohtaamme sulhasta odottavat neidot nyt jo kolmatta kertaa tämän vuoden aikana. Jos olet mietiskellyt kaikki kolme kertaa, millä tavoin näkökulmasi on muuttunut, jos mitenkään?
Näkökulma tekstiin
Hengellinen valvominen, valppaus, ei tarkoita, ettei saisi olla väsynyt, vanha, uupunut, heikko, sairas tai masentunut. Valvominen merkitsee levollista Jumalan huolenpitoon turvaamista ja mahdollisimman tietoista Jumalan läsnäolon ja oman tilan, rajojen ja mahdollisuuksien tunnistamista.
Tästä eteenpäin
”Suojele meitä, Herra, valvoessamme, varjele nukkuessamme, niin että valvomme Kristuksen kanssa ja voimme levätä turvassa.” (Rukoushetkestä päivän päättyessä.)